Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
  • [03] ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΡΩΣΙΑ
  • [04] ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΠΑΦΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

  • [01] ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

    Η Εκκλησία της Κύπρου, σε συνεργασία με την Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου, φιλοξενεί από την Κυριακή 16 Νοεμβρίου μέχρι και την Τρίτη 18 Νοεμβρίου, συνάντηση Διαθρησκευτικού Διαλόγου με τίτλο «Ο Πολιτισμός της Ειρήνης: Θρησκείες και Πολιτισμοί σε Διάλογο, αναζητώντας την ειρήνη από όλο τον κόσμο».

    Στη Συνάντηση για την Ειρήνη, η οποία θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στο διάλογο για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή για τα σύνορα της ειρήνης, θα παρευρεθούν θρησκευτικοί ηγέτες, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί και πολιτικές προσωπικότητες ενώ τις εργασίες της θα παρακολουθήσουν λαϊκοί, άνθρωποι των γραμμάτων και δημοσιογράφοι από διεθνή ΜΜΕ.

    Στο συνέδριο θα παρευρεθεί και απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, και θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, ο Πρόεδρος της Μάλτας, ο Πρόεδρος της Αλβανίας και ο Πρόεδρος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Θα παρευρεθούν, επίσης, εφτά Υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού, άλλες πολιτικές προσωπικότητες, καθώς και πέραν των χιλίων μελών της Κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για το πρόγραμμα του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Γιάννος Χαριλάου είπε ότι σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου η τελετή έναρξης, ενώ τη Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου και την Τρίτη, 18 Νοεμβρίου, θα συγκροτηθούν οι Ομάδες Διαλόγου, στις οποίες θα πάρουν μέρος όλοι οι προσκεκλημένοι, άνθρωποι των γραμμάτων και πανεπιστημιακοί. Σημείωσε επίσης ότι την Τρίτη, 18 Νοεμβρίου, στις 16.00, θα προσευχηθούν οι διάφορες θρησκείες χωριστά και στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης στο προαύλιο της Αρχιεπισκοπής.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`, μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη, είπε πως κάθε χρόνο η Καθολική Εκκλησία με την Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου διοργανώνουν ένα συνέδριο για την ειρήνη, στο οποίο εμπλέκονται όλες οι θρησκείες, ``γιατί πιστεύουν ότι οι θρησκείες διαδραματίζουν ένα θετικό ρόλο όσον αφορά την ειρήνη``. Επίσης, συνέχισε, στα συνέδρια αυτά καλούν και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, προκαθημένους Εκκλησιών, τους επικεφαλής των άλλων θρησκειών, ``ούτως ώστε να διαδραματίσουν και ένα θετικό ρόλο για την ειρήνη του κόσμου``.

    Στην Κύπρο μπορεί να υπάρχει ειρήνη, είπε ο Μακαριότατος, ``αλλά αυτή η ειρήνη επιτυγχάνεται κάτω από την απειλή των όπλων, διότι δεν μπορεί να ειρηνεύει ένας τόπος όταν έχει 200.000 πρόσφυγες και το 40% την πατρίδας μας βρίσκεται υπό κατοχή και με απειλή , ακόμη, να πάρουν και το υπόλοιπο. Δεν είναι αυτή την ειρήνη που θέλουμε. Θέλουμε την πραγματική ειρήνη, εκείνη που έφερε ο Χριστός ερχόμενος στο κόσμο, συμπλήρωσε ο Κύπρου Χρυσόστομος.

    Οσον αφορά στις εργασίες του συνεδρίου, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ετοιμότητα της Εκκλησίας της Κύπρου να φιλοξενήσει τη Συνάντηση. ``Ηδη έχουμε κάνει όλες τις προετοιμασίες. Είμαστε πανέτοιμοι. Θα εκπροσωπηθούν σχεδόν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες. Θα αντιπροσωπευθεί δεόντως και η Καθολική Εκκλησία, όπως και οι Αγγλικανοί και οι Προτεστάντες. Θα έχουμε εκπροσώπους όλων των Θρησκειών, όπως του Ιουδαϊσμού με τον Αρχιραββίνο, ο οποίος θα βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Κύπρο, είπε.

