Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-01-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΟΛΓΚΑΤΣ - ΣΥΣΚΕΨΗ
  • [02] ΙΑΚΩΒΟΥ Γ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΟΛΓΚΑΤΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΘΟΚ - ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ
  • [04] ΥΠΟΙΚ - ΟΕΒ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΟΛΓΚΑΤΣ - ΣΥΣΚΕΨΗ

    Σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για το θέμα της ομολογίας του Τούρκου ηθοποιού Ατίλα Ολγκάτς ότι σκότωσε 10 Ελληνοκύπριους κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974 πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει εγείρει στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πληροφορίες για θαμμένα άτομα σε στρατόπεδα των κατοχικών στρατευμάτων. Στη σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος έχει και την ευθύνη για τα θέματα των αγνοουμένων, συμμετείχαν ο Γενικός Εισαγγελέας, το Υπουργείο Εξωτερικών και η Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Κυβέρνηση είχε πει ευθύς εξαρχής ότι μελετημένα, σοβαρά και υπεύθυνα θα ασχοληθεί με το θέμα, για να αξιοποιηθούν οι όποιες δυνατότητες δίνονται μέσα από αυτό το γεγονός για να βοηθήσουμε την υπόθεσή μας και συγκεκριμένα την υπόθεση των αγνοουμένων. Η σύσκεψη, πρόσθεσε, γίνεται για να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα και οι δυνατότητες που ενδεχομένως να υπάρχουν. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση θα αποφύγει τις πολλές δηλώσεις «γιατί τα ζητήματα αυτά είναι πολύ ευαίσθητα και δεν θέλουμε με τις πολλές δηλώσεις να κάνουμε το θέμα πιο δύσκολο ή ενδεχομένως να κάνουμε κακό ή να μειώσουμε όποιες πιθανότητες υπάρχουν για να αξιοποιηθεί το όλο θέμα προς το καλό της Κύπρου και για τους αγνοουμένους».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδεχομένως να υπάρχουν θαμμένοι σε τάφους που βρίσκονται σε χώρους στρατοπέδων των κατοχικών στρατευμάτων, προσθέτοντας ότι είναι ένα θέμα το οποίο έχει εγερθεί από τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια στον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και είναι ένα θέμα, που κάποια στιγμή, αφού προχωρήσουν οι διαδικασίες, «ασφαλώς θα συζητηθεί». Ο Εκπρόσωπος επέκρινε δηλώσεις ότι η σοβαρή και υπεύθυνη στάση της κυβέρνησης έχει μεταφραστεί από κάποιους ως έλλειψη βούλησης «γιατί, λίγο ή πολύ, η Κυβέρνηση θέλει να θυσιάσει και αυτό το θέμα στο βωμό του καλού κλίματος κλπ».

    «Θέλω να υπογραμμίσω ότι εμείς, ως Κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι για τέτοια πολύ σοβαρά ευαίσθητα θέματα γιατί σε τέτοιου είδους ζητήματα, μπορεί μέσα από τις πολλές δηλώσεις, να κάνουμε κακό. Και επαναλαμβάνω, το θέμα των αγνοουμένων είναι πολύ ευαίσθητο θέμα το οποίο όλοι πρέπει να το προσέχουμε», ανέφερε. Ερωτηθείς ποιά είναι η επίσημη θέση της Κυβέρνησης για το θέμα των Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων από το 1963 μέχρι το 1974, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «υπάρχει μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει από το 2005 μέσα από τη ΔΕΑ» και σε αυτή διερευνώνται θέματα αγνοουμένων για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και των συνθηκών μέσα στις οποίες έχουν εξαφανιστεί και από το 1963-64 και το 1974.

    Επανέλαβε ότι επειδή αυτά τα θέματα είναι ευαίσθητα, «είναι και θέματα που πέρα από την πολιτική τους διάσταση, είναι πρώτα και κύρια ανθρωπιστικά θέματα, έχουν ανθρώπινο πόνο, γι αυτό σεβόμενοι τον ανθρώπινο πόνο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να αφήσουμε τη ΔΕΑ να κάνει τη δουλειά της, γιατί όντως γίνεται μια καλή δουλειά, γιατί γίνεται ταυτοποίηση οστών αγνοουμένων και έχουμε και κάποια αποτελέσματα».

