Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-03-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
  • [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΕΤΕΡΙΝΓΚ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα εμμείνει στη συζήτηση των πτυχών του Κυπριακού με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές, χωρίς να παραβιάζονται βασικές αρχές.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στις Βρυξέλλες ύστερα από τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι του ενδιαφέρονται για τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ιδιαίτερα τώρα που συζητείται το κεφάλαιο ευρωπαϊκών θεμάτων, σημειώνοντας ότι τους ενημερώνει ότι τα πράγματα δεν είναι απλά.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι είχε σύντομες επαφές με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την Καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και άλλους ηγέτες που ενδιαφέρονται για την Κύπρο και το Κυπριακό.

    ``Εδωσα μία γενική εκτίμηση, πολύ συνοπτική. Δεν υπάρχει και ο χρόνος εδώ για να κάνεις έτσι μεγάλου χρονικού διαστήματος συναντήσεις``, εξήγησε.

    Πρόσθεσε ότι ``ιδιαίτερα τώρα που συζητείται το κεφάλαιο ΕΕ, όλοι ενδιαφέρονται και ενδιαφέρομαι και εγώ να τους πω ότι τα πράγματα δεν είναι απλά, είναι και σε αυτό το κεφάλαιο δύσκολα``.

    ``Μπορεί σε κάποια κεφάλαια να υπάρχει μια καλή βάση συζήτησης, αλλά όταν μπούμε στη λεπτομέρεια, όπως είναι το κεφάλαιο του περιουσιακού, για παράδειγμα, ή και αυτό της ΕΕ, συναντούμε πολλές δυσκολίες. Αλλά είμαστε εκεί και είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυσκολίες``, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι ``θα εμμείνουμε εμείς στη συζήτηση των θεμάτων με τον κ. Ταλάτ, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές, χωρίς να παραβιάζονται βασικές αρχές, μια από τις οποίες είναι και η λειτουργικότητα του κράτους και η λειτουργικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ομοσπονδιακής, της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της ΕΕ, ως κράτος μέλος``.

    ``Δεν μπορούμε να έχουμε δύο χωριστές αντιπροσωπείες, δεν μπορούμε να έχουμε δύο χωριστές πολιτικές σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Κύπρου έναντι της ΕΕ``, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν πιο αυστηρά εποπτικά μέτρα για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, και σημείωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος ότι από τη Σύνοδο Απασχόλησης που έχει καθοριστεί για τον Μάιο στην Πράγα μπορεί να προκύψει οτιδήποτε συγκεκριμένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αντιμετώπιση της σφοδρότητας της κρίσης.

    Είπε, επίσης, ότι στο θέμα των κλιματικών αλλαγών, η Κύπρος κατάφερε να διπλασιάσει το ποσό που εξασφαλίζει, από τα 5 στα 10 εκατομμύρια ευρώ, και εξέφρασε την ελπίδα ότι στην ΕΕ θα συζητηθεί σε κάποια στιγμή η κυπριακή μελέτη για το θέμα των επιπτώσεων από τις κλιματικές αλλαγές.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι στο θέμα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης ``η ΕΕ θέλει να δώσει το μήνυμα ότι πιστεύει σε αυτά που κάνει, θέλει να δώσει ένα αισιόδοξο μήνυμα στις χώρες μέλη, στους λαούς, ότι τα μέτρα που λήφθηκαν θα φέρουν αποτελέσματα``.

    ``Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θεωρεί ότι θα πρέπει να ληφθούν αυτή την ώρα επιπρόσθετα μέτρα, γιατί θα πρέπει να ανασκοπηθούν τα αποτελέσματα των μέτρων που ήδη λαμβάνονται``, ανάφερε.

    [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΕΤΕΡΙΝΓΚ

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτερινγκ διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει πιέσεις για επίλυση των προβλημάτων που του έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στις Βρυξέλλες.

    Σε δηλώσεις του, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι ``ήταν μια πολύ θετική συνάντηση``, σημειώνοντας ότι ``είχαμε την ευκαιρία να του πούμε με πάσα λεπτομέρεια πού βρίσκεται η όλη κατάσταση, η πολιτιστική κληρονομιά, η οποία δεν ανήκει μόνο σε μας, αλλά και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο``.

    ``Ακουσε μετά προσοχής τους φόβους μας ότι πλείστα μνημεία είναι υπό κατάρρευση και τον κάλεσα να επέμβει προσωπικά και δυναμικά, ούτως ώστε να περισώσουμε ό,τι περισώζεται``, πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 20 March 2009 - 18:29:12 UTC