Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-01-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΑΛΑΤ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΛΕΥΚΑΡΙΤΗΣ - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ
  • [04] ΥΠΕΞ - ΠΑΝΑΜΑΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΑΛΑΤ

    Η σημερινή συνάντηση πέρα από εγκάρδια, είχε και αποτέλεσμα, καθώς είμαστε στο παρά ένα να καταλήξουμε στα θέματα που αφορούν την επίλυση αδιεξόδων για τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη σημερινή συνάντηση που είχε με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στo πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ακόμη πως σήμερα «έγινε ένα καλό βήμα προς τα εμπρός στο θέμα της ιεράρχησης των νόμων».

    Σημείωσε παράλληλα πως οι εκπρόσωποι των δύο ηγετών, Γιώργος Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί, θα συναντηθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας «για να ολοκληρώσουν μια δουλειά την οποία έχουν αρχίσει», δηλαδή «να καταγράψουν τα αποτελέσματα, συνολικά πάνω στο θέμα της διακυβέρνησης», ενώ παράλληλα ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τη Διακυβέρνηση και Κατανομή Εξουσιών, Ανδρέας Μαυρομάτης και το Μέλος της Διαπραγματευτικής Ομάδας ο Τουμάζος Τσιελεπής θα συναντηθούν με δυο εκπροσώπους από την τ/κ πλευρά για να ολοκληρώσουν «αυτό το παρά ένα», που απομένει για την οριστική κατάληξη στα θέματα που αφορούν την επίλυση αδιεξόδων για τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία.

    Ερωτηθείς αναφορικά με το τι είναι αυτό που εμποδίζει την πλήρη ολοκλήρωση συμφωνίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε πως «δεν εμποδίζει τίποτα», προσθέτοντας πως πάνω σε μια πρόταση της ε/κ πλευράς «η τ/κ αντιπροσωπεία έφερε σήμερα μια δική της διατύπωση, την οποία πρέπει να μελετήσουμε και εμείς καλύτερα».

    «Είμαστε πολύ κοντά, όπως σας είπα» ανέφερε, σημειώνοντας ακόμη πως απομένει «οι ειδικοί να καταλήξουν σε κοινή πρόταση για τη διατύπωση».

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το κατά πόσο το περιουσιακό αποτελεί όντως το πιο κρίσιμο κεφάλαιο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «δεν θέλω να προβαίνω σε τέτοιες δηλώσεις», επισημαίνοντας πως «όλα τα κεφάλαια είναι κρίσιμα».

    «Πέστε ότι τα βρήκαμε στο περιουσιακό και δεν τα βρίσκουμε στην ουσία της ομοσπονδίας», πρόσθεσε και διερωτήθηκε για το «ποια θα είναι η διαφορά στο τέλος».

    «Αρα χρειάζεται και οι δυο πλευρές να στηριχτούν πάνω στη βάση στην οποία έχουμε καταλήξει και να συζητήσουν δημιουργικά» είπε, σημειώνοντας πως «αυτή είναι η προσπάθεια εν πάση περιπτώσει για να έχουμε αποτέλεσμα».

    Ερωτηθείς τέλος αν με την ολοκλήρωση του κεφαλαίου για τη διακυβέρνηση μπορεί να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε πως αυτό είναι κάτι το οποίο θα φέρουν, όπως είπε, οι κ. Ιακώβου και Ναμί.

    «Κάνουμε και εμείς τη δική μας εκτίμηση» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος «δεν είναι από αυτούς που βιάζονται να λένε πράγματα χωρίς να είναι μελετημένοι».

    «Εγώ αυτό που σας λέω είναι ότι δεν είναι μαύρα τα πράγματα», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Επεσήμανε τέλος πως «υπάρχουν ζητήματα όπου έχουμε επιτύχει πρόοδο και υπάρχουν ζητήματα που είναι ανοιχτά ακόμα και που υπάρχουν διαφωνίες».

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας η επόμενη συνάντηση μεταξύ των δυο ηγετών θα γίνει στις 28 Ιανουαρίου οπότε και θα ξεκινήσει η συζήτηση του κεφαλαίου που αφορά το περιουσιακό.

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συζήτησαν σήμερα, ανάμεσα σε άλλα θέματα, μηχανισμούς επίλυσης διαφορών, όπως δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος σημείωσε ότι ``ήταν μια πολύ καλή συνάντηση και έγινε καλή πρόοδος``.

