Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΕΡΒΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [02] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΕΡΒΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας βρίσκεται στη Σερβία για επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και άλλους πολιτειακούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Σήμερα θα πραγματοποιηθεί επίσημη υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Παλάτι «Σερβία». Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει στη συνέχεια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα πραγματοποιηθεί επίσης συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Μίρκο Τσβέτκοβιτς, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα εργασίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι συνομιλίες των δύο πλευρών θα εστιασθούν στην περαιτέρω εμβάθυνση των άριστων διμερών σχέσεων και στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών. Θα συζητηθεί επίσης το Κυπριακό, οι σχέσεις Σερβίας - ΕΕ και άλλα θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος.

    Μετά το πέρας των συνομιλιών με τον Πρόεδρο Τάντιτς, θα υπογραφούν μια σειρά από Συμφωνίες και Μνημόνια Συνεργασίας που θα εδραιώνουν περαιτέρω τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί, επίσης, με την Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Σερβίας Σλάβιτσα Ντζούκιτς Ντεγιάνοβιτς.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βελιγράδι από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Σέρβο Πρωθυπουργό, στην παρουσία του Προέδρου Τάντιτς.

    Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει μαζί με το Σέρβο ομόλογο του το Επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργανώνεται από το Σερβικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το ΚΕΒΕ. Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα παραθέσει ομιλία στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα παραθέσει συνεντεύξεις σε σερβικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    Αναχωρώντας για τη Σερβία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι η χώρα και ο σερβικός λαός στέκονται διαχρονικά στο πλευρό του κυπριακού λαού από θέση αρχής στον αγώνα του για απελευθέρωση και επανένωση της χώρας μας. Από την πλευρά της, πρόσθεσε, η Κυπριακή Δημοκρατία στέκεται στο πλευρό της Σερβίας τόσο σε ό,τι αφορά το Κόσσοβο όσο και στην πορεία για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος και η Σερβία «είναι παραδοσιακά φιλικές χώρες», ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο Πρόεδρος Τίτο ήταν από τους ιδρυτές του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Σταθήκαμε δίπλα στη Σερβία όταν είχε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις δυσκολίες της. Η Σερβία και ο σερβικός λαός στέκονται διαχρονικά στο πλευρό του κυπριακού λαού από θέση αρχής στον αγώνα του για απελευθέρωση και επανένωση της χώρας μας», τόνισε ο κ. Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «και η επίσκεψη αυτή θα είναι μια καλή ευκαιρία να αναλύσουμε τις θέσεις μας στο κυπριακό πρόβλημα και να ακούσουμε και εμείς τους Σέρβους φίλους μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και σε σχέση με το Κόσσοβο, και είμαστε στο πλευρό τους, αλλά και σε σχέση με την προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

    [02] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου θα έχει συνάντηση με την ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον, με την οποία θα συζητήσει μεταξύ άλλων τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια και τον Καύκασο.

    Επίσης, η κ. Μπακογιάννη θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ.

    Οπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, η κ. Μπακογιάννη, θα μεταβεί αρχικά στην Ουάσιγκτον, όπου αύριο θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Brookings, με θέμα «Συλλογική Ασφάλεια στον 21ο αιώνα -Χτίζοντας νέες γέφυρες».

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Το Υπουργείο Δικαιοσύνης μελετά την τροποποίηση σημείων της νομοθεσίας και των κανονισμών της Αστυνομίας ώστε το Σώμα να γίνει πιο ευέλικτο και αποδοτικό και να υπάρχει μεγαλύτερη αξιοκρατία όσον αφορά τις προαγωγές, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά.

    Ερωτηθείς πού βρίσκεται το θέμα των εξουσιών του Αρχηγού της Αστυνομίας απάντησε ότι «έχουμε δηλώσει όπως όλες οι νομοθεσίες χρειάζονται εκσυγχρονισμό, και η νομοθεσία της Αστυνομίας και οι κανονισμοί, υπάρχουν σημεία που θα προσπαθήσουμε να τα τροποποιήσουμε για να γίνει η Αστυνομία πιο ευέλικτη, πιο αποδοτική, να υπάρξει μεγαλύτερη αξιοκρατία όσον αφορά τις προαγωγές».

    Ο κ. Λουκά είπε, «θα το ξαναδιευκρινίσω, οι εξουσίες του Αρχηγού καθορίζονται από τη νομοθεσία. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφαιρεθούν οποιεσδήποτε εξουσίες από τον Αρχηγό της Αστυνομίας».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 23 February 2009 - 10:29:39 UTC