Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-01-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΗΠΑ - ΚΛΙΝΤΟΝ - ΜΕΝΕΝΤΕΖ

  • [01] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό διαπιστώθηκε στη συνάντηση μεταξύ του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Β` και του Προέδρου της Βουλής Μάριου Καρογιάν, ο οποίος δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προτάσεις που οδηγούν στη συνομοσπονδία.

    ``Ακουσα με πολλή προσοχή τις απόψεις του (κ. Καρογιάν). Συμφωνώ εφ όλης της ύλης``, ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή ο Κύπρου Χρυσόστομος.

    Ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως ο ίδιος πιστεύει ότι ``αυτή είναι η σωστή γραμμή και πρέπει να κρατήσει σταθερά η προεδρία της Βουλής, για να μην μπω ακόμη και το κόμμα του οποίου προΐσταται, γιατί ο κυπριακός λαός θέλει σωστή ηγεσία και εξαρτάται από την ηγεσία η οποία θα τραβά το λαό και θα τον έχει πάντοτε σε μια εγρήγορση εθνική, που μας χρειάζεται``.

    ``Δεν είμεθα υπέρ της στείρας αντιπολίτευσης, να υπάρχει αντιπολίτευση για χάριν της αντιπολίτευσης``, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος και συνέχισε: ``Ολες οι δυνάμεις πρέπει να ενωθούν, να βοηθούν τον Πρόεδρο και ιδιαίτερα σήμερα που διεξάγει συνομιλίες, αλλά και ευθαρσώς να λένε τις απόψεις τους, οι οποίες θα βοηθούν τον Πρόεδρο εις την περαιτέρω εθνική πορεία για να επιτύχουμε μια σωστή λύση, ούτως ώστε ο λαός μας να επιβιώσει στη γη των πατέρων του``.

    Διαβεβαίωσε τέλος ότι η Εκκλησία, ``θα είμεθα μαζί με την πολιτική ηγεσία να βοηθούμε όσο μπορούμε περισσότερο την πολιτική μας ηγεσία για να επιτύχει το ποθούμενο και να υπηρετήσουμε τον λαό μας``.

    Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις, αλλά και σε ό,τι αφορά τις προδιαγεγραμμένες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Σε ερώτηση τι προδιαγράφεται όσον αφορά τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως ``και οι δύο έχουμε συμφωνήσει ότι δεν είναι θετικά τα μηνύματα που έρχονται από τις διαπραγματεύσεις λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, λόγω της τουρκικής άτεγκτης στάσης και συμπεριφοράς και στο ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι προτάσεις που καταθέτει η τουρκική πλευρά είναι προτάσεις που οδηγούν στη συνομοσπονδία, είναι προτάσεις που θέλουν μέσω της παρθενογένεσης να οδηγήσουν σε ένα μη λειτουργικό, μη βιώσιμο κράτος και ταυτόχρονα δεν μιλούν για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    Πρόσθεσε ότι ``υπάρχει μια εκτίμηση, νομίζω κοινή, ότι η τουρκική στάση είναι χειρότερη από αυτή που ήταν το 2004``.

    ``Επομένως, όπως διαμορφώνεται το σκηνικό, δεν μπορεί κάποιος να είναι αισιόδοξος για την παραπέρα πορεία των διαπραγματεύσεων, εκτός και αν η τουρκική πλευρά αντιληφθεί και συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή την πολιτική και αυτή τη συμπεριφορά και είναι γι αυτό που πολλές φορές και ο Μακαριότατος και εμείς έχουμε καλέσει τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει αποτελεσματικές πιέσεις στην Τουρκία για να εγκαταλείψει αυτή την αδιέξοδη πολιτική που ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια``, κατέληξε.

    Αρχιεπίσκοπος - Δείπνο με Μπράιζα --------------------------------- Ο Προκαθήμενος της κυπριακής Εκκλησίας επιβεβαίωσε ότι είχε χθες δείπνο με το Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα, σημειώνοντας πως ο ίδιος διαπίστωσε πως ο Αμερικανός αξιωματούχος ήταν ``αποκαρδιωμένος``.

    ``Και ο ίδιος είναι αποκαρδιωμένος, βλέπει ότι δεν υπάρχει πρόοδος παρόλο που έχει μια αισιοδοξία. Εγώ τον άκουσα μετά προσοχής και εκείνος άκουσε με προσοχή, αλλά έχω αντιληφθεί ότι ακόμη είμεθα πολύ μακριά``, είπε ο Κύπρου Χρυσόστομος.

