Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [02] ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [03] ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Τόσο η Σοβιετική Ενωση όσο και η Ρωσική Ομοσπονδία ήταν το βασικότερο στήριγμα της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως μόνιμο μέλος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Μόσχα θα εκφράσει την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για το γεγονός ότι η θέση της Σοβιετικής Ενωσης ή της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε πολύ κρίσιμες στιγμές για την Κύπρο είναι καθοριστικής σημασίας.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Μόσχα για επίσημη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «πραγματοποιούμε ένα πολύ σημαντικό ταξίδι στη Μόσχα. Θα έχουμε κατ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Μεντβέντεφ αρκετής διάρκειας, μετά θα συναντηθούν οι αντιπροσωπείες και θα υπογράψουμε για πρώτη φορά στην ιστορία των σχέσεων Ρωσικής Ομοσπονδίας - Κύπρου, πολιτική διακήρυξη με τον κ. Μεντβέντεφ, όπου θα ανασκοπεί τόσο τις μεταξύ μας σχέσεις, τις διεθνείς σχέσεις και το Κυπριακό πρόβλημα, πάνω σε θέσεις αρχών για όλα αυτά τα ζητήματα».

    Πρόσθεσε ακόμα ότι «θα υπογραφούν οκτώ συνολικά συμφωνίες και πρωτόκολλα. Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση» ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και σημείωσε πως στη Μόσχα θα συναντηθεί, επίσης, με «τους υπόλοιπους κυβερνητικούς επισήμους, τους επισήμους της Βουλής, τους Προέδρους της Ανω και Κάτω Βουλής, το Δήμαρχο της Μόσχας και άλλους φίλους».

    Πηγαίνω στη Μόσχα με «αισθήματα συγκίνησης γιατί είναι ο χώρος όπου έχω περάσει τα πιο ρομαντικά και ωραία χρόνια της νιότης μου. Είναι μια ευκαιρία να πω στο ρωσικό λαό ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί με είχε προετοιμάσει θεωρητικά για να μπορέσω να ακολουθήσω το δρόμο που έχω ακολουθήσει και βεβαίως και τα κόμματα, και το δικό μου το κόμμα και το κόμμα της τέως Σοβιετικής Ενωσης, τα οποία συνέβαλαν» σ αυτό.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «αυτή η επίσκεψη, δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια, θα αποτελέσει ένα σημαντικό σταθμό στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Θα συμβάλει στην παραπέρα ενίσχυση και το βάθεμα των ήδη παραδοσιακών φιλικών σχέσεων εκατέρωθεν αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών και των λαών μας». Σημείωσε περαιτέρω πως «μας συνδέουν πάρα πολλά με το ρωσικό λαό, παραδόσεις παλιές όχι σημερινές, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί και πριν την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραδόσεις πολιτιστικές, θρησκευτικές και άλλες».

    Συνεπώς, συνέχισε, «φεύγουμε για τη Μόσχα γεμάτοι αισιοδοξία ότι με την επιστροφή μας θα φέρουμε ένα καλάθι συμφωνιών, σχέσεων, ένα καλάθι φιλίας, συνεργασίας και εκατέρωθεν αλληλεγγύης».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτήθηκε εάν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συζήτησαν στην προχθεσινή τους συνάντηση για το ταξίδι του στην Μόσχα και κατά πόσον ο κ. Ταλάτ του έχει δώσει κάποιο μήνυμα για να μεταφέρει στο Ρώσο Πρόεδρο.

    Ο κ. Ταλάτ «ενδιαφέρθηκε για το ταξίδι, αλλά δεν μου ζήτησε να μεταφέρω το οποιοδήποτε μήνυμα», απάντησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως όταν λέει «σχέσεις εκατέρωθεν αλληλεγγύης» εννοεί ότι «τόσο η Σοβιετική Ενωση όσο και η Ρωσική Ομοσπονδία ήταν το βασικότερο στήριγμα της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως μόνιμο μέλος. Σε πολύ κρίσιμες στιγμές η θέση της Σοβιετικής Ενωσης ή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις σημερινές συνθήκες είναι καθοριστικής σημασίας. Γι αυτό και θα εκφράσω και την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προς τον Πρόεδρο, προς τον Πρωθυπουργό και προς όλους τους επίσημους».

