Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΣΥΣΚΕΨΗ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕτΠ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [04] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΕ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, δεν μπορεί να συνεχίσει να κατέχει μεγάλο μέρος μιας χώρας μέλους της ΕΕ και θα πρέπει να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες θέσεις της για να μην οδηγηθούν σε ναυάγιο οι απευθείας διαπραγματεύσεις, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, χαιρετίζοντας την έναρξη των διήμερων Συνεδρίων των Ειδικών Ομάδων Εργασίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου για τις κλιματικές αλλαγές και το περιβάλλον και τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, που άρχισαν στη Λεμεσό. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής, τόνισε προς τους ξένους σύνεδρους πως η πλευρά μας είναι έτοιμη για ένα έντιμο και δίκαιο συμβιβασμό στη βάση του διεθνούς δικαίου και πως παρά το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προσέλθει στις απευθείας διαπραγματεύσεις με ξεκάθαρη πολιτική βούληση για λύση του Κυπριακού, «δυστυχώς μετά από πέντε μήνες συζητήσεων, δεν έχει επιτευχθεί πραγματική πρόοδος ένεκα της μέχρι τώρα στάσης της τουρκικής πλευράς η οποία θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απαράδεκτες προτάσεις, που οδηγούν σε λύση δυο κρατών σε μια συμφωνία χαλαρής Συνομοσπονδίας».

    «Αν η Τουρκία επιμένει στην παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων, καθώς και σε εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα και αν συνεχίσει να παραγνωρίζει τις αρχές και τις αποφάσεις των Η.Ε, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, οι απευθείας διαπραγματεύσεις θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο και ναυάγιο», συμπλήρωσε ο Μάριος Καρογιάν. Η Κύπρος, συνέχισε, «καλεί για μια ακόμη φορά τους φίλους μας να υποδείξουν στην Τουρκία ότι θα πρέπει να διαφοροποιήσει τη στάση της στο Κυπριακό, να συμπεριφερθεί και να ενεργήσει στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτως ώστε ο λαός μας να ζήσει ένα ασφαλέστερο και ευτυχέστερο κόσμο, όπως και ασφαλέστερη και ευτυχέστερη επιθυμούμε να καταστεί ολόκληρη η περιοχή γύρω από τη Μεσόγειο».

    Αναφερόμενος στα θέματα που θα απασχολήσουν τα Συνέδρια, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως η περιοχή της Μεσογείου βρίσκεται σε μια από τις πλέον ασταθείς περιοχές και αναμένεται να επηρεασθεί δραματικά από τις αυξανόμενες θερμοκρασίες και την ανύψωση του επιπέδου της θάλασσας. Οι συνέπειες, συνέχισε, είναι δύσκολο να προβλεφθούν, όπως και σε πιο βαθμό θα επηρεαστεί η οικονομία, ενώ η στενότητα πόρων, συμπεριλαμβανομένου του νερού και των τροφίμων, μπορεί να αποτελέσει αποσταθεροποιητικό παράγοντα και να οδηγήσει σε συγκρούσεις ή να επιτείνει φαινόμενα όπως η πείνα, οι ασθένειες, η μετανάστευση, η περιφερειακή πολιτική και η κοινωνική αστάθεια.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΣΥΣΚΕΨΗ

    Σε κίνηση που θα εξασφαλίσει στις τράπεζες νέα ένεση ρευστότητας, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, προχωρεί η Κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης. Σε δηλώσεις ύστερα από σύσκεψη με εκπροσώπους της Κεντρικής Τράπεζας, του ΓΔ του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και Εκτελεστικούς Διευθυντές Εμπορικών Τραπεζών, ο κ. Σταυράκης είπε πως ο ``ευφάνταστος``, όπως τον χαρακτήρισε, τρόπος για εξασφάλιση ρευστότητας με χαμηλό επιτόκιο, σε συνδυασμό με την κυβερνητική κατάθεση πέραν του ενός δις ευρώ στις τράπεζες και τα συνεργατικά ιδρύματα, αναμένεται να βελτιώσει τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά τόσο όσον αφορά τη ρευστότητα όσο και το δανεισμό και τα επιτόκια.