    Ο Αρχιεπίσκπος είπε πως εξήγησε στον Αμερικανό αξιωματούχο ``να μην περιμένει ότι εμείς θα παροτρύνουμε το λαό να ψηφίσουν οποιοδήποτε σχέδιο που περιλαμβάνει μέσα τουρκικά στρατεύματα με επεμβατικά δικαιώματα, όποιο σχέδιο αφήνει εδώ τους εποίκους``.

    ``Μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους εκείνοι που έχουν παντρευτεί, δεν θέλουμε να τους χωρίσουμε. Εκεί θα δούμε την ανθρωπιστική πλευρά και καταλαβαίνουμε,`` είπε.

    Πρόσθεσε ότι εξήγησε ότι η Εκκλησία δεν θα δεχθεί την παρθενογένεση και τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δύο κράτη, όπως ανέφερε.

    Αναφερόμενος τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν και του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ περί «δύο κρατών και δύο λαών», ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας τόνισε ότι ``εάν στο σχέδιο που θα έλθει, αν έλθει, έχει μέσα αυτά τα θέματα, εμείς θα είμεθα εναντίον. Γι αυτό να μην νομίζουν ότι η Εκκλησία θα έλθει υποβοηθητική να πείσει το λαό να πάει να ψηφίσει ένα τέτοιο σχέδιο γιατί πιστεύουμε ότι δεν μπορεί αυτός ο λαός να επιβιώσει πλέον στη γη των πατέρων του, θα φύγει``.

    ``Και του ξεκαθαρίσαμε το θέμα, να μην έχει ψευδαισθήσεις ότι με κάποιο χαμόγελο που μπορεί να το κάνει ένας εκπρόσωπος της τουρκικής Κυβερνήσεως ή του ψευδοκράτους ότι εδώ έχουμε πρόοδο. Δεν έχουμε πρόοδο με το να παρουσιαζόμεθα καλόβολοι, ευγενικοί και χαμογελαστοί. Στην ουσία, κάτω πραγματικά έκαναν υποχώρηση, ναι ή όχι;``, πρόσθεσε.

    Ο Κύπρου Χρυσόστομος είπε τέλος ότι εξήγησε στον κ. Μπράιζα ότι ``στην Κύπρο ποτέ δεν είχαμε θρησκευτικό πρόβλημα, ούτε έχουμε και ούτε θα έχουμε στο μέλλον, όχι μόνο με την τ/κ κοινότητα, αλλά και με τις άλλες θρησκευτικές ομάδες, ποτέ δεν είχαμε θρησκευτικό πρόβλημα``.

    [02] ΗΠΑ - ΚΛΙΝΤΟΝ - ΜΕΝΕΝΤΕΖ

    Τη σημασία της επανένωσης της Κύπρου και την ανάγκη αποστρατιωτικοποίησης του νησιού επεσήμανε ο Αμερικανός Γερουσιαστής Robert Menendez στην Χίλαρι Κλίντον - που θα αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα - κατά την ακρόαση διαβεβαίωσής της ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Οργάνωσης (AHEPA) Ike Gulas, με την οποία εκφράζει την ευγνωμοσύνη της Οργάνωσης προς τον Αμερικανό Γερουσιαστή.

    Ευχαριστούμε τον Γερουσιαστή Menendez που ήγειρε το θέμα της Κύπρου στη μελλοντική Υπουργό Εξωτερικών Κλίντον, σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο κ. Gulas. Προσθέτει ότι «εγείροντας το θέμα της Κύπρου και ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση του νησιού ενώπιον τόσο μεγάλου ακροατηρίου αναδεικνύει το θέμα στην ατζέντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής».

    «Δεν μπορούμε να θεωρούμε ως δεδομένο ότι όλοι γνωρίζουν ή αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, που φυσικά πρέπει να τερματιστεί, όπως σωστά δήλωσε ο Γερουσιαστής Menendez», σημειώνει ο κ. Gulas. Αναφέρει επίσης ότι ο Γερουσιαστής προέτρεψε την Γερουσιαστή Κλίντον να επαναβεβαιώσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, προσθέτοντας ότι η ίδια υπήρξε διαχρονικά υποστηρίκτρια της αναγνώρισης της Γενοκτονίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 15 January 2009 - 12:29:11 UTC