Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-03-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΔΩΡΕΑ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΕ- ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

    Στις μάνες, τις συζύγους και τις αδελφές των αγνοουμένων καθώς και στις εγκλωβισμένες γυναίκες αποτίνω «ιδιαίτερο φόρο τιμής γιατί σύρουν το σταυρό του Γολγοθά για τόσα πολλά χρόνια της ζωής τους», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος με τη σύζυγό του Ελση, παρέθεσε ανοικτή για το κοινό δεξίωση με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας «τιμούμε τις μάνες μας που μας έφεραν στη ζωή, τις συζύγους, τις αδελφές μας αλλά τούτην την ώρα φυσιολογικά η μνήμη και η ψυχή μας στρέφεται προς γυναίκες που υποφέρουν ιδιαίτερα».

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η υπόθεση της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των γυναικών δεν πρέπει να είναι γυναικεία υπόθεση αλλά πρέπει να αντιμετωπισθεί ως κοινωνικό πρόβλημα, και οι κοινωνικές δυνάμεις και τα οργανωμένα σύνολα, ανεξαρτήτως φύλου, θα πρέπει να συνδράμουν ώστε η γυναίκα να βρεθεί στο επίπεδο που της αξίζει και να είναι πραγματικά ίση με τον άνδρα».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι όντως «υπάρχει έλλειμμα σε όλες τις κοινωνίες και στη δική μας κοινωνία σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή στην πράξη των ίσων δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών».

    Ερωτηθείς για το ζήτημα των εκτοπισμένων εκ μητρογονίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό το θέμα δεν είναι τόσο απλό αν και φυσιολογικά το λέω ότι είναι αδικία» οι εκ μητρογονίας εκτοπισμένοι να μην απολαμβάνουν τα ίδια με τους εκτοπισμένους από την πλευρά του πατρός.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το τι γεννά πίσω του αυτό το ζήτημα, πόσες περιπλοκές έχει, πόσο σύνθετο είναι, πρέπει όλοι έτσι υπεύθυνα να το ανασκοπήσουμε για να δούμε τι μπορούμε και τι κάμνουμε».

    Σε ερώτηση εάν στην Κύπρο υπάρχει ισότητα ανδρών και γυναικών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «έχουν γίνει σημαντικά βήματα πρέπει να πω, διότι ανασκοπώντας τα ζητήματα αυτά, πρέπει να τα παίρνουμε και λίγο διαλεκτικά από πού ξεκινήσαμε και πού βρισκόμαστε σήμερα».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «πρέπει να έχουμε στο κέντρο της προσοχής μας τα προβλήματα των γυναικών ώστε να γίνουν και προς αυτή την κατεύθυνση συγκεκριμένα βήματα για να μειωθεί η απόσταση και στο τέλος να απαλειφθεί».

    Με έντονη τη γυναικεία παρουσία στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «οι γυναίκες της Κύπρου έχουν κερδίσει πολλά με τους αγώνες τους, με τους αγώνες του λαϊκού κινήματος, αν θέλετε, με τους αγώνες των οργανωμένων γυναικών ευρύτερα, όμως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε και ως κράτος και ως κοινωνία».

    Σε ερώτηση εάν μελλοντικά θα ενισχύσει το Υπουργικό Συμβούλιο και άλλη γυναίκα, πέραν της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλας Χαραλάμπους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι να τιμηθεί η γυναίκα και δεν είναι μόνο το Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αρνούμαι» το διορισμό και άλλων γυναικών στο Σώμα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα γίνουν πάμπολλοι διορισμοί στους ημικρατικούς οργανισμούς και σας υπόσχομαι ότι θα υπάρξουν αλλαγές για να τιμηθεί καλύτερα η γυναίκα».

    Καταλήγοντας και αναφερόμενος στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είπε ότι η 8η του Μάρτη «δεν είναι για διασκέδαση αλλά είναι μέρα ανασύνταξης, είναι μέρα ανασκόπησης των αγώνων των γυναικών, είναι μέρα επανα-οργάνωσης των αγώνων γιατί έχουν πολλά ακόμη να διεκδικήσουν και να κερδίσουν οι γυναίκες».

    [02] ΥΠΕΞ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΔΩΡΕΑ

    Η Κύπρος θα προσφέρει συμβολική οικονομική βοήθεια προς την Αυστραλία, ύψους 100.000 δολαρίων (Αυστραλίας), για να διατεθεί στις προσπάθειες αποκατάστασης των θυμάτων των ολέθριων πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα. Η δωρεά θα προσφερθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκο Κυπριανού, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα, κατά τη συνάντησή του με τον Αυστραλό ομόλογό του Στίβεν Σμιθ.

