Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
  • [03] ΔΕΑ - ΖΙΡΟΝΤ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
  • [04] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΔΑΠΑΝΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο στόχος για επανένωση, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για τη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε ομοσπονδιακό με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, είναι αμετάθετος και αναντικατάστατος, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό του στο 23ο συνέδριο της Χριστιανικής Ενωσης Κυπρίων Επιστημόνων.

    Στο συνέδριο, το οποίο επικεντρώθηκε στη μελέτη του θέματος «Ο πόνος και η υπέρβασή του», στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 30 χρόνων δράσης και προσφοράς της Χ.Ε.Κ.Ε., έγινε σήμερα το πρωί στην Πάνω Δευτερά και τον Πρόεδρο Χριστόφια εκπροσώπησε ο Βάσος Γεωργίου, Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ανέγνωσε και το χαιρετισμό.

    Στόχος μας είναι να φτάσουμε στην εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στο χαιρετισμό του, προσθέτοντας ότι «με ακαταμάχητα όπλα την αγωνιστικότητα, την ελπίδα στη δικαίωση και την πίστη στα δίκαια του αγώνα μας, δεν αφήνουμε τον πόνο και τη λύπη μας, από τη συνεχιζόμενη για 35 χρόνια τώρα τουρκική εισβολή στην πατρίδα μας, να μας καταβάλουν», αντίθετα, «συντηρούμε μέσα μας την ελπίδα και τονώνουμε την πίστη, με την προσδοκία και τη βεβαιότητα ότι το σημερινό πόνο και τη σημερινή δοκιμασία του λαού μας θα διαδεχθεί η δικαίωση».

    Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι εκείνο που η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά υπόσχονται είναι ότι «θα καταβάλουμε με ειλικρίνεια και συνέπεια κάθε προσπάθεια και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε, να φέρουμε και στην Κύπρο μας την Ανάσταση. Την εξεύρεση, δηλαδή, μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, που θα επιτρέπει σε όλους τους Κυπρίους - Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους, Μαρωνίτες, Αρμενίους και Λατίνους - να ζουν μέσα σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας, ισότητας, ειρήνης και δικαιοσύνης σε μια Κύπρο ενωμένη, ευνομούμενη και απαλλαγμένη από κατοχικά και άλλα ξένα στρατεύματα».

    Απευθυνόμενος προς τους συνέδρους τους διαβεβαίωσε «ότι θα φτάσουμε στην ποθητή λύση της πατρίδας μας, αν όλοι μαζί, δεξιοί, αριστεροί και κεντρώοι, μακριά από ακρότητες, εθνικισμούς και σωβινισμούς, και τοποθετώντας πάνω απ όλα την αγάπη προς την κοινή μας πατρίδα, παραμείνουμε μέχρι τέλους ενωμένοι».

    Διευκρίνισε περαιτέρω ότι όταν μιλάμε για λύση δεν εννοούμε μια οποιαδήποτε λύση, αλλά «εννοούμε μια λύση που να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές. Μια λύση που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό. Να αποκαθιστά και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας. Μια λύση που να είναι λειτουργική και να αντέχει στο χρόνο».

    Σε αυτή τη λύση, πρόσθεσε, μπορούμε να φτάσουμε παραμένοντας συνεπείς στη δέσμευση που ανέλαβε πρώτος ο Εθνάρχης Μακάριος και όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας που ακολούθησαν. «Δέσμευση για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που την έχουμε συμφωνήσει με την τουρκοκυπριακή κοινότητα από το 1977 και την έχει υιοθετήσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σε σειρά ψηφισμάτων του».

    Ο στόχος για επανένωση, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για τη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε ομοσπονδιακό με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, είναι αμετάθετος και αναντικατάστατος, τόνισε στη συνέχεια.

