Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-12-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΓΑΖΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΙΜΝΙΤΗΣ

  • [01] ΥΠΕΞ ΓΑΖΑ

    Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στη Γάζα, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια πολλών αθώων ανθρώπινων ζωών και καταδικάζει όλες τις αδιάκριτες επιθέσεις κατά αμάχων, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Οπως σημειώνεται, η Κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου εκφράζουν τη συμπάθεια τους στις οικογένειες των θυμάτων. Τα πρόσφατα γεγονότα, προστίθεται, επιβαρύνουν περαιτέρω την ήδη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

    «Η Κύπρος καλεί για τον άμεσο τερματισμό των βιαιοπραγιών και της χρήσης δυσανάλογης βίας. Η Κύπρος υπογραμμίζει την ανάγκη για την πλήρη επανέναρξη της εκεχειρίας (tahdiya) και υποστηρίζει θετικές προσπάθειες γειτονικών κρατών προς την επίτευξη του στόχου αυτού», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών.

    H Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προστίθεται στην ανακοίνωση, τονίζει την ανάγκη συνέχισης των απευθείας ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της ισραηλινής και παλαιστινιακής ηγεσίας για οριστική επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος.

    Τέλος, σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζει τη στήριξή της προς την Παλαιστινιακή Αρχή και αποδίδει έμφαση στην προοπτική των προσπαθειών ενδο-Παλαιστινιακής συμφιλίωσης υπό τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, έχοντας υπόψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στο θέμα της Γάζας.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΙΜΝΙΤΗΣ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο να περνά ελεγχόμενα απλός κόσμος από τα Κόκκινα, αλλά δεν θα αποδεχθεί να γίνεται ανεφοδιασμός των κατοχικών στρατευμάτων με καύσιμα, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας κληθείς να σχολιάσει την προϋπόθεση διέλευσης στα Κόκκινα που θέτει ο κατοχικός ηγέτης για το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη.

    Κατ αρχήν για το άνοιγμα του Λιμνίτη, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, στα αρχικά στάδια έθεσε η τ/κ πλευρά όρο να ανοίξει η διέλευση των Τ/κ προς την Πύλα, ``πράγμα, το οποίο ήταν απαράδεκτο και από πολιτικής και στρατιωτικής πλευράς``.

    ``Πύλα και κατεχόμενα σημαίνει επαφή με τη νεκρή ζώνη χωρίς τη δυνατότητα των Ηνωμένων Εθνών να ασκήσουν οποιονδήποτε έλεγχο και χωρίς τη δυνατότητα της ε/κ πλευράς να ασκήσει οποιονδήποτε έλεγχο``, σημείωσε. Αρα κάτι τέτοιο, συνέχισε, θα έκανε την Πύλα ξέφραγο αμπέλι. ``Νομίζω το έκαναν ξεκάθαρο και τα Ηνωμένα Εθνη στην τ/κ πλευρά, οπότε αναθεώρησαν εκείνη τη θέση και έθεσαν την άποψη ανταλλαγής του ανοίγματος του οδοφράγματος του Λιμνίτη με διέλευση προς τα Κόκκινα.

    Ο κυπριακός λαός, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, πρέπει να γνωρίζει ότι τα Κόκκινα είναι θύλακας στρατιωτικός αποκλειστικά. ``Δεν υπάρχουν πολίτες στα Κόκκινα. Στα αρχικά στάδια επειδή ζητούσαν διέλευση συγγενών είπαμε ότι το συζητάμε. Αργότερα έγινε λόγος και για ανεφοδιασμό. Δεν απορρίψαμε την περίπτωση να περνά κάποιος κόσμος, ελεγχόμενα βέβαια, αλλά όταν έρχεται η άλλη πλευρά και σου ζητά να κάμνει ανεφοδιασμό με βενζίνη τα στρατεύματα τα κατοχικά, δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να το αποδεχτεί αυτό το πράγμα``, πρόσθεσε.

    ``Αρα ο κ. Ταλάτ λέει τη μισή αλήθεια. Η ολοκληρωμένη αλήθεια είναι ότι σιγά-σιγά και σταδιακά φθάσαμε μέχρι τον ανεφοδιασμό σε βενζίνη. Δεν υπάρχουν πολίτες όπως είπα και η βενζίνη θα χρησιμοποιηθεί από τα τουρκικά στρατεύματα. Θα ανεφοδιάζουμε και τουρκικά στρατεύματα τώρα με την δική μας συγκατάθεση;``, συμπλήρωσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 28 December 2008 - 14:29:25 UTC