Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-01-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΟΛΓΚΑΤΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΔΕΑ - ΕΚΚΛΗΣΗ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΙΤΙ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΟΛΓΚΑΤΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Κυβέρνηση θα εγείρει το θέμα που προέκυψε με την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο της 4ης διακρατικής προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας, και θα καταχωρήσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), δήλωσε την Τρίτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι το πρωί της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είχε συνάντηση με το Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη, σε συνέχεια της σύσκεψης που έγινε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προεδρικού Επιτρόπου Γιώργου Ιακώβου, ``με θέμα την ανάληψη πιθανών ενεργειών προς αξιοποίηση της μαρτυρίας ομολογίας του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς, με κύριο στόχο να βοηθηθεί το έργο της πλήρους διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων``.

    ``Στη συνάντηση σήμερα το πρωί αποφασίστηκε όπως το όλο θέμα εγερθεί στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο της 4ης διακρατικής προσφυγής της Δημοκρατίας, και παράλληλα αποφασίστηκε η καταχώρηση προσφυγής στο ΕΔΑΔ``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``αποφασίστηκε, επίσης, η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, να συζητήσουν την αξιοποίηση της ομολογίας αυτής, τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και σε άλλα διεθνή φόρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει σχέσεις``.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``ο βασικός, ο κύριος στόχος των ενεργειών μας είναι να αξιοποιηθεί αυτό το θέμα για να βοηθηθεί το έργο της πλήρους διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μας``.

    Ανέφερε ότι ``υπάρχουν αποφάσεις από το ΕΔΑΔ σε ό,τι αφορά το τί πρέπει να κάνει η Τουρκία αναφορικά με το θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, και για αυτόν ακριβώς το λόγο θα κινηθούμε με τον τρόπο που σας έχω αναφέρει για να επισημανθεί η παράλειψη της Τουρκίας να εφαρμόσει πλήρως την απόφαση του ΕΔΑΔ που, πέραν από τη συνέργια και τη βοήθεια και τη συνεργασία που πρέπει να έχει η Τουρκία σε ό,τι αφορά το θέμα του εντοπισμού λειψάνων, ταυτόχρονα χρειάζεται να συνεργαστεί η Τουρκία, επιβάλλεται να συνεργαστεί η Τουρκία, για να διευκρινιστούν και να διαλευκανθούν οι συνθήκες μέσα στις οποίες έχουν χαθεί διάφοροι άνθρωποι, πράγμα που ακόμα η Τουρκία δεν έχει κάνει``.

    Σε σχέση με τις απευθείας συνομιλίες για λύση του Κυπριακού ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι η ε/κ πλευρά θα πάει πολύ έτοιμη και με πολλά επιχειρήματα στη συζήτηση του κεφαλαίου του περιουσιακού.

    Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ περί παρουσίασης ανανεωμένων προνοιών του σχεδίου Ανάν για το περιουσιακό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``θα ήταν πρόωρο να αρχίσουμε από τώρα να λέμε τί θα καταθέσει ο ένας ή ο άλλος``.

    ``Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι η δική μας πλευρά θα πάει πολύ έτοιμη και με πολλά επιχειρήματα στη συζήτηση του κεφαλαίου του περιουσιακού, που αρχίζει αύριο, και νομίζω ότι θα ήταν καλά να περιμένουμε να δούμε πώς θα εμφανιστεί και η άλλη πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα``, πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``το Κυπριακό έχει αρκετά κεφάλαια και δεν είναι μόνο το κεφάλαιο της διακυβέρνησης και το περιουσιακό που αποτελούν αυτό το σύνθετο πρόβλημα που λέγεται Κυπριακό``.

    ``Εχει και άλλα σημαντικά κεφάλαια τα οποία έχουμε αποφασίσει οι δύο κοινότητες ότι θα συζητήσουμε σε αυτή τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων και η οποία διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη``, σημείωσε.

    [02] ΔΕΑ - ΕΚΚΛΗΣΗ

    Η Επιτροπή για τη Διερεύνηση της τύχης των Αγνοουμένων (ΔΕΑ) με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη, ύστερα από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τάφους αγνοουμένων, ανανεώνει την έκκλησή της όπως προσέλθουν στην Επιτροπή όλοι όσοι μπορούν να δώσουν πληροφορίες που θα την βοηθήσουν στο έργο της.

