Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΥΜΑ ΚΥΠΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΣΕΧΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [03] ΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΛΠΕΣ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ ΗΠΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΥΜΑ ΚΥΠΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ε/κ πλευρά βρίσκεται σε συναντίληψη με την τ/κ πλευρά, αλλά έχει σοβαρότατη διαφορά με την Τουρκία όσον αφορά την ερμηνεία του τί σημαίνει η λύση ομοσπονδίας στην οποία θα καταλήξουν οι δύο πλευρές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ελπίζει στην ένταξή της στην ΕΕ ενόσω παραμένει άλυτο το Κυπριακό.

    Στην εναρκτήρια δήλωσή του σε γεύμα που παρέθεσε το ΚΥΠΕ για ανταποκριτές ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχει μετακινηθεί πάρα πολύ από τις κοινές θέσεις τους ως ηγέτες των δύο κομμάτων τους, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έχει μεγάλο λόγο και σοβαρότατο ρόλο να διαδραματίσει για λύση στο Κυπριακό.

    Είπε ότι το όραμά του είναι επιτέλους να επανενωθεί η Κύπρος και ο λαός της, και οι Ε/κ και Τ/κ να είναι νοικοκύρηδες του νησιού, προσθέτοντας ότι η ερμηνεία που δίδει η Τουρκία για ένα νέο συνεταιρισμό δύο ισότιμων κρατών είναι απαράδεκτη και απορριπτέα.

    Οσον αφορά τις απευθείας συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι υπάρχει συναντίληψη στο μηχανισμό επίλυσης διαφορών για τη νομοθετική εξουσία και τη δικαστική εξουσία, αλλά μένει ανοικτό το θέμα του μηχανισμού επίλυσης διαφορών για την εκτελεστική εξουσία, όπου υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων για το πώς θα λειτουργήσει.

    Αναφερόμενος στο περιουσιακό, είπε ότι η Τουρκία και οι Τ/κ έχουν δημιουργήσει πολλά τετελεσμένα επί του εδάφους, σημειώνοντας ότι η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών είναι ότι ναι μεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα της επιλογής, αλλά η τ/κ πλευρά δίδει προτεραιότητα στην αποζημίωση και την ανταλλαγή περιουσιών, αντί στο δικαίωμα επιλογής από τους ιδιοκτήτες.

    Αρχίζοντας την δήλωσή του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχήθηκε ``αυτός ο πολυταραγμένος κόσμος που ζούμε, επιτέλους να ηρεμήσει και να αποκατασταθεί η ειρήνη και να επιτευχθεί καλύτερος καταμερισμός του πλούτου, για να μην έχουμε κόσμο που να πεθαίνει από την πείνα και άλλοι να ζουν στη χλιδή``.

    ``Ασφαλώς την ανθρωπότητα δεν ταλανίζει απλώς το Κυπριακό. Είναι ένα από τα πολλά προβλήματα το Κυπριακό. Υπάρχουν πολλές τοπικές διενέξεις``, είπε και πρόσθεσε ότι ``συνειδητοποιούμε, εγώ τουλάχιστον πάντοτε συνειδητοποιούσα, ότι η Κύπρος δεν είναι ο ομφαλός της Γης``.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι ``το Κυπριακό είναι μεγάλο πρόβλημα για τους Κύπριους`` και ότι ``είναι πρόβλημα εισβολής, κατοχής, πρόβλημα παραβίασης του διεθνούς δικαίου μπροστά στα μάτια μας, και συνεχόμενα τα τελευταία 35 σχεδόν ολόκληρα χρόνια, είναι πρόβλημα αποκατάστασης της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας ενός κράτους μέλους, ισότιμου μέλους, του ΟΗΕ και από το 2004 κράτους μέλους και της ΕΕ``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έθιξε ορισμένα παγκόσμια προβλήματα, όπως η τρομοκρατία, η οικονομική ανισότητα, η ανηλεής εκμετάλλευση του πλούτου αναπτυσσόμενων χωρών και η καταστροφή του περιβάλλοντος από την αλόγιστη ανάπτυξη.

