Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-12-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΔΕΝΤΡΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Παρά το γεγονός ότι είμαστε ακόμα σε ένα αρχικό στάδιο της διαδικασίας για το Κυπριακό, εντούτοις δεν μπορούμε να δηλώσουμε ικανοποιημένοι στο βαθμό που θα θέλαμε, δήλωσε από το βήμα του Εκτακτου Παγκύπριου Οργανωτικού Συνεδρίου του ΑΚΕΛ ο ΓΓ του κόμματος και Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, διαβεβαιώνοντας ότι η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει τις προσπάθειές της προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία για αλλαγή της πολιτικής της.

    Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες, ανέφερε ότι στις συναντήσεις που είχε με τον κ. Ταλάτ το καλοκαίρι ξεκαθαρίστηκε η βάση των συνομιλιών, η οποία είναι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.

    Στόχος των συνομιλιών, ανέφερε, είναι λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    «Η λύση θα προνοεί για ένα κράτος στην Κύπρο με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων το ενιαίο κράτος θα μετεξελιχθεί σε ομοσπονδιακό με κεντρικά όργανα, τα οποία θα διασφαλίζουν την ενότητα του κράτους, του λαού και των θεσμών. Αποτέλεσμα της συμφωνίας θα είναι οι δύο συνιστώσες πολιτείες της Ομοσπονδίας να έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες και ευρεία αυτονομία», διευκρίνισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι το σχήμα «που θα προκύψει από τη συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ασφαλώς όχι μεταξύ δύο λαών, σίγουρα δεν αποτελεί νέο συνεταιρισμό μεταξύ δύο κρατών, όπως αυθαίρετα ερμηνεύεται από ορισμένους τόσο στην τουρκοκυπριακή όσο και στην ελληνοκυπριακή κοινότητα».

    «Πάνω σ αυτή τη βάση -έστω και αν συχνά πυκνά η τουρκική πλευρά την αμφισβητεί με τις ερμηνείες που δίνει και με την πολιτική της πράξη- ξεκινήσαμε τις απευθείας διαπραγματεύσεις. Παρά το γεγονός ότι είμαστε ακόμα σε ένα αρχικό στάδιο της διαδικασίας και είναι πρόωρο να καταλήγουμε σε ασφαλή συμπεράσματα, εντούτοις δεν μπορούμε να δηλώσουμε ικανοποιημένοι στο βαθμό που θα θέλαμε από την πορεία των διαπραγματεύσεων», είπε.

    Πρόσθεσε ότι «γνωρίζαμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ήταν δύσκολες και επίπονες. Γνωρίζαμε ότι στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού οι θέσεις των δυο πλευρών διαφέρουν κατά πολύ. Παρόλα αυτά είχαμε την προσδοκία ότι τα πράγματα με όλες τους τις δυσκολίες θα κυλούσαν καλύτερα. Αυτή η προσδοκία, δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν δικαιώνεται».

    «Δεν θέλω να ενσπείρω απαισιοδοξία. Ούτε και συμφωνώ με όσους βιάζονται να βγάλουν οριστικά συμπεράσματα και μιλούν για επικείμενο αδιέξοδο. Απορρίπτω κατηγορηματικά τα περί σχεδίου Βήτα γιατί, για μας, το σχέδιο Βήτα δεν είναι άλλο από το σχέδιο Αλφα, δηλαδή να βρούμε λύση στο Κυπριακό. Το παράθυρο ελπίδας που ανοίξαμε εξακολουθεί να είναι εκεί», συνέχισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «από την άλλη, πρέπει όλοι να έχουμε σωστή εικόνα της κατάστασης. Στο χρονικό διάστημα που διέρρευσε από την έναρξη των συνομιλιών διαπιστώσαμε συγκλίσεις σε αρκετά ζητήματα, διαπιστώσαμε όμως και σοβαρές αποκλίσεις σε άλλα ζητήματα».

