Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-03-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
  • [02] ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΡΕΝ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΚΟΗΘΕΙΩΝ
  • [04] ΑΕΛ EUROCHALLENGE ΠΡΟΚΡΙΣΗ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

    Δεν έχει τελειώσει εδώ το θέμα της αθώωσης των 10 αστυνομικών, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά, σχολιάζοντας τηΝ απόφαση του Κακουργιοδικείου, με την οποία αθωώνονται οι αστυνομικοί για την υπόθεση κακοποίησης δύο φοιτητών.

    Ο κ. Λουκά σημείωσε ότι υπάρχει και το επόμενο στάδιο της δευτεροβάθμιας δικαιοσύνης, της έφεσης, ενώ παράλληλα διεμήνυσε ότι ο περί Αποδείξεως Νόμος χρήζει τροποποιήσεων και εκσυγχρονισμού.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο του σεμιναρίου «Αντισεισμική Προστασία», της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο κ. Λουκά είπε ότι η «διαπίστωση είναι ότι σίγουρα η νομοθεσία που αφορά στον περί Αποδείξεως Νόμο χρειάζεται τροποποιήσεις για να μπορέσει να εκσυγχρονιστεί και να μπορεί πλέον η δικαιοσύνη να αποδίδεται βάσει των πραγματικών γεγονότων και όχι να κωλύεται από νομικές αδυναμίες που υπάρχουν στη νομοθεσία».

    Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη, ο κ. Λουκά είπε ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι σεβαστές και έχουμε χρέος να τις σεβόμαστε. Πιστεύω, συνέχισε, «ότι δεν έχει τελειώσει εδώ το θέμα, υπάρχει και το επόμενο στάδιο της δευτεροβάθμιας δικαιοσύνης. Πιστεύω ότι, όταν αξιολογηθούν τα γεγονότα, οι λόγοι που οδήγησαν στην αθώωση, να καταχωρηθεί έφεση για να αποδοθεί σε δευτεροβάθμια δικαιοδοσία η δικαιοσύνη. Αυτό είναι θέμα που αφορά καθαρά στο Γενικό Εισαγγελέα και τους Λειτουργούς που χειρίστηκαν την υπόθεση».

    Σε ερώτηση αν θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, ο κ. Λουκά απάντησε καταφατικά, επισημαίνοντας ότι είναι «ένα θέμα το οποίο πρέπει να δούμε όλοι οι φορείς, και το Υπουργείο και ο Γενικός Εισαγγελέας. Πιστεύω ότι και τα Δικαστήρια πρέπει να διαπιστώσουν και τα ίδια ότι, ίσως, να πάσχει αυτή η νομοθεσία για τον περί Αποδείξεως Νόμο».

    Ερωτηθείς ποια σημεία του εν λόγω Νόμου χρειάζονται τροποποίηση, ο κ. Λουκά είπε ότι ο περί Αποδείξεως Νόμος στο σύνολό του χρειάζεται να εκσυγχρονιστεί «για να ταυτίζεται με τη σημερινή τεχνολογία και εξέλιξη που υπάρχει».

    Συγκεκριμένα, είπε ότι χρειάζονται τροποποιήσεις σε σημεία όπως «η κατάθεση τεκμηρίων, όσον αφορά σε φωτογραφίες και βίντεο, σύμφωνα με την εξέλιξη του 21ου αιώνα και πρέπει να γίνει προσαρμογή αυτών των κανόνων πώς πρέπει να γίνονται αποδεκτά».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λουκά ανέφερε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία ψηφίστηκε τη δεκαετία του 1960. «Πιστεύω ότι οπωσδήποτε πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις για να συμβαδίζει με τα σημερινά δεδομένα, όπως έχει προχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλά θέματα έχει εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία του, σε αντίθεση με μας που έχουμε μείνει σε μια νομοθεσία της δεκαετίας του 1960», σημείωσε.

