Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΑΤΑΡ- ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ με τα όσα θετικά αποφέρει, δεν είναι το τέλος του δρόμου για το λαό αλλά είναι ένας μόνο σταθμός.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μιλούσε στη δεξίωση για την ημέρα της Ευρώπης, στη Λευκωσία και είπε ότι : ««η πατρίδα μας, ως πλήρες και ισότιμο μέλος της ΕΕ, συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Με πρωτεύοντα στόχο το συμφέρον του Ευρωπαίου πολίτη, η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συμβάλει, ώστε μέσα από το γόνιμο διάλογο και τη συναίνεση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να λαμβάνονται αποφάσεις και να χαράσσονται πολιτικές, οι οποίες να εκφράζουν τα συμφέροντα των απλών ανθρώπων και πολιτών, να ανταποκρίνονται στο όραμα των Ευρωπαίων πολιτών για ένα καλύτερο αύριο και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους».

    Πρόσθεσε ότι την παρουσία μας στην Ευρώπη πρέπει να διακρίνει η συνεχής ετοιμότητα για διεκδίκηση, οι συνεχείς προσπάθειες για ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του λαού μας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι : «η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ με τα όσα θετικά αποφέρει, δεν είναι το τέλος του δρόμου για το λαό μας. Είναι ένας μόνο σταθμός. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο μεγάλος στόχος που οδήγησε ομόφωνα πολιτική ηγεσία και λαό να υποστηρίξουν τη στρατηγική επιλογή της ένταξής μας στην ΕΕ, δηλαδή η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί».

    Συνεχίζοντας διαβεβαίωσε ότι για ακόμα μια φορά, ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επανένωση της πατρίδας μας το συντομότερο δυνατό έτσι ώστε μαζί με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, να μπορέσουμε, απαλλαγμένοι πια από το βάρος της κατοχής και σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, και ευημερίας, να αξιοποιήσουμε τα όποια οφέλη προκύπτουν από την ένταξή μας στην ΕΕ και να συμμετέχουμε, ακόμη πιο ενεργά, στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα ότι : «σε αυτή μας την προσπάθεια προσβλέπουμε στην αλληλεγγύη και την υποστήριξη της Ευρώπης και αναμένουμε από την ΕΕ και τους εταίρους μας να ασκήσουν την επιρροή τους προς την ’γκυρα ώστε αυτή να κάνει βήματα ουσιαστικά που θα βοηθήσουν σε πρόοδο και λύση του προβλήματος».

    Πρόσθεσε ότι η λύση πέραν των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και ότι χρειάζεται να γίνει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή λύση ασύμβατη προς τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

    Επεσήμανε ακόμα ότι σήμερα διανύουμε μια περίοδο όπου οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, της χειρότερης των τελευταίων δεκαετιών, αγγίζουν όλο και περισσότερο την Ευρώπη και θέτουν όλους μας προ των ευθυνών μας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η σημερινή κρίση κατέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας τα όρια και τις στρεβλώσεις που παρουσιάστηκαν στην οικονομία της άκρατης και ανεξέλεγκτης αγοράς.

    Πρόσθεσε ότι ακόμα κατέδειξε, την αναγκαιότητα για συντονισμένη και συλλογική αντιμετώπιση της κρίσης στη βάση της διαμόρφωσης ενός νέου πιο υγιούς συστήματος οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης με στοχευμένα μέτρα που θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα όσο και με μακροπρόθεσμα μέτρα που θα ρυθμίζουν τη λειτουργία του συστήματος και θα απομακρύνουν την πιθανότητα επανάληψης της σημερινής κατάστασης.

    Συνεχίζοντας τόνισε ότι : «σε αυτή μας την προσπάθεια πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες στη ρίζα τους λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνική τους διάσταση. Ως Ευρωπαίοι ηγέτες έχουμε υποχρέωση να βρούμε λύσεις που να δίνουν πραγματική διέξοδο στην κρίση και θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που προκύπτουν για τους πολίτες της Ενωσης».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι σε αυτή τη δύσκολη ομολογουμένως καμπή, επιβάλλεται να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη τους προς την ΕΕ.

    Επεσήμανε ότι θα πρέπει να πείσουμε ότι μπορούμε να δώσουμε αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα γιατί μόνο έτσι θα φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της. Μόνο έτσι θα καταστεί εφικτή η συμπόρευση ώστε να ανταποκριθούμε στις οικονομικές, κοινωνικές και θεσμικές προκλήσεις του σήμερα και του αύριο.

    Αναφερόμενος στην 9η Μαΐου ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, ένας ιστορικός σταθμός, καθώς εκείνη την ημέρα έγινε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της οντότητας που εξελίχθηκε σταδιακά στην ΕΕ όπως είναι σήμερα.

