Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
  • [02] ΑΥΣΤΡΑΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΤΚΑ - ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Κύπρος αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, μιλώντας στις εργασίες της 3ης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των μικρών κρατών της Ευρώπης, με θέμα ``Οι όροι και τα επακόλουθα της εισόδου και διαμονής ξένων υπηκόων στα μικρά κράτη της Ευρώπης, ο τουρισμός ως σημαντικό στοιχείο της οικονομίας τους, και οι ιδιαιτερότητες της αγοράς εργασίας των κρατών αυτών``.

    Οι εργασίες άρχισαν χθες στην πόλη Βαντούζ του Λιχτενστάιν. Μιλώντας σήμερα, ο κ. Καρογιάν σημείωσε ότι η παράνομη μετανάστευση οφείλεται στη γεωγραφική θέση της Κύπρου και επιδεινώνεται, ένεκα της συνεχιζόμενης από το 1974 τουρκικής κατοχής τμήματος της χώρας, αφού παράνομοι μετανάστες εισέρχονται στην Κύπρο από τις κατεχόμενες περιοχές.

    Τόνισε τη σημαντική αύξηση που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, στον αριθμό ξένων εργατών στην Κύπρο, που ανέρχεται στο 7% του εργατικού δυναμικού, καθώς και στο ποσοστό ξένων υπηκόων στο συνολικό πληθυσμό, που ανήλθε στο 13%.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στην ιδιαίτερη ευαισθησία της Κύπρου αναφορικά με το ζήτημα των αιτητών ασύλου, ένεκα της πικρής εμπειρίας των 200,000 προσφύγων από την τουρκική εισβολή και κατοχή. Ως εκ τούτου, τόνισε, η Κύπρος καταβάλλει ως φιλοξενούσα χώρα, μεγάλες προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έναντι αιτητών ασύλου και προσφύγων που κτυπούν την πόρτα της, στοχεύοντας στην αναβάθμιση των αρμόδιων υπηρεσιών εξέτασης αιτήσεων και της αναγκαίας υποδομής για τη φιλοξενία των ανθρώπων αυτών.

    Βεβαίως, κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής, το βάρος για μια μικρή χώρα είναι ιδιαίτερα δυσανάλογο και γι αυτό το λόγο ``θα πρέπει να συμβάλουμε τόσο στη ριζική αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης όσο και στην προσπάθεια ορθής αξιοποίησης της νόμιμης μετανάστευσης προς αμοιβαίο όφελος των μεταναστών και των οικονομιών των φιλοξενουσών χωρών, γεγονός που, ενδεχομένως, να αποτελεί μια εκ των απαντήσεων στο πρόβλημα της δημογραφικής γήρανσης σε πιο ανεπτυγμένες χώρες``.

    [02] ΑΥΣΤΡΑΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    H Κυβέρνηση της Αυστραλίας θα συνεχίσει να στηρίζει την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, τόνισε ο Αυστραλός Ομοσπονδιακός Βουλευτής Steve Georganas, σε δήλωσή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Αυστραλίας για την κυπριακή κοινότητα και το Κυπριακό. Ο κ. Georganas ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό το Σαββατοκυριακό θα εορταστεί η 60η επέτειος της κυπριακής κοινότητας της Νοτίου Αυστραλίας. Η τουρκική εισβολή, ανέφερε ο κ. Georganas, είχε ως αποτέλεσμα να διπλασιαστεί ο αριθμός των Κυπρίων που μετανάστευσαν στην Αυστραλία και μόνο ανάμεσα στους ψηφοφόρους του υπάρχουν περισσότερα από 2000 άτομα που προσδιορίζουν τον εαυτό τους ως Κύπριοι της Αυστραλίας.

    Οσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Georganas τόνισε ότι η Κυβέρνηση της Αυστραλίας συνεχίζει την υποστήριξή της στην απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για ειρηνική διευθέτηση και επανένωση του νησιού, ενώ συνεχάρη τον Alexander Downer για το διορισμό του ως Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό. «Είχα την ευχαρίστηση να συναντηθώ μαζί του για να συζητήσουμε μερικά από αυτά τα θέματα και είμαι σίγουρος ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει μια ειρηνική διευθέτηση και επανένωση του νησιού σύντομα``, ανέφερε.

    Οσον αφορά στην Κυβέρνηση της Αυστραλίας, ο κ. Georganas είπε ότι θα συνεχίσει την υποστήριξή της για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και για να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Οι πρωτοβουλίες του Προέδρου Χριστόφια, πρόσθεσε, έχουν οδηγήσει στην επανάληψη των ολοκληρωμένων συνομιλιών υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η Κύπρος, είπε ο κ. Georganas, στοχεύει σε μια λύση που θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία της, θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των Κυπρίων και θα τερματίσει την κατοχή.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε ο Αυστραλός Βουλευτής, πιστεύει ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί στη συμφωνημένη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προβλέπεται στις συμφωνίες υψηλού επίπεδου του 1977-`79 και στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Καταλήγοντας, είπε ότι οι παράνομοι έποικοι, οι εγγυήσεις και η αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων από το νησί αποτελούν ουσιώδη θέματα και η Τουρκία πρέπει να τα αντιμετωπίσει.

    [03] ΤΚΑ - ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Δεν υπάρχει πραγματικό αποθεματικό στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μόνο περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ και ένα χρέος της Κυβέρνησης προς το Ταμείο που ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τους κοινωνικούς εταίρους (ΔΕΟΚ, ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΚΕΒΕ, ΟΕΒ) για συζήτηση της επενδυτικής πολιτικής του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο κ. Σταυράκης είπε: «Ως νέα Κυβέρνηση είμαστε δεσμευμένοι να ξεκινήσουμε την επίλυση αυτού του σημαντικού προβλήματος που υπάρχει σήμερα με τη δημιουργία ενός σημαντικού αποθεματικού, το οποίο θα επενδύεται με ένα πολύ συντηρητικό τρόπον σε πλήρη συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους».

    Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, αφού είπε ότι ήταν μια πολύ παραγωγική και εποικοδομητική συνάντηση, ανέφερε ότι παρουσιάστηκε σήμερα στους κοινωνικούς εταίρους ένα πλαίσιο εισηγήσεων αναφορικά με την επενδυτική πολιτική του ΤΚΑ. Οι κοινωνικοί εταίροι, συνέχισε, εξέφρασαν κάποιες πρώτες απόψεις και έχουν δεσμευτεί να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους πάνω στο συγκεκριμένο πλαίσιο, αρχές του νέου χρόνου, τις οποίες εισηγήσεις και παρατηρήσεις θα συνεχίσουν να επεξεργάζεται η ομάδα των τεχνοκρατών με στόχο, όπως είπε, «να επανέρθουμε σε ένα κατοπινότερο στάδιο με το τελικό πλαίσιο πλέον εισηγήσεων και ρυθμίσεων γι αυτό το ζήτημα».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι με την εισήγηση που έχουν καταθέσει ενώπιον των κοινωνικών εταίρων βάζουν τις βάσεις έτσι που σταδιακά να αποκτηθεί ένα πραγματικό αποθεματικό στο ΤΚΑ που θα απαντήσει και στο θέμα της αποπληρωμής του χρέους. Αναφορικά με το θέμα των συντάξεων, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι με την πρόταση για τη βιωσιμότητα που έχουν καταθέσει στο ΤΚΑ χωρίς να συζητούσαν σήμερα οτιδήποτε πρόσθετο, το ΤΚΑ και οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες μέχρι 2050.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 28 November 2008 - 14:29:27 UTC