    Την ευχή η διεξαγωγή της Συνάντησης Διαθρησκευτικού Διαλόγου που οργανώνει η Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου στην Κύπρο, σε συνεργασία με την Εκκλησία της Κύπρου, να βοηθήσει στην ``έναρξη διαλόγου ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία``, εξέφρασαν εξάλλου ο Πρόεδρος της Κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου Marco Impagliazzo και ο καθηγητής Mario Marazziti. Ευχήθηκαν επίσης ``να τους επιτραπεί να συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση των χριστιανικών τόπων λατρείας που ρημάζονται στα κατεχόμενα``.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, οι εκ των διοργανωτών ευχαρίστησαν την Εκκλησία της Κύπρου για την προσφορά της να φιλοξενήσει την 21η Συνάντηση Διαθρησκευτικού Διαλόγου και αναφέρθηκαν στην Κύπρο με το χαρακτηρισμό ``νησί του διαλόγου``.

    Από τη Συνάντηση θα απουσιάζουν οι εκπρόσωποι της Τουρκίας, γεγονός που οφείλεται όπως είπαν οι διοργανωτές στη συνέντευξη Τύπου, στο ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει διπλωματικώς την Κύπρο.

    Πρόσθεσαν, επίσης, ότι προσκάλεσαν προσωπικότητες όχι μόνον του μουσουλμανικού χώρου της Τουρκίας, αλλά και τον Αρχιραββίνο Κωνσταντινουπόλεως, στους οποίους όμως δεν επιτράπηκε να παρευρεθούν στην Κύπρο.

    Οσον αφορά στην απουσία εκπροσώπου του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, οι διοργανωτές εξήγησαν ότι οφείλεται στα ``γνωστά προβλήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τις τουρκικές Αρχές``.

    Αναφορικά με την απουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, εξήγησαν ότι οφείλεται σε δυσκολίες πρωτοκόλλου, αφού ο Προκαθήμενος της ελλαδικής Εκκλησίας δεν έκανε ακόμη την κανονική επίσκεψή του στην αδελφή Εκκλησία της Κύπρου.

    Σε σχέση με τη συμμετοχή της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις εκδηλώσεις της Συνάντησης, οι διοργανωτές δήλωσαν ότι, σε συνεργασία με τις κυπριακές Αρχές, εξετάζεται το ενδεχόμενο μια από τις συνολικά τέσσερις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης που προγραμματίζονται να διεξαχθεί στα κατεχόμενα.

    Ο Πρόεδρος Marco Impagliazzo πρόσθεσε ότι το θέμα είναι λεπτό, διότι από τη μια όλοι θέλουν να συμμετάσχει η τουρκοκυπριακή κοινότητα στις εκδηλώσεις, αλλά πρέπει να αποφευχθούν εσφαλμένα μηνύματα ``δήθεν αναγνώρισης μιας οντότητας που κανείς δεν αναγνωρίζει πλην της Τουρκίας``.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου καλεί τους εκπαιδευτικούς και το μαθητικό και φοιτητικό κόσμο της Κύπρου να υποσχεθούν ότι θα υπερασπίζονται πάντοτε με συνέπεια τη δημοκρατία, και τονίζει ότι η χούντα των Αθηνών, με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου άνοιξε τις κερκόπορτες στον τουρκικό Αττίλα, για να εισβάλει στην Κύπρο και να κατακτήσει το 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Το έπος του Πολυτεχνείου ας εμπνέει πάντοτε κι εσάς, τη νέα γενιά, που καλείστε να είστε μπροστάρηδες και πρωτοπόροι στο δύσκολο αντικατοχικό αγώνα που διεξάγουμε εδώ και 34 χρόνια, για τον τερματισμό της κατοχής, την επανένωση και τη δικαίωση της μαρτυρικής μας πατρίδας Κύπρου», αναφέρει τέλος ο κ. Δημητρίου

