Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ
  • [03] ΕUROSTAT - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ

    Δεν έχουμε συγκεκριμένη προσφορά και αυτό που είπαμε είναι ότι είμαστε διαθέσιμοι για να βοηθήσουμε, δήλωσε ο Αμερικανός Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Ντάρμπιν, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στις δύο πλευρές να αποφασίσουν ποια θα είναι αυτή η βοήθεια όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Ντάρμπιν, ερωτηθείς μετά από συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, για το ποια είναι η φύση της προσφοράς των ΗΠΑ για την επίλυση του Κυπριακού είπε, ``αυτό είναι ένα θέμα για τον κυπριακό λαό να αποφασίσει. Προσφέραμε οποιαδήποτε βοήθεια, την οποία ο Πρόεδρος μπορεί να χρειάζεται. Κάναμε προσφορά και στον κ. Ταλάτ, επίσης, χθες. Αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία και τους εύχομαι κάθε επιτυχία. Χρειάζεται μεγάλο θάρρος γι αυτούς να εργαστούν. Ελπίζω ο κυπριακός λαός να τους δώσει υποστήριξη``.

    Από εδώ πάμε στην Αθήνα και μετά στην Αγκυρα για να ενθαρρύνουμε τους ηγέτες και τις Κυβερνήσεις να ενωθούν μαζί μας σε αυτή την προσφορά για βοήθεια, πρόσθεσε.

    Ο κ. Ντάρμπιν, εκφράζοντας την αισιοδοξία του, είπε πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιδεικνύει εξαιρετικό θάρρος στην προώθηση των διαπραγματεύσεων στην προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου.

    Ανέφερε ότι η επίσκεψή τους δεν είναι επίσημη, σημειώνοντας ότι ``δεν ερχόμαστε εδώ ως εκπρόσωποι του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά θα μιλήσω στον Πρόεδρο, καθώς επίσης και στην Υπουργό Εξωτερικών Κλίντον, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να την δουν (την επίλυση του Κυπριακού) ως ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουν``.

    ``Θα πράξουμε οτιδήποτε μπορούμε αν κληθούμε``, πρόσθεσε.

    Υπήρξε πολύς πόνος σε αυτό το όμορφο νησί και πρέπει να βάλουμε την ιστορία πίσω μας για να κοιτάξουμε στο μέλλον μαζί, κατέληξε.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ

    Ο Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Ντάρμπιν και τα μέλη της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει στην Κύπρο δεν είναι απεσταλμένοι του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα αλλά η επίσκεψή τους στο νησί είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ενημερώσουμε σημαντικούς παράγοντες της αμερικανικής πολιτικής ζωής για το Κυπριακό, για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για τους στόχους που έχουμε σε ό,τι αφορά στη λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Είναι επίσης, πρόσθεσε, μια πολύ καλή ευκαιρία να τους ενημερώσουμε «για το τί πρέπει να γίνει για να λυθεί το Κυπριακό και τί πρέπει να κάνει πρώτα από όλα ο διεθνής παράγοντας για να βοηθήσει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, διότι σε ό,τι αφορά στις δυο κοινότητες αυτή τη στιγμή είμαστε σε απευθείας διαπραγματεύσεις», είπε ο Εκπρόσωπος. Οπως σημείωσε οι συγκεκριμένοι Αμερικανοί μπορεί να είναι στον περίγυρο, στο χώρο και προεκλογικά να ήταν στην ομάδα του Προέδρου των ΗΠΑ αλλά δεν είναι απεσταλμένοι του.

    «Και το έχουν ξεκαθαρίσει και οι ίδιοι χθες με τις δηλώσεις τους ότι δεν είναι απεσταλμένοι, δεν κομίζουν τίποτε, δεν φέρνουν τίποτε μαζί τους», πρόσθεσε. «Βέβαια είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ενημερώσουμε σημαντικούς παράγοντες της αμερικανικής πολιτικής ζωής για το Κυπριακό, για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για τους στόχους που έχουμε σε ό,τι αφορά στη λύση του Κυπριακού και για το τι πρέπει να γίνει για να λυθεί το Κυπριακό και τι πρέπει να κάνει πρώτα από όλα ο διεθνής παράγοντας για να βοηθήσει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, διότι σε ό,τι αφορά στις δυο κοινότητες αυτή τη στιγμή είμαστε σε απευθείας διαπραγματεύσεις», κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

    [03] ΕUROSTAT - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ

    Το εμπορικό ισοζύγιο της Κύπρου εμφάνισε έλλειμμα 5,7 δις ευρώ στη διάρκεια των πρώτων 11 μηνών του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η Eurostat.

    Oπως προκύπτει από τα Κοινοτικά στοιχεία, η συνολική αξία των εξαγωγών της Κύπρου έφτασε το 1 δις ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι εισαγωγές ήταν αυξημένες κατά 16% φτάνοντας σε αξία τα 6,7 δις ευρώ.

    Την ίδια περίοδο το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας ανήλθε στα 33,2 δις ευρώ .Οι ελληνικές εξαγωγές παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με το 2007 στα 15,9 δις ευρώ, ενώ οι εισαγωγές ήταν μειωμένες κατά 5% και ανήλθαν σε αξία στα 49,1 δις ευρώ.

    Αναφορικά με το σύνολο της Κοινότητας, οι εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 6% φτάνοντας σε αξία τα 227,9 δις ευρώ. Οι εισαγωγές από τη Ρωσία ήταν αυξημένες 25% και ανήλθαν σε 162,9 δις ευρώ. Αυξημένες κατά 2% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ήταν οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 171,2 δις ευρώ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 17 February 2009 - 14:29:26 UTC