    Πρόσθεσε ότι ήταν η μέρα που ο Robert Schuman πρότεινε τη δημιουργία μιας κοινής ανώτατης Αρχής για τη διαχείριση της παραγωγής άνθρακα και χάλυβα και ότι η πρότασή του αφορούσε στη Γαλλία και τη Γερμανία, δύο χώρες που μόλις λίγα χρόνια πριν βρέθηκαν η μια απέναντι στην άλλη σε ένα καταστροφικό πόλεμο που προκάλεσαν οι Δυνάμεις του ’ξονα.

    Ανέφερε ακόμα ότι από τότε μέχρι σήμερα, από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα ’νθρακα και Χάλυβα μέχρι την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο δρόμος υπήρξε μακρύς και, βεβαίως, όχι εύκολος.

    Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι : «Σταδιακά, τα κράτη μέλη προχώρησαν με σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στη διάρκεια αυτής της ιστορικής διαδρομής των 59 χρόνων, η Ευρωπαϊκή Ένωση σφυρηλάτησε, επίσης, μια βάση κοινών αρχών και αξιών πάνω στην οποία θεμελίωσε τη δύναμή της και οριοθέτησε την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί».

    Πρόσθεσε ότι η Ένωση διακηρύττει ότι η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, ο σεβασμός και η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αλληλοκατανόηση, ο σεβασμός της διαφορετικότητας, η συναίνεση είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του συστήματος αξιών πάνω στο οποίο στηρίζει την ύπαρξη και τη δράση της.

    Επεσήμανε ότι αυτές οι αξίες θα πρέπει να καθοδηγούν όχι μόνο τη λειτουργία των θεσμών και τη δράση εντός της Ένωσης, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και τις δραστηριότητες της ΕΕ στο διεθνές πεδίο ενώ η προσήλωση σε αυτές τις αρχές αποτελεί κριτήριο οικοδόμησης μιας ανθρωποκεντρικής Ενωμένης Ευρώπης.

    Ανέφερε ακόμα ότι εντός της ΕΕ είναι επίκαιρες οι συζητήσεις για το βαθμό συνέπειας στην εφαρμογή αρχών και αξιών, το βαθμό κοινωνικής ευαισθησίας μέσα από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, καθώς και για το θέμα της ανεξαρτησίας της εξωτερικής πολιτικής και της Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ.

    Πρόσθεσε ότι είναι κοινή διαπίστωση ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμα πείσει, αρκούντως, τους πολίτες σε διάφορες χώρες μέλη και γι αυτό παρατηρείται απόσταση και αδιαφορία μεγάλου μέρους του πληθυσμού για τις υποθέσεις της Ένωσης.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη δέσμευσή "να εργαστούμε ενεργά ώστε να συμβάλουμε στην οικοδόμηση μιας οικονομικά εύρωστης Ευρώπης που θα έχει, παράλληλα, ως κεντρικό προσανατολισμό την κοινωνική πρόοδο και την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών".

    Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη αυτή θα μπορεί να διεκδικήσει το ρόλο της στη διεθνή σκηνή και θα πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια για παγκόσμια εδραίωση των αρχών της δημοκρατίας, της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ανέφερε ακόμα ότι η Ευρώπη θα συμβάλει στην εμπέδωση μιας νέας αντίληψης για την αντιμετώπιση των διεθνών προβλημάτων και θα προσβλέπει στην ειρηνική επίλυσή τους μέσα από το διάλογο, την αλληλοκατανόηση, το σεβασμό της διαφορετικότητας και τη συναίνεση. Καταλήγοντας επεσήμανε ότι μέσα σε μια Ευρώπη με σαφείς προσανατολισμούς, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις του 21ου αιώνα.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΑΤΑΡ- ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στο Κατάρ επιτέλεσε τους σκοπούς που έχουν τεθεί, με βασικό στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των διμερών σχέσεων προς αμοιβαίο όφελος.

    Κάνοντας ένα απολογισμό της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κατάρ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η επίσημη επίσκεψη επιτέλεσε τους στόχους που έχουν τεθεί, βασικός στόχος ήταν η περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου Κατάρ προς αμοιβαίο όφελος και αποτελούσε συνέχεια της επίσκεψης που ο Πρωθυπουργός της χώρας είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο Νοέμβριο στην Κύπρο».

    Τότε, είπε, «είχαν υπογραφεί πέντε συμφωνίες», και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου στο Κατάρ υπεγράφησαν ακόμη τρεις και αναμένονται άλλες εννιά να ολοκληρωθούν και να υπογραφούν.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι μέσα στο πλαίσιο της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων είχαν τεθεί και πολιτικοί στόχοι, δηλαδή η ανάπτυξη των πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών και εντάσσονται στα πλαίσια της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης και του Προέδρου για ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου και με την ΕΕ περισσότερο αλλά και με τρίτες χώρες.

    Χαρακτήρισε τον αραβικό κόσμο πολύ σημαντικό, διότι βρίσκεται και στην περιοχή της Κύπρου αλλά και γιατί «η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχε αποφασίσει να ενισχύσει αυτές τις σχέσεις και να κάνει πιο σημαντική την παρουσία μας σε αυτό τον ευαίσθητο και πολύ σημαντικό χώρο».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 8 May 2009 - 19:29:14 UTC