    ``Μας ανησυχούν πολύ αυτά τα φαινόμενα``, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση, είπε ότι ``η θεοποίηση της νεοφιλελεύθερης αντίληψης, που θέλει την αγορά να λειτουργεί άναρχα, έχει οδηγήσει, στο όνομα της ελευθερίας της αγοράς, στη βαθειά οικονομική κρίση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου``.

    ``Η κρίση αυτή είναι παγκόσμια. Δεν αφορά μια ή δυο χώρες. Οδηγεί πολλές ανθηρές και ισχυρές οικονομίες στο φάσμα της κρίσης, με πολύ αρνητική πορεία. Βεβαίως, τελικός αποδέκτης των επιπτώσεων είναι, ως συνήθως, ο απλός εργαζόμενος, ο απλός άνθρωπος, που αντιμετωπίζει μαζικά το φάσμα της ανεργίας και της οικονομικής καταστροφής``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``όλα αυτά εμείς τα λαμβάνουμε υπόψη γιατί ζούμε σε έναν κόσμο ενιαίο, ενωμένο`` και ότι ``η παγκοσμιοποίηση έχει μετατρέψει τον πλανήτη σε μία γειτονιά``.

    ``Το πρόβλημα της Κύπρου, λοιπόν, είναι το δικό μας πρόβλημα, και όχι μόνο. Μας αφορά άμεσα, αλλά αφορά σίγουρα την κατοχική δύναμη, που είναι και η αιτία να συνεχίζεται για 35 χρόνια η παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, να συνεχίζεται η επί του εδάφους διχοτόμηση της Κύπρου. Αφορά και την Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη, αφορά και τη Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη. Αφορά και την ΕΕ, γιατί η Κύπρος είναι μέλος αυτής της Ενωσης``, είπε.

    Ανέφερε ότι ``προσωπικά από παιδί ζω με τις τραυματικές εμπειρίες της αποικιακής εποχής και της μετααποικιακής εποχής, με την ανεξαρτησία της Κύπρου να βρίσκεται υπό αίρεση από διάφορους και να είναι στο στόχαστρο ξένων δυνάμεων, οι οποίες ποτέ δεν έπαυσαν, χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα, με βάση το διεθνές δίκαιο, τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, να επεμβαίνουν για να καθορίσουν την τύχη του κυπριακού λαού``.

    ``Βέβαια, αυτές τις εξωτερικές επεμβάσεις αξιοποίησαν και δυνάμεις εντός της Κύπρου, οι οποίες πάντοτε είχαν διαφορετική άποψη από την ανεξαρτησία. Και στην ε/κ κοινότητα κάποιοι κύκλοι είχαν πίσω από το κεφάλι τους και μετά την κατάκτηση της ανεξαρτησίας το όραμα της ένωσης, αλλά και στην τ/κ κοινότητα σοβινιστικοί κύκλοι είχαν πίσω από το κεφάλι τους και στις ψυχές τους ακόμα το όραμα του ταξίμ, της διχοτόμησης``, πρόσθεσε.

    Είπε, επίσης, ότι ``οι ξένοι έχουν στήσει πολλές παγίδες και αυτές οι δυνάμεις έπεσαν σε αυτές τις παγίδες, με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας να φτάσουμε στην τραγωδία του 1974 και στον ντε φάκτο διαμελισμό της Κύπρου, στον εκτοπισμό του ενός τρίτου του ε/κ πληθυσμού από τα τουρκικά στρατεύματα, του κόσμου δηλαδή που ζούσε αιώνες, χιλιάδες χρόνια θα έλεγα, στο βόρειο μέρος της Κύπρου, και στην, ουσιαστικά με την απειλή χρήσης βίας από την Τουρκία, μετακίνηση Τ/κ συμπατριωτών μας, σχεδόν το ήμισυ του τ/κ πληθυσμού, που ζούσε για αιώνες στο νότιο τμήμα της Κύπρου, και αυτό έχει δημιουργήσει επί του εδάφους πολλά τετελεσμένα και έχει μετατρέψει το Κυπριακό από απλό σε σύνθετο και δύσκολο να επιλυθεί πρόβλημα``.