    Το σχέδιο για εισροή νέας ρευστότητας στην αγορά, το οποίο καταρτίστηκε σε συνεργασία με την ΚΤ, αφορά παλαιότερα δάνεια που έχουν συνάψει οι Τοπικές Αρχές (Δήμοι και Κοινότητες) και Ημικρατικοί Οργανισμοί με κυπριακές τράπεζες με την εγγύηση της Κυβέρνησης. Οπως εξήγησε ο κ. Σταυράκης, τα δάνεια αυτά ύστερα από αναδιαμόρφωση των συμβολαίων, μπορούν, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρο από τις τράπεζες ή από τα συνεργατικά για εξασφάλιση επιπρόσθετης ρευστότητας με επιχορηγημένο επιτόκιο ύψους 2% από την ΕΚΤ.

    Εξάλλου, ο κ. Σταυράκης είπε ότι τα μέτρα που εφάρμοσε η Κυβέρνηση ``έχουν ξεκινήσει να οδηγούν τα επιτόκια προς τα κάτω``. Ο ΥΠΟΙ εξέφρασε αισιοδοξία ότι η μείωση των δανειστικών επιτοκίων θα ξεκινήσει ``πολύ πιο σύντομα`` από το μέσο του έτους, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ. Σε ερώτηση αν τα επιτόκια θα μειωθούν και στα υφιστάμενα δάνεια, ο κ. Σταυράκης είπε ότι αυτό είναι το ζητούμενο. ``Οι κινήσεις της Κυβέρνησης με ενίσχυση της ρευστότητας του συστήματος, οι κινήσεις που έχουν γίνει και αυτή η πρωτοποριακή νέα πολιτική που εξαγγέλλουμε αυτή στιγμή, όντως θα αυξήσει τις πιέσεις των επιτοκίων προς τα κάτω``, είπε. Ερωτηθείς πού υπολογίζεται να φτάσει το 2009 το δημόσιο χρέος με αυτές τις νέες κινήσεις, ο κ. Σταυράκης εξήγησε ότι η νέα αυτή κίνηση δεν επηρεάζει το δημόσιο χρέος, όπως δεν το επηρεάζουν τα γραμμάτια ύψους 1,4 δις ευρώ που είχε εκδώσει στις αρχές του χρόνου η Κυβέρνηση διότι αυτά λήγουν στο τέλος του χρόνου και δεν θα επηρεάσουν τους δείκτες στις 31 Δεκεμβρίου 2009. ``Και είμαι για πρώτη φορά πάρα πολύ αισιόδοξος ότι άμεσα θα δούμε σημαντικές μειώσεις στα επιτόκια στην Κύπρο``, πρόσθεσε.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕτΠ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ (ΕτΠ) Λουκ βαν ντεν Μπράντε δήλωσε ότι η Λευκωσία είναι η τελευταία γραμμή διαίρεσης της Ευρώπης, η οποία δεν θα έπρεπε να υπάρχει, κάνοντας επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην Αμμόχωστο, λέγοντας ότι η αναζωογόνηση της πόλης θα αποτελέσει αποκατάσταση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο συνοδευόμενος από τους Προέδρους των Πολιτικών Ομάδων της Επιτροπής, υπογράμμισε ότι η κατάσταση που επικρατεί στην Αμμόχωστο αποτελεί μια πληγή και για τις δύο κοινότητες του νησιού και υποσκάπτει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Λευκωσίας, ο κ. βαν ντεν Μπράντε ευχαρίστησε τη Δήμαρχο Λευκωσίας Ελένη Μαύρου για την πρόσκληση αλλά και για το ότι «μοιράζεται μαζί μας την ελπίδα που έχουν οι δύο κοινότητες της Λευκωσίας σε μια εποχή η οποία προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν μπορεί να χαθεί για το μέλλον της Κύπρου». Ο κ. βαν ντεν Μπράντε, ο οποίος ενωρίτερα επισκέφθηκε την οδό Λήδρας και τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στην παλαιά Λευκωσία, είπε ότι η οδός Λήδρας αποτελεί «μονόδρομο που οδηγεί στην επανένωση του νησιού». Ειδική αναφορά έκανε στην Αμμόχωστο, λέγοντας ότι η κατάσταση που επικρατεί εκεί αποτελεί μια πληγή και για τις δύο κοινότητες του νησιού και υποσκάπτει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής εκείνης.

