Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-03-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [02] ΥΠΕΞ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
  • [03] ΥΠΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΕΝΙΣ
  • [04] ΠΟΛΥΝΕΙΚΗΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας συμμετείχε στις εργασίες της άτυπης Συνόδου Κορυφής των Βρυξέλλων, οι οποίες επικεντρώθηκαν σε μια προπαρασκευαστική συζήτηση για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης έτσι ώστε η ΕΕ να δρα με συντονισμένο τρόπο, εντός του πλαισίου της ενιαίας αγοράς και της ΟΝΕ.

    Σε παρέμβασή του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημειώνοντας ότι η κατάσταση της διεθνούς οικονομίας συνεχίζει να επιδεινώνεται, επεσήμανε ότι, ευτυχώς, η κρίση δεν έχει επηρεάσει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

    Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών από τα ``προβληματικά`` περιουσιακά στοιχεία αποτελεί δυστυχώς αναγκαία συνισταμένη της προσπάθειας αντιμετώπισης της κρίσης.

    Σημειώνοντας ότι η πρόταση της Επιτροπής με την οποία τα κράτη μέλη θα μπορούν να προχωρήσουν στην εξαγορά τέτοιων προβληματικών στοιχείων, κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι στις περιπτώσεις παρέμβασης από το κράτος, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι τραπεζικοί οργανισμοί θα προβούν στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και θα υιοθετούν συμπεριφορές που θα συνάδουν με τη διασφάλιση των συμφερόντων των φορολογούμενων πολιτών.

    Αναφερόμενος στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στον τομέα της απασχόλησης, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής διάστασης της Στρατηγικής της Λισαβόνας και κατάρτισης μιας πιο φιλόδοξης κοινωνικής πολιτικής.

    Πρέπει να λάβουμε μέτρα, είπε ο κ. Χριστόφιας, που στοχεύουν κυρίως τις ευαίσθητες και ευάλωτες κατηγορίες ανθρώπων. Συγχρόνως, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο των αυξανόμενων μαζικών απολύσεων και των κοινωνικών του προεκτάσεων, υπογράμμισε.

    Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που υιοθέτησε η κυπριακή Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, που στηρίζει τους ευαίσθητους τομείς του τουρισμού και της κατασκευαστικής βιομηχανίας που επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από την κρίση, σε συνδυασμό με την προσδοκώμενη σταδιακή μείωση των επιτοκίων, αναμένεται πως θα ενδυναμώσουν τη ζήτηση και την οικονομική ανάπτυξη.

    Επίσης, αναφέρθηκε στα μέτρα της Κυβέρνησης στο στεγαστικό τομέα, τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων και εντάσσονται στα πλαίσια της γενικότερης κοινωνικής πολιτικής της Κυβέρνησης.

    Οι προσπάθειες μας για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, υπογράμμισε, εντάσσονται πλήρως και διαρθρώνονται στο πλαίσιο της ευρύτερης ευρωπαϊκής προσπάθειας και σχεδιασμού για οικονομική ανάκαμψη.

    Καταλήγοντας, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι η Κύπρος υποστηρίζει τη συντονισμένη και ενιαία φωνή της ΕΕ στα θέματα αυτά, που θα πρέπει να αποτελεί το υπόβαθρο των εθνικών μέτρων.

    [02] ΥΠΕΞ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Επίσκεψη στην Αυστραλία θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, από τις 4 μέχρι τις 11 Μαρτίου 2009.

    Κατά την επίσκεψή, όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Κυπριανού θα έχει συνομιλίες με τον Αυστραλό Υπουργό Εξωτερικών, Στίβεν Σμιθ, καθώς και συναντήσεις με πολιτειακούς αξιωματούχους της Αυστραλίας. Θα συναντηθεί επίσης με την κυπριακή ομογένεια της Μελβούρνης, του Σίντνεϊ, της Αδελαΐδας και της Καμπέρας.

    Στη Μελβούρνη, ο Υπουργός Εξωτερικών, συνοδευόμενος από την ομογενή Δήμαρχο του Γουίτλσεϊ, τη Μαίρη Λάλιος, θα επισκεφθεί τις πληγείσες από τις πρόσφατες πυρκαγιές περιοχές. Ο κ. Κυπριανού θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 13 Μαρτίου 2009.

    [03] ΥΠΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΕΝΙΣ

    Σημαντικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι ακόμα υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις από ξένες χώρες σε αναπτύξεις στην Κύπρο, ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

    Ερωτηθείς για δημοσιεύματα γύρω από τη δημιουργία διεθνούς σχολής τένις στην Πάφο από Ρώσους επενδυτές, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δείχνει ότι πέρα από το γεγονός ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, έχει υγιείς βάσεις στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα. Μιλώντας για τη συγκεκριμένη ανάπτυξη, είπε ότι για αυτήν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον εδώ και κάποιους μήνες, ότι ο ίδιος είχε κάνει συνάντηση με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και ότι από εκεί και πέρα υπάρχει διαδικασία στην πολεοδομία.

    «Αυτό που γνωρίζω εγώ είναι ότι θα γίνει προσπάθεια να γίνει διεθνής σχολή τένις για να μπορούν από τη Ρωσία ή και από άλλες χώρες νεαρά ταλέντα να έρχονται στην Κύπρο, στα πρότυπα παρομοίων σχολών που υπάρχουν σε άλλες χώρες», ανέφερε ο κ. Συλικιώτης.

    Πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει επιλεγεί λόγω του κλίματος και ότι η επένδυση αυτή θα βοηθήσει, από τη μια στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά κυρίως θα δημιουργήσει ποιοτικό τουρισμό, γεγονός που χαρακτήρισε θετικό.

    [04] ΠΟΛΥΝΕΙΚΗΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

    Το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ απέρριψε με ειδική πλειοψηφία, την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία καλούσε την Αυστρία και την Ουγγαρία να επιτρέψουν την καλλιέργεια του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού ΜΟΝ 810. Στη συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Μιχάλης Πολυνείκης.

    Οπως επισήμανε ο κ. Πολυνείκης, η Κύπρος, επιβεβαιώνοντας την πάγια θέση της, διαφώνησε με τις προτάσεις της Επιτροπής για άρση της απαγόρευσης στις εν λόγω χώρες. Με τις τοποθετήσεις των κρατών μελών, επιτεύχθηκε ειδική πλειοψηφία κατά των προτάσεων της Επιτροπής, με αποτέλεσμα να διατηρηθούν οι απαγορεύσεις καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένου αραβόσιτου στην Ουγγαρία και την Αυστρία.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλέστηκε μελέτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίες Ασφάλειας Τροφίμων (ΕFSA), σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων και των ζώων. Ομως, για το καλαμπόκι ΜΟΝ 810 υπάρχουν μελέτες, όπως του αυτή του Ουγγρου καθηγητή ακαδημαϊκού Μπέλα Ντάρβας, η οποία εκφράζει σοβαρότατες επιφυλάξεις εξαιτίας της τοξίνης Bt που θεωρείται απειλή για τα έντομα μεταξύ αυτών τις πεταλούδες, ενώ εγείρει και ερωτήματα σχετικά με άλλες πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 3 March 2009 - 10:29:34 UTC