Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-01-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΕ - ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑΣ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΜΥΝΑΣ - ΜΕΙΩΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ
  • [04] ΥΠΕΣ - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

  • [01] ΚΥΠΕ - ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑΣ

    Εξαίροντας το κύρος και την αξιοπιστία του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, έκοψε την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009 την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιττα του Πρακτορείου στην παρουσία του Προέδρου του Διοικητικού του Συμβουλίου Κωστάκη Κωνσταντίνου ο οποίος μαζί με τα λοιπά μέλη του ΔΣ και τον Αναπληρωτή Διευθυντή και Αρχισυντάκτη του Πρακτορείου Γιώργο Πενηνταέξ διοργάνωσαν στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία εορταστική εκδήλωση.

    Σε σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Καρογιάν είπε ότι αποτελεί για τον ίδιο «μεγάλη τιμή και ξεχωριστό προνόμιο γιατί έχω την δυνατότητα σήμερα να παρευρίσκομαι και να κόψω την καθιερωμένη βασιλόπιττα του ΚΥΠΕ», οι λειτουργοί του οποίου «δίνουν καθημερινά τις μάχες τους για να μπορούμε και εμείς οι πολιτικοί και ο τόπος μας να έχει ένα Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων με κύρος και αξιοπιστία που και σε διεθνές επίπεδο τυγχάνει μεγάλης αναγνώρισης και εμπιστοσύνης».

    «Είναι χάρη σε εσάς που πραγματικά κερδίζονται πολλές μάχες και στο εξωτερικό αλλά σίγουρα κερδίζετε, και το λέω με μεγάλη ειλικρίνεια, τη μάχη της ενημέρωσης, της σωστής και αντικειμενικής», είπε ο κ. Καρογιάν.

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας είπε ότι οι στόχοι που έχει θέσει το Πρακτορείο είναι εφικτοί γιατί αυτό το ΔΣ, αυτή η Διεύθυνση αλλά και η ποιότητα των λειτουργών του ΚΥΠΕ είναι τέτοια που διασφαλίζει και την υλοποίηση αυτών των στόχων αλλά ταυτόχρονα εκσυγχρονίζοντας και αναβαθμίζοντας το ΚΥΠΕ θα μπορέσουμε ως πολιτεία, πολιτικά κόμματα, θεσμοί και πολίτες, να έχουμε αυτή την ενημέρωση που αξίζει σε μια κοινωνία που είναι μέλος της ΕΕ και θέλει και να μαθαίνει και να γνωρίζει και να διευρύνει τους ορίζοντές της καθημερινά».

    Είναι για αυτό το λόγο, συνέχισε ο κ. Καρογιάν, «που θέλω να διαβεβαιώσω ότι η πολιτεία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του ΚΥΠΕ και θα βοηθήσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και των δικών μας αρμοδιοτήτων για να υλοποιηθούν οι φιλόδοξες αλλά και εφικτές προσπάθειες του ΚΥΠΕ για να κάνει ακόμη πιο ποιοτικότερα βήματα, το αξίζει και το δικαιούται».

    Ο κ. Καρογιάν ευχήθηκε «το 2009 να είναι η χρονιά για την πολυπόθητη επανένωση της πατρίδας και του λαού μας».

    Πρόσθεσε ότι το 2009 είναι μια χρονιά, κατά την οποία «ευχή όλων μας είναι να φέρουμε πραγματικά την ειρήνη σε αυτό τον τόπο, να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις για να μπορέσουμε Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνίτες και Λατίνοι, να ζήσουμε με σταθερότητα, με ειρήνη και βέβαια προδιαγράφοντας το κοινό μας μέλλον έτσι που πραγματικά ολόκληρη η κοινωνία μας να γευθεί τους καρπούς της ένταξης μας στην ΕΕ».

    Καταλήγοντας ο κ. Καρογιάν ευχήθηκε στους λειτουργούς του ΚΥΠΕ και των άλλων ΜΜΕ «Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά, να συνεχίσουν την ποιοτική της δουλειά και να είναι σίγουροι ότι θα βρουν πολλούς συμπαραστάτες στο δρόμο τους».

    Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους είπε ότι «η παρουσία σας εδώ ερμηνεύεται ως ακόμα μια έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης με την οποία περιβάλλεται το ΚΥΠΕ το οποίο, χωρίς υπερβολή, έχει μετατραπεί στην βασική, στην κύρια πηγή ενημέρωσης και πληροφόρησης του πολιτικού κόσμου της πατρίδας μας, των οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων, των διπλωματών δικών μας και ξένων, των λειτουργών των ΜΜΕ και κατ επέκταση της κοινής γνώμης».

    Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι «αυτή η καταξίωση είναι διαπίστωση τρίτων και εντός και εκτός Κύπρου και οφείλεται στην διαχρονική προσπάθεια που έχουν καταβάλει τα εκάστοτε ΔΣ του ΚΥΠΕ, τα διευθυντικά στελέχη και ιδιαίτερα το προσωπικό του ΚΥΠΕ που δίνει καθημερινά την μάχη της ενημέρωσης και της ειδησεογραφίας».

    Αναφερόμενος στις υπηρεσίες του ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου είπε ότι το Πρακτορείο, «αυτή την στιγμή, παρέχει ειδησεογραφικές υπηρεσίες στην ελληνική, την τουρκική και την αγγλική, εκδίδει ξεχωριστά δελτία Τύπου για τους απόδημους συμπατριώτες μας και ειδικότερα τον απόδημο ελληνισμό, αποτελώντας ουσιαστικά την φωνή της Κύπρου στο εξωτερικό».

    Για τις προσπάθειες που αναβάλλονται για περαιτέρω αναβάθμιση του Πρακτορείου ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι πρώτος άξονας «είναι η υλοποίηση του νέου οργανογράμματος το οποίο ευελπιστούμε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2009 θα ολοκληρωθεί μιας και η πρώτη φάση με την πρόσληψη εννέα νέων συντακτών έγινε με την προηγούμενη χρονιά».

    Οπως είπε ο κ. Κωνσταντίνου, «με την ολοκλήρωση του οργανογράμματος θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ακόμα περισσότερες υπηρεσίες να αναβαθμίσουμε ποσοτικά και ποιοτικά την προσφορά του ΚΥΠΕ».

    Ο Πρόεδρος του ΚΥΠΕ είπε ότι «ταυτόχρονα προχωρούμε και στην τεχνολογική αναβάθμιση του ΚΥΠΕ με τον εκσυγχρονισμό της τεχνολογίας πράγμα που θα βοηθήσει επιπρόσθετα στην περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητας του Πρακτορείου».

    Την ίδια στιγμή, είπε ο κ. Κωνσταντίνου, «είναι εν εξελίξει η διαδικασία για την ανέγερση ιδιόκτητων κτιρίων, σε μια πολύ καλή τοποθεσία στην Λευκωσία».

    Πρόσθεσε ότι «ευελπιστούμε πως το πρώτο εξάμηνο του 2009 θα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και θα κατατεθεί ο θεμέλιος λίθος».

    Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι ένας ακόμη άξονας του ΔΣ του ΚΥΠΕ είναι οι διεθνείς σχέσεις του Πρακτορείου, «οι οποίες αναβαθμίζονται συνεχώς τόσο με την ενεργό συμμετοχή μας σε διάφορα διεθνή συνέδρια και διασκέψεις αλλά και με τις διμερείς σχέσεις που διατηρεί και αναπτύσσει το ΚΥΠΕ με πολύ μεγάλα Πρακτορεία και Οργανισμούς του εξωτερικού».

    Αναφερόμενος στον τομέα αυτό ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι «οι παλαιότεροι θυμούνται ότι η πρώτη προσπάθεια έγινε την δεκαετία του 50 και η δεύτερη και πιο ολοκληρωμένη στην δεκαετία του 70 με εμπνευστή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ο οποίος έβλεπε το ΚΥΠΕ ως την φωνή της Κύπρου στο εξωτερικό ιδιαίτερα μετά την τουρκική εισβολή του 1974 σε μια προσπάθεια να ενημερωθεί η διεθνής κοινή γνώμη για την τουρκική εισβολή και κατοχή».

    «Εχοντας αυτά υπόψη διαφυλάσσουμε το ΚΥΠΕ, την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητά του και προσπαθούμε μέρα με την μέρα να γινόμαστε καλύτεροι», είπε ο κ. Κωνσταντίνου.

