Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ-ΚΟΠ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ - ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΗΣ
  • [03] ΕΤΕ ΚΥΠΡΟΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • [04] ΕΥΤΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΚΥΠΡΟΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ-ΚΟΠ

    Σε συστράτευση με ιδεολογία την ανειρήνευτη πάλη ενάντια στην αλητεία, ενάντια στη βία τα έκτροπα και στο χουλιγκανισμό, κάλεσε όλους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε χαιρετισμό του στη Γιορτή του Ποδοσφαίρου που διοργανώθηκε από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), στη Λευκωσία.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι τα επεισόδια της Κυριακής μέσα στους αθλητικούς χώρους, αλλά και έξω από αυτούς, υπήρξαν μια τραυματική εμπειρία χωρίς κανένα προηγούμενο, αλλά και πέρα από κάθε όριο περαιτέρω ανοχής.

    ``Πέραν όμως από τη θλιβερή εικόνα των πρόσφατων επεισοδίων υπάρχει και η αισιόδοξη πλευρά του ποδοσφαίρου. Αυτή η εικόνα που ανεξάρτητα από οποιαδήποτε προβλήματα το μετατρέπει στον ακλόνητο βασιλιά του αθλητισμού``, πρόσθεσε.

    Η πολιτεία δηλώνει, ακόμα μια φορά, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ότι θα είναι συμπαραστάτης κάθε προσπάθειας για πραγματική πρόοδο του αθλητισμού.

    ``Μας ενδιαφέρει όλους η πολύπλευρη και πολυεπίπεδη ανάπτυξη του αθλητισμού στην Κύπρο. Θέλουμε την κυπριακή κοινωνία να εξελιχθεί σε κοινωνία μαζικού αθλητισμού δίπλα και παράλληλα με την καλλιέργεια του αγωνιστικού αθλητισμού υψηλών επιδόσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις``, τόνισε.

    Για εμάς, σημείωσε, ο αθλητισμός είναι ουσιαστικό κομμάτι του πολιτισμού της χώρας.

    Αθλητισμός δεν είναι μόνο ο πρωταθλητισμός και οι υψηλές επιδόσεις των αθλητών μας, τους οποίους πάντα θα τιμούμε, σημείωσε, αλλά και η καλλιέργεια ψυχικών και πνευματικών χαρισμάτων, η ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας των πολιτών μέσα από την άθληση.

    Υποσχεθήκαμε στη φίλαθλη κυπριακή κοινωνία, είπε, αύξηση του προϋπολογισμού του ΚΟΑ στα 51 εκ., κάτι που υλοποιείται σταδιακά από φέτος, παρά τις αντίξοες συνθήκες ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Ανέφερε ότι η συνεχιζόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, θα πλήξει με καταλυτικό ίσως τρόπο και την οικονομία του αθλητισμού και ότι είναι ανάγκη όπως επιδειχθεί από όλους τους φορείς του αθλητισμού οικονομική σύνεση και ορθολογιστικός προγραμματισμός.

    Είναι υποχρέωση όλων, συνέχισε, όσοι αγαπούν πραγματικά τον αθλητισμό να εργαστούν σκληρά, με ήθος, αυταπάρνηση και πίστη σε ευγενικά ιδανικά για την επικράτηση ενός υγιούς και άδολου αθλητισμού.

    ``Ούτε η φαρμακοδιέγερση όπως ούτε και η βία συμβαδίζουν και μπορούν να συνυπάρχουν με τον υγιή αθλητισμό``, πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως μας διακατέχουν αισθήματα αποτροπιασμού απέναντι στα έκτροπα και τις πράξεις βίας που αμαυρώνουν το άθλημα του ποδοσφαίρου.

    ``Τα έντονα αισθήματα αποτροπιασμού για αυτές τις πράξεις, που είμαι βέβαιος ότι διακατέχουν όλους μας, οφείλουμε, έχουμε όλοι υποχρέωση να τα μετατρέψουμε από θυμό και οργή, σε πείσμα και συντονισμένες προσπάθειες ώστε το ποδόσφαιρο μας να περισωθεί``, σημείωσε.

    Δεν υπάρχουν, πλέον, άλλα περιθώρια ανοχής, συνέχισε, και οι ευθύνες βαραίνουν όλους ανεξαιρέτως, από τους πιο υψηλά ιστάμενους στην ιεραρχία του αθλήματος μέχρι και τον τελευταίο αγνό και πραγματικό φίλαθλο, αλλά και την ίδια την πολιτεία.