    Μίλησε και για τη σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Θα έρθει η στιγμή, είπε, που οι πολιτικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τους τις συνέπειες που θα έχει σε αυτούς μια λύση του Κυπριακού. «Οι λύσεις δεν μπορούν να επιβληθούν και η εμπλοκή των πολιτικών των τοπικών αρχών είναι θεμελιώδης για την οικοδόμηση της απαραίτητης στήριξης για μια αειφόρο λύση», σημείωσε. Αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε ενωρίτερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, είπε «βλέπω ότι υπάρχει πεποίθηση να ξεπεράσουμε αργά αργά τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Αυτό που επιθυμούμε είναι να υπάρχει μια συνολική συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού». Απηύθυνε επίσης πρόσκληση προς την κ. Μαύρου και αντιπροσώπους της τ/κ κοινότητας και πολιτικών κομμάτων στις «Ανοικτές Θύρες» που θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο.

    [04] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΕ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Την ελπίδα ότι θα αποκατασταθεί η ισορροπία των φύλων στο κόσμο της πολιτικής και ιδιαίτερα στα πλαίσια της ΕΕ, εξέφρασε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Ανδρούλα Βασιλείου, στην προσφώνησή της σε ημερίδα με τίτλο «Γυναίκες στην Πολιτική Ζωή: Ξεπερνώντας Εμπόδια, Δημιουργώντας Αλλαγή» η ο οποία διοργανώθηκε στο Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία. Η ημερίδα η οποία διοργανώθηκε στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής «Εκστρατείας 50/50» την οποία ανέλαβε το Ευρωπαϊκό Λόμπυ για τις Γυναίκες με τη συμμετοχή και του Γυναικείου Λόμπυ Κύπρου και έχει ως στόχο στις επόμενες ευρωεκλογές το αποτέλεσμα να φέρει ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Οπως ανέφερε η κ. Βασιλείου, τόσο η ίδια όσο και πολλοί Επίτροποι της ΕΕ θέλουν πραγματικά να δουν ένα 50-50 στη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα πολιτικά δρώμενα της ΕΕ, βοηθώντας έτσι στην περαιτέρω εδραίωση της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Εξέφρασε την ελπίδα ότι με την ανανέωση της θητείας της Επιτροπής, όπως και με την δημιουργία των νέων θέσεων του Προέδρου της ΕΕ και τα Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας μετά την έγκριση της Συνθήκης της Λισσαβόνας, θα επιτευχθεί η καλύτερη αντιπροσώπευση των γυναικών σε όλα αυτά τα επίπεδα.

    Παραθέτοντας στοιχεία, η κ. Βασιλείου ανέφερε ότι υπάρχουν δύο γυναίκες Πρόεδροι στην ΕΕ (Ιρλανδία, Φινλανδία), υπάρχει μία μόνο γυναίκα Επικεφαλής Κυβέρνησης (Γερμανία) και σε ολόκληρη την ΕΕ, μόνο ένα τέταρτο όλων των Υπουργών είναι γυναίκες. Η κ. Βασιλείου εξέφρασε τη λύπη της που η Κύπρος είναι αρκετά χαμηλά στον πίνακα με γυναίκες Υπουργούς, έχοντας μόλις μία Υπουργό. Ωστόσο σημείωσε ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει πρόοδος και στην Κύπρο σε όλους τους τομείς και κατέθεσε τη δικής της εμπειρία η οποία εκλέχθηκε δύο φορές Βουλευτής και προτάθηκε από τον Πρόεδρο Χριστόφια για τη θέση της Επιτρόπου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 20 February 2009 - 14:29:12 UTC