Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-01-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΗΘΟΣ Γ.ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ - ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
  • [02] ΑΡΙΩΝ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
  • [04] EUROSTAT - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

  • [01] ΒΟΗΘΟΣ Γ.ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ - ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

    Το μαρτυρικό υλικό που υπήρχε επέβαλλε στη νομική μας συνείδηση και αντίληψη ότι έπρεπε να ζητήσουμε αυτές τις συλλήψεις, του Υποδιοικητή της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) Αβραάμ Χαραλάμπους και του λοχία Γιάννου Γιαννακού της ΥΚΑΝ, δήλωσε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ακης Παπασάββας.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Παπασάββας δεν απέκλεισε το γεγονός να γίνουν κι άλλες συλλήψεις. ``Η ποινική πορεία θα το δείξει, είναι θέμα πορείας``, είπε.

    Ανέφερε πως το νέο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του Αβραάμ Χαραλάμπους, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη, για την υπόθεση της απόδρασης του ισοβίτη Αντώνη Προκοπίου Κίτα, θα του επιδοθεί απόψε ή αύριο το πρωί.

    ``Μετά την επίδοση του εντάλματος, σε κάποια στιγμή αύριο θα ζητηθεί και γι αυτόν οκταήμερο διάταγμα κράτησης όπως έγινε με τον λοχία Γιαννακού``, σημείωσε προσθέτοντας ότι ``τα προβλήματα με τον Χαραλάμπους ήταν ότι με τα φάρμακα που του δόθηκαν δεν μπορούσε να επικοινωνήσει σήμερα``.

    Ο κ. Παπασάββας σχολίασε έντονα την συγκέντρωση αστυνομικών έξω από το επαρχιακό δικαστήριο το απόγευμα όπου προσήχθη ο Γιαννακού για την έκδοση διατάγματος κρατήσεως του.

    ``Είναι άκρως απαράδεκτο και γίνεται δύο φορές και εντονότερα απαράδεκτο η σημειολογία που έχει αυτή η κίνηση. Η Αστυνομία ως σώμα από τον Αρχηγό, τον Υπαρχηγό μέχρι και τον νεώτερο αστυφύλακα, είναι συντεταγμένο σώμα που είχε, έχει και θα έχει σαφέστατα την υποχρέωση όχι μόνο να μην δημιουργεί συνθήκες και ατμόσφαιρα που να δημιουργούν την εντύπωση των δυσκολιών στην ανάκριση αλλά πολύ περισσότερο κύρια και καθοριστικά να συμβάλουν θετικά με κινήσεις, πράξεις στην ποινική διερεύνηση``, είπε.

    Ερωτηθείς αν η κατάθεση Κίτα μπορεί να θεωρείται αξιόπιστη, ο κ. Παπασάββας ανέφερε ότι ``δεν θα μπω σε αυτή την λεπτομέρεια``

    ``Με το μέχρι τώρα υλικό κρίναμε και σωστά κρίναμε ότι επιβαλλόταν να γίνουν αυτές οι συλλήψεις. Αλλά να μην σταθούμε στην αξιοποίηση ή αξιολόγηση για το τι είπε ο Κίτας. Θα ήταν απαράδεκτο από απόψεως ποινικής διερεύνησης. Είναι δουλειά των ανακριτών. Απλώς είχαμε όλοι την εκτίμηση - και βασικά την ευθύνη την φέρει ο Γενικός και εγώ - ότι με το μαρτυρικό υλικό έπρεπε να γίνουν αυτές οι κινήσεις.

    Κληθείς να σχολιάσει τις επισκέψεις του Αρχηγού και Υπαρχηγού της Αστυνομίας, για να δουν τον Χαραλάμπους στο Νοσοκομείο, ο κ. Παπασάββας δεν θέλησε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

    [02] ΑΡΙΩΝ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

    Με την απογοήτευση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, αφού δεν κατάφεραν να πετύχουν το στόχο τους, επέστρεψαν στο λιμάνι της Λάρνακας, οι 29 ακτιβιστές που αναχώρησαν χθες το πρωί για τη Λωρίδα της Γάζας με το υπό ελληνική σημαία πλοίο «Αρίων» μεταφέροντας γιατρούς, δημοσιογράφους ξένων ΜΜΕ, ιατροφαρμακευτικό υλικό και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια.

    Σε δηλώσεις του στο λιμάνι της Λάρνακας ο Βαγγέλης Πισσίας, συντονιστής της αποστολής και μέλος της Διοίκησης του «Free Gaza Movement» ανέφερε ότι «δεν καταφέραμε να πετύχουμε το στόχο μας που ήταν να πάμε την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, αφού συναντήσαμε απέναντί μας μια δύναμη την οποία όλοι γνωρίζουμε».

