Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ
  • [02] ΝΕΟ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ
  • [03] ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ

    Τα πρώτα μηνύματα από τη συζήτηση επί του περιουσιακού, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων, δεν είναι αισιόδοξα, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του κατά την αναχώρησή του από το Προεδρικό για τη 19η συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά την οποία θα συνεχιστεί η συζήτηση επί του περιουσιακού, και ερωτηθείς εάν θα κρατήσει για αρκετές ακόμα συνεδριάσεις η συζήτηση επί του θέματος αυτού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Αν θα πάμε μέχρι το τέλος, πολλές. Οι πρώτες εντυπώσεις ή τα πρώτα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα μηνύματα. Εχουμε σοβαρές διαφορές απόψεων».

    Ερωτηθείς τι θα περιλαμβάνει η ατζέντα της σημερινής συνάντησης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «θα καταθέσουμε και οι δυο κοινότητες τα κριτήρια πάνω στα οποία πρέπει να βασιστεί η συνέχιση της συζήτησης ή ακόμα και η επίλυση του προβλήματος των περιουσιών».

    Στη σημερινή συνάντηση θα παρίσταται και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος αφίχθη νωρίτερα σήμερα στο νησί. Κατά την άφιξή του ο κ. Ντάουνερ δεν προέβη σε δηλώσεις.

    [02] ΝΕΟ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ

    Ο νέος Πρέσβης της Γεωργίας Vladimir Konstantinidi, επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι η χώρα του πάντοτε υποστήριζε μια ειρηνική επίλυση του Κυπριακού μέσω των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο κοινοτήτων ώστε να φτάσουν σε μια δίκαιη και κοινά αποδεκτή λύση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού καλωσόρισε τον κ. Konstantinidi στην Κύπρο, τόνισε ότι ``δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω ότι η Κύπρος διατηρεί την ακλόνητη θέση της όσον αφορά στην ανάγκη για πλήρη σεβασμό των αρχών της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας, όπως αναγνωρίζονται από το διεθνές δίκαι,ο και τη σημασία του να εμμείνουμε στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι``.

    Σε αυτή τη βάση, σημείωσε, η Κυπριακή Δημοκρατία αμέσως εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία της για τη διαμάχη που ξέσπασε στη Γεωργία και, ταυτόχρονα, στήριξε την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ανάληψη κάθε προσπάθειας προς το στόχο της διασφάλισης μιας διαρκούς λύσης αυτής της διαμάχης.

    [03] ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ

    Λύπη γιατί η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε σχέση με την εφαρμογή του πρόσθετου Πρωτοκόλλου, εξέφρασε σήμερα η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία προειδοποιεί την Αγκυρα ότι η μη τήρηση των δεσμεύσεων της έως το Δεκέμβριο του 2009 μπορεί να επηρεάσει ακόμη πιο αρνητικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Η τοποθέτηση αυτή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων έγινε στο πλαίσιο σχεδίου έκθεσης προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, η οποία εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (65 υπέρ, 4 κατά). Το σχέδιο έκθεσης αναμένεται να υποβληθεί για τελική έγκριση στην ολομέλεια τον επόμενο μήνα.

    Ειδικότερα, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων λυπάται για το γεγονός ότι η συμφωνία σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας και το πρόσθετο πρωτόκολλο της εν λόγω συμφωνίας δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως από την τουρκική κυβέρνηση. Υπενθυμίζει ακόμη ότι η μη τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας έως το Δεκέμβριο του 2009 μπορεί να επηρεάσει ακόμη πιο αρνητικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

    Το Υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε το νέο κυβερνητικό στεγαστικό σχέδιο για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Το σχέδιο αποτελεί μέρος του πακέτου μέτρων ύψους 300 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την περασμένη Τρίτη.

    Διαχειριστής του σχεδίου θα είναι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Γης και δικαιούχοι θα είναι ζευγάρια που θα αποκτήσουν πρώτη κατοικία, με ετήσιο εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ ή μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα 22.000 ευρώ.

    Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης τόνισε ότι σκοπός του σχεδίου είναι ``η ενδυνάμωση της οικοδομικής βιομηχανίας, η οποία περνά από μια δύσκολη περίοδο, η αναζωογόνηση της απασχόλησης και η περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 12 February 2009 - 14:29:23 UTC