    Παραμένει όμως και ένα ζήτημα, το οποίο έχει να κάνει με τη διαλεύκανση των συνθηκών μέσα από τις οποίες έχουν χαθεί είτε στρατιώτες είτε άμαχοι και αυτό το επισημαίνει και η απόφαση του ΕΔΑΔ στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή θα πρέπει να προσεγγιστεί και από αυτή την άποψη το θέμα. «Δεν φθάνει μόνο να βρούμε τάφους ή να ανοίξουμε τάφους, να ταυτοποιήσουμε τα οστά, αλλά υπάρχει και υποχρέωση από μέρους της Τουρκίας να συμβάλει και να ενεργήσει ώστε να διαλευκανθούν οι συνθήκες». Είναι γι αυτό που χρειάζεται και η Τουρκία να ανοίξει και τα αρχεία της και να εργαστεί και προς αυτήν την κατεύθυνση», σημείωσε.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε «το ότι έχουν γίνει εγκλήματα πολέμου, αυτό, τουλάχιστον για μας, είναι δεδομένο». Ανέφερε ότι η κυβέρνηση ασχολείται πολύ σοβαρά με το θέμα Ολγκάτς. «Αυτό που απασχολεί την Κυπριακή Δημοκρατία είναι να διαπιστωθεί πρώτα από όλα η αλήθεια, και δεύτερο, να δώσουμε μια ικανοποιητική απάντηση για το που χάθηκαν προσφιλή πρόσωπα στους συγγενείς των αγνοουμένων», είπε.

    Η ΔΕΑ, ανέφερε, έχει συγκεκριμένους όρους εντολής και κάνει ένα πολύ, πολύ συγκεκριμένο έργο. Κανένας δεν μπορεί να φοβηθεί από την αλήθεια, εκτός αν έχει ενοχή», τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    [02] ΙΑΚΩΒΟΥ Γ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΟΛΓΚΑΤΣ

    Θέσεις και απόψεις σε νομικά θέματα, τα οποία θα μελετήσει ο Γενικός Εισαγγελέας πάνω σε επείγουσα βάση, συζητήθηκαν σε σύσκεψη για το θέμα της ομολογίας του Τούρκου ηθοποιού Ατίλα Ολγκάτς ότι σκότωσε 10 Ελληνοκύπριους κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974. Αυτό ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος έχει και την ευθύνη για τα θέματα των αγνοουμένων, μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, και στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο Ε/κ εκπρόσωπος στη ΔΕΑ Ηλίας Γεωργιάδης, και εκπρόσωποι του Υπουργείο Εξωτερικών και της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων. Ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε πως για τα νομικά θέματα, τον αποφασιστικό λόγο θα έχει ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας.

    Ερωτηθείς ποιος είναι ο στόχος της Κυβέρνησης, ο κ. Ιακώβου σημείωσε ότι υπάρχει μια πληροφορία η οποία έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη εδώ, στην Ελλάδα αλλά και σε ξένες χώρες. «Συνεπώς θέλουμε περισσότερη διερεύνηση του θέματος, και αν υπάρχουν νομικοί τρόποι οι οποίοι μπορούν να προωθήσουμε το θέμα των αγνοουμένων για το καλό των συγγενών των αγνοουμένων. Αυτή είναι πάντοτε η προσπάθεια. Να δούμε αν μπορούμε να διακριβώσουμε την τύχη τους, και αυτή η πληροφορία που δόθηκε πιστεύουμε ότι προσφέρεται», είπε ο κ. Ιακώβου. Παράλληλα, ο Προεδρικός Επίτροπος είπε πως την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Επιτροπής στη Βουλή, κατά την οποία η Επιτροπή θα δώσει τις απόψεις της. Ερωτηθείς αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι πρόσφατα βρέθηκαν οστά Ε/κ στο χωριό Πετροφάνι και οστά Τ/κ στο Τσέρι, ο κ. Ιακώβου είπε πως δεν περιήλθε εις γνώση του μια τέτοια πληροφορία, ενώ παρέπεμψε για διευκρινίσεις στο μέλος της ΔΕΑ Ηλία Γεωργιάδη.