    Πρόσθεσε ότι «στις δύο σήμερα τα ξημερώματα μέσα στο σκοτάδι, στα έξι μποφόρ εμφανίστηκαν (οι Ισραηλινοί), ζήτησαν τα στοιχεία του πλοίου και στη συνέχεια εκτόξευσαν την πρώτη τους απειλή ότι δεν μπορείτε να πάτε εκεί, απαγορεύεται να πάτε και θα σας εμποδίσουμε με κάθε μέσο. Τους είπαμε ότι πρέπει να πάμε εκεί» είπε και σημείωσε πως και όλα αυτά γίνονταν «ενώ το πλοίο προχωρούσε στη θάλασσα για δύο και περισσότερες ώρες. Εμείς τους λέγαμε τα επιχειρήματά μας και προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με κάποιες αρχές γιατί θεωρούμε το αίτημα μας δίκαιο» είπε.

    Τους είπαμε, συνέχισε ο κ. Πισσίας ότι «είμαστε σε διεθνή ύδατα, είμαστε στη Μεσόγειο, εκεί δηλαδή που ταξιδεύουν Ελληνες, Κύπριοι, Παλαιστίνιοι, Ιταλοί, Πορτογάλοι και άλλοι. Εκεί δεχθήκαμε αυτή την επίθεση, η οποία από ένα σημείο και μετά ήταν πολύ συγκεκριμένη αφού μας έλεγαν ότι θα σας εμποδίσουμε με κάθε μέσο. Μετά άρχισαν να λένε we will start shooting, we will start shooting (θα αρχίσουμε να πυροβολούμε, θα αρχίσουμε να πυροβολούμε) και μετά από δύο ώρες αυτή η απειλή άρχισε να γίνεται πιο συγκεκριμένη» είπε.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος συμμετέχει στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που διεξάγεται στην Πράγα υπό την Προεδρία της Τσεχίας, σε παρέμβασή του ανέφερε ότι η Κύπρος δέχεται ισχυρές μεταναστευτικές πιέσεις, οι οποίες εντείνονται από τη συνεχιζόμενη ροή προσφύγων από το Ιράκ καθώς και από την πρόσφατη σύρραξη στη Γάζα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σχολιάζοντας το θέμα της χρήσης νέων τεχνολογιών για τον έλεγχο των συνόρων, της διαχείρισης της μετανάστευσης και της πολιτικής ασύλου, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη και την ΕΕ στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση της πολιτικής ελέγχου των εξωτερικών συνόρων και της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και της πολιτικής ασύλου.

    Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας στους τομείς αυτούς πρέπει να σέβεται απόλυτα τα δικαιώματα των πολιτών, περιλαμβανομένων των προσωπικών τους δεδομένων.

    Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι η Κύπρος φιλοδοξεί να ενταχθεί εντός του 2010 στο χώρο Σένγκεν, εντός του οποίου εφαρμόζονται ήδη μεγάλης κλίμακας συστήματα πληροφοριών, όπως το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS), καθώς και ότι προγραμματίζεται σύντομα η εφαρμογή παρόμοιου συστήματος για τις θεωρήσεις και ότι η Κύπρος ήδη εφαρμόζει το σύστημα EURODAC, που αφορά τους αιτητές ασύλου.

    [04] EUROSTAT - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

    Στο 1,8% διαμορφώθηκε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο το Δεκέμβριο, καταγράφοντας ραγδαία υποχώρηση σε σχέση με το Νοέμβριο (3,1%). Την ίδια περίοδο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σημείωσε επίσης σημαντική υποχώρηση στο 1,6% (2,1% το Νοέμβριο), όπως και στο σύνολο της ΕΕ (2,2% από 2,8% .Μείωση καταγράφηκε και στην Ελλάδα στο 2,2% (από 3,0% το Νοέμβριο).

    Η νέα μείωση του πληθωρισμού που οφείλεται στην υποχώρηση των τιμών

    πετρελαίου, πρώτων υλών και ειδών διατροφής, σε συνδυασμό με τη σαφέστατη υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη, ήταν

    οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν χθες την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε νέα περικοπή του βασικού επιτοκίου στο 2%. Αυτό ανέφερε άλλωστε και ο

    Πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ αμέσως μετά την απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η

    Eurostat, o πληθωρισμός μειώνεται για τέταρτο συνεχόμενο μήνα και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο. Μάλιστα, το 1,6% βρίσκεται σαφώς κάτω

    από το θεωρητικό στόχο της ΕΚΤ για συγκράτηση του πληθωρισμού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 15 January 2009 - 20:29:13 UTC