    Ο Πρόεδρος του ΚΥΠΕ ευχήθηκε «στην πολύπαθη Κύπρο ότι το 2009 θα είναι η χρονιά που θα σημαδευτεί με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας».

    «Χρόνια Πολλά, Ευτυχισμένο το Νέο Έτος 2009, ευτυχία, υγεία και χαρά σε όλους σας και στις οικογένειές σας», είπε, τέλος, ο Πρόεδρος του ΚΥΠΕ.

    Τους προσκεκλημένους υποδεχόταν ο Πρόεδρος και μέλη του ΔΣ του ΚΥΠΕ καθώς και ο Αναπληρωτής Διευθυντής και Αρχισυντάκτης του Πρακτορείου Γιώργος Πενηνταέξ.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Υπουργοί Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης και Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μιχάλης Πολυνείκης.

    Παρόντες ήσαν επίσης ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, η Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Φοίβη Κατσούρη, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου Θέμης Θεμιστοκλέους και άλλοι εκπρόσωποι κρατικών και ημικρατικών οργανισμών και Σωμάτων.

    Από πλευράς κομμάτων παρέστησαν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου και ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κινήματος Βάσος Λυσσαρίδης, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Στράτος Παναγίδης, η Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Πραξούλα Αντωνιάδου, βουλευτές, εκπρόσωποι Τύπου κομμάτων και άλλα στελέχη.

    Το παρών τους στην εορταστική εκδήλωση του ΚΥΠΕ έδωσαν επίσης ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Δημήτριος Ράλλης και άλλοι εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών στο νησί, εκπρόσωπος του Αρχηγού του ΓΕΕΦ, συνδικαλιστές, καθώς και πρώην Πρόεδροι και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων του ΚΥΠΕ, ανταποκριτές ξένων πρακτορείων, λειτουργοί των ΜΜΕ, και υπάλληλοι του Πρακτορείου.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι εάν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θέλει να λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα εντός του 2009, θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών λογικές προτάσεις και τοποθετήσεις οι οποίες θα στηρίζονται στο δίκαιο και στις φυσιολογικές πραγματικότητες που έχουν δημιουργηθεί ιστορικά στην Κύπρο και όχι εκείνες που έχει δημιουργήσει η τουρκική κατοχή.

    Πρόσθεσε επίσης ότι εξαρτάται από τον κ. Ταλάτ και την Τουρκία εάν θα λυθεί το Κυπριακό το 2009, χαρακτήρισε το περιουσιακό «ένα από τα θέματα κλειδιά» στο Κυπριακό και πρόσθεσε πως σοβαρό πρόβλημα εκτός του περιουσιακού είναι και η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από επίσκεψη στη Σλοβακία όπου συμμετείχε στους εορτασμούς για την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι το 2009 θα είναι το έτος επίλυσης του Κυπριακού.

    Αφού ανέφερε ότι αυτή είναι και η δική του θέση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διερωτήθηκε εάν «εμείς θέλουμε να διαιωνίζεται το Κυπριακό. Από τον κ. Ταλάτ εξαρτάται και από την Τουρκία για να λυθεί το Κυπριακό το 2009. Ελεγε ότι θα λυθεί το 2008, πέρασε το 2008 και βρισκόμαστε στη μία πτυχή της διακυβέρνησης», είπε.

    Επανέλαβε ακόμα πως «το γεγονός ότι είμαστε μόνο στη μια πτυχή και δεν προχωράμε γοργά δεν πρέπει να τυγχάνει της οποιασδήποτε εκμετάλλευσης από κανένα, διότι δεν οφείλεται σε μας και δεν οφείλεται στο πόσες συναντήσεις γίνονται την εβδομάδα. Οφείλεται στις θέσεις, στο περιεχόμενο των θέσεων που η κάθε πλευρά τοποθετεί στο τραπέζι και λυπάμαι να παρατηρήσω ότι οι θέσεις της Τ/κ πλευράς είναι σε πολλά σημεία χειρότερες και από αυτές που διατυπώνονται στο σχέδιο Ανάν» είπε.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΜΥΝΑΣ - ΜΕΙΩΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ

    Θέλουμε να κατοχυρώσουμε και να διασφαλίσουμε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις που αφορούν είτε την αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς, είτε τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, η οποία είναι λίαν επιθυμητή, δεν θα πρέπει να επηρεάζουν κατ ελάχιστον την μαχητική και επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας μετά τη συνάντηση της Επιτροπής με τον Υπουργό Αμυνας Κώστα Παπακώστα για το θέμα της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς και τη μείωση της θητείας σε 19 μήνες.

