Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-01-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΑΜΙ
  • [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΕΟΓΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Τη 14η συνάντησή τους έχουν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, οι οποίες ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβρη. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των ηγετών για το 2009.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναμένεται να αρχίσουν σήμερα τη συζήτηση του κεφαλαίου ιεράρχηση των κανόνων και να συζητήσουν θέματα που έχουν απομείνει από το συνταγματικό κεφάλαιο.

    Κατά την τελευταία τους συνάντηση στις 22 Δεκεμβρίου είχαν συνεχίσει τη συζήτηση για τις εξωτερικές σχέσεις.

    Στη σημερινή συνάντηση παρών θα είναι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ - Μπρουκ Ζεριχούν, ενώ δεν θα παρευρίσκεται ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Ο κ. Ντάουνερ θα παρευρεθεί στις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν στις 12 και 16 του Γενάρη.

    Σε κοινή τους δήλωση που εξέδωσαν στις 22 Δεκεμβρίου, οι δύο ηγέτες ανέφεραν ότι αναγνωρίζουν πως αν και έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος, αυτή ήταν ανεπαρκής.

    Ωστόσο, διαβεβαίωσαν ότι θα πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για να φθάσουν σε μια λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό.

    Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε εκφράσει λύπη για το γεγονός ότι ο κ. Ταλάτ ακολουθεί μια πιο σκληρή γραμμή στο Κυπριακό και προειδοποίησε ότι η ε/κ πλευρά δεν πρόκειται να κάνει απαράδεκτες υποχωρήσεις ή να μετακινηθεί από θέσεις ομοσπονδίας.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΑΜΙ

    Η τουρκοκυπριακή πλευρά επαναλαμβάνει πολλές από τις γνωστές τις θέσεις και δεν προβάλλει εκείνα που μπορούν να μας ενώνουν και τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν τη βάση πάνω στην οποία να στηρίξουμε τις προσπάθειες μας για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό σύντομα.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σχολιάζοντας τη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα ``Χαραυγή`` ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη, Οζντίλ Ναμί, προσθέτοντας ότι «οι θέσεις που ενώνουν υπάρχουν και είναι αυτά που συμφωνήθηκαν, η βάση διαπραγμάτευσης, ο στόχος της επιδιωκόμενης λύσης που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μία πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και όχι όπως ο καθένας μπορεί να την ορίζει``.

    Ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι «όλοι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο στόχο της επίτευξης λύσης και όχι με διάφορες δηλώσεις να δημιουργούμε προβλήματα και να σπέρνουμε την απαισιοδοξία και την απογοήτευση ανάμεσα στο λαό μας. Η απαισιοδοξία και η απογοήτευση είναι ο χειρότερος σύμβουλος αν και εφ` όσον όλοι εννοούμε ότι πραγματικά εργαζόμαστε για λύση``, επεσήμανε.

    [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΕΟΓΝΑ

    Η Κυβέρνηση επικεντρώνεται στην προσπάθεια να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα νεογνά που νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο με το μικρόβιο της νόσου των λεγεωναρίων χωρίς άλλες απώλειες, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Στεφάνου είπε: ``Ασφαλώς είναι μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει και συγκλονίζει ακόμα το παγκύπριο, έχοντας υπόψη ότι υπάρχουν ακόμα δυστυχώς βρέφη τα οποία κινδυνεύουν, δίνουν μάχη για τη ζωή και το κράτος, η Κυβέρνηση, το Μακάρειο Νοσοκομείο, στο οποίο βρίσκονται τα βρέφη, επικεντρώνονται ακριβώς στην προσπάθεια να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα, χωρίς άλλες απώλειες``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 5 January 2009 - 10:29:13 UTC