Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑ Ε/Κ Τ/Κ
  • [02] ΥΠΕΞ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ
  • [03] ΥΠΟΙΚ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ -ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [04] ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΥΠΟΔΟΧΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑ Ε/Κ Τ/Κ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ευχαρίστησε την Κυβέρνηση της Σλοβακίας για την πολύτιμη προσφορά της όλα αυτά τα 20 χρόνια δικοινοτικού διαλόγου και συναντήσεων μεταξύ των ε/κ και των τ/κ κομμάτων που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας στην Κύπρο στο Λήδρα Πάλας.

    Σε οπτικογραφημένο του μήνυμα στην τελετή έναρξης της επετειακής συνάντησης των ε/κ και των τ/κ κομμάτων για τα 20 χρόνια συναντήσεών τους στο Λήδρα Πάλας, η οποία έλαβε χώρα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβακίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στη σημασία του δικοινοτικού διαλόγου των κομμάτων μέχρι σήμερα.

    Αποδείχθηκε, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ότι ο δικοινοτικός διάλογος των κομμάτων δρα ως ένα χρήσιμο εργαλείο για τις σχέσεις μεταξύ των κομμάτων των δύο κοινοτήτων και συνέβαλε αποφασιστικά στην εδραίωση της φιλίας ανάμεσα στα κόμματα και τους συμμετέχοντες .

    Αναφέρθηκε και στο ιστορικό της έναρξης των δικοινοτικών συναντήσεων στο Λήδρα Πάλας, λέγοντας ότι η ιδέα και η πολιτική του ΑΚΕΛ για την επαναπροσέγγιση υλοποιήθηκε μέσα από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο τότε Πρέσβης της Τσεχοσλοβακίας στην Κύπρο.

    ``Εκ μέρους ολόκληρου του Κυπριακού λαού σας ευχαριστώ για την συμβολή σας στο δικοινοτικό διάλογο και ελπίζω ότι σύντομα, στο μέλλον, όταν θα έχουμε επιλύσει το Κυπριακό και επανενώσει την κοινή μας πατρίδα, η συμβολή της Τσεχοσλοβακίας και σήμερα Σλοβακίας θα αποτελέσει μια χρυσή σελίδα στην ιστορία μας``, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Στον δικό του βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό, ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αφού ευχαρίστησε τη Σλοβακία για την συμβολή της, είπε ότι στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα και δύο συνιστώντα κρατίδια ίσου καθεστώτος.

    Είπε επίσης ότι θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής λύση αυτό το έτος.

    Αναφέρθηκε και στη σημασία του δικοινοτικού διαλόγου μεταξύ των κομμάτων, λέγοντας ότι λειτουργεί υποβοηθητικά στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

    Η πανηγυρική συνάντηση των κομμάτων ξεκίνησε με σύντομη ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών της Σλοβακίας, ο οποίος ανέφερε ότι με την παρουσία τους στην Μπρατισλάβα, τα ε/κ και τ/κ κόμματα αποδεικνύουν την αποφασιστικότητά τους να εξεύρουν μια λύση στο Κυπριακό.

    Διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η χώρα του θα συνεχίσει να συμβάλλει με κάθε τρόπο της ζητηθεί στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου και είπε ότι η λύση στο Κυπριακό πρέπει να εξευρεθεί από κοινού από τις δύο κοινότητες.

    Εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου, η αντιπρόεδρος Μέχτχιλντ Ρότε είπε ότι μετά από 20 χρόνια διαλόγου υπάρχει σήμερα μια ευκαιρία για το Κυπριακό και εξέφρασε την ευχή όπως οι διαπραγματεύσεις οδηγήσουν σε ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

    Η ΕΕ, είπε, ελπίζει ότι σύντομα η Κύπρος θα επανενωθεί και δήλωσε ότι την κύρια ευθύνη της επανένωσης φέρουν οι ίδιοι οι Κύπριοι οι οποίοι πρέπει να εργαστούν από κοινού για την επίτευξη της λύσης.

    Εκ μέρους του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, ο επικεφαλής της δύναμης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο Mario Sanchez Debernardi είπε ότι ο ΟΗΕ εκ πεποιθήσεως αλλά και λόγω της εντολής που έχει, υποβοηθά τις δύο κοινότητες στο Κυπριακό.

    Αναφέρθηκε στη σημασία του δικοινοτικού διαλόγου των κομμάτων λέγοντας ότι οι συναντήσεις τους αντικατοπτρίζουν την θέληση του κυπριακού λαού για λύση.

    Η λύση, είπε, πρέπει να εξευρεθεί από τους Κύπριους για τους Κύπριους και δήλωσε ότι οι ελπίδες είναι μεγάλες για επίτευξη λύσης.

    Οι δύο ηγέτες, ανέφερε, θα χρειαστούν την βοήθεια όλων, κυρίως των κομμάτων, στην προσπάθεια που καταβάλλουν για λύση.

    Ο αξιωματούχος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τίμησε με τιμητικές πλακέτες τόσο τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας όσο και την Πρέσβειρα της χώρας στην Κύπρο, Αννα Τουρενίκοβα για την προσφορά τους.

    Μιλώντας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο επικεφαλής του γραφείου για την τ/κ κοινότητα στην Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης, Αντριου Ράσμπας, είπε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι σημαντική για την Κύπρο και ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο έχει προβεί στη σύσταση μιας ομάδας για το Κυπριακό με στόχο την βοηθήσει στις προσπάθειες λύσης και να διασφαλίσει την απαραίτητη εποπτεία για την προετοιμασία και στήριξη της επανένωσης της Κύπρου.

