Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΡΩΣΙΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΛΤΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΠΑΦΟΥ
  • [04] ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ - ΣΤΕΓΑΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΡΩΣΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την ευχή και ελπίδα η Τουρκία να έχει αποφασίσει να λυθεί το Κυπριακό, διαφορετικά, όπως είπε το κυπριακό δεν θα λυθεί. Ταυτόχρονα κάλεσε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι είναι και προς το δικό της συμφέρον η δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κλήθηκε να σχολιάσει μέρος χθεσινής συνέντευξης του Αλεξάντερ Ντάουνερ σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι, στην οποία εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέχρι τον Ιούνιο - Ιούλιο του 2009 θα έχουμε λύση του Κυπριακού.«Τα Ηνωμένα Εθνη εφ όσον κάτω από την αιγίδα τους αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες και γίνονται συνομιλίες, καθηκόντως εκφράζουν αισιοδοξία. Εάν είναι απαισιόδοξοι εκείνοι κάτω από την αιγίδα των οποίων γίνονται οι συνομιλίες, νομίζω ότι στέλλουν το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουμε», είπε.

    Πρόσθεσε πως εξέφρασε «τη συγκρατημένη αισιοδοξία μου. Πάνω σ αυτό και επιμένω. Εάν τα καταφέρουμε και πριν το καλοκαίρι να λύσουμε το Κυπριακό, αυτό θα είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και μόνο», είπε και σημείωσε πως από εκεί και πέρα «τα πράγματα δεν είναι απλά, είναι σύνθετα, είναι και δύσκολα, θα ξεπεράσουμε ή θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια».

    «Εύχομαι και ελπίζω η Τουρκία να έχει αποφασίσει να λυθεί το Κυπριακό, διαφορετικά δεν θα λυθεί» ανέφερε και πρόσθεσε πως «αυτή είναι η δική μου τοποθέτηση. Καλώ την Τουρκία να αντιληφθεί ότι είναι και προς το δικό της συμφέρον η δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα απαλλάσσει τον κυπριακό λαό από την κατοχή, αυτό είναι θέση κλειδί, από τον εποικισμό και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού», είπε. Ανέφερε επίσης ότι «αυτή είναι η καθοδηγητική πυξίδα η δική μας σε όλη τη διάρκεια των συνομιλιών και που έγιναν και που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΛΤΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Πεπεισμένος ότι η άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της πορείας ένταξής της στην ΕΕ, θα υποβοηθήσουν τις διαπραγματεύσεις για επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Μάλτας Εντουαρτ Φέρεντς Αντάμι. Ο κ. Αντάμι, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο με αφορμή το διαθρησκευτικό συνέδριο, συναντήθηκε με τον προκαθήμενο της κυπριακής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β`, ο οποίος του μετέφερε τις απόψεις της Εκκλησίας για το Κυπριακό.

    ``Για μένα είναι απαράδεκτο μετά από τόσα πολλά χρόνια η Κύπρος να είναι διαιρεμένη και ελπίζω ότι θα εμπλακούμε, ειδικότερα η ΕΕ στην προσπάθεια να βρούμε μια δίκαιη λύση προς όφελος όλου του λαού της Κύπρου``, τόνισε ο Μαλτέζος Πρόεδρος. Ερωτηθείς για το βαθμό εμπλοκής της ΕΕ στις προσπάθειες λύσης, ο κ. Αντάμι είπε ότι ``η ΕΕ πρέπει να εμπλακεί πλήρως``. Σημειώνοντας ότι η ΕΕ ενδιαφέρεται πολύ για την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Αντάμι είπε πως ``το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο αν υπάρξει μία Κύπρος που να ενώνει όλο το λαό της``. ``Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ένας μπορεί να χρησιμοποιήσει πίεση για να το επιτύχει αυτό (τη λύση του Κυπριακού). Ολοι γνωρίζουμε ότι η Τουρκία επιθυμεί διακαώς να ενταχθεί στην ΕΕ και είμαι αρκετά σίγουρος ότι η πίεση στην τουρκική Κυβέρνηση θα βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη``, είπε ο κ. Αντάμι.

    Σημειώνοντας ότι η πρώτη επίσκεψή του στην Κύπρο ήταν το 1979, ο κ. Αντάμι είπε πως διαπίστωσε ``με ευχαρίστηση`` ότι η Κύπρος από την περίοδο της ανεξαρτησίας έχει προοδεύσει παρόλη τη διαίρεση του νησιού. Από την πλευρά του, ο Κύπρου Χρυσόστομος αφού χαρακτήρισε τον κ. Αντάμι ως ένα ``αγαπητό φίλο`` είπε πως παρέθεσε ``με πάσα λεπτομέρεια`` τις απόψεις της Εκκλησίας για το Κυπριακό, για το ρόλο της Εκκλησίας. ``Πιστεύω και τα δύο νησιά ζουν θαυμάσια, εργάζονται σωστά και απολαμβάνουν τα αγαθά της ζωής``, κατέληξε.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΠΑΦΟΥ

    Τις εγκαταστάσεις του Νέου Αεροδρομίου Πάφου επισκέφθηκε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Νίκος Νικολαΐδης. Σε δηλώσεις του μετά την ξενάγηση στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι «είμαστε εδώ να δούμε τον κόσμο, να πάρουμε τον παλμό του κόσμου, να μιλήσουμε με τους ταξιδιώτες και τα πρώτα σχόλια είναι ότι πρόκειται για ένα αεροδρόμιο, μια αίθουσα επιβατών άνετη, όμορφη και ελκυστική στους ταξιδιώτες». Συνεχίζοντας, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι θα δει όποια προβλήματα υπάρχουν μικρά η μεγάλα, αφού «τα αεροδρόμια είναι ζωντανοί οργανισμοί, εξελίσσονται και θα πρέπει να παρακολουθούνται να επιτηρούνται και να στηρίζονται».

