Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-12-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΕΕ - ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ - ΜΕΤΡΑ
  • [03] ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ - ΚΑΤΑΡ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Την απόλυτη ικανοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων όσον αφορά τη διεύρυνση και ειδικά την Τουρκία, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    ``Οχι μόνο καταγράφονται όλες οι υποχρεώσεις της Αγκυρας με σαφή περιγραφή, αλλά ταυτόχρονα αναφέρονται και υιοθετούνται όλες οι προηγούμενες αποφάσεις με ενισχυμένη τη γλώσσα, ειδικά όσον αφορά την ευθύνη και το ρόλο της Τουρκίας στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος``, είπε ο κ. Κυπριανού, κληθείς να σχολιάσει το θέμα, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που εξέτασε το ρόλο, την αποστολή, το καθεστώς και τα προβλήματα στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Κύπρου.

    Ταυτόχρονα, συνέχισε, ``γίνεται σαφές ότι δεν θα μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία αν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μεταξύ των οποίων είναι και το θέμα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας``.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ``είναι σαφής η γλώσσα και αποδίδονται οι ευθύνες στην Τουρκία και μάλιστα ζητείται πλέον η Τουρκία, επειγόντως, να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να συνδράμει στη δίκαια - και αυτή είναι καινούργια λέξη που χρησιμοποιείται φέτος - λύση του κυπριακού προβλήματος με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ``.

    ``Αυτό είναι κάτι που εμποδίζει οποιεσδήποτε παρερμηνείες όσον αφορά τη μορφή της λύσης``, είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι ``οι επαφές μας με τους συναδέλφους Υπουργούς Εξωτερικών απέδωσαν για να μπορέσουμε να έχουμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα χθες``.

    [02] ΕΕ - ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ - ΜΕΤΡΑ

    Με την υιοθέτηση της 3ης Δέσμης Μέτρων για τη θαλάσσια ασφάλεια, ολοκληρώθηκαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες, οι διήμερες εργασίες του Συμβουλίου Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας. Στη συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Νίκος Νικολαΐδης.

    Οπως δήλωσε ο κ. Νικολαϊδης, οι Υπουργοί χαιρέτισαν ομόφωνα την εξέλιξη αυτή με την οποία ενισχύονται τα επίπεδα ασφάλειας των πλοίων, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και εδραιώνονται τα δικαιώματα των επιβατών στις θαλάσσιες μεταφορές. Η 3η Δέσμη Μέτρων για τη θαλάσσια ασφάλεια, που αποτελείται από 7 νομοθετήματα, επιβεβαιώνει τη δέσμευση των κρατών μελών της ΕΕ για την περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση του κοινοτικού στόλου.

    Η Κύπρος, με την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες που διαθέτει στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση της 3ης Δέσμης Μέτρων για τη θαλάσσια ασφάλεια καθώς αρκετές από τις θέσεις της Λευκωσίας που έχουν ως στόχο την ενίσχυση του διεθνούς ναυτιλιακού νομοθετικού πλαισίου και των εν ισχύ διεθνών συμβάσεων, υιοθετήθηκαν, ενθαρρύνοντας έτσι την έγκαιρη εφαρμογή τους από όλα τα κράτη μέλη, ανέφερε ο Υπουργός Συγκοινωνιών. «Είναι φανερό ότι η Κύπρος διαδραματίζει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής πολιτικής, ως μια χώρα με σημαντική ναυτιλιακή υποδομή και τεχνογνωσία», κατέληξε.

    [03] ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ - ΚΑΤΑΡ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψε τον περασμένο μήνα η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου με την Κεντρική Τράπεζα του Κατάρ. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν, εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ο Διοικητής Αθανάσιος Ορφανίδης και εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας του Κατάρ, ο Βοηθός Διοικητής Σεΐχης Φαχάντ Μπιν Φαϊζάλ Αλ Τανί.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Κεντρική Τράπεζα του Κατάρ είναι η αρμόδια Αρχή για την αδειοδότηση και εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στο Κατάρ ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, πέραν του ρόλου της ως της νομισματικής Αρχής, είναι η αδειοδοτική καθώς και η εποπτική Αρχή του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο.

    Παράλληλα σημειώνεται πως τo Μνημόνιο Συνεργασίας καθορίζει το γενικό πλαίσιο για αμοιβαία συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο πιο πάνω Αρχών με σκοπό τη διευκόλυνση της εκτέλεσης των εποπτικών τους αρμοδιοτήτων και δραστηριοτήτων καθώς και την πιο αποτελεσματική εποπτεία και ρύθμιση των τραπεζικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τις αντίστοιχες νομοθεσίες και τους κανονισμούς των δύο χωρών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 9 December 2008 - 20:29:28 UTC