Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-12-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση, ούτε με τη λογική της ύπαρξης δύο κρατών στο νησί, κανείς δεν έχει το ηθικό δικαίωμα για τέτοιους συμβιβασμούς, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τελώντας τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του ήρωα Τάσου Μάρκου στο Παραλίμνι.

    Πολύ περισσότερο, είπε, δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα έναντι των επόμενων γενεών. ``Δεν μπορούμε να υποθηκεύουμε την ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας και το μέλλον των παιδιών μας με τη συνέχιση της παρουσίας χιλιάδων κατοχικών στρατευμάτων και δεκάδων χιλιάδων εποίκων``, τόνισε.

    Οι απευθείας συνομιλίες που άρχισαν στις 3 Σεπτεμβρίου άνοιξαν ένα παράθυρο ελπίδας, σημείωσε. ``Αποδείξαμε διεθνώς την ειλικρινή μας διάθεση και την πολιτική βούληση να επανενώσουμε τον τόπο μας. Βγάλαμε την Κυπριακή Δημοκρατία από τη γωνιά. Από εκεί που μας εξώθησαν γιατί αρνηθήκαμε να συμβιβαστούμε με απαράδεκτες και νέες δοτές λύσεις``.

    Είμαστε έτοιμοι να επιδείξουμε την απαραίτητη ευελιξία ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι την ίδια ώρα είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε αρχές και αξίες, διεθνώς κατοχυρωμένες. ``Αυτή μας η στάση ούτε μειώνει, ούτε υποβαθμίζει τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες μας για τη μορφή της λύσης``.

    Παραμένουμε σταθεροί στις αρχές μας, τόνισε. ``Παραμένουμε σταθεροί σε λύση που θα καταργεί την κατοχή και τον εποικισμό, θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού, περιλαμβανομένου και του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Οπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί ελεύθερα να επιλέξει ποια θα είναι η τύχη της περιουσίας του``.

    Αναμένουμε, είπε, ότι το ίδιο πνεύμα συνεργασίας θα επιδείξει και η άλλη πλευρά, προσθέτοντας ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας δύσκολης προσπάθειας. ``Στηριζόμενοι στις μακρές και φιλικές μας σχέσεις με τον ίδιο τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αλλά και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, αναμέναμε μια πιο αισιόδοξη πορεία των συνομιλιών. Ομως δεν απογοητευόμαστε. Με σύνεση, πολιτική ωριμότητα αλλά και διεκδικητικότητα και υπερασπιζόμενοι αρχές θα αγωνιστούμε για μια λύση που θα προέλθει από τους Κύπριους Ε/κ και Τ/κ - και θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και μόνον αυτά``.

    Αγωνιζόμαστε για λύση ειρηνική που θα στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, σημείωσε, για λύση που θα προνοεί την αποστρατιωτικοποίηση της Ενωμένης Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας. ``Με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και πολιτική ισότητα, όπως αυτή προνοείται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών``. Και βέβαια, λύση που να είναι σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, συμπλήρωσε.

    Λύση που θα επανενώνει τον τόπο μας, το λαό μας, τους θεσμούς και την οικονομία, στα πλαίσια μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προνοούν οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979, χωρίς να δίδει δικαιώματα μονομερούς επέμβασης σε οποιαδήποτε ξένη χώρα, επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    ``Ο δρόμος που ξεκινήσαμε είναι δύσβατος. Θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες πολλές, εμπόδια και πιέσεις. Είμαστε έτοιμοι για έναν έντιμο συμβιβασμό. Ετοιμοι να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια των δυνατοτήτων μας για να έχουμε αίσια κατάληξη των συνομιλιών. Θα υπερασπιστούμε όμως αρχές``. Επιδιώκουμε, είπε, μαζί με τους Τ/κ συμπατριώτες μας να καθορίσουμε το μέλλον της πατρίδας μας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι μαζί με τον Δήμο Παραλιμνίου, η Κύπρος όλη τιμά σήμερα τον ``Υποστράτηγο Τάσο Μάρκου που στη σύντομη διαδρομή της ζωής του έζησε όλα τα συγκλονιστικά γεγονότα που σφράγισαν τη σύγχρονη Ιστορία και τη μοίρα της πατρίδας μας``.

    Αναφερόμενος στην ιστορία του Τάσου Μάρκου, είπε ότι από τα μαθητικά του χρόνια διακρίθηκε για την υπευθυνότητα, το φιλότιμο, τη σεμνότητα και την αγάπη για τον συνάνθρωπο του. ``Στο προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 ο 38χρονος Ταγματάρχης αντιστάθηκε με όλη τη δύναμη της ψυχής του. Γνώριζε και διαισθανόταν ότι οι εγκληματικές αυτές ενέργειες, το ίδιο το πραξικόπημα, μόνο θλίψη, πόνο και τραγωδία θα επισώρευαν στον κυπριακό λαό``. Και δεν είχε λάθος, ανέφερε χαρακτηριστικά.

    ``Στις κρίσιμες και δύσκολες μέρες που περνούμε, η αναφορά σε ήρωες όπως ο Τάσος Μάρκου είναι η καλύτερη εμψύχωση για μας να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για την υλοποίηση του οράματος της επανένωσης της πατρίδας μας. Για την εξεύρεση ειρηνικής, δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα``, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [02] ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ

    Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ, η οποία θα ήθελε να δει την Αγκυρα να υποστηρίζει τη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρεσβευτής της Τσεχίας στην Κύπρο Ζαν Μπόντι.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα του, τον Ιανουάριο του 2009, ο κ. Μπόντι είπε πως η Τσέχικη Προεδρία της ΕΕ σκοπεύει να ανοίξει δυο κεφάλαια κατά τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αυτό της Φορολογίας και αυτό για την Κοινωνική Πολιτική και την Εργοδότηση.

    Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Μπόντι εξέφρασε υποστήριξη στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε ο μεσολαβητής. Αυτός είναι τα Ηνωμένα Εθνη και όχι η ΕΕ, και ελπίζουμε πως στην επόμενη περίοδο θα υπάρξουν οι αναγκαίες αποφάσεις για να βρεθεί μια δίκαιη λύση».

    Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και είπε πως η εκπαίδευση αποτελεί ένα ισχυρό όπλο για την εξεύρεση μιας κοινής γλώσσας μεταξύ των δυο κοινοτήτων του νησιού.

    Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της Τσέχικης Προεδρίας, ο κ. Μπόντι είπε πως αυτές είναι: Μια Ανταγωνιστική Ευρώπη, η Αντιμετώπιση των Ενεργειακών και Κλιματικών Αλλαγών και Μια Ανοικτή και Ασφαλής Ευρώπη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 7 December 2008 - 10:29:21 UTC