    Από την πλευρά του ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης τόνισε ότι μέσα από αυτή τη μαρτυρία «θα δούμε ποια νομικά μέτρα μπορούμε να πάρουμε για προώθηση του θέματος των αγνοουμένων». «Είναι η πρώτη άμεση παραδοχή», είπε, «ότι ο ίδιος έχει σκοτώσει στρατιώτες. Υπάρχουν όμως πολλές άλλες μαρτυρίες που έδειχναν προς αυτή τη κατεύθυνση. Τώρα αυτή η συγκεκριμένη πληροφορία του Ατίλα θα αξιοποιηθεί, στα πλαίσια των όλων καταθέσεων και μαρτυριών σε σχέση με αυτό το θέμα». Ερωτηθείς αν μελετάται το ενδεχόμενο καταγγελίας ή κάποια προσπάθεια να εξασφαλιστεί κατάθεση, ο κ. Κληρίδης είπε πως θα πρέπει να μελετηθεί το θέμα. «Θα ήταν πολύ πρόωρο να πω οτιδήποτε άλλο», κατέληξε.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΘΟΚ - ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ

    Τη διαβεβαίωση ότι ο πολιτισμός αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε ομιλία του στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του κτιρίου του Κρατικού Θεάτρου του ΘΟΚ. Είπε, επίσης, ότι η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, ο άκρατος καταναλωτισμός, η εμπορευματοποίηση της τέχνης, η μαζική υποκουλτούρα, η έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας σταδιακά διαβρώνουν την κυπριακή κοινωνία και διασπούν τον κοινωνικό ιστό, και για αυτό η Κυβέρνηση και η κοινωνία γενικά έχουν καθήκον να στηρίξουν τον πολιτισμό στο σύνολό του. Στην εκδήλωση, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β` τέλεσε τον αγιασμό και ακολούθησαν χαιρετισμοί και η ομιλία του Προέδρου Χριστόφια, ο οποίος στη συνέχεια κατέθεσε το θεμέλιο λίθο του κτιρίου στο χώρο του παλαιού ΓΣΠ στη Λευκωσία.

    Ο Διευθυντής του ΘΟΚ Βαρνάβας Κυριαζής είπε ότι είναι ``ημέρα γιορτής, ημέρα που σηματοδοτεί την ευτυχέστερη στιγμή της 37χρονης πορείας του ΘΟΚ``, προσθέτοντας ότι ``βλέπουμε το όνειρο δεκαετιών όλων μας να γίνεται πραγματικότητα``. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ Δημήτρης Καραγιάννης είπε ότι ``η σημερινή ημέρα είναι ένας σημαντικός σταθμός για τους ανθρώπους που υπηρετούν το θέατρο, για όλους αυτούς τους εργάτες του πολιτισμού``, προσθέτοντας ότι στα 37 χρόνια του ΘΟΚ ``οι ηθοποιοί, οι σκηνοθέτες, οι σκηνογράφοι, οι χορογράφοι, το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό του ΘΟΚ δούλευε με αυταπάρνηση και μεράκι κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες``. Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου ανέφερε ``η σημερινή ημέρα είναι μια ξεχωριστή ημέρα, με ιστορικές διαστάσεις για τα θεατρικά δρώμενα του τόπου μας`` και σημείωσε ότι ``η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανέγερση του Κρατικού Θεάτρου είναι μια θαρραλέα απόφαση, η οποία θα συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση του θεάτρου στον τόπο μας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ενίσχυση της πολιτιστικής υποδομής της πατρίδας μας``.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι το επίσημο ιδιόκτητο κτίριο του ΘΟΚ θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2011 και ``θα αποτελεί ένα κόσμημα, όχι μόνο για τη Λευκωσία, αλλά και για την Κύπρο ολόκληρη, θα αποτελεί κόσμημα και σημείο αναφοράς για τη συνολική πολιτιστική υποδομή της χώρας μας τόσο για την αρχιτεκτονική του αισθητική όσο και για τη δυναμική που θα προσδώσει στη τέχνη, και ιδιαίτερα στο θέατρο``. Διαβεβαίωσε ότι ``για την Κυβέρνησή μας, ο πολιτισμός είναι προτεραιότητα`` και σημείωσε ότι ``η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, ο άκρατος καταναλωτισμός και η εμπορευματοποίηση της τέχνης, η μαζική υποκουλτούρα, η έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας σταδιακά διαβρώνουν την κυπριακή κοινωνία και διασπούν τον κοινωνικό ιστό``. Αναφερόμενος στο κτίριο του ΘΟΚ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι το κόστος της κατασκευής θα ανέλθει στα 20,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου και θα περιλαμβάνει δύο θεατρικές αίθουσες των 500 και 200 θέσεων αντίστοιχα, τα γραφεία του ΘΟΚ, αίθουσες για πρόβες, εκθεσιακούς χώρους, καφετέρια και άλλους βοηθητικούς χώρους.