    ``Μετά τη δημοσίευση πληροφοριών στα ΜΜΕ για τα γεγονότα που συνέβησαν το 1974 στην Κύπρο και τα οποία μπορεί να αφορούν την τύχη των αγνοουμένων, η ΔΕΑ επιθυμεί να επαναβεβαιώσει ότι στο πλαίσιο της εντολής της για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, είναι δεσμευμένη να ακολουθήσει το κάθε κομμάτι πληροφοριών που φτάνουν σε αυτή``.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΑ ανανεώνει την ``ανθρωπιστική έκκλησή της προς όλους, είτε στην Κύπρο είτε αλλού, οι οποίοι εμπλέκονται συλλογικά ή προσωπικά στα γεγονότα του 1964 ή του 1974 ή είναι σε θέση να βοηθήσουν στην εύρεση σχετικών πληροφοριών, να προσεγγίσουν την Επιτροπή και να βοηθήσουν στο δύσκολο έργο της``.

    Προσθέτει ότι τα γραφεία τόσο του Ε/κ όσο και του Τ/κ μέλους της ΔΕΑ διαθέτουν ομάδες διερεύνησης, οι οποίες ακολουθούν το κάθε διαθέσιμο στοιχείο για να διακριβώσουν την τύχη των αγνοούμενων προσώπων, περιλαμβανομένων και πιθανών χώρων ταφής.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΙΤΙ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    Ο Λόρδος Δήμαρχος του Σίτι του Λονδίνου Ιαν Λούντερ συζήτησε την Τρίτη θέματα περαιτέρω ενδυνάμωσης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στη βοήθεια που μπορεί να παράσχει η χώρα του για μεγάλα έργα υποδομής, κυρίως του δημοσίου.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση του Λόρδου Δημάρχου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης είπε ότι η Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες ώστε να προσελκύσει και άλλες επενδύσεις στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του Δημάρχου του οικονομικού Λονδίνου θα βοηθήσει στο στόχο αυτό.

    Ο Λόρδος Δήμαρχος είπε ότι βρίσκεται στην Κύπρο ``μαζί με επιχειρηματική αντιπροσωπεία`` και ότι ``μόλις είχαμε μία πολύ παραγωγική και πολύ φιλική συνάντηση με τον Πρόεδρο``. Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισκέφθηκε πέρσι το Λονδίνο, όπου υπέγραψε Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των δύο χωρών, ``ενισχύοντας φυσικά τους πολύ μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας και ειδικότερα τη συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ, και βοήθησε να ετοιμάσει το έδαφος για να φέρω επιχειρηματική αντιπροσωπεία εδώ``.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ

    Το συνολικό ποσό των 24,5 εκ. ευρώ θα διαθέσει η Κυβέρνηση για το νέο τετραετές Πρόγραμμα Αναζωογόνησης περιοχών πράσινη γραμμής Λευκωσίας, στους Δήμους Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης παρουσίασε την Τρίτη τις δαπάνες για τα τρία επιμέρους Σχέδια, για τα έτη 2009-2012. Αυτά είναι το Σχέδιο Επιχορήγησης Εργων Υποδομής, το Σχέδιο Χορηγίας για Ενίσχυση της Επιχειρηματικής Δραστηριότητας και το Σχέδιο Χορηγίας σε Καταστηματάρχες για εξωραϊσμό προσόψεων και ανακαίνιση εσωτερικών χώρων καταστημάτων.

    Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση Χριστόφια έθεσε ως πρωταρχικής σημασίας στόχο την ανανέωση, επέκταση και σημαντική ενίσχυση του Προγράμματος Αναζωογόνησης για μία νέα τετραετή περίοδο, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ζωτικότητα, ελκυστικότητα και ισορροπία των περιοχών που βρίσκονται κατά μήκος της νεκρής ζώνης και να μονιμοποιηθούν και σταθεροποιηθούν τα θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του. Πρόσθεσε ότι κατ εντολή της αρμόδιας Υπουργικής Επιτροπής, το Πρόγραμμα καταρτίστηκε από Υπηρεσιακή Επιτροπή, με Πρόεδρο τον Επαρχο Λευκωσίας και μέλη εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, του Γραφείου Προγραμματισμού και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, σε συνεχή και στενή συνεργασία με τους Δήμους Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου. Το Πρόγραμμα, είπε, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 26 Νοεμβρίου 2008.

    «Στρατηγικός στόχος του Προγράμματος είναι η πραγματοποίηση καλά στοχευμένων, ουσιαστικών δημοσίων επενδύσεων στις περιοχές αυτές, με επιδίωξη την ενεργοποίηση του δυναμισμού και των δυνατοτήτων του ιδιωτικού τομέα, με ταυτόχρονη παροχή σε μικρομεσαίες κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις, ελκυστικών κινήτρων για ενθάρρυνση της ανάληψης έργων και επενδύσεων που θα συμπληρώσουν το αποτέλεσμα των δημοσίων παρεμβάσεων», ανέφερε ο κ. Συλικιώτης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 27 January 2009 - 16:29:13 UTC