Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
  • [03] ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΥΓΕΙΑ
  • [04] ΔΗΜΟΣ ΜΟΡΦΟΥ - ΛΟΝΔΙΝΟ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Τη 10η συνάντησή τους πραγματοποιούν σήμερα στις 10 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, που ξεκίνησαν στις 3 Σεπτεμβρίου.

    Κατά την τελευταία τους συνάντηση, τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συζήτησαν θεσμούς των ανεξάρτητων οργάνων, όπως ο ομοσπονδιακός Γενικός Εισαγγελέας και ο ομοσπονδιακός Γενικός Ελεγκτής.

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, είχε δηλώσει τότε ότι ίσως υπάρξει σήμερα συζήτηση για το μηχανισμό επίλυσης διαφορών.

    [02] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

    Στην κωδικοποίηση της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, κατέληξε ομόφωνα η συνεδρία του Σώματος τη Δευτέρα. Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κατέθεσε συγκεκριμένη θέση, αφού έλαβε σοβαρά υπόψη τις προτάσεις και θέσεις των κομμάτων που απεστάλησαν προηγουμένως. Εγινε ένας πολύ δημιουργικός και παραγωγικός διάλογος, πρόσθεσε, που κατέληξε στην κωδικοποίηση του ρόλου και του τρόπου λειτουργίας του σώματος.

    Αναφέροντας τις βασικές πτυχές της κωδικοποίησης, ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο είναι σώμα συμβουλευτικό, χώρος διαλόγου και λήψης αποφάσεων για το Κυπριακό. Μέλη του είναι τα εντός της Βουλής κόμματα, τα οποία εκπροσωπούνται από τον ηγέτη τους και ακόμα ένα μέλος το οποίο αποφασίζουν τα ίδια τα κόμματα. Στο Εθνικό Συμβούλιο παρακάθονται οι πρώην Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Βουλής, όταν δεν είναι ηγέτης κόμματος, οι οποίοι έχουν δικαίωμα λόγου αλλά όχι ψήφου. ``Σε περίπτωση ομοφωνίας των κομμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποχρεούται να υλοποιήσει την απόφαση, εκτός και αν διαφωνεί έντονα, οπότε και μπορεί να καταφύγει σε δημοψήφισμα. Πλειοψηφία διαπιστώνεται με βάση την εκλογική δύναμη των κομμάτων``.

    Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται κατά τακτά διαστήματα, περίπου ανά δύο μήνες ή έκτακτα, όταν το συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή κατόπιν αίτησης των μελών του σώματος, πρόσθεσε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο κ. Στεφάνου, έχει το δικαίωμα, όταν και εφόσον κρίνει αναγκαίο, να συγκαλεί τους αρχηγούς των κομμάτων για ενημέρωση. ``Τα κόμματα έχουν το δικαίωμα να δημοσιοποιούν τις απόψεις τους, δεν μπορούν όμως να αποκαλύπτουν τη συζήτηση που γίνεται στο σώμα ή τις θέσεις άλλων που κατατίθενται στο Εθνικό Συμβούλιο``. Στη συνεδρία, συνέχισε, έγινε συζήτηση και για το θέμα της επιστημονικής υποστήριξης του Εθνικού Συμβουλίου. Το θέμα θα μελετηθεί περαιτέρω και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα συζητηθεί πιο συγκεκριμένα.

    [03] ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΥΓΕΙΑ

    Τις ευχές του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή και της Υπουργού Εξωτερικών της χώρας Ντόρας Μπακογιάννη για σύντομη ανάρρωση, μετέφερε στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Δημήτριος Ράλλης. Ο κ. Ράλλης επισκέφθηκε το βράδυ της Δευτέρας το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και διαβίβασε τις ευχές του κ. Καραμανλή και της κ. Μπακογιάννη στη σύζυγο του τέως Προέδρου, Φωτεινή Παπαδοπούλου.

    Το απόγευμα επισκέφθηκαν τον κ. Παπαδόπουλο ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Γιώργος Κολοκασίδης και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Ρίκκος Ερωτοκρίτου. Εξερχόμενος του Νοσοκομείου ο κ. Ερωτοκρίτου ``ευχήθηκε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ταχεία ανάρρωση``.

    ``Εύχομαι ο Θεός να τον βοηθήσει να ξεπεράσει αυτή την περιπέτεια της υγείας του και να δίδει κουράγιο και υπομονή στα μέλη της οικογένειας του που του συμπαραστέκονται με αγάπη και υπομονή επίσης``, πρόσθεσε. Το Γενικό Νοσοκομείο επισκέφθηκε και ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης, ο οποίος εξερχόμενος μετά από αρκετή ώρα, δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις.

    [04] ΔΗΜΟΣ ΜΟΡΦΟΥ - ΛΟΝΔΙΝΟ

    Αντιπροσωπεία του Δήμου Μόρφου με επικεφαλής το Δήμαρχο Χαράλαμπο Πίττα θα επιδώσει την Τρίτη το απόγευμα στην έδρα της πρωθυπουργίας, επιστολή που ζητεί, ανάμεσα στ άλλα, παρέμβαση του Λονδίνου προς την Τουρκία ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις λύσης του Κυπριακού. Σε συνέχεια η αντιπροσωπεία, η οποία περιλαμβάνει, επίσης, τους δημοτικούς συμβούλους, Χαρίλαο Χαριλάου, Μιχάλη Μανώλη, Χλόη Ιακωβίδη και Αγάθη Παπαμιχαήλ, θα έχει συνάντηση με ανώτερο λειτουργό του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών και το βράδυ θα συναντήσει στη Βουλή των Κοινοτήτων ομάδα βουλευτών.

    Η αντιπροσωπεία θα συναντήσει τον Υπατον Αρμοστή Αλέξανδρο Ζήνωνα και θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων και της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας, Χάρη Σοφοκλείδη. Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, η αποστολή παρευρέθη στη χοροεσπερίδα της Ενωσης Αποδήμων Περιφέρειας Μόρφου, την Κυριακή παρακολούθησε τη θεία λειτουργία στην εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα στα πλαίσια της οποίας τελέσθηκε μνημόσυνο για τους πεσόντες περιφέρειας Μόρφου και αναπέμφθηκε δέηση υπέρ των αγνοουμένων της περιοχής και παρευρέθη στην τελετή δενδροφύτευσης στην οδό Μόρφου, που είχε εγκαινιασθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο σαν χειρονομία απόδοσης τιμής προς τον προσφυγοποιημένο Δήμο Μόρφου από το Δήμο Μπάρνετ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 25 November 2008 - 10:29:30 UTC