    «Οι καιροί είναι δύσκολοι, ο τουρκικός επεκτατισμός δεν εφησυχάζει, βλέπουμε τι γίνεται στο Αιγαίο, απειλούνται τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, απειλείται θερμό επεισόδιο, και εδώ στην Κύπρο δεν βλέπουμε κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας. Συνεπώς είναι πατριωτικό χρέος και πολιτειακό, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, να αγρυπνεί και θα επιτελέσει αυτό το καθήκον κατά τρόπο αδιαπραγμάτευτο», πρόσθεσε ο κ. Ομήρου.

    Ο κ. Ομήρου τόνισε παράλληλα ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας «με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ενεργούσα δυνάμει των συνταγματικών και νομοθετικών προνοιών, ασκεί πλήρως τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της. Δηλαδή επαγρυπνεί για να διατηρούμε ένοπλες δυνάμεις αξιόπιστες, υψηλής αποτρεπτικής ισχύος», συμπλήρωσε.

    Σημειώνοντας ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας θα συνεχίσει τη συζήτηση του θέματος, ο κ. Ομήρου δεν θέλησε να πάρει θέση υπέρ ή κατά της πρότασης. «Δεν μπορώ να προτρέξω και να μιλήσω ως Πρόεδρος της Επιτροπής χωρίς να έχω την άποψη την τελική τοποθέτηση του συνόλου ή της πλειοψηφίας» είπε, και πρόσθεσε: «Το 19μηνο συνδέεται με την απόφαση που θα πάρει του Υπουργικό Συμβούλιο, όταν θα την πάρει, αν θα την πάρει για την προτεινόμενη αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς».

    Ερωτηθείς για τα πρώτα του συμπεράσματα αλλά και για την κριτική που ασκήθηκε στη συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Ομήρου είπε ότι η κριτική αφορά τη διαδικασία.

    [04] ΥΠΕΣ - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

    Νομοσχέδιο για αλλαγή του εκλογικού νομού, ώστε να καταστεί δυνατή η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Κύπριων του εξωτερικού κατά τις επόμενες ευρωεκλογές στον τόπο διαμονής τους, προτείνει το Υπουργείο Εσωτερικών.

    Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου το ΥΠΕΣ καταθέτει στο Υπουργικό Συμβούλιου το νομοσχέδιο για τροποποίηση του νόμου, ώστε να μπορούν και οι Κύπριοι του εξωτερικού να ψηφίζουν στη χώρα που διαμένουν.

    Το Υπουργείο Εσωτερικών απηύθυνε επίσης επιστολή στα πολιτικά κόμματα, τα οποία φαίνεται ότι συναινούν, ενώ το μόνο που μένει τη δεδομένη στιγμή είναι η επεξεργασία του νομοσχεδίου και η αποστολή του στο Υπουργικό Συμβούλιο προς έγκριση.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, κατά τη διάρκεια της πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης του πρακτορείου στη Δημοσιογραφική Εστία, ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης είπε ότι τα περιθώρια που έχει το Υπουργείο του μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών δεν είναι πολλά, γι αυτό και έχει ήδη αρχίσει η επεξεργασία της πρότασης για αλλαγή του εκλογικού νομού από τη νομική υπηρεσία που θα δώσει τη δυνατότητα και με την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου της δημιουργίας εκλογικών κέντρων στο εξωτερικό.

    Όπως ανέφερε, η προσπάθεια του είναι «να πάει πριν το τέλος του Γενάρη στο Υπουργικό Συμβούλιο», γιατί όπως πρόσθεσε, «για να ληφθεί η απόφαση αυτή πρέπει να υπάρχει περιθώριο μερικών μηνών, ώστε να οργανωθούν οι υπηρεσίες του ΥΠΕΣ».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 9 January 2009 - 16:29:18 UTC