    Αναφερόμενος στο θέμα του συνεδρίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ιδιαίτερα στις μέρες μας - και πέρα από τη λύπη που προξενεί ο θάνατος ενός αγαπημένου μας προσώπου, μια μεγάλη προσωπική ή οικογενειακή αποτυχία ή μια σοβαρή δοκιμασία και αναποδιά στη ζωή μας - τον ανθρώπινο πόνο προκαλούν, γενικά, η φρίκη των πολέμων, οι ανελέητοι βομβαρδισμοί και οι σφαγές των αμάχων, η βίαιη προσφυγοποίηση ενός λαού, οι αγνοούμενοι, οι πάσης φύσεως αδικίες, η φτώχεια και η πείνα, η δυστυχία και η εξαθλίωση, η στέρηση από τους ανθρώπους των αναφαίρετων πολιτικών και άλλων ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων, η εγκληματικότητα, η αναρχία, η βία, τα ναρκωτικά, οι διάφορες ασθένειες, οι καταστροφές - σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες - η πυρηνική απειλή, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η αύξηση των ψυχικών νοσημάτων, το άγχος, τα τροχαία, αεροπορικά ή θαλάσσια ατυχήματα, οι οικονομικές κρίσεις, η ανεργία με όλα τα συνεπακόλουθά της, η κρίση της οικογένειας, η αύξηση των διαζυγίων και πολλά άλλα.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η Χ.Ε.Κ.Ε. αφιερώνει το φετινό της συνέδριο στον άνθρωπο, και μάλιστα στον πονεμένο άνθρωπο και τόνισε ότι από αυτό το συνέδριο πρέπει να δοθεί προς τους συνέδρους του, και γενικότερα προς το λαό, το αισιόδοξο μήνυμα ότι πέρα και πιο πάνω από τον οποιονδήποτε ανθρώπινο πόνο, όσο μεγάλος και αν είναι αυτός, υπάρχει και πρέπει να υπάρχει ο αγώνας και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και η πίστη για μια ευτυχέστερη ζωή.

    «Το καλύτερο αύριο μπορούμε να το εξασφαλίσουμε με τους προσωπικούς και συλλογικούς αγώνες μας, μπορούμε να το εξασφαλίσουμε με την εργατικότητα, τη δημιουργικότητα, την καρτερικότητα και την αντοχή μας», τόνισε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

    Υπόσκαψη των προσπαθειών του τον τελευταίο χρόνο, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας «τη χρησιμοποίηση του Ευρωκοινοβουλίου από κόμματα για να κάνει έκκληση στην Κυβέρνηση» όπως αναθεωρήσει θέση της για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

    Σε δηλώσεις του μετά την έναρξη του ιδρυτικού και καταστατικού συνεδρίου της Πρωτοβουλίας Ελεύθεροι Πολίτες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αναθεωρήσει την στάση του στο θέμα.

    Ερωτηθείς αν θα αναθεωρήσει τη στάση του στο θέμα της αίτησης για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, μετά από τις εκκλήσεις των κομμάτων που συμμετέχουν στην συγκυβέρνηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε «ασφαλώς όχι».

    Ανέφερε ότι πολλοί λένε ότι ο Συνεταιρισμός είναι ευρωπαϊκό όργανο. «Δεν είναι ευρωπαϊκό όργανο. Είναι νατοϊκό όργανο και νατοϊκό δημιούργημα ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», τόνισε.

    [03] ΔΕΑ - ΖΙΡΟΝΤ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Στην ταυτοποίηση 135 λειψάνων, 104 Ελληνοκυπρίων και 31 Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων, προχώρησε μέχρι στιγμής η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), στα πλαίσια της διαδικασίας εκταφής και ταυτοποίησης λειψάνων αγνοουμένων που ξεκίνησε πριν δύο περίπου χρόνια, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, το τρίτο μέλος της ΔΕΑ Κριστόφ Ζιρόντ.

    Ειδικότερα, τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η ΔΕΑ έχει προχωρήσει στην εκταφή 486 λειψάνων από τα οποία ταυτοποιήθηκαν τα135, 104 Ε/κ και 31 Τ/κ. Ο κ. Ζιρόντ δηλώνει ικανοποιημένος από το μέχρι τώρα έργο της ΔΕΑ, το οποίο, όπως εκτιμά, από επιστημονικής σκοπιάς μπορεί να θεωρηθεί καλό, ωστόσο επισημαίνει ότι για τους συγγενείς των αγνοουμένων αυτό που έχει σημασία είναι η επίσπευση της διαδικασίας για διακρίβωση της τύχης των οικείων τους ώστε να δοθεί ένα τέλος στο δράμα που ζουν εδώ και χρόνια και να μπορέσουν να προχωρήσουν στη ζωή τους.

