Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΣ Ε/Κ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [02] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑ

  • [01] ΥΠΕΣ Ε/Κ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Η πώληση ελληνοκυπριακής γης στα κατεχόμενα από Ελληνοκύπριο σε Ελληνοκύπριο δεν απαγορεύεται, δεδομένου ότι οι διαδικασίες γίνονται μέσω του Κτηματολογίου, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, προσθέτοντας ότι έχει συγκαλέσει σύσκεψη των αρμόδιων φορέων για να μελετηθεί το πώς γίνεται η εκτίμηση της αξίας της περιουσίας αυτής.

    Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση καταγγέλλει σε όλα τα βήματα το σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα και ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποτελούν σημαντικά εργαλεία στην προσπάθεια που καταβάλλεται για κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών.

    Αναφερόμενος στο θέμα πώλησης ε/κ γης που βρίσκεται στα κατεχόμενα σε Ε/κ, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι ``δεν υπήρχε καμία απαγόρευση για να αρθεί``, προσθέτοντας ότι ``με βάση το νόμο, εφόσον η αγοραπωλησία και το πωλητήριο έγγραφο γίνεται μέσα από το Κτηματολόγιο, δεν υπήρχε καμία απαγόρευση``.

    Πρόσθεσε ότι ο ίδιος συγκάλεσε πριν από μερικούς μήνες σύσκεψη με τη συμμετοχή της Νομικής Υπηρεσίας, του Κτηματολογίου, κατά την οποία διερευνήθηκε το θέμα και, με βάση τη μελέτη που προέκυψε, ζήτησε ``να παγοποιηθούν οι όποιες αγοραπωλησίες``.

    ``Μελετήσαμε το θέμα και η Νομική Υπηρεσία έχει την άποψη ότι δεν μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε τροποποίηση του νόμου``, είπε και σημείωσε ότι έχει ζητήσει να ενημερώνεται κάθε μήνα για τις αγοραπωλησίες.

    Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι ``υπάρχει το θέμα της νομικής πτυχής, που θεωρώ ότι ο κάθε ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα στην περιουσία του και, εφόσον η διαδικασία γίνεται μέσα από το Κτηματολόγιο, δεν μπορεί να υπάρξει ο οποιοσδήποτε περιορισμός``.

    Πρόσθεσε ότι ``υπάρχει, βεβαίως, και ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και πολιτικά`` και εξήγησε ότι ``διεκδικούμε στη συζήτηση για το περιουσιακό το δικαίωμα στο νόμιμο ιδιοκτήτη και στην επιλογή για το πώς θα χειριστεί την περιουσία του``. ``Πέραν από αυτό, όμως, επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια ερωτήματα, έχω συγκαλέσει εκ νέου σύσκεψη, στην παρουσία και του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, του Κτηματολογίου και της Νομικής Υπηρεσίας, γιατί κατ` εμένα υπάρχει ένα θέμα για το πώς γίνεται η εκτίμηση της αξίας της περιουσίας``, επεσήμανε.

    Οπως είπε, το θέμα αυτό είναι ``πολύ λεπτό και θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί και πρέπει να παρακολουθούμε τις όποιες εξελίξεις``.

    Ερωτηθείς για το σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι ``υπερασπιζόμαστε και πρέπει να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους το δικαίωμα και την κατοχύρωση του δικαιώματος ιδιοκτησίας, είτε αφορά τους Ε/κ των οποίων οι περιουσίες βρίσκονται στα κατεχόμενα είτε αφορά τους Τ/κ που έχουν περιουσία στις ελεύθερες περιοχές``.

    Πρόσθεσε ότι ``καταγγέλλουμε αυτόν το σφετερισμό σε όλα τα διεθνή βήματα και είναι σημαντικό ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε σημαντικές εξελίξεις στο ΕΔΑΔ, που πρώτιστα μας θωρακίζουν πολιτικά, αλλά και νομικά απέναντι στο δικαίωμα ιδιοκτησίας``.

    Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ αποτελούν ``σημαντικά εργαλεία στην προσπάθεια που κάνουμε για να καταγγέλλουμε και το σφετερισμό ε/κ περιουσιών, αλλά και να υπερασπιζόμαστε την κατοχύρωση των νόμιμων δικαιωμάτων των ιδιοκτητών``.

    Σε άλλη ερώτηση για το σφετερισμό περιουσιών, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι ``ως Κυβέρνηση παίρνουμε όλα τα μέτρα που είναι δυνατόν να πάρουμε σε όλα τα διεθνή βήματα``.