    Ερωτηθείς αν ο Γενικός Εισαγγελέας και άλλοι φορείς είναι θετικοί στην τροποποίηση του Νόμου, ο κ. Λουκά είπε ότι «όλοι πρέπει να είμαστε θετικοί για να μπορούμε να αποδίδουμε πραγματική δικαιοσύνη για το συμφέρον όλων και όχι για να εξυπηρετούνται οποιοιδήποτε».

    «Το θέμα που αφορά στον παραπέρα χειρισμό της υπόθεσης είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα», επισήμανε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του. Πρόσθεσε πως εκείνο που εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Αστυνομίας είναι, πλέον, η διεξαγωγή πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον αυτών των μελών - αν στοιχειοθετούνται οποιαδήποτε πειθαρχικά αδικήματα, τα οποία διαφέρουν από τα ποινικά, για τα οποία έχουν αθωωθεί, για να προχωρήσει η πειθαρχική διαδικασία.

    Ερωτηθείς για το τι θα γίνει με τους 10 αθωωθέντες, είπε ότι με την αθωωτική απόφαση παύει να υπάρχει ο λόγος της διαθεσιμότητάς τους οπότε πρέπει να επιστρέψουν στη Δύναμη, εκτός αν διεξαχθεί άλλη πειθαρχική διαδικασία που να δικαιολογεί την παράταση της διαθεσιμότητας.

    Σε ερώτηση αν έχουν παρουσιαστεί στα καθήκοντά τους οι δέκα, ο κ. Λουκά είπε ότι δεν έχει τέτοια πληροφόρηση από τον Αναπληρωτή Αρχηγό.

    Κληθείς, στη συνέχεια, να χαρακτηρίσει την απόφαση, ο κ. Λουκά είπε ότι οι αποφάσεις χαρακτηρίζονται νομικά. «Δεν έχω διαβάσει την απόφαση διότι δεν την έχουμε στη διάθεσή μας ακόμα. Αν το Δικαστήριο έκρινε ότι ακολούθησε σωστές ποινικές διαδικασίες και έκρινε ότι έπρεπε να αθωωθούν, είναι ένα θέμα - αν θα χαρακτηρισθεί μια απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη τη φυσική δικαιοσύνη, ίσως να παρουσιάζεται άδικη η απόφαση ή λανθασμένη. Αρα, πρέπει να το δούμε από δύο σκοπιές, από την ποινική και από τη φυσική δικαιοσύνη. Ο κόσμος, συνήθως, τις αποφάσεις τις κρίνει βάσει της φυσικής δικαιοσύνης, αλλά οι δίκες δεν διεξάγονται βάσει των κανόνων της φυσικής δικαιοσύνης, αλλά του θετού δικαίου που υπάρχει».

    Σε σχετική παρατήρηση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε ότι «τα δικαστήρια δεσμεύονται από τους κανόνες απόδειξης και από όλη τη νομοθεσία που υπάρχει, είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν μια συγκεκριμένη διαδικασία χωρίς να σχολιάζω αν η απόφαση είναι σωστή ή λανθασμένη. Μπορεί το Εφετείο να αποφασίσει ότι είναι λανθασμένη η απόφαση», κατέληξε.

    [02] ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΡΕΝ

    Διά του Κοινοτικού Επιτρόπου Διεύρυνσης Ολι Ρεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Αγκυρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, της 10ης Μαΐου 2001, για το θέμα των αγνοουμένων,

    «Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει συνθήκες αποτελεσματικής διερεύνησης για τη διακρίβωση της τύχης των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων που εξαφανίσθηκαν σε συνθήκες απειλητικές για τη ζωή τους», γράφει ο κ. Ρεν σε επιστολή του προς την Οργάνωση Συγγενών Κυπρίων Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου.

    Εξάλλου, ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, σε απαντητική του επιστολή στην Οργάνωση για το θέμα των αγνοουμένων, τονίζει ότι «αποτελεί επείγουσα υποχρέωση της Τουρκίας να ανταποκριθεί στην απόφαση του Δικαστηρίου πλήρως και τάχιστα».