    ``Δεν υπάρχει, πλέον, ούτε χώρος, αλλά ούτε και χρόνος για μετάθεση των ευθυνών του ενός πάνω στον άλλο. Η αξιοπιστία όλων των παραγόντων του ποδοσφαίρου, αλλά και της πολιτείας, θα χαθεί αν οι χιλιοειπωμένες εκφράσεις απέχθειας και αποτροπιασμού για τη βία στα γήπεδα παραμείνουν χωρίς πρακτικό αντίκρισμα και λόγια χωρίς αποτέλεσμα και συγκεκριμένο έργο. Είναι υποχρέωση όλων μας να δημιουργήσουμε ένα απροσπέλαστο ανάχωμα που ιδεολογία του θα είναι ο αντιχουλιγκανισμός``, κατέληξε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ - ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΗΣ

    Τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα με ειδικές ικανότητες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνίας και το Ιδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου κατάφερε με το έργο του να ευαισθητοποιήσει την κυπριακή κοινωνία για το θέμα και να συμβάλει στην απάμβλυνση της κοινωνικής προκατάληψης και απόρριψής τους, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης έργων τέχνης των μαθητών του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η διαμόρφωση ενός σύγχρονου κράτους, το οποίο να προωθεί έμπρακτα την κοινωνική αλληλεγγύη είναι το όραμα της διακυβέρνησης του, προσθέτοντας πως στο πλαίσιο του προγράμματος του προωθούν μέτρα, με τα οποία τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα με ειδικές ικανότητες θα αντιμετωπίζονται ως άτομα με δικαιώματα.

    ``Προωθούμε``, είπε, ``τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης των ατόμων με αναπηρίες και σε αυτό το πλαίσιο, προωθούμε την ανάληψη του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου από το κράτος``.

    [03] ΕΤΕ ΚΥΠΡΟΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) προχώρησαν πρόσφατα στην υπογραφή Χρηματοδοτικής Συμφωνίας ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο υλοποίησης της κοινοτικής πρωτοβουλίας JEREMIE στην Κύπρο, για τη στήριξη των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ).

    Η πρωτοβουλία JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises - Κοινοί Ευρωπαϊκοί Πόροι για τις ΜμΕ), είναι μια κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που εκπροσωπείται στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας από το ΕΤΕ. Στόχος της πρωτοβουλίας JEREMIE είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης των ΜμΕ στη χρηματοδότηση, μέσω ειδικά διαμορφωμένων χρηματοοικονομικών προϊόντων, στις χώρες και περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Eνωσης.

    Με την υπογραφή της πιο πάνω Συμφωνίας, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ορίσει το ΕΤΕ, ως επίσημο διαχειριστή του Ειδικού Ταμείου για την εφαρμογή της πρωτοβουλίας στην Κύπρο (JEREMIE Holding Fund Manager). Το ΕΤΕ, σε συνεργασία με τοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θα έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό και την εφαρμογή κατάλληλων χρηματοοικονομικών προϊόντων όπως δάνεια, εγγυήσεις και επιχειρηματικά κεφάλαια για τη στήριξη επιλέξιμων ΜμΕ.

    [04] ΕΥΤΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΚΥΠΡΟΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ

    Η μεγάλη πλειοψηφία των Κυπρίων θεωρεί ότι η διεύρυνση της ΕΕ προς τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης συνέβαλε στην απώλεια θέσεων εργασίας και στην Κύπρο.

    Αυτό προκύπτει από τη δημοσκόπηση του Ευρωβαρομέτρου, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μεταξύ 26-1 Φεβρουαρίου σε όλα τα κράτη μέλη. Η δημοσκόπηση έγινε με τη συμπλήρωση 20 ετών από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η οποία έφερε και την ένταξη στην Κοινότητα των χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 72,5% των Κυπρίων (80% των Ελλήνων), πιστεύει ότι η ένταξη των Ανατολικών χωρών συνέβαλε στην απώλεια θέσεων εργασίας στη χώρα τους. Το ποσοστό αυτό ήταν από τα χαμηλότερα της έρευνας, ενώ ο μέσος όρος στην Κοινότητα ήταν 55,7%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 13 May 2009 - 9:29:42 UTC