    Μιλώντας ύστερα από τη 16η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι οι ηγέτες θα ξανασυναντηθούν στις 20 Ιανουαρίου και θα αρχίσουν τη συζήτηση του περιουσιακού.

    Πρόσθεσε ότι οι σύμβουλοι των ηγετών των δύο κοινοτήτων θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα και θα αρχίσουν προκαταρκτική συζήτηση του περιουσιακού.

    [03] ΛΕΥΚΑΡΙΤΗΣ - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ

    Την πεποίθηση ότι η υπόθεση για ένταξη της λεγόμενης τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου στην ΚΟΠ και η ενοποίηση του ποδοσφαίρου «δεν μπορεί να καταντήσει το γιαλέλι του Αράπη», όπως είπε χαρακτηριστικά, εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της ΟΥΕΦΑ και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΦΙΦΑ Μάριος Λευκαρίτης.

    Ο κ. Λευκαρίτης κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τη χθεσινή ανακοίνωση της λεγόμενης ομοσπονδίας ότι δεν είναι δυνατή η αποδοχή των σχετικών εισηγήσεων της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Λευκαρίτης είπε πως, μετά και τη χθεσινή εξέλιξη, «δεν υπάρχει κάτι το οποίο να σηκώνει περαιτέρω συζήτηση».

    Ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος μιλά όχι σαν εκπρόσωπος της ΚΟΠ, αλλά ως Αντιπρόεδρος της ΟΥΕΦΑ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΦΙΦΑ», είπε πως «έχουν σπαταληθεί πολλές ώρες και πολλά έξοδα γι αυτή την υπόθεση» και ότι το θέμα είχε προχωρήσει αφού οι Τ/κ, όπως και η ΚΟΠ, δέχτηκαν τις θέσεις της ΦΙΦΑ και «επήλθε συμφωνία» και διερωτήθηκε τι άλλο μπορεί πλέον να συζητηθεί.

    «Εμείς εξετάσαμε τις ανησυχίες της τ/κ πλευράς, ορισμένες από αυτές τις δεχτήκαμε λέγοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, και το θέμα για μας έκλεισε», πρόσθεσε ο Αντιπρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, αναφέροντας πως η ΦΙΦΑ έχει αποστείλει επιστολή και αναμένει από την ΚΟΠ και τη λεγόμενη τ/κ ομοσπονδία ποδοσφαίρου να υπογράψουν τη συμφωνία στις 2 Φεβρουαρίου.

    Κληθείς να σχολιάσει την παρέμβαση του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο θέμα, ο κ. Λευκαρίτης ανέφερε πως ο τρόπος με τον οποίο οι Τ/κ χειρίζονται το ποδόσφαιρο όπως επίσης και ο τρόπος με τον οποίο οι πολιτικοί τους χειρίζονται αυτά τα θέματα «είναι δικό τους θέμα».

    «Είναι δουλειά δική τους, αν νομίζουν πως με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να ενοποιηθεί το ποδόσφαιρο, τότε ας περιμένουν μέχρι να λυθεί το Κυπριακό, που είναι και η θέση της ΦΙΦΑ» είπε καταλήγοντας ο Αντιπρόεδρος της ΟΥΕΦΑ.

    [04] ΥΠΕΞ - ΠΑΝΑΜΑΣ

    Το Κυπριακό, οι σχέσεις Κύπρου και Παναμά, η σχέση του Παναμά με την ΕΕ, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και άλλα διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών, κυρίως στον τομέα της ναυτιλίας, συζητήθηκαν σε συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού με τον Υπουργό Εξωτερικών του Παναμά Samuel Lewis Navarro και την Υπουργό Εμπορίου Gisela Alvarez de Porras.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Κυπριανού, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στον Παναμά, παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στον Παναμά Παύλος Θαλασσινός, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών του Παναμά, του Β΄ Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και της ηγεσίας της Ελληνικής Κοινότητας του Παναμά.

    Τον Υπουργό Εξωτερικών συνόδευαν ο Πρεσβευτής της Κύπρου στον Παναμά με έδρα το Μεξικό Αντώνης Γρίβας, ο Διευθυντής του Γραφείου του Κορνήλιος Κορνηλίου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Ο κ. Κυπριανού συνεχίζει τις επαφές του σε χώρες της Νοτίου Αμερικής με επίσκεψη στην Αργεντινή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 16 January 2009 - 12:29:18 UTC