    Την Παρασκευή, ο κ. Κυπριανού είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, στο Σίδνεϊ, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Αυστραλία. Ακολούθως, ο κ. Κυπριανού προέβη σε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές επίλυσής του, κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στη σημαντικότερη αυστραλιανή δεξαμενή σκέψης που ασχολείται με διεθνή θέματα, το Ινστιτούτο Lowy για τη Διεθνή Πολιτική.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, στο πλαίσιο των συναντήσεων του με την κυπριακή ομογένεια της Αυστραλίας, παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του ο Πρόεδρος Μιχάλης Χριστοδούλου και το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυπριακής Κοινότητας Σίδνεϊ και Νέας Νότιας Ουαλίας στο οίκημα της Κοινότητας. Επόμενος σταθμός της επίσκεψης του kύπριου Υπουργού Εξωτερικών είναι η Αδελαϊδα.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

    Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε ότι «η κυπριακή πολιτεία τιμά τους αγώνες των γυναικών και δικαίως η 8η Μαρτίου έχει αποδοθεί από τη διεθνή κοινότητα ημέρα τιμής για τους αγώνες των γυναικών για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα τους και κυρίως για ισοτιμία». Στο πλαίσιο εκδήλωσης του Προεδρικού ζεύγους στο Προεδρικό Μέγαρο με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας την Κυριακή, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στη νομοθετική κατοχύρωση της ισότητας των γυναικών».

    Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «εκείνο στο οποίο εμείς αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι το μεγάλο κομμάτι της ευθύνης μας αναφορικά με την ισότητα στην απασχόληση και γι αυτό στις προτεραιότητές μας είναι η ενίσχυση των δομών επιθεώρησης ώστε να μπορούμε τα δικαιώματα της ισότητας να τα ελέγχουμε». Αναφορά από την Υπουργό Εργασίας έγινε και στους μηχανισμούς ενημέρωσης και διαφώτισης των γυναικών γύρω από τα δικαιώματα της γυναίκας, μέσα στα πλαίσια του οποίου «το 2009 έχουμε εκπονήσει ένα πρόγραμμα έκδοσης ενημερωτικού οδηγού σύμφωνα με σημαντικές νομοθεσίες που αφορούν την γυναίκα», είπε η κ. Χαραλάμπους.

    Πρόσθεσε ότι «αποδίδουμε τεράστια σημασία και στο κεφάλαιο της συμφιλίωσης επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων διότι δεν είναι μόνο η κατοχύρωση της ισότητας νομικά και η εφαρμογή των νομοθεσιών αλλά από την ώρα που η γυναίκα έχει και άλλες ευθύνες για να μπορεί να είναι ένα ενεργό και αποτελεσματικό μέλος της κοινωνίας χρειάζεται να έχουμε υποστηρικτικές δομές για την εργαζόμενη οικογένεια». Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «στο Υπουργείο Εργασίας έχουμε προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής με όρους εντολής να μας φέρει σφαιρική εισήγηση γύρω από αυτό το θέμα».

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΕ- ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Τα επιτεύγματα της Κυβέρνησης στο Κυπριακό, τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις αλλά και τα προβλήματα στο εσωτερικό μέτωπο παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στην εισαγωγική του ομιλία στη δημοσιογραφική συνέντευξη με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης ενός χρόνου διακυβέρνησης.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε αρχικά στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης για το Κυπριακό, το οποίο αναφέρει πως «επιτακτική η ανάγκη η ελληνοκυπριακή πλευρά να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Μια ευέλικτη και ειλικρινής πολιτική θα επιτρέψει είτε να ξεπεραστούν τα σημερινά αδιέξοδα είτε, αν η Τουρκία δεν αλλάξει στάση, να επανέλθουν στο προσκήνιο οι ευθύνες της για την αδιάλλακτη πολιτική που ακολουθεί».

    «Και επειδή ακούω ότι υποσχεθήκαμε ότι πάση θυσία θα έχουμε λύση στο Κυπριακό και ξεχνιέται το δεύτερο σκέλος αυτής της τοποθέτησης, αν η Τουρκία δεν αλλάξει στάση να επανέλθουν στο προσκήνιο οι ευθύνες της για την αδιάλλακτη πολιτική που ακολουθεί, θέλω να το τονίσω αυτό: Ο στόχος μας είναι η λύση του Κυπριακού αλλά λέμε πάρα πολλές φορές ότι κλειδί για τη λύση είναι η Τουρκία και ευθύς εξαρχής δεν είπαμε εμείς στο λαό ότι σώνει και καλά πάση θυσία θα υπάρχει λύση στο Κυπριακό. Θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό αν η Τουρκία δείξει κατανόηση και αλλάξει πολιτική, αλλάξει τη στάση της», είπε.

    Εν συνεχεία ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε με την ανάληψη της Προεδρίας για την υλοποίηση του στόχου της δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώνει τη χώρα, το λαό, την οικονομία και τους θεσμούς στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. «Για ένα κράτος ομοσπονδιακό με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 7 March 2009 - 14:29:21 UTC