Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-03-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΖΕΡΙΧΟΥΝ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΤΠΑ - ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

  • [01] ΖΕΡΙΧΟΥΝ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων είχαν μία ``καλή συζήτηση``, δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, ύστερα από την 23η συνάντηση των ηγετών στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι η συζήτηση ήταν ``ενδελεχής και ουσιαστική``.

    Ο κ. Ζεριχούν ανέφερε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων είχαν μία κατ` ιδίαν συνάντηση που διήρκεσε μιάμιση ώρα και στη συνέχεια συνέχισαν τις συζητήσεις τους για ευρωπαϊκά θέματα, στη βάση της εργασίας που έχει διεξαχθεί από τους εμπειρογνώμονες.

    Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν και πάλι στις 24 Μαρτίου για να συνεχίσουν τη συζήτηση για ευρωπαϊκά θέματα.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις, η μία αύριο στις 1500 και την Πέμπτη στις 1600 μεταξύ των αντιπροσώπων και των εμπειρογνωμόνων για προετοιμασία του εδάφους της συνάντησης των ηγετών την ερχόμενη Τρίτη.

    Ερωτηθείς πώς πήγε η σημερινή συνάντηση, ο κ. Ζεριχούν απάντησε ότι ήταν μια καλή συζήτηση. «Όπως γνωρίζεται, τα θέματα ΕΕ ήταν ένα από τα θέματα στα οποία υπάρχει αρκετή σύγκλιση και οι ομάδες εργασίας είχαν ετοιμάσει και ένα κοινό ανακοινωθέν για το θέμα αυτό. Η συζήτηση ήταν ενδελεχής και ουσιαστική», ανέφερε.

    Ερωτηθείς πόσο καιρό αναμένεται να διαρκέσει η συζήτηση για τα ευρωπαϊκά θέματα, ο κ. Ζεριχούν είπε ότι δεν γνωρίζει, ωστόσο οι ηγέτες έχουν συμφωνήσει να ξανασυναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα για το θέμα αυτό και τότε ίσως αποφασίσουν να αφήσουν το ζήτημα στους συμβούλους τους για να σμικρύνουν τα κενά όπως έχουν πράξει και για το θέμα της διακυβέρνησης και να προχωρήσουν στη συζήτηση οικονομικών θεμάτων την μεθεπόμενη βδομάδα. «Ενδέχεται να γίνει αυτό», είπε.

    Σε ερώτηση αν θα επιστρέψουν στο περιουσιακό, ο κ. Ζεριχούν απάντησε

    «ναι, στο τέλος θα επιστρέψουν με το θέμα αλλά προς το παρόν βρίσκεται στο επίπεδο των εμπειρογνωμόνων και των αντιπροσώπων. Είναι μια

    συνεχής διαδικασία», παρατήρησε, όπου οι ηγέτες ασχολούνται με τα θέματα και μετά τα παραπέμπουν στις ομάδες εργασίας και τους

    αντιπροσώπους με συμβουλές και μετά τα θέματα επανέρχονται στους ηγέτες για τελική συζήτηση».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    «Διάσταση απόψεων υπάρχει παντού, υπάρχει και παντού δυνατότητα γεφύρωσης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να εντατικοποιήσουμε τη δουλειά».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους κατά την άφιξη του στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά το πέρας της 23ης συνάντησης του με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, κατά την οποία συνέχισαν τη συζήτηση τους πάνω σε ευρωπαϊκά θέματα.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι «ήταν καλή η συνάντηση γενικά, χωρίς να δημιουργούμε και ευφορία», προσθέτοντας ότι «οι ομάδες εργασίες θα συνεχίσουν πάνω στις διάφορες πτυχές του θέματος αύριο και την Πέμπτη, μαζί με τον κ. Ναμί και τον κ. Ιακώβου, σε μια προσπάθεια την επόμενη Τρίτη που θα είναι η συνάντηση να προσπαθήσουμε να έχουμε περισσότερες συγκλήσεις».

    [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τη δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις εν εξελίξει απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, με στόχο την επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επαναβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Βουλής Μάριος Καρογιάν, στο πλαίσιο συνάντησής του με εννεαμελή αντιπροσωπεία της Βουλής των Κοινοτήτων του Καναδά, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ο κ. Καρογιάν είπε πως η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να διασφαλίζει το σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Επισημαίνοντας ότι το κλειδί για λύση του Κυπριακού βρίσκεται στην Αγκυρα, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να στραφούν οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας.

    [04] ΤΠΑ - ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Ποτέ η ασφάλεια πτήσεων στην Κύπρο δεν ήταν σε καλύτερα επίπεδα, δήλωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας Λεωνίδας Λεωνίδου.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο της Ετήσιας Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για την Ασφάλεια Πτήσεων, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο κ. Λεωνίδου είπε ότι η ασφάλεια πτήσεων στην Κύπρο βρίσκεται σε εξαιρετικά επίπεδα.

    «Βρισκόμαστε σε εξαιρετικά επίπεδα αυτή τη στιγμή, χωρίς καμία αμφιβολία. Ποτέ η ασφάλεια πτήσεων στην Κύπρο δεν ήταν σε καλύτερα επίπεδα και ιδιαίτερα η εποπτεία αυτής από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας με αξιόλογο προσωπικό και οργάνωση», είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 17 March 2009 - 23:02:12 UTC