Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-01-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΡΚΑΤΖ - ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ Ε/Κ
  • [02] ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΟΡΚΑΤΖ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΙΑΚΩΒΟΥ - ΝΑΜΙ
  • [04] ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΥΠΕΣ - ΣΥΣΚΕΨΗ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΡΚΑΤΖ - ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ Ε/Κ

    Συγκλονισμό, εκφράζει η κυβέρνηση, για την ομολογία σε τηλεοπτική εκπομπή στην Τουρκία του γνωστού Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ορκάτζ ότι σκότωσε εν ψυχρώ 10 Ελληνοκύπριους κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι χρειάζεται σοβαρή διερεύνηση και μελέτη από την κυβέρνηση η οποία θα πράξει ανάλογα.

    Σε σημερινή δήλωσή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου είπε ``εκφράζουμε το συγκλονισμό μας για την μαρτυρία του Τούρκου ηθοποιού Ορκάτζ που αποκαλύπτει τόσο τη θηριωδία και τη βαρβαρότητα του Αττίλα το 1974 όσο και το γεγονός ότι η Τουρκία παραβίασε το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα τις συμβάσεις της Γενεύης για το ανθρωπιστικό δίκαιο``.

    Ανέφερε ότι η μαρτυρία του Τούρκου ηθοποιού για τις δολοφονίες Ε/κ αιχμαλώτων φέρνει ξανά στην επικαιρότητα την υποχρέωση που έχει η Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως την απόφαση του ΕΔΑΔ, τόσο στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και σε ατομικές προσφυγές Ε/κ ενάντια στην Τουρκία, υποχρέωση για να συνεργαστεί στη πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών που οδήγησαν στην εξαφάνιση προσώπων κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974``. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχει ακόμη μια μαρτυρία ενός αυτόπτη μάρτυρα για δολοφονίες. Αλλά νομίζω ότι αυτή είναι η πρώτη που γίνεται από άνθρωπο που συμμετείχε σε αυτή την τραγωδία``.

    Ερωτηθείς πως θα αξιοποιηθεί αυτή η μαρτυρία, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι αυτά τα θέματα δεν μπορούν από την πρώτη μέρα και χωρίς σοβαρή διερεύνηση και σοβαρή μελέτη να πούμε. ``Θα ήταν μη σοβαρό και υπεύθυνο από μέρους μας να αρχίσουμε τώρα ως κυβέρνηση να λέμε διάφορα ότι θα κάνουμε αυτό και εκείνο. Ασφαλώς``, συνέχισε, χρειάζεται και σοβαρή διερεύνηση και σοβαρή μελέτη για να πράξουμε ανάλογα.

    [02] ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΟΡΚΑΤΖ

    O Ηλίας Γεωργιάδης, Ε/κ μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ήδη έχει ενημερώσει τηλεφωνικά το τρίτο μέλος της ΔΕΑ, Κριστόφ Ζιρόντ, σχετικά με την παραδοχή του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς ότι κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο είχε σκοτώσει δέκα Ελληνοκύπριους.

    ``Ως πρώτο βήμα``, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, ``πρέπει να εξασφαλισθεί ένα ακριβές αντίγραφο των δηλώσεων του κ. Ολγκάτς, με τη βοήθεια, ελπίζεται, της Τ/κ συναδέλφου μας (στη ΔΕΑ Γκιουλντέν Πλουμέρ) Κουτσιούκ``.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ηλιάδης, ``αφού μελετήσουμε αυτό που ακριβώς έχει λεχθεί, θα εξεταστούν οι παραπέρα ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας να ληφθεί μια κατάθεση από τον Τούρκο μάρτυρα ή οποιουσδήποτε άλλους μάρτυρες μπορούν να βοηθήσουν``.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κύπρου Νίκος Θεοδοσίου δήλωσε πως είναι πολύ σημαντικό ο Τούρκος ηθοποιός Αττίλα Ολγκάτς να έρθει ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής (ΔΕΑ) και να καταθέσει όσα γνωρίζει ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και για άλλες μαρτυρίες.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε πως η ομολογία του Ολγκάτς ότι σκότωσε δέκα άτομα κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974, είναι ``μια πραγματικά, συγκλονιστική είδηση για τους συγγενείς των αγνοουμένων``.

    Δυστυχώς για εμάς, σημείωσε, έχουμε εμπειρία από πολλές παρόμοιες μαρτυρίες αλλά αυτήν την φορά εκείνο που διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες, είναι ότι ο ίδιος ο δολοφόνος βγαίνει μπροστά και ομολογεί το έγκλημα που έχει διαπράξει.

    ``Είναι πολύ διαφορετικό να βλέπεις τον ίδιον που το έκαμε να λέει ότι εγώ σκότωσα δέκα, και ο ένας να γνωρίζεις ότι ήταν επώνυμα αιχμάλωτος 19χρονος. Αρα είναι πολύ συγκλονιστικό``, σημείωσε.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΙΑΚΩΒΟΥ - ΝΑΜΙ

    Σημαντική εργασία για την καταγραφή των θεμάτων από τη συζήτηση του κεφαλαίου της διακυβέρνησης, έγινε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προεδρικού Επιτρόπου Γιώργου Ιακώβου με τον Σύμβουλο του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Οζντίλ Ναμί.

    Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου, ο κ. Ιακώβου ανέφερε μετά τη συνάντηση ότι μαζί με τον κ. Ναμί ``ασχολήθηκαν με το καθήκον που έχουν αναλάβει να καταγράψουν ουσιαστικά τα διάφορα θέματα από τη συζήτηση του πρώτου κεφαλαίου, της διακυβέρνησης, και να κατατάξουν και τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις στο θέμα της διακυβέρνησης``.

    ``Εχουν κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά και την άλλη βδομάδα θα ξανασυναντηθούν με τον κ. Ναμί για να την ολοκληρώσουν``, ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση αν έχουν ετοιμάσει τη συνάντηση των ηγετών για το περιουσιακό, ο κ. Στεφάνου απάντησε ``όχι``.

    [04] ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΥΠΕΣ - ΣΥΣΚΕΨΗ

    Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλέον η ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών του 2009, στην Κύπρο, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας σύσκεψης με εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών για τον καθορισμό της ημερομηνίας των ευρωεκλογών, ο Υπουργός είπε ότι ``επαφίεται σε εμάς να ζυγίσουμε τα πράγματα και η Κυβέρνηση να καταλήξει σύντομα για την ημερομηνία των ευρωεκλογών``.

    Ο κ. Συλικιώτης είπε πως ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων ότι χθες κατατέθηκε νομοσχέδιο στην Βουλή για τροποποίηση του εκλογικού νόμου ώστε να δοθεί η δυνατότητα να έχουμε κάλπες στο εξωτερικό.

    ``Αναμένω από την Βουλή των Αντιπροσώπων να ψηφιστεί το συντομότερο ώστε να κάνουμε όλες εκείνες τις διεργασίες που χρειάζονται ώστε να λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό στις ερχόμενες ευρωεκλογές - την εγγραφή σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που πρέπει να γίνουν μέχρι τις 2 Απριλίου, την ενημέρωση των χωρών όπου θα διεξαχθούν οι εκλογές``, σημείωσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 23 January 2009 - 14:29:13 UTC