    [03] ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΚΟΗΘΕΙΩΝ

    Με πρωτοβουλία του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, η Κύπρος βρίσκεται σε τροχιά απόκτησης σύγχρονου Επιστημονικού Κέντρου Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών, του οποίου η διαθέσιμη υλικοτεχνική υποδομή, οι γνώσεις και εμπειρίες θα διασφαλίζουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα στη διάγνωση, παρακολούθηση και γενικά την παροχή μιας ολοκληρωμένης και σφαιρικής εργαστηριακής υποστήριξης των ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες.

    Την εξαγγελία ίδρυσης του Κέντρου, που είναι ένας καινούργιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, έκαμε ο Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κέντρου, Δρ Αδάμος Αδάμου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης.

    Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι το μεγάλο κοινωνικοοικονομικό κόστος των αιματολογικών κακοηθειών καθιστά αναγκαία την προώθηση των απαιτούμενων δομών για την προσφορά υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς. Το κράτος, συνέχισε, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα για τη δημιουργία του Κέντρου αυτού έχει παραχωρήσει χώρο στο οποίο θα ανεγερθούν οι εγκαταστάσεις του Κέντρου, μαζί με το Καραϊσκάκειο Ιδρυμα.

    Αναλύοντας τη δομή και τους προσανατολισμούς του Κέντρου, ο Δρ Αδάμου ανέφερε ότι με τη συγκέντρωση σημαντικού αριθμού επιστημόνων και την εισαγωγή νέων προηγμένων επιστημονικών μεθόδων θα αναπτυχθούν σύγχρονες διαγνωστικές διαδικασίες που θα επιτρέψουν την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου και την εξοικονόμηση εθνικών πόρων από τη μη αποστολή ασθενών και δειγμάτων στο εξωτερικό για εξειδικευμένες εξετάσεις.

    Στην Κύπρο, συνέχισε ο Δρ Αδάμου, «υπολογίζεται ότι έχουμε 400-500 νέα περιστατικά αιματολογικών κακοηθειών το χρόνο, εκ των οποίων τα 100 αφορούν περιστατικά λευχαιμίας με ανυπολόγιστες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις".

    [04] ΑΕΛ EUROCHALLENGE ΠΡΟΚΡΙΣΗ

    Η ΑΕΛ εξασφάλισε την Πέμπτη πανηγυρικά την πρόκρισή στους ``4`` του Eurochallenge. Η λεμεσιανή ομάδα επεβλήθη της Αμστερνταμ στην Ολλανδία με 83-72, πετυχαίνοντας τις δύο απαιτούμενες νίκες για πρόκριση στο φάιναλ φορ της διοργάνωσης.

    Οπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΑΚ Πέτρος Χατζηχριστοδούλου, η «Βασίλισσα», εξαιρετική στο δεύτερο ημίχρονο, κατάφερε να φέρει τα κάτω πάνω (έχασε 49-36 στο ημίχρονο) και στο τέλος να φύγει με το ροζ φύλλο και το εισιτήριο για την κορυφαία τετράδα της διοργάνωσης. Η επιτυχία των «γαλαζοκιτρίνων» πανηγυρίστηκε έξαλλα από όλη την αποστολή και τους φίλους της ομάδας, οι οποίοι συνέβαλαν στο μεγάλο θρίαμβο.

    Τα δεκάλεπτα: 24-22, 49-36, 61-57, 72-83.

    Αμστερνταμ (Σίβεκ): Γκριν 10, Γκίπσον 19 (3), Χάρισον 9 (1), Βέσελς 5, Ντε Ράνταμι, Γουάιατ 12, Φαν Πάασεν, Τρεντ 10, Κράμπενταμ 7. ΑΕΛ (Ράτσα): Μίτσελ 7 (1), Ντόζετ 4, Τέιλορ 20, Σούμποτιτς 6, Μπλάνσαρντ 7, Νίκολιτς 12 (2), Μουγεζίνοβιτς 21 (5), Γέρετιν 6.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 20 March 2009 - 12:29:28 UTC