Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-03-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΒΑΤΙΚΑΝΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΠΑΠΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΒΑΤΙΚΑΝΟ

    Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ ενδιαφέρθηκε θερμά για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ευχήθηκε να επιτύχουν οι συνομιλίες για επίλυση του προβλήματος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Ρώμη για τα αποτελέσματα των επαφών του στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στο Βατικανό, κατόπιν πρόσκλησης της Αγίας Εδρας.

    ``Εχουμε συμφωνήσει ότι θα συνενώσουμε τις προσπάθειες και τις δυνάμεις μας ώστε να πειστεί η Τουρκία που είναι κλειδί για τη λύση στο Κυπριακό να χαράξει πολιτική σεβασμού στη θέση του κυπριακού λαού Ε/κ και Τ/κ για τη μετεξέλιξη του ενιαίου κυπριακού κράτους σε ομοσπονδιακό που θα αποτελείται από δυο περιφέρειες``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας μιλώντας ενώπιον εκπροσώπων βατικανικών, ιταλικών, κυπριακών και ξένων ΜΜΕ.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η ως τώρα γραμμή της τουρκικής Κυβέρνησης είναι γραμμή δυο κρατών, συνομοσπονδίας δύο ισότιμων κρατών ``πράγμα το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις συμφωνίες που έχουν γίνει ως τώρα μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που έχουν υιοθετήσει αυτές τις συμφωνίες``.

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας, ο Πάπας ενδιαφέρθηκε θερμά για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ευχήθηκε να επιτύχουν οι συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ηγέτη της τ/κ κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ``που στόχο έχουν τον τερματισμό της απαράδεκτης κατάστασης, η οποία χαρακτηρίζεται από την κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα σημαντικού μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς και του ευρωπαϊκού δικαίου, που σημαίνει καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, και για αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ο Πάπας ενδιαφέρθηκε για την τύχη και των Καθολικών και των υπόλοιπων κατοίκων του νησιού ``όπως διακαώς ενδιαφέρεται και για την πολιτιστική και τη θρησκευτική κληρονομιά, η οποία έχει ζημιωθεί πάρα πολύ και έχει ουσιαστικά εν πολλοίς καταστραφεί ένεκα της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής της Τουρκίας στην Κύπρο``.

    Ερωτηθείς για το θέμα των αγνοουμένων, με αφορμή δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως η πτυχή αυτή του Κυπριακού, δηλαδή η τραγωδία των συγγενών των αγνοουμένων δεν έπρεπε ποτέ να συνδέεται με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    ``Αυτό το θέμα είναι καθαρά ανθρωπιστικό``, ανέφερε και πρόσθεσε πως θα έπρεπε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να το διαχωρίσουν και να εργαστούν σκληρά ούτως ώστε να γνωρίζουν οι συγγενείς του κάθε αγνοουμένου ποιά ήταν τελικά η τύχη του.

    ``Πέρασε μέσα από πολλές συμπληγάδες αυτό το θέμα``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και αναφέρθηκε στη σύσταση και αποστολή της ΔΕΑ.

    ``Τελικά λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις οι οποίες άρχισαν να ρίχνουν κάποιο βάλσαμο στην πληγή και να απαλύνουν τις πληγές``, είπε αναφερόμενος στις αποφάσεις του να διερευνηθεί πού υπάρχουν τάφοι, μαζικοί ή και μη, να ανοιχτούν αυτοί οι τάφοι και να γίνουν οι ταυτοποιήσεις λειψάνων που γίνονται.

    ``Αρχισε αυτή η διαδικασία, τάφηκαν μερικές δεκάδες ως τώρα λείψανα αγνοουμένων και από τις δυο κοινότητες - βεβαίως οι Ε/κ αγνοούμενοι είναι πολύ περισσότεροι από ότι οι Τ/κ - και αυτή η διαδικασία συνεχίζεται. Σύντομα θα έχουμε πάρα πολλές ταφές λειψάνων, διότι έχει επισπευτεί η διαδικασία και έχουμε αρκετά αποτελέσματα. Εχουν μαζευτεί πολλά λείψανα και αναμένεται η ταυτοποίησή τους``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε εξάλλου την ευχή και την ελπίδα σύντομα να γίνει αποδεκτό το άνοιγμα τάφων σε χώρους όπου βρίσκονται στρατόπεδα.

    Σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είπε πως και η Κύπρος και το Βατικανό υποστηρίζουν την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά και οι δυο πλευρές με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα λειτουργήσει ευρωπαϊκά και βεβαίως θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ και απέναντι στην Κύπρο.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επίσκεψης του Πάπα στην Κύπρο είπε πως αυτό το θέμα είναι ανοικτό και πως τόσο ο Πρωθυπουργός του Βατικανού όσο και ο Πάπας είναι θετικοί προς αυτή την κατεύθυνση.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΠΑΠΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Συνάντηση με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄` είχε στο Βατικανό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος έφθασε στο Βατικανό συνοδευόμενος από τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, που αποτελείται από τη σύζυγό του Ελση, τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Τίτο Χριστοφίδη, τον ΥΠΕΞ Μάρκο Κυπριανού και το Διευθυντή του γραφείου του Κορνήλιο Κορνηλίου, τον Πρέσβη της Κύπρου στο Βατικανό Γιώργο Πουλίδη και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε θερμή χειραψία με τον Ποντίφικα. Ο Πάπας καλωσόρισε τον Πρόεδρο, ο οποίος σημείωσε ότι είναι ευχαρίστηση και μεγάλη τιμή που τον επισκέπτεται στο Βατικανό.

    Οι δύο άνδρες είχαν στη προσωπική βιβλιοθήκη του Πάπα 15λεπτη κατ` ιδίαν συνάντηση. Ακολούθως εισήλθαν τα μέλη τη αντιπροσωπείας τους οποίους ο Πρόεδρος Χριστόφιας σύστησε στον Πάπα έναν προς έναν. Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έδωσε τον Πάπα ένα αντίγραφο ασημένιου αμφορέα της περιόδου 750-600 π.χ., ο οποίος ανεβρέθηκε στο Γουδί και απεικονίζει ζώα όπως ένα κατσίκι και ένα λιοντάρι.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 27 March 2009 - 20:29:11 UTC