Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-12-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΟΡΑΜΣ
  • [03] ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΕΕ - Κύπρος ΧΟΡΗΓΙΑ 22 ΕΚ. ΕΥΡΩ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ανέμενα καλύτερα αποτελέσματα από τις συνομιλίες, τόνισε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    ``Είμαι ευχαριστημένος γιατί μαζί με τον κ. Ταλάτ τερματίσαμε το αδιέξοδο, αλλά δεν είμαι τόσο ευτυχής λόγω του τρόπου με τον οποίο χειριζόμαστε τις διαπραγματεύσεις, λόγω των αποτελεσμάτων. Ανέμενα καλύτερα αποτελέσματα``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε σύντομη ομιλία του σε εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Γάλλος Πρεσβευτής στην Κύπρο Νικολά Γκαλέ, με αφορμή τη λήξη της γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ.

    Σημειώνοντας ότι δεν θα καταλογίσει ευθύνες στον κ. Ταλάτ ή την Τουρκία, ο κ. Χριστόφιας απευθύνθηκε στους παρόντες διπλωμάτες και είπε: ``Νομίζω ότι εσείς ως καλοί διπλωμάτες αντιλαμβάνεστε πολύ καλά ποιός είναι ποιός και πώς χειρίζεται το όλο πρόβλημα``.

    Τόνισε ότι ο ίδιος είναι ``γεμάτος καλή θέληση`` για λύση του προβλήματος, υπογραμμίζοντας πως ``βέβαια δεν είμαι έτοιμος για λύση που δεν θα εξυπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα όλων των Κυπρίων``.

    ``Το όραμά μου είναι η επανένωση του λαού. Θέλω, μαζί με τον κ. Ταλάτ, να υπηρετήσω τα συμφέροντα των Κυπρίων, χωρίς να διαχωρίζω Ε/κ και Τ/κ``, πρόσθεσε.

    Επανέλαβε πως για τον ίδιο η λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Κορυφής είναι στόχος ζωής, προσθέτοντας ότι ``διαφορετικά δεν θα έμπαινε στον κόπο`` να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως είπε.

    Αναφερόμενος στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ο εκλιπόντας ήταν πετυχημένος Πρόεδρος. Παρά τις όποιες διαφορές, σημείωσε, συνεργαστήκαμε για λύση του Κυπριακού και για την εσωτερική διακυβέρνηση.

    Αναφερόμενος στη γαλλική Προεδρία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι απεκόμισε τις καλύτερες αναμνήσεις.

    ``Είναι γεγονός ότι ο Νικολά Σαρκοζί έδειξε πραγματικές ηγετικές ικανότητες και του το είπα προσωπικά. Χειρίστηκε τις υποθέσεις της ΕΕ σε πολύ δύσκολες και απροσδόκητες συνθήκες λόγω της οικονομικής κρίσης``, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εκθείασε ειδικότερα τους χειρισμούς του Γάλλου ομολόγου του αναφορικά με την κρίση που ξέσπασε στον Καύκασο μεταξύ Γεωργίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας. ``Χειρίστηκε το θέμα ως μαέστρος της πολιτικής ``, είπε χαρακτηριστικά.

    Σχετικά την οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε αυτή επηρέασε τις τιμές, κάτι που επωμίστηκε ο κόσμος. ``Είναι γεγονός και πρέπει να χειριστούμε συλλογικά την κρίση``, είπε.

    Είπε τέλος ότι η Τσεχία, που αναλαμβάνει το πρώτο εξάμηνο του 2009 την προεδρία της ΕΕ, θα έχει να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα κατά τη διάρκεια της προεδρίας της.

    Προσφωνώντας τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο Γάλλος Πρεσβευτής εξέφρασε τα συλλυπητήρια της χώρας του για το θάνατο του Τάσσου Παπαδόπουλου, ενώ εξήρε τις κινήσεις του Προέδρου Χριστόφια που οδήγησαν στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού

    ``Οι ενέργειές σας άνοιξαν το δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στις 3 Σεπτεμβρίου``, κατέληξε.

    [02] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΟΡΑΜΣ

    Μια απόφαση δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να αναγνωρίζεται και να εκτελείται σε άλλα κράτη μέλη ακόμη και όταν αφορά ακίνητο στα κατεχόμενα, που δεν εφαρμόζεται το κοινοτικό κεκτημένο, αναφέρει στην εισήγηση της με αφορμή την υπόθεση Αποστολίδη-Orams, η Γενική Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της ΕΕ, Julianne Kokott.

