Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-03-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΑΤΙΚΑΝΟ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
  • [02] ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΑΡΟΛΑΙΝ ΦΛΙΝΤ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΛΙΑΝΙΚΗ ΤΙΜΗ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ

  • [01] ΒΑΤΙΚΑΝΟ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

    Συνάντηση με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄` είχε στο Βατικανό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος έφθασε στο Βατικανό συνοδευόμενος από τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, που αποτελείται από τη σύζυγό του Ελση, τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Τίτο Χριστοφίδη, τον ΥΠΕΞ Μάρκο Κυπριανού και το Διευθυντή του γραφείου του Κορνήλιο Κορνηλίου, τον Πρέσβη της Κύπρου στο Βατικανό Γιώργο Πουλίδη και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε θερμή χειραψία με τον Ποντίφικα. Ο Πάπας καλωσόρισε τον Πρόεδρο, ο οποίος σημείωσε ότι είναι ευχαρίστηση και μεγάλη τιμή που τον επισκέπτεται στο Βατικανό.

    Οι δύο άνδρες είχαν στη προσωπική βιβλιοθήκη του Πάπα 15λεπτη κατ` ιδίαν συνάντηση. Ακολούθως εισήλθαν τα μέλη τη αντιπροσωπείας τους οποίους ο Πρόεδρος Χριστόφιας σύστησε στον Πάπα έναν προς έναν.

    Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έδωσε τον Πάπα ένα αντίγραφο ασημένιου αμφορέα της περιόδου 750-600 π.χ., ο οποίος ανεβρέθηκε στο Γουδί και απεικονίζει ζώα όπως ένα κατσίκι και ένα λιοντάρι.

    Ο Πάπας δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα χρυσό ποντιφικό μετάλλιο, που απεικονίζει τον Πάπα και δίδεται σε αρχηγούς κρατών, καθώς και δώρα σε κάθε μέλος της αντιπροσωπείας. Στη συνέχεια ο Πάπας οδήγησε τον Πρόεδρο και τη σύζυγό του Ελση στην έξοδο όπου και τους αποχαιρέτισε.

    Ακολούθησε συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Πρωθυπουργό του Βατικανού, Καρδινάλιο (Γραμματέα Επικρατείας) Tarcisio Bertone.

    Εξάλλου, θετικά αντικρίζει το Βατικανό την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ στην Κύπρο, την οποία ο Πρόεδρος απηύθυνε κατά τη συνάντησή του σήμερα με τον Πρωθυπουργό του Βατικανού (Γραμματέα Επικρατείας) Καρδινάλιο Tarcisio Bertone.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση τέθηκε από πλευράς Κύπρου το θέμα του κατά πόσο ο Πάπας θα μπορούσε να κάνει σταθμό στην Κύπρο κατά τη μετάβαση του στο Ισραήλ τον Μάιο. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός ανέφερε στον Πρόεδρο Χριστόφια ότι ο Παπάς θεωρεί ότι η Κύπρος αξίζει μιας αποκλειστικής επίσκεψης και ότι το θέμα θα συζητηθεί.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα της καταστροφής της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, ένα θέμα το οποίο ήγειρε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός του Βατικανού εκφράζοντας ενόχληση για αυτή την καταστροφή.

    Αναφερόμενος στην καταστροφή και μαρωνιτικών και αρμενικών εκκλησιών είπε ότι η κληρονομιά αυτή στα κατεχόμενα αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, ότι θα πρέπει να τυγχάνει προστασίας και ότι δεν καταλαβαίνει γιατί συμβαίνει αυτό. Όπως είπε έπρεπε οι Τούρκοι να δείχνουν ενδιαφέρον για την προστασία αυτής της κληρονομιάς.

    Τέθηκε επίσης το θέμα την πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ και τονίστηκε ότι προϋπόθεση για αυτή την πορεία είναι η πρόοδος στο Κυπριακό καθώς και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο στην Τουρκία όσο και στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρασημοφόρησε εξάλλου με το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Πρωθυπουργό του Βατικανού, σε ειδική τελετή έλαβε χώρα στο πλαίσιο επίσημου γεύματος που παρέθεσε προς τον Πρωθυπουργό του Βατικανού ο Πρόεδρος Χριστόφιας στην πρεσβευτική κατοικία της Κύπρου στο Βατικανό.