    Η δραστηριοποίηση της ΔΕΑ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, έχει αυξήσει ``δραματικά`` τις προσδοκίες των συγγενών, κάτι που καθιστά αναγκαία τη ``διαχείριση των προσδοκιών``. Τονίζει ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν ``κρατήσει το λόγο τους και δεν πολιτικοποίησαν`` το θέμα και ότι παραμένουν δεσμευμένοι στη διαδικασία διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.

    Ωστόσο, ο Ελβετός αξιωματούχος της ΔΕΑ εκφράζει ανησυχία για το κατά πόσον θα ολοκληρωθούν οι μαρτυρίες για εντοπισμό όλων των χώρων ταφής, ενώ εκτιμά ότι ενδεχομένως να μην καταστεί δυνατό να εκταφούν και να ταυτοποιηθούν τα λείψανα όλων των αγνοουμένων, παρόλο που ο ίδιος ελπίζει και εύχεται αυτό να είναι το αποτέλεσμα του έργου που επιτελεί η ΔΕΑ.

    Ο κ. Ζιρόντ υπενθυμίζει εκ νέου ότι οι μάρτυρες που προσέρχονται στην Επιτροπή δεν υπόκεινται σε δίωξη ή άλλες νομικές διαδικασίες και θεωρεί ως κίνητρο το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές δεν προχώρησαν σε οποιεσδήποτε νομικές διαδικασίες κατά των μαρτύρων.

    [04] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΔΑΠΑΝΕΣ

    Οι συνολικές δαπάνες για δραστηριότητες και ενέργειες που αφορούν περιβαλλοντική προστασία στη βιομηχανία ανήλθαν σε 41,5 εκ. ευρώ το 2007, που αντιστοιχούν σε 0,27% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, σε σύγκριση με 29,5 εκ. ευρώ ή 0,20% το 2006, σύμφωνα με τα πορίσματα έρευνας που πραγματοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία.

    Η άνοδος των δαπανών αποδίδεται, σύμφωνα με την έρευνα, σε μεγάλο βαθμό, σε αυξημένες κεφαλαιουχικές δαπάνες στην τσιμεντοβιομηχανία. Οι αντίστοιχες δαπάνες στις χώρες μέλη της ΕΕ υπολογίζονται κατά μέσο όρο σε 0,44% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

    Κατά τομέα δραστηριότητας, οι μεταποιητικές βιομηχανίες κατέγραψαν δαπάνες ύψους 38,1 εκ. ευρώ, τα μεταλλεία και λατομεία 2,9 εκ. ευρώ και οι επιχειρήσεις παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού 0,5 εκ. ευρώ. Στον τομέα των μεταποιητικών βιομηχανιών, όπου παρουσιάζονται και οι περισσότερες δαπάνες, ο κλάδος κατασκευής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων πραγματοποίησε δαπάνες ύψους 18,6 εκ. ευρώ, ο κλάδος παραγωγής τροφίμων και ποτών 10,6 εκ. ευρώ και η βιομηχανία ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο (εκτός επίπλων) 3,0 εκ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την έρευνα, κατά περιβαλλοντικό πεδίο, οι δαπάνες αφορούσαν: τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης 19,0 εκ. ευρώ, τη διαχείριση των αποβλήτων 10,7 εκ. ευρώ, τη διαχείριση των λυμάτων 8,8 εκ. ευρώ, την προστασία του εδάφους και των υπόγειων υδάτινων πόρων και την προστασία των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας 2,5 εκ. ευρώ και την πρόληψη ή μείωση του θορύβου και των κραδασμών 0,5 εκ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 22 February 2009 - 12:29:26 UTC