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ακόμη ότι πιστεύει ότι τα πρώτα βήματα είναι πολύ καλά «και θα προσπαθήσουμε τα επόμενα βήματα να είναι ακόμα καλύτερα». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι τα προβλήματα που παρουσιάζονται είναι κυρίως εξοικείωσης με τα νέα συστήματα, αφού πρόκειται για ένα αεροδρόμιο με νέα συστήματα και νέα τεχνολογία, «άρα χρειάζεται κάποιος χρόνος να εξοικειωθούν πλήρως οι χρήστες με τα νέα αυτά συστήματα».

    Ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι το νέο αεροδρόμιο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στα θέματα αερομεταφορών στην Κύπρο, αφού συμβάλλει αποφασιστικά στο στρατηγικό στόχο για γίνει η Κύπρος ένα σημαντικό διεπικοινωνιακό κέντρο στη νοτιανατολική Ευρώπη και συμβάλλει και στο στόχο να στηριχθεί και να διευρυνθεί η οικονομία του τόπου και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αναφερόμενος, εξάλλου, στις τηλεπικοινωνίες του νέου αεροδρομίου, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα και στο στάδιο αυτό όλες οι υπηρεσίες λειτουργούν βάσει των δικών τους δεδομένων και κάποιες εμπορικές συμφωνίες που θα πρέπει να γίνουν με τις διάφορες εταιρείες παροχής υπηρεσιών θα δρομολογηθούν.

    [04] ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ - ΣΤΕΓΑΣΗ

    Το πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κυπριακή Αστυνομία είναι η τραγική έλλειψη προσωπικού, δηλώνει ο Αρχηγός της Δύναμης Ιάκωβος Παπακώστας. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Παπακώστας σημείωσε πως ``απλώς να πούμε ότι και μόνο η ΕΕ μάς έχει κυριολεκτικά πνίξει στις υποχρεώσεις, στη δημιουργία επιπρόσθετων υπηρεσιών και γραφείων``. ``Για να έχουμε το κεφάλι ψηλά στις διάφορες συναντήσεις της ΕΕ πρέπει να έχουμε εκπροσωπήσεις και γι αυτό χρειάζεται προσωπικό``, σημείωσε. Ο κ. Παπακώστας είπε πως από το 1993 και μετά δεν έγιναν προσλήψεις σε μεγάλους αριθμούς, δηλαδή δεν έχει εγκριθεί μια επιπρόσθετη δύναμη και η Αστυνομία εργάζεται με την ίδια δύναμη, απλώς συμπληρώνει κάθε χρόνο τα κενά που δημιουργούνται με τις αφυπηρετήσεις και τις παραιτήσεις.

    Από τότε μέχρι σήμερα, συνέχισε, έχουν δημιουργηθεί δεκάδες άλλες υποχρεώσεις και στελεχώνουμε αυτές τις υπηρεσίες που έχουν δημιουργηθεί από το υπάρχον προσωπικό. Δεύτερος λόγος, διευκρίνισε, που μας έχει δημιουργήσει αυτό το κενό σε ανθρώπινο δυναμικό είναι η Λιμενική Αστυνομία, η οποία έχει εφοδιαστεί με τα τελευταία τύπου πλωτά μέσα, τα οποία θέλουν επάνδρωση και στελέχωση. ``Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι θα βγει ένα σκάφος στην θάλασσα για επιτήρηση και να μην έχουμε το απαιτούμενο προσωπικό``. Εχουμε αφαιρέσει προσωπικό από άλλες υπηρεσίες, ανέφερε, και έχουμε δώσει το βασικό προσωπικό, για να μπορούν οι άνθρωποι να βγαίνουν στην θάλασσα με μια σχετική ασφάλεια. Είπε ότι το πρόβλημα με τη λαθρομετανάστευση είναι τεράστιο «γι αυτό έχουμε δώσει σε αυτή την Υπηρεσία μια σχετική δύναμη για να μπορεί να ανταποκρίνεται στο μίνιμουμ όχι στο μάξιμουμ».

    Ανέφερε, επίσης, ότι το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η στέγαση των Υπηρεσιών της Αστυνομίας. ``Το Αρχηγείο Αστυνομίας, η Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας, η Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού, η Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου, η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας, η Αστυνομική Διεύθυνση Μόρφου στεγάζονται σε κτίρια της αποικιοκρατίας. Διερωτόμαστε μέχρι πού θα πάμε``, σημείωσε. Η Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου, συνέχισε, στεγάζεται μέσα σε ενοικιασμένα καταστήματα. Ο κ. Παπακώστας τόνισε, τέλος, την έλλειψη χώρων κράτησης για τους λαθρομετανάστες όσο και για τους ποινικούς κρατούμενους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 18 November 2008 - 14:29:25 UTC