Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-01-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΔΗΛΩΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ - ΛΕΩΝΙΔΟΥ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΞΕΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΔΗΛΩΣΗ

    Οι σχέσεις μεταξύ ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και συνιστωσών πολιτειών, αλλά και το θέμα του μηχανισμού επίλυσης αδιεξόδων, συζήτησαν κατά την, 15η συνάντησή τους, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

    Αυτό δήλωσε μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, σημειώνοντας παράλληλα ότι την ερχόμενη Παρασκευή στις 0830 το πρωί οι δύο ηγέτες θα ολοκληρώσουν τη συζήτηση στο κεφάλαιο διακυβέρνηση και διαμοιρασμός εξουσιών.

    «Στη συνέχεια, κατά πάσα πιθανότητα, οι ηγέτες θα συζητήσουν, σε συνάντηση η οποία θα καθοριστεί την ερχόμενη Παρασκευή, το κεφάλαιο περιουσιακό», είπε ο κ. Ντάουνερ.

    Οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν τις συνομιλίες με την «παραδοσιακή», όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Ντάουνερ, κατ ιδίαν συνάντηση, η οποία διήρκεσε μισή περίπου ώρα.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Δυστυχώς, παρά τις εντατικές προσπάθειες μετά από τέσσερις μήνες εργασίας, δεν έχω να αναφέρω πραγματική πρόοδο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, αναφερόμενος στα μέχρι τώρα αποτελέσματα των απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την οποία δέχτηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Υπατου Αρμοστή της Μάλτας, με έδρα την Αθήνα, Richard Vella Laurenti, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως παρά το ότι έχει συμφωνηθεί ένας αριθμός δευτερευόντων θεμάτων, εντούτοις παραμένουν σημαντικές διαφορές προσέγγισης στο θέμα των εξουσιών και λειτουργιών της κεντρικής Κυβέρνησης, το σύστημα διακυβέρνησης, καθώς και στο θέμα των εξωτερικών σχέσεων.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε πως η επιμονή της τουρκικής πλευράς να εξασθενίσει το ρόλο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και να δώσει στις ομόσπονδες μονάδες τις περισσότερες από τις λειτουργίες και εξουσίες, που συνήθως κρατούνται για τις ομοσπονδιακές κυβερνήσεις, δημιουργεί ανησυχίες και υποψίες ότι η τουρκική πλευρά αποσκοπεί σε μια οντότητα που προσεγγίζει περισσότερο τη συνομοσπονδία παρά την ομοσπονδία, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    «Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έχουμε υποβάλαμε προτάσεις που λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα ολόκληρου του λαού της Κύπρου», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημειώνοντας πως ο σκοπός των προτάσεων της ε/κ πλευράς είναι η δημιουργία μιας ομοσπονδιακής δομής, η οποία να διατηρεί την ενότητα της χώρας, να εγγυάται το σεβασμό για τα δικαιώματα των πολιτών της και να διασφαλίζει την αποτελεσματική διακυβέρνηση.

    [03] ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ - ΛΕΩΝΙΔΟΥ

    Με βάση τις τοποθετήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και άλλων Οργανισμών που ασχολούνται με την ασφάλεια πτήσεων, όλη η δραστηριότητά του τουρκικού κατοχικού κέντρου ελέγχου πτήσεων, στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, ``είναι παράνομη και εκτός προδιαγραφών``, δήλωσε ο Λεωνίδας Λεωνίδου, Διευθυντής του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας,

    ``Ολόκληρος ο εναέριος χώρος της Κύπρου, ο εθνικός, είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας``, είπε ο κ. Λεωνίδου, σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, λίγο πριν την έναρξη σεμιναρίου για την ασφάλεια των πτήσεων, το οποίο διοργάνωσε στη Λευκωσία, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Συνδέσμων Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας και με την υποστήριξη του ``Eurocontrol``.

    Ερωτηθείς για τις δυσκολίες που προκαλεί στο έργο των Κυπρίων ελεγκτών η κατοχική στρατιωτική δύναμη της Τουρκίας και η παράνομη λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου, ο κ. Λεωνίδου δήλωσε ότι ο χώρος ελέγχου πτήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας ``δεν είναι μοιρασμένος, αλλά εξακολουθεί να είναι ενιαίος``.

    ``Δυστυχώς, όμως``, πρόσθεσε, ``υπάρχουν παρεμβάσεις εξαιτίας της κατοχής, με τη λειτουργία αυτού, που ονομάζουμε και είναι όντως παράνομο, κέντρου ελέγχου, το οποίο λειτουργεί από το αεροδρόμιο Τύμπου και που ονομάζεται κέντρο Ερτζιάν``.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΞΕΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης δήλωσε ότι υπάρχει «τρομερό ενδιαφέρον» από μεγάλες εταιρείες από διάφορες χώρες για σκοπούς επένδυσης στην Κύπρο.

    Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των ενεργειών για επίσπευση των διαδικασιών για εγγραφή νέων εταιρειών, ονομάτων εταιρειών και καταχώρηση εγγράφων στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι «όπως είναι γνωστό, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη Κύπρο συνιστά βασικό άξονα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης».

    «Η Κύπρος διαθέτει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και ευνοϊκό περιβάλλον για προσέλκυση επενδύσεων», είπε και πρόσθεσε ότι «κατά τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε αλματώδης αύξηση στο ρυθμό εγγραφής εταιρειών».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 12 January 2009 - 18:29:12 UTC