    Στην ιστορία της Ελλάδας, της χώρας που γέννησε τη δημοκρατία και τον πολιτισμό, έχουν γραφτεί λαμπρές σελίδες ηρωισμού και αυτοθυσίας, ανάμεσα στις οποίες ξεχωριστή θέση κατέχει το έπος του Πολυτεχνείου. Πρόκειται για μια ηρωική στιγμή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, με πρωταγωνιστές τους νέους της Ελλάδας, τους φοιτητές, που κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο διεκδικώντας ψωμί, παιδεία, ελευθερία, αναφέρει ο Υπουργός Παιδείας σε μήνυμά του προς τους εκπαιδευτικούς, μαθητές, μαθήτριες, σπουδαστές και σπουδάστριες για την αυριανή Ημέρα Μνήμης του Πολυτεχνείου.

    [03] ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΡΩΣΙΑ

    Τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της κυπριακής οικονομίας παραμένουν υγιή, διαβεβαιώνει το Υπουργείο Οικονομικών, στο Δελτίο Οικονομικής Ανασκόπησης Οκτωβρίου Νοεμβρίου 2008, που έδωσε στη δημοσιότητα. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι λόγω της επιδείνωσης, κατά τους τελευταίους μήνες, του εξωτερικού περιβάλλοντος, ``οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία πιθανό να είναι περιορισμένες, όχι όμως αμελητέες, ιδιαίτερα λόγω ενδεχόμενης επιβράδυνσης στο τομέα των κατασκευών και του τουρισμού``.

    Στο Δελτίο Οικονομικής Ανασκόπησης, το οποίο ετοιμάζεται και δημοσιεύεται σε τριμηνιαία βάση και αναλύει την τρέχουσα κατάσταση της διεθνούς και κυπριακής οικονομίας, τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, και τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για την περίοδο 2008-2012, αναφέρεται ότι, με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, προβλέπεται πώς ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί στο 3% περίπου το 2009 και 3,5% το 2010, από 3,75% το 2008.

    Το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι ``η επίδοση αυτή θα είναι σημαντική, λαμβανομένης υπόψη της ύφεσης που αναμένεται να επηρεάσει την Ευρωπαϊκή Ενωση`` και σημειώνει πώς οι κίνδυνοι, όσον αφορά τις εκτιμήσεις αυτές για ανάπτυξη, είναι ``καθαρά προς τα κάτω, ιδιαίτερα για το 2009``.

    [04] ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΠΑΦΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

    Ολα είναι έτοιμα για την επίσημη πρώτη του νέου Διεθνούς Αερολιμένα Πάφου τη Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου. Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Hermes Airports Αδάμος Ασπρή, ο Διεθνής Αερολιμένας Πάφου είναι επιχειρησιακά έτοιμος να λειτουργήσει «αφού έχουν γίνει δεκάδες δοκιμές και έλεγχοι και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα».

    Τα σημεία επιβίβασης του νέου Αερολιμένα Πάφου (ckeck in counters) θα ανοίξουν στις 8.30 το πρωί και η πρώτη αναχώρηση θα είναι στις 10.30 π.μ. με πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών για Λονδίνο-Heathrow ενώ η πρώτη άφιξη θα είναι στις 10.55 π.μ. με πτήση των Φινλανδικών Αερογραμμών, από το Ελσίνκι.

    Η έναρξη λειτουργίας του Αεροδρομίου την προσεχή Δευτέρα, σημείωσε ο κ. Ασπρής, «θα είναι το επιστέγασμα μιας μεγάλης προσπάθειας. Θα είναι όμως ταυτόχρονα και το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για τα αεροδρόμια της Κύπρου. Εχει γίνει πολύ σκληρή και μεθοδική δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τόσο από πλευράς Hermes και των συνεργατών της, όσο και από πλευράς κυβερνητικών υπηρεσιών», πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 16 November 2008 - 12:29:23 UTC