    «Θέλω να ξεκαθαρίσω ακόμα μια φορά τις θέσεις μας. Οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων. Αυτό λένε και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπό την αιγίδα και στο πλαίσιο του οποίου εξελίσσεται η παρούσα διαδικασία. Σε καμιά περίπτωση δεν δεχόμαστε ότι οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ των ηγετών δυο λαών, δυο κρατών που στο τέλος θα συνομολογήσουν μια συμφωνία μεταξύ τους», τόνισε.

    Εξέφρασε λύπη για την επιμονή της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στην ύπαρξη δυο λαών και δυο κρατών.

    «Εμείς, εδώ και πολλά χρόνια, είχαμε συμφωνήσει με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα ότι στην Κύπρο υπάρχει ένας λαός που αποτελείται από δυο κοινότητες. Κατ επέκταση, στην Κύπρο υπάρχει μόνο ένα κράτος. Η επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρος θα είναι μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους που δημιουργήθηκε με την ανακήρυξη της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960», συνέχισε.

    Οπως είπε, αφού υπάρξει συμφωνία μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, η οποία θα επικυρωθεί από το λαό με δημοψήφισμα, θα υπάρχει μια ομοσπονδία που θα συγκροτείται από τα ομοσπονδιακά όργανα εξουσίας, από δυο πολιτείες, μια υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και μια υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και η υπαρξη και η λειτουργία αυτών των πολιτειών θα ρυθμίζεται πλήρως από το σύνταγμα της ομοσπονδίας και πλήρως θα εναρμονίζεται με αυτό.

    Η ε/κ πλευρά, είπε, προβάλλει στις συνομιλίες θέσεις λογικές και τεκμηριωμένες που δεν ακυρώνουν το στόχο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αλλά είναι προς όφελος του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ως σύνολο.

    Ευχόμαστε και ελπίζουμε, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ότι με την εξέλιξη της διαδικασίας των συνομιλιών η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα τηρήσει μια πιο εποικοδομητική στάση και θα θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης προτάσεις που πραγματικά θα υπηρετούν το στόχο της επανένωσης της Κύπρου.

    «Εμείς δεν απογοητευόμαστε. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με επιμονή και υπομονή. Θα συνεχίσουμε με σοβαρότητα και πλήρη συναίσθηση της ευθύνης την οποία έχουμε αναλάβει απέναντι στο λαό μας. Θα συνεχίσουμε με πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Θα συνεχίσουμε πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την πάλη για ειρηνική λύση του Κυπριακού. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και στο μέτωπο της διεθνοποίησης με στόχο να ασκηθούν επιρροές πάνω στην Τουρκία για να πειστεί να αλλάξει την πολιτική της», τόνισε.

    Αναφερόμενος στους Τ/κ είπε ότι οι ανησυχίες τους είναι κατανοητές και ότι η λύση πρέπει να περιέχει πρόνοιες που δεν θα επιτρέπουν στη μια κοινότητα να επιβάλλεται πάνω στην άλλη.

    «Δεχόμαστε ότι η λύση πρέπει να προστατεύει την πληθυσμιακά μικρότερη και οικονομικά πιο αδύνατη κοινότητα. Είναι καθήκον όλων μας να επιτύχουμε μια λύση που να διατηρεί, να σέβεται και να καλλιεργεί τις εθνικές, πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες της κάθε κοινότητας. Ομως, από την άλλη, η λύση πρέπει να οδηγεί στην επανένωση του λαού μας», υπογράμμισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «υποδεικνύοντας τις ευθύνες της Τουρκίας δεν υποστηρίζουμε ότι ο κ. Ταλάτ είναι απλά μια μαριονέττα της Αγκυρας, όπως αρέσκεται να παραπονιέται και να μας κατηγορεί στις συνεντεύξεις του. Από εκεί και πέρα, βέβαια, είναι ευθύνη της τουρκοκυπριακής ηγεσίας να αποδείξει στην πράξη ότι ιεραρχεί τα συμφέροντα της Κύπρου πάνω από τα οποιαδήποτε άλλα συμφέροντα».