    Το Βατικανό σε επίσημη ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ο Αγιος Πατέρας Βενέδικτος 16ος δέχθηκε σε ακρόαση σήμερα το πρωί τον Πρόεδρο Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια» και πως στη συνέχεια ο Πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Βατικανού Tarcisio Bertone και τον Υπουργό Εξωτερικών Αρχιεπίσκοπο Dominique Mamberti».

    «Οι εγκάρδιες συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένα θέματα σχετικά με την κατάσταση στη χώρα και το μέλλον της», συνεχίζει η ανακοίνωση.

    Προσθέτει ότι «από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρουσίασε την κατάσταση πολλών εκκλησιών και χριστιανικών κτιρίων στο βορά του νησιού. Οι δυο πλευρές εξέφρασαν την αμοιβαία τους ελπίδα ότι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών μπορεί να καταλήξουν σε λύση του μακροχρόνιου ζητήματος της Κύπρου».

    «Ανταλλάχθηκαν επίσης ιδέες για τη διεθνή κατάσταση σε σχέση, μεταξύ άλλων θεμάτων, με την ήπειρο της Αφρικής. Τέλος, δόθηκε έμφαση στη σημασία των καλών σχέσεων μεταξύ Καθολικών και Ορθόδοξων, και μεταξύ Καθολικών και Μουσουλμάνων, οι οποίοι καλούνται όλοι να εργαστούν από κοινού για το καλό της κοινωνίας και για την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των λαών», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [02] ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΑΡΟΛΑΙΝ ΦΛΙΝΤ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Κάρολαϊν Φλιντ, κάλεσε την Τουρκία να εκφράσει με πιο πρακτικό τρόπο τη διακηρυσσόμενη υποστήριξή της στις συνομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Η κ. Φλιντ μιλούσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής της την Πέμπτη στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο στην περιοχή Wood Green του Λονδίνου, συνοδευόμενη από τον Βρετανό Υπατο Αρμοστή στη Λευκωσία, Πίτερ Μίλετ, και τον Βρετανό Πρέσβη στην Αγκυρα, Νίκ Μπέρντ.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Μπέρντ παρουσίασε την Τουρκία ως αποφασισμένη να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού με την υποστήριξή της στις συνομιλίες, οπότε η Υφυπουργός σχολίασε: «Χαιρετίζω αυτά που είπε ο Νικ Μπέρντ για την Τουρκία αλλά, επίσης, νομίζω ότι πρέπει να το δείξει αυτό με περισσότερο πρακτικό τρόπο. Δεν είμαι αφελής σε σχέση με αυτό».

    [03] ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Τη βεβαιότητα ότι η εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων θα βοηθήσει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί στην κυπριακή οικονομία η διεθνής οικονομική κρίση, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης.

    Σε χαιρετισμό του, στη συνέδρια της Υποεπιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), την οποία φιλοξένησε η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ξενοδοχείο στη Λεμεσό, ο κ. Σταυράκης είπε ότι έκανε αναφορά στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την οικονομική κρίση διεθνώς και έδωσε έμφαση στην πολύ καλή συγκριτικά κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυπριακή οικονομία σε σύγκριση με αυτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

    Αναλύοντας τις επιπτώσεις που θα έχει η διεθνής κρίση στην κυπριακή οικονομία, ο κ. Σταυράκης στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση ώστε ο τομέας του τουρισμού να αντεπεξέλθει επιτυχώς των δυσμενών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την παγκόσμια ύφεση.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΛΙΑΝΙΚΗ ΤΙΜΗ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ

    Σε έκδοση Διατάγματος, με ημερομηνία έναρξης τη Δευτέρα 30 Μαρτίου του 2009, με το οποίο θα καθορίζεται ανώτατη λιανική τιμή του υγραερίου στα 7,80 ευρώ ανά κύλινδρο των 10 κιλών ή στα 780 ευρώ το μετρικό τόνο, περιλαμβανομένου του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), προχωρεί ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, ασκώντας τις εξουσίες που χορηγούνται σε αυτό δυνάμει του άρθρου 4(1) του περί Πετρελαιοειδών (Καθορισμός Ανώτατων Τιμών Λιανικής Πώλησης σε Ειδικές Περιπτώσεις) Νόμου του 2004.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου, το Διάταγμα θα ισχύει για περίοδο 10 ημερών, εκτός και αν αυτό στο μεταξύ ανακληθεί με άλλο Διάταγμα του Υπουργού Εμπορίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 27 March 2009 - 18:29:45 UTC