Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-12-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΟΦΕΝ - ΠΑΙΔΕΙΑ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΟΦΕΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΕΡΓΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αλλη οδός από τις διαπραγματεύσεις για επίτευξη λύσης δεν υπάρχει, ενώ η στασιμότητα και η έλλειψη διαλόγου βολεύει αυτούς που επιδιώκουν τη διχοτόμηση κι εμείς είμαστε ανειρήνευτοι πολέμιοι της διχοτόμησης, είπε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε ομιλία του στο 35ο Συνέδριο της ΠΟΦΕΝ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως η αποχώρηση από τις συνομιλίες ``είναι καταστροφή, γιατί θα μας βάλει ξανά στο στόχαστρο πως, δήθεν, δεν ενδιαφερόμαστε για λύση και θα χαλάσουμε ό,τι με κόπο και μόχθο πετύχαμε με τις πρωτοβουλίες μας, ώστε να αναστραφεί το δυσμενές για εμάς διεθνές κλίμα``.

    Αγωνιζόμαστε για λύση, είπε, που να προνοεί τη μετεξέλιξη του ενιαίου δικοινοτικού κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδιακό με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα.

    ``Αγωνιζόμαστε για την επίτευξη λύσης που να αποκαθιστά και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων``, σημείωσε

    Αυτό το στόχο, πρόσθεσε, επιδιώκουμε να εκπληρώσουμε στις απευθείας διαπραγματεύσεις που έχουμε αρχίσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο με την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Αποτιμώντας την έως τώρα εργασία που έχει επιτελεστεί επισημαίνουμε, σημείωσε, ότι δεν είμαστε αρκούντως ικανοποιημένοι από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

    Προσδοκούσαμε, είπε, ότι θα είχαμε περισσότερη πρόοδο, παρά το γεγονός ότι από την αρχή της όλης διαδικασίας είχαμε υπογραμμίσει ότι η υπόθεση της λύσης δεν είναι καθόλου εύκολη.

    ``Οι δυσκολίες που συναντούμε στις διαπραγματεύσεις, παρότι μας προκαλούν λύπη και δυσανασχέτηση, δεν μας απογοητεύουν και δεν μας οδηγούν σε σκέψεις για αποχώρηση από αυτές``, σημείωσε.

    Η απάντηση στις δυσκολίες, συνέχισε, είναι η συνέχιση της σκληρής και ειλικρινούς προσπάθειας που καταβάλλουμε για επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Είναι η συνέχιση των προσπαθειών μας με συνέπεια στις αρχές λύσης του Κυπριακού, με αποφασιστικότητα και ευελιξία.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΟΦΕΝ - ΠΑΙΔΕΙΑ

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε σε ομιλία του στο 35ο Συνέδριο της ΠΟΦΕΝ ότι η Κυβέρνησή του αξιολογεί τους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της, αφού, κατά την εκτίμησή μας, αποτελούν την καλύτερη επένδυση για την κοινωνική, οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη και πρόοδο της Κύπρου.

    Ανέφερε ότι όραμα για την παιδεία είναι η δημιουργία του ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου για όλους, από το νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο. ``Σ αυτό το σχολείο όλοι θα αποδέχονται όλους, θα γίνονται απολύτως σεβαστές οι ιδιαιτερότητες, θα ενισχύονται οι κλίσεις και τα ταλέντα και ο κάθε νέος και νέα θα επιλέγουν την κατεύθυνση που θέλουν να ακολουθήσουν και θα τη διατρέχουν μέχρι το τέλος``, σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η εκπλήρωση αυτού του οράματος περνά μέσα από την υλοποίηση της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης. Οι συνθήκες για την υλοποίησή της, συνέχισε, έχουν πλέον ωριμάσει και η κοινωνία αναμένει την πραγματοποίηση του μεγάλου ποιοτικού άλματος στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Με κατευθυντήριο στόχο την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, σημείωσε, θέλουμε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης.

    ``Δεσμευτήκαμε ότι η προώθηση των όποιων αλλαγών, θα γίνεται πάντοτε μέσα από ένα συνεχή, ειλικρινή και δημιουργικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Γνώμονας των προσπαθειών μας είναι η σύνθεση απόψεων και ιδεών. Με συναίνεση μπορούν να βρεθούν αποτελεσματικές και συγκεκριμένες λύσεις στις οποίες μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε και να χαράξουμε μια μακροπρόθεσμη πολιτική``, πρόσθεσε.