    ``Είναι σημαντικό ότι, όταν συζητείται το περιουσιακό, επαναλαμβάνουμε αυτή τη θέση που είναι θέση αρχής, δηλαδή την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των νόμιμων ιδιοκτητών και είναι αυτό που προτάσσουμε μάλιστα στο περιουσιακό``, σημείωσε.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του Πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο Βιατσεσλάφ Σούμσκι για την εκμετάλλευση ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα από ιδιωτικές εταιρείες, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα ``δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν στη δική μας περιοχή``.

    ``Αναγνωρίστηκε και η νομοθεσία γύρω από τη δυνατότητα κάποιος να ασκεί την εργασία του κτηματομεσίτη, αλλά εφόσον διαπιστώσουμε ότι μια εταιρεία δραστηριοποιείται ή συνεργάζεται με οποιονδήποτε στα κατεχόμενα, τότε δεν μπορεί να πάρει άδεια ή της αφαιρείται η άδεια, εάν υπάρχει τέτοια περίπτωση``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``το πώς δραστηριοποιείται ένας πολίτης ως άτομο, αυτό που απάντησε αντιλαμβάνομαι και ο Ρώσος Πρέσβης, δεν είναι κάτι που μπορεί μια χώρα να το περιορίσει``.

    [02] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Συνθήκη Εγγύησης είναι αναχρονισμός και η Βρετανία πρέπει να υποστηρίξει τον τερματισμό της, όπως τον υποστηρίζει και η Ελλάδα, είπε ο Βρετανός Εργατικός βουλευτής, Αντριου Ντίσμορ σε διάλεξη του που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Κυπριακών, Ελλαδικών και Τουρκικών Υποθέσεων.

    Ο κ. Ντίσμορ, που είναι Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Friends of Cyprus, μιλούσε σε ακροατήριο Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Ελλαδιτών, Τούρκων και Αγγλων, για τα συμπεράσματα του από την πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας του οργανισμού στην Κύπρο.

    «Η Κύπρος είναι ανεξάρτητη χώρα που δεν χρειάζεται ξένα στρατεύματα στο έδαφος της», είπε ο Βρετανός βουλευτής, που τόνισε ότι η Βρετανία πρέπει να υποστηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλουν τώρα με τις συνομιλίες οι δυο κοινότητες χωρίς, όμως, να παρεμβαίνει σε λεπτομέρειες και να ενθαρρύνει την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Πρέπει, επίσης, να είναι έτοιμη να προσφέρει μέρος των Βρετανικών Βάσεων, στα πλαίσια μιας διευθέτησης, όπως προθυμοποιήθηκε να κάμει την προηγούμενη περίπτωση.

    Αναφερόμενος στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, ο κ. Ντίσμορ, που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής των Κοινοτήτων, είπε ότι η γενική πρόοδος που σημειώνεται είναι πολύ βραδεία αλλά είναι θετικό το ό,τι και οι δυο πλευρές εκφράζονται με πεποίθηση ότι μπορούν να επιφέρουν αποτελέσματα.

    [03] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Την πεποίθηση ότι ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Κύπρο θα αυξηθεί, εξέφρασε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πρόσφατη αποστολή στη Ρωσία για προσέλκυση τουριστών.

    «Στη Ρωσία κάναμε πολλά, θα κάνουμε περισσότερα, είναι όντως γεγονός ότι τα μηνύματα από τη Ρωσία είναι ότι όχι μόνο θα διατηρήσουμε τους περσινούς αριθμούς, αλλά θα τους αυξήσουμε αρκετά και επιπρόσθετα αναβαθμίζουμε την ποιότητα του τουρίστα», δήλωσε ο Υπουργός.

    Ο κ. Πασχαλίδης υπέδειξε ότι το μέλλον του κυπριακού τουρισμού βρίσκεται στην ποιότητα. «Στη Ρωσία, με μεγάλη προσπάθεια, φαίνεται ότι σιγά -σιγά αποδίδονται καρποί» σημείωσε.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑ

    Αύξηση 1.617 προσώπων σημειώθηκε στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιανουάριο του 2009, σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2008, σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας.

    Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2008, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε τον Ιανουάριο του 2009 κατά 2.215 πρόσωπα.

    Σε ανακοίνωσή της η Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Ιανουαρίου του 2009, έφτασε τα 15.786 πρόσωπα σε σχέση με 14.169 πρόσωπα το Δεκέμβριο του 2008, σημειώνοντας αύξηση 1.617 προσώπων. Η αύξηση σημειώθηκε κυρίως στους τομείς των κατασκευών, του εμπορίου, των ξενοδοχείων και εστιατορίων, καθώς επίσης και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 9 February 2009 - 18:29:15 UTC