    Εάν η ολομέλεια των δικαστών ακολουθήσει την εισήγηση της γενικής εισαγγελέως, τότε το βρετανικό Court of Appeal θα την λάβει πλήρως υπόψη, δεδομένου ότι αυτό ήταν που έστειλε προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Ιστορικό υπόβαθρο των σημερινών προτάσεων είναι ο κατακερματισμός της Κύπρου συνεπεία της επεμβάσεως τουρκικών στρατευμάτων το 1974, αναφέρει η εισήγηση της κ. Kokott, η οποία προσθέτει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία προσχώρησε το 2004 στην ΕΕ, ελέγχει στην πράξη μόνον το νότιο τμήμα, ενώ στο βόρειο τμήμα έχει ιδρυθεί η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ), την οποία όμως, με την εξαίρεση της Τουρκίας, δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα. Επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί κυριαρχία στο βόρειο τμήμα, ανεστάλη εκεί η εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου με πρωτόκολλο που προσαρτήθηκε στην Πράξη Προσχωρήσεως.

    [03] ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ

    Η οικονομική κρίση έχει κλονίσει τους Ευρωπαίους, δημιουργώντας ένα κλίμα απαισιοδοξίας σε πολλά κράτη μέλη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης Ευρωβαρόμετρο, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο.

    Στην Κύπρο, από τις απαντήσεις που δόθηκαν προκύπτει ότι σημερινή οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών είναι μεν καλύτερη σε σχέση με τις άλλες χώρες, αλλά και οι Κύπριοι άρχισαν πλέον να δείχνουν τα πρώτα σημάδια ανησυχίας για τους επόμενους μήνες.

    Στην κλασική ερώτηση πώς βλέπεται τη γενική κατάσταση της χώρας σας, το 33% των ερωτηθέντων (18% στην Ελλάδα) θεωρεί ότι τα πράγματα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση. Το 35% (69% στην Ελλάδα) εξέφρασε αντίθετη άποψη, ενώ 21% (13% στην Ελλάδα) δεν διαπιστώνει μεταβολή προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Αναφορικά με την οικονομία, το 53% των Κυπρίων (10% των Ελλήνων) πιστεύει ότι βρίσκεται σε καλή ή μάλλον καλή κατάσταση, ενώ το 46% (90% στην Ελλάδα) απάντησε ότι βρίσκεται σε κακή ή μάλλον κακή κατάσταση. Στην ερώτηση πώς βλέπουν την κατάσταση της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, το 8% των Κυπρίων (7% των Ελλήνων) προβλέπουν βελτίωση, το 46% (66% στην Ελλάδα) προβλέπει επιδείνωση, ενώ το 37% των Κυπρίων (26% στην Ελλάδα) πιστεύει ότι δεν πρόκειται να μεταβληθεί.

    Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του νοικοκυριού του βλέπει τους επόμενους 12 μήνες το 31% των Κύπριων (33% των Ελλήνων) και βελτίωση το 9% (13% των Ελλήνων).

    [04] ΕΕ - Κύπρος ΧΟΡΗΓΙΑ 22 ΕΚ. ΕΥΡΩ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση στην Κύπρο 22 εκατ. ευρώ την περίοδο 2007-2013, στο πλαίσιο του πολυετούς προγράμματος για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.

    Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Κυπριακή Δημοκρατία επέλεξε να θέσει σε εφαρμογή τέσσερις από τις πέντε στρατηγικές προτεραιότητες του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων: 1. Περαιτέρω βαθμιαία καθιέρωση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων. 2. Υποστήριξη για την έκδοση θεωρήσεων και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης από τις προξενικές υπηρεσίες των κρατών μελών σε τρίτες χώρες. 3. Υποστήριξη για τη δημιουργία των συστημάτων πληροφορικής που απαιτούνται για την εφαρμογή των κοινοτικών νομικών πράξεων στον τομέα των εξωτερικών συνόρων και των θεωρήσεων (VIS και SIS). 4. Εφαρμογή των κοινοτικών νομικών πράξεων στον τομέα των εξωτερικών συνόρων και των θεωρήσεων, ιδίως του κώδικα συνόρων του Σένγκεν και του ευρωπαϊκού κώδικα θεωρήσεων.

    Μεταξύ των σχεδίων που χρηματοδοτούνται στα ετήσια προγράμματα για το 2007 και το 2008 στην Κυπριακή Δημοκρατία περιλαμβάνονται: η εγκατάσταση νέων συσκευών παρακολούθησης στους διεθνείς αερολιμένες (της Λάρνακας και της Πάφου) και τους λιμένες (της Λεμεσού και της Λάρνακας), η απόκτηση συσκευών ανάγνωσης ηλεκτρονικών διαβατηρίων για τον έλεγχο προσώπων, η απόκτηση και η κατάσταση εξοπλισμού ασφαλείας για τα προξενεία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 18 December 2008 - 20:29:33 UTC