Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-03-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΣ ΕΔΕΚ ΚΥΠΕ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΑΥΣΤΡΙΑ ΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ

    Την παραπομπή ορισμένων τεχνικών θεμάτων που αφορούν στα ζητήματα της ΕΕ που συζητούνται σε αυτή τη φάση, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, σε τεχνικούς εμπειρογνώμονες αποφάσισαν την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά την 22η συνάντησή τους.

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε πως οι ηγέτες είχαν μια κατ` ιδίαν συνάντηση για μιάμιση ώρα, από τις 10 μέχρι τις 11.30, και μετά άρχισαν τη συζήτηση επί των θεμάτων ΕΕ. Οπως ανέφερε αποφασίστηκε από τους ηγέτες να παραπέμψουν ορισμένα από τα τεχνικά-νομικά θέματα στους εμπειρογνώμονες, που θα συναντηθούν για να τα συζητήσουν την Παρασκευή και τη Δευτέρα.

    Πρόσθεσε πως οι ηγέτες θα ξανασυναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη για να ανασκοπήσουν την εργασία των τεχνικών εμπειρογνωμόνων και θα έχουν μια περαιτέρω συζήτηση για θέματα ΕΕ. Εξάλλου οι σύμβουλοί τους θα συναντηθούν την Παρασκευή.

    Ερωτηθείς εάν η ΕΕ συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτή τη συγκεκριμένη φάση της διαδικασίας απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας πως ούτε η ΕΕ, ούτε κάποιο από τα όργανα της ΕΕ είναι άμεσα εμπλεκόμενα στη διαδικασία.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΣ ΕΔΕΚ ΚΥΠΕ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) έχει σφραγιστεί με το τεκμήριο της φερεγγυότητας, αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας και αυτό είναι το πιο βασικό όπλο για να διεκπεραιώνει κατά τρόπο αποτελεσματικό το ρόλο και την αποστολή του, δήλωσε ο Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε επίσκεψή του στο ΚΥΠΕ, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του Πρακτορείου και τον Αναπληρωτή Διευθυντή και Αρχισυντάκτη του ΚΥΠΕ Γιώργο Πενηνταέξ, ο κ. Ομήρου είπε ότι ``στην εποχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, στην εποχή της ταχύτατης διακίνησης πληροφοριών και ειδήσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη, ο ρόλος του ΚΥΠΕ είναι κρίσιμος και καθοριστικός για το πολιτικό, κοινωνικό γίγνεσθαι της Κυπριακής Δημοκρατίας και των όσων διαδραματίζονται στη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα, στην οποία ανήκουμε``.

    Ο κ. Ομήρου διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της ΕΔΕΚ στο έργο που επιτελεί το ΚΥΠΕ. ``Η στήριξη από εμάς είναι δεδομένη εντός και εκτός Βουλής. Είχαμε τελευταίως στην Ολομέλεια, ψήφιση και είπαμε και δυο λόγια επαινετικά και εντός της Βουλής``, πρόσθεσε. ``Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη του ΚΥΠΕ για να καλύπτει όσον γίνεται ευρύτερα διεθνώς, την ΕΕ, τον αραβικό κόσμο - που νομίζω ότι τον έχουμε παραμελήσει όλοι μας τα τελευταία χρόνια, και αυτό, όχι χωρίς συνέπειες``, πρόσθεσε. Τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ συνόδευαν στην επίσκεψη του στο ΚΥΠΕ, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του Κινήματος, Δημήτρης Παπαδάκης, Κατερίνα Φλουρέντζου-Μελισσινού και Δημήτρης Κωμοδρόμος.

    Παρόντες στη συνάντηση εκ μέρους του ΔΣ του ΚΥΠΕ ήταν ο Πρόεδρος Κωστάκης Κωνσταντίνου, ο Αντιπρόεδρος Κύπρος Κουρτελλάρης, και τα Μέλη Παύλος Παύλου, Ανδρέας Χατζηλοϊζου, Κορνήλιος Χατζηκώστας, και Πατρίσια Χατζησωτηρίου, καθώς και ο Αναπληρωτής Διευθυντής και Αρχισυντάκτης του Πρακτορείου Γιώργος Πενηνταέξ.

    Οπως είπε ο κ. Ομήρου, ``το ΚΥΠΕ δεν είναι όργανο προπαγάνδας αλλά είναι όργανο ορθής διαφώτισης και για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή η χώρα -που είναι ο στόχος του τερματισμού της κατοχής, της εφαρμογής των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας περί Κύπρου, άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών και μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο, τον οποίο πρέπει να διατηρήσει και να αναπτύξει περαιτέρω``.

    [03] ΑΥΣΤΡΙΑ ΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

    Στην κοιτίδα της κλασσικής μουσικής, την Αυστρία, και συγκεκριμένα στην πόλη του Σάλτσμπουργκ, έγινε η παγκόσμια πρώτη εκτέλεση του έργου του διεθνώς καταξιωμένου νεαρού Κύπριου συνθέτη Μάριου Ιωάννου Ηλία, με τίτλο «Tempus tantum nostrum est».

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το έργο αυτό, που ακούστηκε στο πλαίσιο της πρώτης Μπιενάλε Σάλτσμπουργκ, πρόκειται για φωνητικό σύνολο και μοτοσικλέτες Harley Davidson, για το οποίο απονεμήθηκε στον Κύπριο συνθέτη το βραβείο σύνθεσης «Φωνητικών Τεχνών» της Μπιενάλε Σάλτσμπουργκ. Το έργο αποτελούσε αρχικά μέρος της όπερας του Κύπριου συνθέτη «Καθώς περνά ο χρόνος», την οποία συνέθεσε για την Κρατική Οπερα του Ανόβερου.

    Αφετηρία και έμπνευση για το έργο του αποτέλεσαν τα επεισόδια της μεγάλης διαδήλωσης των μοτοσικλετιστών τον Αύγουστο του 1996 στη Δερύνεια. Το κείμενο είναι παρμένο από την πρώτη ηθική επιστολή στον Λουκίλιο του Ρωμαίου φιλόσοφου Σενέκα του Νεότερου. Η σύνθεση παρουσιάστηκε από το γερμανικό φωνητικό σύνολο Vocal Arts Στουτγάρδης.

    Την ίδια μέρα, επίσης στο πλαίσιο της Μπιενάλε του Σάλτσμπουργκ, παρουσιάστηκε το έργο και πάλι του Ηλία, «Zάχαρη Αχνη» από το ελληνοϊσπανικό μουσικό σύνολο Miscelanea. Είναι το πιο πολυεκτελεσμένο έργο του συνθέτη το οποίο, αν και συνέθεσε το 2007, μετρά πάνω από τριάντα εκτελέσεις διεθνώς. Αναφέρεται στις σειρήνες του Οδυσσέα, όπως τις έχουν χρησιμοποιήσει στο φιλοσοφικό βιβλίο «Διαλεκτική του Διαφωτισμού» οι Μαξ Χόρκχαϊμερ και Τέοντορ Αντόρνο. Και στις δύο συναυλίες παρευρέθηκαν μερικοί από τους σημαντικότερους συνθέτες σύγχρονης μουσικής του 20ού αιώνα, όπως ο Φρίντριχ Τσέρχα και ο Κλάους Χούμπερ, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Mozarteum και μεγάλος αριθμός προσωπικοτήτων του καλλιτεχνικού χώρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 11 March 2009 - 16:29:17 UTC