Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [04] ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    «Σήμερα έγιναν βήματα μπροστά», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό μετά από τη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ που είχε την Πέμπτη το πρωί.

    Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι και ο κ. Ντάουνερ εμφανίστηκε εκ νέου αισιόδοξος λέγοντας ότι υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος σε κάποια θέματα και ερωτηθείς για το αν σήμερα ζητηθήκαν τα θέματα της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι σήμερα «συζητήθηκε η δικαστική εξουσία» και ανέφερε πως «γενικά μιλώντας, ναι, κάναμε βήματα μπροστά».

    Πρόσθεσε πως «σήμερα νομιμοποιείται ο κ. Ντάουνερ να πει ότι υπήρξε πρόοδος παραπάνω απ ότι χτες».

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για το γεγονός ότι σήμερα η συνάντηση τελείωσε νωρίτερα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε πως αυτό δεν σημαίνει κάτι, μάλιστα όπως είπε, «σ ένα σημαντικό βαθμό πήγαμε και καλά σήμερα».

    Ερωτηθείς κατά πόσο αυτό υποδηλώνεται και από το γεγονός ότι δεν διεξήχθη κατ ιδίαν συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι προχτές συναντήθηκε κατ ιδίαν με τον κ. Ταλάτ και πως «δεν είναι αυτοσκοπός οι κατ ιδίαν συναντήσεις».

    «Οταν χρειάζεται θα κάνουμε και κατ ιδίαν συνάντηση», πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση για το αν απομένει η συζήτηση του θέματος του μηχανισμού επίλυσης διαφορών προκειμένου να ανοίξει το περιουσιακό ως το επόμενο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως «υπάρχουν πολλά θέματα που θα διεξέλθουμε ακόμα», ενώ ερωτηθείς για το «αν είναι μακριά ακόμη το περιουσιακό» ανέφερε αστειευόμενος πως «προς συζήτηση, διότι γενικά είναι μακριά δυστυχώς ελπίζω πριν το τέλος του χρόνου να μπορέσουμε να ανταλλάξουμε τις πρώτες θέσεις και απόψεις».

    [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Πρόοδος έχει σημειωθεί στο νομοθετικό κεφάλαιο στα πλαίσια της συζήτησης της διακυβέρνησης και του διαμερισμού της εξουσίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Οπως είπε ο κ. Ντάουνερ, οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων σήμερα σημείωσαν «καλή πρόοδο» και αποφάσισαν να συναντηθούν εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα στις 1600 το απόγευμα για να συζητήσουν το θέμα του μηχανισμού για άρση του αδιεξόδου. Εν τω μεταξύ ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου και ο Οζντίλ Ναμί, Σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη, θα συναντηθούν αύριο για συζήτηση διαφόρων θεμάτων που άπτονται των απευθείας συνομιλιών.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Ντάουνερ είπε ότι οι δυο ηγέτες έχουν καλύψει ένα μεγάλο μέρος του κεφαλαίου «διακυβέρνηση», ενώ σε άλλη ερώτηση για το πότε θα αρχίσει η συζήτηση για το περιουσιακό, ο αξιωματούχος των ΗΕ είπε πως αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί τώρα να καθορίσει χρονικά. Είπε πως δεν θέλει να θέσει χρονοδιαγράμματα σημειώνοντας πως το σημαντικό είναι να διατηρηθεί η κινητικότητα που υπάρχει και να μην χαθεί.

    Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και το 2009, αναγνωρίζοντας ότι το Κυπριακό είναι ένα δύσκολο πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί σε μια νύχτα.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία στις 19 και 20 Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της επίσκεψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και με τον Πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Οι συνομιλίες των δύο πλευρών θα εστιασθούν στην περαιτέρω εμβάθυνση των άριστων διμερών σχέσεων και στην ενίσχυση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών. Θα συζητηθούν, επίσης, το Κυπριακό και άλλα θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος. Μετά το πέρας των συνομιλιών με τον Πρόεδρο Μεντβέντεφ θα υπογραφούν μια σειρά από Συμφωνίες και Μνημόνια Συνεργασίας που θα εδραιώνουν περαιτέρω τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών. Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν και με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Μπορίς Γκριζλόφ και τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Μιρόνοφ, ενώ ο Δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ θα παραθέσει δείπνο στην Κυπριακή αντιπροσωπεία προς τιμήν του Προέδρου Χριστόφια. Στο πλαίσιο της επίσκεψης αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κυπρορωσικού Συνδέσμου Φιλίας Γκεόργκι Μουράτοφ.

    [04] ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ

    Ολοκληρωμένη εισήγηση, με συγκεκριμένα έργα και χρονοδιαγράμματα και με συγκεκριμένους τρόπους επίσπευσης των έργων αυτών, θα καταθέσει το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων στη σύσκεψη της Παρασκευής στο Προεδρικό, που έχει συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας για να συζητηθεί σε λεπτομέρεια το σχέδιο της κυβέρνησης για στήριξη της οικονομίας από ενδεχόμενες επιπτώσεις από την χρηματοπιστωτική κρίση.

    Αυτό δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Νίκος Νικολαΐδης, σε δημοσιογραφική διάσκεψη παρουσίασης του προϋπολογισμού για το 2009 του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων.

    Αναφέροντας ότι ``οι Υπουργοί των παραγωγικών Υπουργείων θα καταθέσουν κάποιες προτάσεις αντιμετώπισης της ενδεχόμενης ύφεσης της οικονομίας από τη χρηματοπιστωτική κρίση``, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι ``δική μας ευθύνη είναι να αναφερθούμε στον κατασκευαστικό τομέα και στο πώς θα μπορέσουμε με κάποιες εισηγήσεις, με κάποιες επισπεύσεις έργων και με κάποια νέα έργα να συμβάλουμε στην στήριξη της οικονομίας του τόπου μέσα από τα έργα αυτά``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 13 November 2008 - 14:29:54 UTC