Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΛΟΙΟ
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΜΕΤΡΑ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΑΜΚΕ - ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • [04] ΕΕ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΛΟΙΟ

    Σε εξέλιξη είναι το θέμα που αφορά το υπό κυπριακή σημαία πλοίο ρωσικών συμφερόντων, που βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοικτά του λιμανιού της Λεμεσού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    «Είναι σε εξέλιξη τα πράγματα και όταν έχουμε κάτι να πούμε, θα το πούμε``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ερωτηθείς για το υπό κυπριακή σημαία πλοίο ρωσικών συμφερόντων που βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοικτά του λιμανιού της Λεμεσού.

    Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο δεξίωσης με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του Αντρου Κυπριανού ως νέου ΓΓ της ΚΕ ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο απόψε θα ολοκληρωθεί η όλη ιστορία με το πλοίο, είπε: ``Δεν ξέρω. Είναι πιθανόν ναι ή πιθανόν όχι. Εντός των ημερών θα έχουμε τελική κατάληξη``.

    Ερωτηθείς επίσης αν το Ισραήλ απαίτησε κατάσχεση του φορτίου του πλοίου, απάντησε: ``Μπαίνετε σε πράγματα τα οποία δεν έχουν σχέση με το θέμα. Από πού εις πού, οι Ισραηλινοί μπορούν να έχουν απαίτηση από εμάς. Κανένα δικαίωμα. Οι Ισραηλινοί δεν μπορούν να έχουν απαιτήσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία``, υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΜΕΤΡΑ

    Τα έσοδα του κράτους υφίστανται, αυτή τη στιγμή, πιέσεις, ενώ οι δαπάνες παρουσιάζονται αυξημένες, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, προσθέτοντας ότι ``είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουμε έλλειμμα το 2009, το οποίο θα αυξηθεί ανάλογα και με τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν για στήριξη της οικονομίας, από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. ``Αυτό το έλλειμμα θα πρέπει να καλυφθεί από τον φορολογούμενο ή από το κράτος τα επόμενα δύο με τρία χρόνια και γι αυτό προσπαθούμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να δώσουμε τα άκρως απαραίτητα``, είπε ο κ. Σταυράκης, ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

    Ο κ. Σταυράκης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας εξετάζει αυτή τη στιγμή τα μέτρα, σε μια προσπάθεια να κοστολογηθούν και να επιλεγούν τα πιο στοχευμένα και σημείωσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην αυριανή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι ``δύσκολες οι συνθήκες, αυτή τη στιγμή, για το κράτος να δανειστεί`` γιατί, όπως είπε, θα πρέπει να καλύψει δημόσιο χρέος, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που λήγει τους επόμενους δέκα μήνες, από τα 8 δισ. ευρώ του συνολικού δημόσιου χρέους.

    Αναφερόμενος στις οικονομικές υποχρεώσεις του κράτους, ο κ. Σταυράκης είπε ότι το κράτος, πέρα από την ανανέωση του δημόσιου χρέους, ύψους 2 δισ. ευρώ, θα πρέπει να προσφύγει σε δανεισμό, που θα χρειαστεί για να καλύψει πιθανόν έλλειμμα, την ένεση που θα χρειαστεί το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων αν προχωρήσει το θέμα αυτό και οτιδήποτε μέτρα χρειαστούν για θέματα του τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με τον κ. Σταυράκη, τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) παρουσιάζουν επιβράδυνση, λόγω μείωσης της κατανάλωσης, τα έσοδα από τον Φόρο Εισοδήματος παρουσιάζουν και αυτά πολλές πιέσεις, ενώ οι εισπράξεις από τις διεθνείς εταιρείες, κυρίως από τη Ρωσία, είναι μειωμένες λόγω του ότι έχει μειωθεί η κερδοφορία των εταιρειών αυτών.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΑΜΚΕ - ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

    Ικανοποίηση για την προετοιμασία των 13ων Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής των Αγώνων Τζορτζ Ντίντριχτ και το μέλος της Επιτροπής Ζαν Πιέρ Σόεμπελ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ). Οπως αναφέρει η ΚΟΕ, οι κ. Ντίντριχ και Σόεμπελ κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής τους στην Κύπρο είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ουράνιο Ιωαννίδη και μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ, όπως επίσης και με τη Συντονίστρια των Αγώνων Ολγα Πιπερίδου.

    Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα που θα συμπεριληφθούν στους κανονισμούς, προετοιμάστηκε η συνάντηση των αρχηγών αποστολών των χωρών που συμμετέχουν στους Αγώνες και είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Απριλίου ενώ μελετήθηκαν επίσης οι αρχικές δηλώσεις συμμετοχής κάθε χώρας και εγκρίθηκαν οι αποφάσεις που αφορούν στη διαμονή και διακίνηση των αποστολών κατά την περίοδο των Αγώνων.

    Στο πλαίσιο στης επίσκεψης τους στην Κύπρο, οι αξιωματούχοι της Τεχνικής Επιτροπής των Αγώνων, συνοδευόμενοι από την κ. Πιπερίδου, επισκέφθηκαν το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Λεμεσού όπου θα διεξαχθούν τα αγωνίσματα κολύμβησης και συζήτησαν τις λεπτομέρειες του αθλήματος παρουσία του προέδρου της Ομοσπονδίας Πανίκου Προκοπίου. Επισκέφθηκαν ακόμη το Ιστιοπλοϊκό Κέντρο Λεμεσού όπου θα διεξαχθεί το μπιτς βόλεϊ και όπου παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πετόσφαιρας Δαμιανού Χατζηδαμιανού παρουσιάστηκε ο προγραμματισμός που αφορά τη σχετική διαμόρφωση του χώρου.

    [04] ΕΕ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών στο εσωτερικό της κοινοτικής επικράτειας αλλά και σε σχέση με τρίτες ευρωπαϊκές χώρες, καταγράφει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αρμόδια Επίτροπο για θέματα καταναλωτή, Μεγκλένα Κούνεβα. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης, μια από τις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης σε ορισμένα βασικά είδη διατροφής και υπηρεσίες είναι η Ελλάδα, ενώ στην Κύπρο με εξαίρεση το γάλα και το ψωμί που κινούνται σε υψηλά επίπεδα, στα άλλα προϊόντα οι τιμές βρίσκονται κοντά στο μέσο όρο της Κοινότητας.

    Η Ελλάδα έχει τον ακριβότερο καφέ στην Ευρώπη, αφού η ενδεικτική τιμή τον Ιούνιο του 2008 ήταν 2,70 ευρώ σε καφενείο, όταν ο Κύπριος τον πληρώνει 0,70 λεπτά και ο Ελβετός τον πληρώνει 2,31 ευρώ. Ενα από τα βασικότερα είδη διατροφής, το γάλα, εμφανίζει ενδεικτική τιμή στην Ελλάδα 1,31 ευρώ/λίτρο, ενώ ακριβότερη ήταν μόνο η Ρουμανία (1,32 ευρώ) και φτηνότερη αγορά αυτή της Μάλτας και της Σλοβακίας (0,72 ευρώ). Η τιμή στην Κύπρο ήταν 1,22 ευρώ και είναι η τέταρτη ψηλότερη μεταξύ των χωρών που αφορά η έρευνα.

    Στο ψωμί η Ελλάδα με 1,31 ευρώ/κιλό έχει την πρωτιά σε ακρίβεια, ενώ ακολουθεί η Κύπρος στη δεύτερη θέση με ενδεικτική τιμή 1,13 ευρώ/κιλό. Φτηνότερη χώρα στην τιμή ψωμιού η Ουγγαρία με 0,57 ευρώ/κιλό. Στο σύνολο της Κοινότητας, σοβαρά προβλήματα καταγράφει η Κομισιόν και στον τομέα των υπηρεσιών στην ενέργεια, στις τράπεζες και στις μεταφορές. Σε όλους αυτούς τους τομείς λιγότερο από το 60% των καταναλωτών δηλώνει ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες. Υπάρχει επίσης μια τάση που δείχνει ότι οι καταναλωτές υποβάλλουν σαφώς περισσότερες καταγγελίες για υπηρεσίες από ό,τι για προϊόντα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 2 February 2009 - 20:29:13 UTC