Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΡΦΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
  • [02] ΕΕ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
  • [03] ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΔΑΝΙΑΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΡΦΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν παραχωρεί κυριαρχικά της δικαιώματα ούτε και θα ενδώσει σε οποιεσδήποτε πιέσεις, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε διάσκεψη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη ρωσική πρωτεύουσα, κατά τη διάρκεια της εδώ επίσημης επίσκεψής του.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα πως αναμένεται να λήξει με θετικό τρόπο το θέμα της σύναψης συμφωνίας με τη Ρωσία για την αποφυγή διπλής φορολογίας που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, και χαρακτήρισε τις σχέσεις Ρωσίας - Κύπρου υπόδειγμα σχέσεων μεταξύ κρατών.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψης του στη Μόσχα, είπε ότι Ρωσία και Κύπρος έχουν κοινές πολιτικές θέσεις σε διεθνή προβλήματα, τάχθηκε υπέρ της διευθέτησης προβλημάτων με ειρηνικά μέσα, και χαιρέτισε τη σταθερή στάση της Ρωσίας και τη συνεπή στήριξή της στον αγώνα του κυπριακού λαού για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή.

    Στην αρχική του δήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κοινή Διακήρυξη και οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί εκφράζουν το αποτέλεσμα της επίσημης επίσκεψής του, ενώ ξεχώρισε δύο θέματα από την Κοινή Διακήρυξη που υπόγραψε χθες με τον Ρώσο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντιεφ.

    Το πρώτο, ανέφερε, είναι η πρόταση του Ρώσου Προέδρου για ένα συλλογικό σύστημα ασφάλειας, που να βασίζεται στις αρχές των ΗΕ, την Τελική Πράξη του Ελσίνκι και το διεθνές δίκαιο.

    Η πρόταση Μεντβέντιεφ, επεσήμανε, «αξίζει μεγάλης προσοχής από την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα» ενώ σημείωσε τη στάση που τήρησε ο Προεδρεύων της ΕΕ Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προς την πρόταση Μεντβέντιεφ.

    Το δεύτερο, συνέχισε, είναι η «επανάληψη με σαφέστατο τρόπο» της θέσης αρχών της Ρωσίας ως προς τη λύση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ.

    Για τις διμερείς σχέσεις, είπε πως είναι «εξαίρετες και υπόδειγμα σχέσεων μεταξύ κρατών», προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσει τη διμερή συνεργασία σε όλους τους τομείς.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος είπε πως δεν έχει πάρει γραπτή επιστολή από τον Τ/κ ηγέτη με την οποία ο κ. Ταλάτ να προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους εάν δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό μέχρι το καλοκαίρι 2009.

    Εξήγησε ότι στις κατ ιδίαν συναντήσεις που έχει μαζί του, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των ΗΕ, «λέγομε πολλά πράγματα, λέει τα δικά του και ακούει τα δικά μου» παίρνοντας απαντήσεις στα όσα θέτει.

    Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι «δηλώνω κατηγορηματικά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να εκχωρήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα ούτε και να ενδώσει σε πιέσεις από οποιουσδήποτε».

    Σε άλλη ερώτηση για τη λύση του Κυπριακού, υπενθύμισε ότι υπάρχει βάση επί της οποίας θα βασιστεί η λύση, και αυτή είναι τα ψηφίσματα των ΗΕ και οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου, προσθέτοντας πως το υφιστάμενο ενιαίο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μετεξελιχθεί σε ομοσπονδιακό κράτος.

    «Οι Κύπριοι να γίνουν αφέντες της πατρίδας τους και οι ξένοι να μας αφήσουν ήσυχους», είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ερώτηση κατά πόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι κατανοούν τη στήριξη που εξέφρασε προς την πρόταση Μεντβέντιεφ «ή θα πουν πάλι ότι είστε το μαύρο ή το κόκκινο πρόβατο της Ευρώπης», ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αφού ανέφερε ότι «οι εταίροι μου γνωρίζουν καλά ότι είμαι κόκκινο πρόβατο», σημείωσε ότι δεν αισθάνθηκε ποτέ οποιαδήποτε δυσμενή διάκριση γιατί ηγείται του ΑΚΕΛ και είπε ότι οι εταίροι του στην ΕΕ «νιώθουν συμπάθεια», κατά την έκφρασή του, προς τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε σχετικά με το Κυπριακό.