    ``Το όραμα μου από μικρός ήταν επιτέλους, πριν κλείσω τα μάτια μου, να δω αυτόν τον τόπο πραγματικά ανεξάρτητο, ελεύθερο, και να δω τους Ε/κ και τους Τ/κ, που είναι παιδιά της ίδιας μάνας γης, της ίδιας πατρίδας, που για αιώνες πότιζαν με τον ιδρώτα τους τη γη αυτού του νησιού, μονιασμένους και αδελφωμένους, να είναι νοικοκύρηδες αυτής της γης οι άνθρωποι στους οποίους ανήκει αυτή η γη``, πρόσθεσε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΣΕΧΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν ζήτησε από την Τσεχία να ασκήσει τη ``δική της διακριτική πίεση`` προς την Τουρκία, κατά τη διάρκεια συνάντησής του στην Πράγα με τον Πρωθυπουργό της χώρας Μίρεκ Τοπολάνεκ.

    Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι μετά τη συνάντηση ζήτησε από την Τσεχία να ασκήσει ``τη δική της διακριτική πίεση προς την Τουρκία δεδομένου ότι η Τσεχία έχει φιλικές σχέσεις με την ίδια την Τουρκία, πέραν από το γεγονός ότι προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης``.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε τη συζήτηση που έγινε με τον κ. Τοπολάνεκ πολύ εγκάρδια και πολύ ουσιαστική. Κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν το Κυπριακό και η τσεχική προεδρία της ΕΕ. Ο κ. Καρογιάν ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Τσεχίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ του εξήγησε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο διάλογος λόγω της τουρκικής στάσης και προσέγγισης.

    [03] ΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΛΠΕΣ

    Εκφράζοντας την ελπίδα όπως εγκαίρως ενημερωθούν οι Κύπριοι ψηφοφόροι που διαμένουν προσωρινά στο εξωτερικό, για τη δυνατότητα που τους παρέχεται να ψηφίσουν εκεί τους Κυπρίους υποψηφίους στις προσεχείς ευρωεκλογές, τα κόμματα της Βουλής ψήφισαν ομόφωνα την Πέμπτη τροποποιητικό νόμο περί εκλογών, σύμφωνα με τον οποίο οι ψηφοφόροι μπορούν, μέχρι τις 2 Απριλίου 2009, να εγγραφούν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

    Με το νέο νόμο επέρχεται τροποποίηση του περί εκλογής των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων νόμου, με βάση τον οποίο διεξάγονται και οι εκλογές προς ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μεταξύ άλλων, ο νόμος αυτός προβλέπει τη σύσταση και λειτουργία για πρώτη φορά εκλογικών κέντρων σε χώρες του εξωτερικού και σε πόλεις όπου διαμένουν προσωρινά τουλάχιστον 50 Κύπριοι ψηφοφόροι, εργαζόμενοι ή φοιτητές.

    Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, στη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου αυτού, εκτιμάται ότι θα στηθούν 30 - 40 κάλπες σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Αγγλία, αλλά και οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Λιβύη, το Ντουμπάι και όπου υπάρχουν συγκεντρωμένοι Κύπριοι, κυρίως φοιτητές και εργαζόμενοι προσωρινά διαμένοντες, όχι όμως περιηγητές.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ ΗΠΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών υπεγράφη την Πέμπτη στη Λευκωσία.

    Βασική επιδίωξη της Συμφωνίας είναι η ενίσχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής δυναμικότητας των δυο μερών, η επέκταση και ενδυνάμωση των σχέσεων στις ακαδημαϊκές και επιστημονικές κοινότητες, καθώς και η προώθηση συνεργασιών σε επιλεγμένα επιστημονικά και τεχνολογικά πεδία προς αμοιβαίο όφελος.

    Η Συμφωνία περιλαμβάνει συνεργασία σε πολλούς τομείς, όπως είναι η αρχαιολογία, η ιατρική, τα γράμματα, οι επιστήμες, η φυσική, η χημεία, η νανοτεχνολογία, η διαχείριση υδάτινων πόρων, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές υψηλής απόδοσης και η γνωστική νευροεπιστήμη. Τη Συμφωνία υπέγραψαν σε ειδική τελετή στο Υπουργείο Οικονομικών, ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Frank Urbancic εκ μέρους της Κυβέρνησης των ΗΠΑ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 5 February 2009 - 18:29:11 UTC