Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-12-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΘΑΝΑΤΟΣ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • [02] ΕΛΛΑΔΑ - ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΘΑΝΑΤΟΣ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Τριήμερο δημόσιο πένθος από την 12η μέχρι τη 15η Δεκεμβρίου κήρυξε το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του έκτακτη συνεδρία υπό τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Μάριο Καρογιάν, με θέμα την απόδοση τιμών προς τον αποθανόντα τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο. Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του πένθους οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια και τα σχολεία θα κυματίζουν μεσίστιες. Ανακοινώνοντας τις αποφάσεις του Υπουργικού, σημείωσε ότι εκτός από το τριήμερο πένθος αποφασίστηκε όπως ανοιχθεί βιβλίο συλλυπητηρίων στο Υπουργείο Εξωτερικών καθώς και σε όλες τις πρεσβείες της Δημοκρατίας.

    Το κείμενο που θα κατατεθεί εκ μέρους της κυβέρνησης στο βιβλίο συλλυπητηρίων έχει ως ακολούθως: ``Με βαρύ πένθος αποχαιρετούμε τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τιμούμε την προσφορά του προς την πατρίδα του Κύπρο από τις επάλξεις του Βουλευτή, Προέδρου της Βουλής, Υπουργού, Διαπραγματευτή και Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θα μεταβούν στο Υπουργείο Εξωτερικών και θα υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο παραστούν στην κηδεία, η οποία θα τελεστεί δημοσία δαπάνη από τον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας στο Στρόβολο, την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008 στις 11 το πρωί. Της κηδείας θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β. Η ημέρα της κηδείας κηρύσσεται δημόσια αργία. Ο κ. Στεφάνου ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια του δημόσιου πένθους όλες οι επίσημες εκδηλώσεις αναβάλλονται, καθώς και η συμμετοχή των μελών της κυβέρνησης και των αξιωματούχων του κράτους σε δημόσιες εκδηλώσεις. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα.

    [02] ΕΛΛΑΔΑ - ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, σε συλλυπητήριο μήνυμα του προς το λαό και την κυβέρνηση της Κύπρου, εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προσθέτοντας ότι «συμπαρίσταμαι στο βαθύτατο πένθος τους, για το θάνατο τέως Προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου». «Με βαθύτατη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, υπηρέτησε πιστά την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία και τον τίμησε αναδεικνύοντάς τον στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της. Αγωνίσθηκε με πάθος και συνέπεια για το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού και για τα πιστεύω του, στο πλαίσιο πάντα της δημοκρατικής νομιμότητας την οποία υπερασπίσθηκε σε δύσκολες στιγμές», αναφέρει στο μήνυμα του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατία.

    Προσθέτει δε πως «επί Προεδρίας του, η Κύπρος βρήκε την θέση που της αξίζει ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να δει την δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος, για την οποία όλοι αγωνιζόμαστε». Ο κ. Παπούλιας τονίζει πως είχε την τύχη και την τιμή να συνεργασθεί με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, και να τον γνωρίσει προσωπικά, ως άνθρωπο και πολιτικό ηγέτη και τονίζει «με συγκίνηση, υποκλίνομαι στην μνήμη του αγαπητού μου φίλου».

    Τη θλίψη του για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, από τις Βρυξέλες, όπου βρίσκεται για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τον Τάσσο Παπαδόπουλο «ιστορική μορφή του κυπριακού ελληνισμού», τον οποίο -όπως είπε- «υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση όλη του τη ζωή». Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ακόμα ότι επί Προεδρίας του Τάσσου Παπαδόπουλου, η Κύπρος βρήκε τη θέση που της αξίζει ως κράτος μέλος της ΕΕ, ενώ υπογράμμισε πως η μεταξύ τους συνεργασία «χαρακτηρίστηκε από απόλυτη σύμπνοια, φιλία, αλλά και εξαιρετική προσωπική συνεννόηση σε δύσκολες στιγμές για την Κύπρο».

    «Ο ελληνισμός τού οφείλει πολλά», είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε πως «σε όλη αυτή την περίοδο μου δόθηκε η ευκαιρία να εκτιμήσω τον αγώνα του για τα εθνικά συμφέροντα, την αγωνία για το μέλλον της πατρίδας του, αλλά και την ειλικρινή του βούληση για την εξεύρεση λύσης στο εθνικό πρόβλημα». Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στον ελληνισμό της Κύπρου και στη σύζυγο του, τα παιδιά του, στη λοιπή οικογένεια του Τάσσου Παπαδόπουλου, «τα πιο ειλικρινή συναισθήματα συμπαράστασης για το βαθύτατο τους πένθος».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 12 December 2008 - 18:29:17 UTC