    Διερωτήθηκε κατά πόσο άλλες χώρες μέλη της ΕΕ ζητούν άδεια, όπως είπε, από άλλες χώρες για να τοποθετηθούν σε θέματα όπως η πρόταση αυτή, που αφορά ένα σύστημα συλλογικής ασφάλειας που θα βασίζεται σε αρχές που αποδέχεται και η ΕΕ.

    Σε άλλη ερώτηση για την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, σε συνάρτηση με διμερή συμφωνία που ενδεχομένως να υπογραφεί επί του θέματος με τη Ρωσία, είπε ότι ετοιμάζεται μια πολιτιστική συμφωνία που θα καλύπτει όλους τους τομείς των πολιτιστικών ανταλλαγών, σημειώνοντας ότι η Μόσχα στηρίζει τις προσπάθειες μέσω της ΟΥΝΕΣΚΟ για συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς που ανήκει στους λαούς του κόσμου.

    Χαρακτήρισε την καταστροφή σημαντικού μέρους της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου από την Τουρκία «ασυγχώρητο έγκλημα» και είπε ότι με τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας συζητά το θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς για να προσθέσει ότι «λίγα εξαρτώνται από τον κ. Ταλάτ.»

    Για τη συνεργασία σε θέματα ενέργειας, είπε πως ο Υπουργός Εμπορίου, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο στην εδώ επίσκεψή του, συναντήθηκε με εκπροσώπους της εταιρείας Gasprom.

    Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα σύναψης συμφωνίας για αποφυγή της διπλής φορολογίας, είπε πως αποφασίστηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο να δοθεί λίγο χρόνος ακόμα στους συνεργάτες τους να αντιμετωπίσουν σύντομα και με θετικό τρόπο αυτό το θέμα.

    «Η πεποίθησή μου είναι ότι θα λύσουμε και αυτό το θέμα με θετικό τρόπο που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές και να ικανοποιεί και τη φιλοδοξία της Κύπρου να συνεχίσει να είναι μέσο διοχέτευσης κεφαλαίων και επενδύσεων στη Ρωσική Ομοσπονδία, πράγμα που και η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει», πρόσθεσε.

    [02] ΕΕ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

    Στο θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, αναφέρθηκε την Πέμπτη ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου, με την ευκαιρία συζήτησης στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ σχετικά με την προώθηση της Πολιτιστικής Πολυμορφίας και Διαπολιτιστικού Διαλόγου.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δημητρίου επεσήμανε τη σημασία της συμπερίληψης στα Συμπεράσματα σχετικής αναφοράς στη Διεθνή Σύμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ του 1970 για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία είναι από τις σημαντικότερες συμβάσεις σε σχέση με την απαγόρευση της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και μεταβίβασης της κυριότητας των πολιτιστικών αγαθών.

    Ο κ. Δημητρίου συμμετείχε στην πρώτη ημέρα των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας της ΕΕ, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες στις 20-12 Νοεμβρίου. Τις εργασίες του Συμβουλίου απασχόλησαν θέματα πολιτισμού, νεολαίας και οπτικοακουστικών μέσων.

    [03] ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΔΑΝΙΑΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ

    Αναγκαστική προσγείωση στο Αεροδρόμιο της Πάφου πραγματοποίησε την Πέμπτη λίγο μετά τη μία, αεροσκάφος της Δανέζικης Πολεμικής Αεροπορίας, που μετέφερε τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας.

    Ο Κυβερνήτης του αεροσκάφους C-156 τύπου Galaxy της Δανέζικης Πολεμικής Αεροπορίας ζήτησε γύρω στις 12.50 να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το αεροδρόμιο λόγω προβλήματος που παρουσίασε στον ανεμοθώρακα του. Αμέσως σήμανε συναγερμός στο Αεροδρόμιο της Πάφου με όλες τις υπηρεσίες έτοιμες να αντιμετωπίσουν το περιστατικό.

    Το αεροσκάφος προσγειώθηκε τελικά στη 1.21 μετά το μεσημέρι χωρίς πρόβλημα. Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε στη συνέχεια, διαπιστώθηκε ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν 15 άτομα μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Per-Steg-Moller και άλλοι αξιωματούχοι της Κυβέρνησης. Στον έλεγχο του αεροσκάφους διαπιστώθηκε ότι ράγισε ο ανεμοθώρακας του και γίνονται προσπάθειες για την επιδιόρθωση του.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 20 November 2008 - 18:29:22 UTC