    Ανέφερε ακόμα ότι με την ευκαιρία που «μου κάνουν την τιμή να με αναγορεύσουν επίτιμο Διδάκτορα του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και από αυτό το χώρο θα εκφράσω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού και τα φιλικότατα και αδελφικά του αισθήματα προς το ρωσικό λαό».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε, επίσης, να σχολιάσει το θέμα της αύξησης του τουρισμού από τη Ρωσία προς την Κύπρο, καθώς και το θέμα της θεωρήσεων διαβατηρίων τις οποίες επικαλείται η Ρωσία.

    «Δεν επικαλείται η ρωσική πλευρά, είναι μια πραγματικότητα», είπε και πρόσθεσε πως «ένεκα της ένταξης μας στην ΕΕ η μη θεώρηση των διαβατηρίων, η μη παροχή βίζας έχει δυστυχώς ακυρωθεί. Αντιμετωπίζουμε πρακτικά προβλήματα και έχουν δίκαιο οι φίλοι μας οι Ρώσοι», είπε.

    Πρόσθεσε πως «προσπαθούμε συνεχώς και το κάνουμε στην πράξη να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες. Πήραμε αποφάσεις τις οποίες έχω εξαγγείλει μετά τη σύσκεψη για τα θέματα της οικονομίας, θα τις διαβιβάσουμε στους φίλους μας τους Ρώσους και θα υπογραφεί και συμφωνία. Κατά συνέπεια θεωρούμε ότι η Ρωσία και άλλες πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης είναι καλή πηγή τουριστικών ανταλλαγών με την Κυπριακή Δημοκρατία» ανέφερε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον μεταφέρει στη Μόσχα κάποιες προτάσεις για το θέμα των υπεράκτιων εταιρειών και το θέμα της διπλής φορολογίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε πως «το θέμα αυτό συζητείται μέσα σε ένα πολύ φιλικό πνεύμα. Θέλω να πιστεύω ότι στο πολύ σύντομο μέλλον θα μπορούμε να ανακοινώσουμε ευχάριστα νέα», κατέληξε.

    [02] ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Το χρυσό αστέρι του «Ηρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», τον πλέον τιμητικό τίτλο της χώρας, έλαβε με διάταγμα του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβιέντιεφ, ο Ρώσος κοσμοναύτης Φιόντορ (Θοδωρής) Γιουρτσίχιν. Ο ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης θα χαρίσει στον Πρόεδρο Χριστόφια, που επισκέπτεται τη Μόσχα, τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία είχε πάρει μαζί του στο Διάστημα, έπειτα από πρωτοβουλία του ρωσόφωνου περιοδικού «Ελλάδα», που εκδίδεται στη Μόσχα.

    Οπως αναφέρεται στο προεδρικό διάταγμα 1520, ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντιεφ απένειμε τον τίτλο του «Ηρωα της Ρωσίας» στον Φιόντορ Γιουρτσίχιν «για την ανδρεία και τον ηρωισμό, που επέδειξε κατά τη διαστημική πτήση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό».

    Ο Θοδωρής ήταν Διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού κατά το εξάμηνο της διαστημικής του αποστολής, η οποία ξεκίνησε στις 7.4.2007, με την εκτόξευσή του από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζαχστάν και τερματίστηκε με την προσγείωσή του στις 21.10.2007.

    [03] ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

    Ολοκληρώθηκαν την Τρίτη οι Ομάδες Διαλόγου της 22ης Παγκόσμιας Συνάντησης για την Ειρήνη, η οποία φέρει τον τίτλο ``Ο Πολιτισμός της Ειρήνης: Θρησκείες και Πολιτισμοί σε Διάλογο``.

    Η παγκόσμια αυτή Συνάντηση, η οποία άνοιξε τις πύλες της στο διάλογο με την τελετή έναρξης στο αθλητικό κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, συνδιοργανώθηκε από την Εκκλησία της Κύπρου και την Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου.

    Η 22η Συνάντηση για την Ειρήνη ολοκληρώθηκε με την έγκριση Διακήρυξης για την Ειρήνη. Προηγουμένως, τα μέλη των διαφόρων Θρησκευμάτων προσευχήθηκαν κατ ιδίαν σε διάφορα σημεία στο κέντρο της παλαιάς Λευκωσίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 18 November 2008 - 18:29:20 UTC