    Η επιτυχία, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, στηρίζεται στη συλλογική θέληση και αποφασιστικότητα και στη συλλογική προσπάθεια και είναι υποχρέωσή μας να συνθέσουμε, μέσα από τη διαφορετικότητα των θέσεων και απόψεων, μια κοινή γραμμή. ``Θέλω από την άλλη, να κάνω ξεκάθαρο ότι ο διάλογος και η επιμονή στη σύνθεση και τη συναίνεση δεν σημαίνει αναβολή και τελικά ακύρωση της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης. Η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει και θα γίνει``, τόνισε.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΟΦΕΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Με τις απευθείας διαπραγματεύσεις θα διαφανεί κατά πόσον η τουρκική πλευρά έχει βούληση για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση αρχών, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.

    Σε χαιρετισμό του στο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΟΦΕΝ, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Λευκωσία, εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι ``μέχρι σήμερα η τουρκική πλευρά δεν έχει δώσει τέτοια ένδειξη``.

    ``Παραμένει αδιάλλακτη και άτεγκτη στο στόχο της για λύση δύο κρατών, για παρθενογένεση και για συνομοσπονδία`` τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, δια του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει δώσει απτά δείγματα γραφής ότι συμμετέχει στις απευθείας διαπραγματεύσεις με ``σαφή βούληση για εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στα βάση αρχών και με καλή θέληση``.

    Ο κ. Καρογιάν, υπογράμμισε ακόμα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν αποδέχεται τους τουρκικούς όρους ούτε είναι έτοιμη να αποδεχτεί οποιαδήποτε νόθα λύση.

    ``Για μας τα εθνικά δίκαια είναι αδιαπραγμάτευτα και τα δικαιώματα του λαού μας είναι αναπαλλοτρίωτα`` τόνισε.

    Αναφερόμενος στο τακτικό συνέδριο της ΠΟΦΕΝ, ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, εξέφρασε την στήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Δημοκρατικού Κόμματος στους αγώνες του φοιτητικού κόσμου.

    Είπε ακόμα σχετικά με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ότι ο διάλογος στο θέμα αυτό θα πρέπει να είναι ``εξαντλητικός και να παραμερίζει σκοπιμότητες``.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΕΡΓΙΑ

    Η Κύπρος δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει δραματική αλλαγή σε ό,τι αφορά την ανεργία κατά το νέο χρόνο, αν ξεκινήσει έγκαιρα η υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων το 2009, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Παράλληλα, στις δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι αναμένεται μια ``μικρή άνοδος`` της ανεργίας το 2009, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτή δεν θα κινηθεί στα δραματικά ποσοστά που υπάρχουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    ``Τα στοιχεία μέχρι στιγμής είναι πάρα πολύ καλά και δεν συνηγορούν σε δραστική αλλαγή``, ανέφερε η κ. Χαραλάμπους, ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη ότι πρώτος στόχος είναι η αντιμετώπιση της απειλής της ανεργίας. Τόνισε, όμως, ότι ``είναι πολύ πρόωρο και παρακινδυνευμένο να πούμε οτιδήποτε`` αναφορικά με το πώς θα κινηθεί η ανεργία στο νέο έτος, εξηγώντας ότι ``πάντα οι τελευταίοι μήνες του χρόνου στην Κύπρο, παρουσιάζουν μικρή αύξηση λόγω της εποχικότητας του τουρισμού, με τα ξενοδοχεία που είναι υπό αναστολή``. ``Εκείνο το οποίο εμείς βλέπουμε είναι ότι αν τα έργα τα οποία έχουν εξαγγελθεί ξεκινήσουν έγκαιρα, και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, δεν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε δραματική αλλαγή στην ανεργία``, πρόσθεσε η Υπουργός Εργασίας.

    Η κ. Χαραλάμπους είπε ακόμη ότι παρατηρήθηκε μια μικρή αύξηση στους αριθμούς των ανέργων στην κατασκευαστική βιομηχανία, προσθέτοντας ότι ``είναι πολύ πρόωρο να πούμε εάν αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τελείωσαν μεγάλα έργα ή αν είναι μια τάση που θα συνεχιστεί και στους επόμενους μήνες``.

    Παράλληλα, η κ. Χαραλάμπους είπε πως προτίθεται με το νέο έτος να συγκαλέσει εκ νέου την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης (στην οποία συμμετέχουν και οι οργανώσεις ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ) για παρακολούθηση της κατάστασης, ενώ θα συγκαλέσει και σύσκεψη των εμπλεκόμενων τμημάτων του Υπουργείου ``για να δούμε πώς θα γίνουμε ακόμη πιο έγκυροι στο θέμα των στοιχείων``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 27 December 2008 - 10:29:19 UTC