    [04] ΥΠΟΙΚ - ΟΕΒ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Σε δέκα περίπου μέρες αναμένονται ``οριστικές αποφάσεις`` αναφορικά με τη λήψη μέτρων για στήριξη του κατασκευαστικού τομέα και του τουρισμού, που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από την παγκόσμια οικονομική κρίση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, εξαγγέλλοντας ταυτόχρονα νέο κύκλο επαφών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Ο κ. Σταυράκης συναντήθηκε με την εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων με επικεφαλής τον Πρόεδρό της, Ανδρέα Πίττα, η οποία έθεσε στον ΥΠΟΙΚ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ειδικότερα στον κατασκευαστικό τομέα, τον τουρισμό και το τραπεζικό σύστημα. ``Εξετάσαμε διάφορες προτάσεις της ΟΕΒ για το ποια μέτρα θεωρούν τα πιο σημαντικά. Ολα αυτά τις επόμενες λίγες μέρες θα συζητηθούν και θα αξιολογηθούν. Αυτή την εβδομάδα ξεκινά κύκλος επαφών με τα έξι κοινοβουλευτικά κόμματα και σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και σίγουρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ελπίζουμε πως τις επόμενες δέκα ημέρες θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις``, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Σταυράκης.

    Είπε ότι συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο ``τα μέτρα, τα οποία πιθανώς να ληφθούν για στήριξη των δύο τομέων οι οποίοι θα επηρεαστούν περισσότερο, δηλαδή ο κατασκευαστικός τομέας και ο τουρισμός, να είναι στοχευμένα, δηλαδή ενώ θα σέβονται τα χρήματα των φορολογουμένων, να επιφέρουν μεγαλύτερο κύμα τουριστικών αυξήσεων, αλλά και περισσότερες θέσεις εργασίας όσον αφορά τον κατασκευαστικό τομέα». Εξάλλου, ο Υπουργός Οικονομικών διαπίστωσε βελτίωση της ρευστότητας στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και ``μια σταδιακή μείωση των επιτοκίων``. Πρόσθεσε όμως ότι το ΥΠΟΙΚ δεν είναι ακόμη ικανοποιημένο, καθώς ``πιστεύουμε ότι με επίσημο ευρωπαϊκό επιτόκιο 2% θα πρέπει τα δανειστικά επιτόκια από τις τράπεζες να μειωθούν περαιτέρω``. Από την πλευρά του, ο κ. Πίττας είπε ότι οι Βιομήχανοι θα έχουν επαφές με τις τράπεζες για ακόμη μια φορά.

    ΥΠΟΙΚ και Βιομήχανοι διέψευσαν επ[ίσης δημοσιεύματα που έφεραν τους εργοδότες να προσπαθούν να καταστρατηγήσουν τις συλλογικές συμβάσεις με πρόσχημα την οικονομική κρίση. Ο κ. Σταυράκης χαιρέτισε ως ``πάρα πολύ υπεύθυνη`` τη θέση του Προέδρου και των μελών της ΟΕΒ ότι δεν υπάρχει θέμα καταπάτησης των συλλογικών συμβάσεων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 26 January 2009 - 14:29:13 UTC