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα κατανοήσει τελικά ότι το πραγματικό συμφέρον της τουρκοκυπριακής κοινότητας βρίσκεται στην επανένωση, στην απαλλαγή από την κατοχή, τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Τουρκίας και το μαζικό εποικισμό.

    Επιπρόσθετα, εξέφρασε την ελπίδα ότι «τελικά και η ίδια η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι το δικό της συμφέρον, το συμφέρον του τουρκικού λαού και ο ευρωπαϊκός της προσανατολισμός απαιτούν να εργαστεί πραγματικά και ειλικρινά για τη λύση του Κυπριακού εγκαταλείποντας τις όποιες επεκτατικές βλέψεις έχει σε βάρος της Κύπρου.

    «Εχουμε ένα όραμα για την Κύπρο. Αυτό το όραμα μάς ώθησε να διεκδικήσουμε την προεδρία της Δημοκρατίας. Είναι αυτό το όραμα που μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε ασταμάτητα και ακούραστα την πάλη για τη λύση του Κυπριακού», συνέχισε.

    Σημείωσε ότι με την εκλογή του στην προεδρία του κράτους, αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες, δρομολογήθηκε μια καινούργια διαδικασία, «που όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι κυπριακής ιδιοκτησίας» και αφέθηκαν πίσω «τα περί διαιτησιών και ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων».

    «Κατορθώσαμε να βγάλουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και την ελληνοκυπριακή πλευρά από τη δύσκολη θέση που βρισκόταν, αφού πολλοί στο διεθνή χώρο μας καταλόγιζαν ευθύνες για το αδιέξοδο και τη στασιμότητα», είπε.

    Πρόσθεσε ότι ανατράπηκε η προπαγάνδα της Τουρκίας «ότι τάχα βρισκόταν πάντα ένα βήμα μπροστά» και «αναγνωρίζεται από όλους η καλή μας θέληση και η πολιτική μας βούληση να εργαστούμε σκληρά για λύση του Κυπριακού».

    «Οι φόβοι που εκφράστηκαν τόσο προεκλογικά όσο και μετά την εκλογή μας, ότι τάχα με τη δική μας προεδρία η παρουσία της Κύπρου στην ΕΕ θα αντιμετώπιζε προβλήματα, αποδεικνύονται παντελώς αστήρικτοι και αδικαιολόγητοι», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Στο συνέδριο παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, αρχηγοί και εκπρόσωποι ε/κ και τ/κ κομμάτων, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, βουλευτές, Ευρωβουλευτές, ξένοι Πρεσβευτές κα.

    [02] ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΔΕΝΤΡΟ

    Μαύρα και πικρά θα είναι και φέτος τα Χριστούγεννα για τους συγγενείς των αγνοουμένων, οι οποίοι το Σάββατο, στην Πλατεία Ελευθερίας, για μια ακόμη φορά, έφτιαξαν το Δένδρο των Αγνοουμένων στο οποίο κρέμασαν κίτρινες κορδέλες με γραμμένα επάνω τα ονόματα των προσφιλών τους που αγνοούνται.

    Παρών και ο Νίκος Σεργίδης, Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων, ο οποίος είπε ότι «θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη συνεργασία, ιδιαίτερα από πλευράς της επίσημης Τουρκίας και του στρατού κατοχής στις προσπάθειες που καταβάλλονται για διακρίβωση της τύχης Ε/κ και Τ/κ αγνοουμένων».

    Ο κ. Σεργίδης είπε πως «αναμένουμε να δοθούν τα στοιχεία που σίγουρα κατέχουν Αγκυρα και στρατός κατοχής τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν να διακριβωθεί η τύχη και εκατοντάδων άλλων αγνοουμένων». Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τα αρχεία της Επιτροπής, «ο αρχικός αριθμός των Ε/κ μόνο αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή ήταν 1619, έχουν ανακαλυφθεί τα λείψανα περίπου 400, έχουν ταυτοποιηθεί 106 και οι προσπάθειες συνεχίζονται».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 20 December 2008 - 12:29:21 UTC