    Η Κομισιόν, είπε, κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποβοηθά τους δύο ηγέτες στην προσπάθειά τους για λύση του Κυπριακού.

    Αναφερόμενος στις συναντήσεις των ε/κ και των τ/κ κομμάτων, είπε ότι «δημιουργούν ένα απαραίτητο κλίμα για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων και ως ακολούθως των δημοψηφισμάτων που θα ακολουθήσουν και της εφαρμογής της λύσης».

    Εκ μέρους της τσέχικης προεδρίας της ΕΕ, ο Πρέσβης της χώρας στη Λευκωσία Γιαν Μπόντι, εξέφρασε τη θέση ότι μετά από 20 χρόνια, ``δεν νομίζω ότι υπάρχουν και πολλά για να εορτάσουμε``, αλλά σημείωσε τη σημασία του διαλόγου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο διάλογος, είπε, είναι επικοινωνία και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

    Χρειάζεται, ανέφερε ο κ. Μπόντι, να υπάρξει ένας ``έξυπνος γάμος στην Κύπρο`` μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ένας γάμος που θα επανενώνει το νησί εντός της ενωμένης Ευρώπης.

    [02] ΥΠΕΞ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα η Κύπρος να εγείρει βέτο είτε από κοινού είτε από μόνη της για να σταματήσει επίσημα η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι η επιλογή θα είναι είτε από κοινού να αποφασιστούν επιπτώσεις για την Τουρκία ή να αποφασίσει από μόνη της η Κύπρος να μην δίνει συγκατάθεση για άνοιγμα κεφαλαίων.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από την παρουσίαση του έργου που έχει επιτελεσθεί από το Υπουργείο του από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «ετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια, με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς», ενόψει του ορόσημου του Δεκεμβρίου για την Τουρκία.

    Ερωτηθείς κατά πόσον ενόψει του ορόσημου του Δεκεμβρίου βλέπει να διαμορφώνεται ένα καλό κλίμα, ο κ. Κυπριανού απάντησε «όχι, με εξαίρεση δύο-τρεις χώρες, μην θεωρείτε ότι υπάρχει άλλος από τους 27 που ασχολείται με αυτό το θέμα. Ειδικά με τα θέματα οικονομικής κρίσης, εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων και άλλων προτεραιοτήτων των κρατών μελών της ΕΕ».

    Ομως για τους υπόλοιπους, και για μας, σημείωσε, «είναι νωρίς για να καθοριστεί μια στρατηγική γιατί σε ένα μεγάλο βαθμό πολλά εξαρτώνται και από την πορεία διαπραγμάτευσης επίλυσης του κυπριακού προβλήματος». Αναφέρθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του Σουηδού ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλντ, ο οποίος έχει πει ότι ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί το Κυπριακό μπορεί να υπάρχει και εξέλιξη στον τομέα υλοποίησης των υποχρεώσεων της Τουρκίας.

    [03] ΥΠΟΙΚ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ -ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Στο 1.6% κινήθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2009, ξεπερνώντας έτσι τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Οικονομικών.

    Το ΥΠΟΙΚ επικαλείται ανακοίνωση της Eurostat, σημειώνοντας πως ο ρυθμός αυτός είναι ο μόνος θετικός που παρατηρείται τόσο στις χώρες μέλη της ΕΕ όσο και στις χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες παρουσιάζουν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    Οπως εκτιμά το ΥΠΟΙΚ, η κυπριακή οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει δυναμική κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, και η τάση αυτή θα διατηρηθεί καθ όλη τη διάρκεια του 2009, λαμβανομένης υπόψη και της σωστής οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί το κράτος.

    [04] ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΥΠΟΔΟΧΗ

    Μηνύματα συμπαράστασης προς τον δοκιμαζόμενο κυπριακό λαό μετέφερε ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και Πάσης Πολωνίας Σάββας, στην ιστορική πρώτη επίσκεψη Προκαθήμενου της Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κύπρο.

    Με θρησκευτική λαμπρότητα κλήρος και λαός τον υποδέχτηκαν τον Μητροπολίτη στην Αρχιεπισκοπή. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου υποδέχτηκαν τον Προκαθήμενο της Πολωνικής Εκκλησίας στο προαύλιο της Αρχιεπισκοπής με κωδωνοκρουσίες, ενώ μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου Λευκωσίας τον έραιναν με ροδοπέταλα.

    Ακολούθησε πανηγυρική δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στην οποία ο Αρχιεπίσκοπος προσφώνησε τον Μητροπολίτη, ενώ ακολούθησε αντιφώνηση.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β στην προσφώνησή του παρακάλεσε τον Μητροπολίτη Πολωνίας να προσεύχεται θερμά ώστε ο «ο Κύριος τού ελέους και τής δικαιοσύνης φανεί ίλεως προς τον πολυπαθή κυπριακό λαό και συντμήσει τον χρόνο τής δοκιμασίας του».

    Οπως εξήγησε στον Μητροπολίτη Πολωνίας, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί μνημεία πανορθόδοξα τα οποία μαρτυρούν το πέρασμα των Αποστόλων, αποστολικών Πατέρων και Διδασκάλων τής Εκκλησίας όπως τους τάφους των Αγίων Ηρακλειδίου και Μνάσωνος, τού Αγίου Λαζάρου, φίλου τού Χριστού και τού Αγίου Νεοφύτου, τις Σταυροπηγιακές Μονές τού Κύκκου, τού Μαχαιρά και τού Αγίου Νεοφύτου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 15 May 2009 - 15:29:11 UTC