Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-12-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΓ ΟΗΕ
  • [02] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ
  • [03] ΑΗΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΑΡΥΓΓΑΚΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΓ ΟΗΕ

    Δεύτερη επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, σχετικά με τη συνεχιζόμενη παρενόχληση πλοίων από τουρκικά πολεμικά πλοία εντός της ζώνης αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου, διαβίβασε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Η επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου με ημερομηνία 26 Νοεμβρίου και η επισυνημμένη επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, κυκλοφόρησαν χθες ως επίσημα έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι μετά την πρώτη του επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 14 Νοεμβρίου 2008, τουλάχιστον τρία σοβαρά επεισόδια έλαβαν χώρα, που αφορούσαν την παρενόχληση ερευνητικών πλοίων από τουρκικά πολεμικά πλοία στη ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εκφράζει την ανησυχία του για τη συνέχιση τέτοιων επιθετικών ενεργειών.

    Οπως σημειώνεται στην επιστολή στις 19 Νοεμβρίου, δύο πλοία, το ``Harrier Explorer`` και το ``Marja`` εκτελούσαν ωκεανογραφικές εργασίες εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης νότια των ακτών της Κύπρου. Μετά από παρενόχληση από την τουρκική κορβέτα ``Bandirma`` υποχρεώθηκαν να αλλάξουν θέση. Στις 21 Νοεμβρίου, δύο τουρκικά πολεμικά πλοία παρενόχλησαν το φορτηγό πλοίο ``Aquarius G``, το οποίο εμπλέκεται στην έρευνα, εμποδίζοντας επανειλημμένα την πορεία του μέχρι που αναγκάστηκε να επιστρέψει στα κυπριακά χωρικά ύδατα. Και πάλι, στις 24 Νοεμβρίου, η τουρκική φρεγάτα ``Gemlik`` πλησίασε το ``Harrier Explorer`` και το ``Aquarius 6`` και επανέλαβε την παρενόχληση εμποδίζοντας την πορεία των ερευνητικών πλοίων, αναγκάζοντας τα να κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς.

    Ο Πρόεδρος επισημαίνει ότι παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του πλοιάρχου του ``Harrier Explorer`` να επικοινωνήσει με τον Τούρκο πλοίαρχο με τον ασύρματο, δεν υπήρξε απάντηση. Προσθέτει ότι η τουρκική ναυτική δύναμη είναι συνεχώς εγκατεστημένη εντός μικρής απόστασης από τα ερευνητικά πλοία, παρακολουθώντας τις ενέργειες και κινήσεις τους.

    «Με λύπη μου παρατηρώ ότι η συνέχιση αυτών των επεισοδίων αναπόφευκτα επηρεάζει αρνητικά τις προσπάθειες μας για επίτευξη μιας λύσης με διαπραγματεύσεις στο κυπριακό πρόβλημα. Από μέρους μου, κάνω τα πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μου για να προστατεύσω τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να την φέρω σε θετική κατάληξη. Είναι σημαντικό, ταυτόχρονα, ότι τα Ηνωμένα Εθνη και η διεθνής κοινότητα υποστηρίζουν αυτές τις προσπάθειες με αποτελεσματική αλληλεγγύη», καταλήγει ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [02] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

    Την ελπίδα για επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού εξέφρασαν τα μέλη της βρετανικής Επιτροπής «Φίλοι της Κύπρου», ολοκληρώνοντας την εξαήμερη επίσκεψή τους στην Κύπρο.

    Ο επικεφαλής της αποστολής και Πρόεδρος της Επιτροπής Λόρδος Corbett του Castlevale εξέφρασε την ελπίδα για επιτυχία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να ξεπεραστούν με καλή θέληση.

    Ο Βρετανός βουλευτής Αντριου Ντίσμορ δήλωσε πως αυτή ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εξελίξεις μετά την εκλογή του Προέδρου Χριστόφια και την έναρξη των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας πως είναι καλύτερη μια σταθερή πρόοδος προς μια συμφωνία που να είναι δύσκολη για όλους παρά βεβιασμένες προτάσεις που θα έχουν μικρή πιθανότητα για μακροχρόνια επιτυχία.

    Ο Ντέιβιντ Μπάροους εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη της αποκατάστασης της παλιάς πόλης της Λευκωσίας. Οπως είπε, το άνοιγμα της οδού Λήδρας έχει βοηθήσει αλλά η εμπιστοσύνη θα οικοδομηθεί σημαντικά εάν δεν χρειάζονται οι έλεγχοι διαβατηρίων για τους Κύπριους.

    Ο Λόρδος Dubs του Battersea δήλωσε πως σχεδόν ολόκληρη η διεθνής κοινότητα είναι δεσμευμένη στον καθαρισμό των ναρκών. «Είναι ως εκ τούτου απογοητευτικό το ότι τα ναρκοπέδια υπάρχουν στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και στις προσκείμενες περιοχές από το 1974».

    [03] ΑΗΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΑΡΥΓΓΑΚΗ

    Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο θεωρεί ότι η Αμερικανική Κυβέρνηση θα πρέπει να ασκήσει πίεση προς την Τουρκία, προκειμένου να σταματήσει να επεμβαίνει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αφήνοντας τους δύο ηγέτες να εξεύρουν μια λύση που θα είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, Νικ Λαρυγγάκης, είπε ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε ήδη από τώρα να ζητούν την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν υπογραμμίζουν αρκετά σθεναρά το θέμα της καταπάτησης του διεθνούς δικαίου και της κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία.

    «Εάν ο κ. Ταλάτ δεν αφεθεί ελεύθερος να διαπραγματευτεί, τότε δεν βλέπω καλές προοπτικές για επιτυχία στις συνομιλίες», είπε.

    Το Κυπριακό, συνέχισε ο κ. Λαρυγγάκης, αποτελεί το κύριο θέμα προτεραιότητας του Ινστιτούτου και πρόσθεσε ότι θα σταλεί σύντομα λεπτομερής επιστολή προς τους Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν υπενθυμίζοντάς τους τα όσα ανέφεραν στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν προεκλογικά σε σχέση με το Κυπριακό και άλλα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

    Χαρακτήρισε την Κύπρο σημαντική για τα αμερικανικά συμφέροντα, λέγοντας ότι αποδείχθηκε πως είναι ένα πιο σημαντικό κράτος για τις ΗΠΑ από ό,τι η ίδια η Τουρκία.

    Σημείωσε ότι η Τουρκία απέδειξε ότι δεν είναι πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ και έδωσε ως παράδειγμα τη στάση της Αγκυρας κατά τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λαρυγγάκης ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να είχαν στηρίξει την Ελλάδα στο θέμα των Σκοπίων.

    Μίλησε ακόμη και για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, λέγοντας ότι η Χίλαρι Κλίντον, που θα αναλάβει το Στέιτ Ντιπάρντμεντ, κατανοεί το θέμα καλά.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 3 December 2008 - 12:29:24 UTC