Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε στην Αθήνα η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος δήλωσε πως παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος.

    Ο κ. Ντάουνερ, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι δεν νομίζει οι ηγέτες να επιθυμούν να μείνουν κολλημένοι σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

    ``Πρέπει απλά να να διατηρήσουν το μομέντουμ των εν εξέλιξει διαπραγματεύσεων και αυτό είναι το σημαντικό``, είπε.

    Ο κ. Ντάουνερ πρόσθεσε πως ``αν (οι ηγέτες) έχουν αυστηρό χρονοδιάγραμμα, τότε θα καταστούν αιχμάλωτοι ενός χρονοδιαγράμματος που είναι πολύ αυστηρό``, προσθέτοντας ωστόσο, ότι ``από την άλλη μεριά, αν δεν διατηρήσουν το μομέντουμ της διαδικασίας τότε αυτή θα ατροφήσει και σταδιακά θα πεθάνει``.

    ``Ετσι το σημαντικό είναι να συνεχίσουμε την διαδικασία``, είπε.

    Ανέφερε ότι ενημέρωσε την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας ότι η διαδικασία συνεχίζεται αρκετά καλά και πως είναι πολύ ευτυχής για αυτό, τονίζοντας ωστόσο πως ``υπάρχει βέβαια πολύ δρόμος ακόμα να διανύσουμε, παραμένουν πολλά δύσκολα ζητήματα που πρέπει να λυθούν``.

    ``Κάποια ζητήματα έχουν ήδη λυθεί``, ανέφερε και είπε πως είναι συγκρατημένα αισιόδοξος καθώς οι δύο ηγέτες, ο κ. Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ, είναι δεσμευμένοι για να υπάρξει μια επιτυχής διαπραγμάτευση.

    Αναφερόμενος στις επισκέψεις του σε Αγκυρα και Αθήνα είπε ότι δεν έχει αμφιβολία ότι Τουρκία και Ελλάδα επιθυμούν να υπάρξει συμφωνία και όπως είπε είναι σημαντικό ότι και η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να στηρίζει μια συμφωνία, που θα είναι αποτέλεσμα επιτυχών διαπραγματεύσεων στην Κύπρο.

    Είπε ότι ``δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις ότι μετά από τόσα χρόνια διαφωνιών και μιας τόσο τραγικής ιστορίας στην Κύπρο θα είναι εύκολο να λυθεί το πρόβλημα`` σημειώνοντας ωστόσο ότι ``υπάρχει πρόοδος και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για αυτό``.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις θέσεις του Ντερβίς Ερόγλου περί λύσης στη βάση δύο ξεχωριστών κρατών, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι απ` όσο αντιλήφθηκε από τις συνομιλίες του με τον κ. Ταλάτ και την τουρκική κυβέρνηση ο κ. Ταλάτ ηγείται των διαπραγματεύσεων για λογαριασμό της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    Η τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, έχει συμφωνήσει για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα και μια διεθνή προσωπικότητα. Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί αυτό το μοντέλο, διότι περιλαμβάνεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι αποδεκτό από τους δύο ηγέτες και είναι υποστηρικτικό των διαπραγματεύσεων.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι υπάρχουν έξι κεφάλαια προς διαπραγμάτευση. Οπως ανέφερε γίνεται μια πρώτη ανάγνωσή τους και πρόθεσε: ``Είχαν ήδη μια συζήτηση για το περιουσιακό και προφανώς θα επανέλθουν σε αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια της δεύτερης ανάγνωσης`` και θα δούμε πώς θα προχωρήσουν οι συζητήσεις, πρόσθεσε.

    Ανέφερε ότι αύριο θα υπάρξει νέα συνάντηση των δύο ηγετών κατά την οποία θα συζητήσουν το θέμα της οικονομίας.

    Σε ερώτηση αν για την Τουρκία το θέμα των εγγυήσεων, αποτελεί κόκκινη γραμμή, ο κ. Ντάουνερ, αφού είπε ότι το ερώτημα πρέπει να απευθυνθεί στην τουρκική Κυβέρνηση, ανέφερε πως μια από τις πραγματικότητες της κατάστασης είναι η Συνθήκη Εγγυήσεων του 1959-1960. Και αυτό είναι κάτι που όλοι θα συζητήσουν την κατάλληλη στιγμή, το τί θα γίνει στη συνέχεια, ανέφερε.

    Υπογράμμισε πάντως πως ο λαός στην Κύπρο, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θέλουν ασφάλεια.

    ``Και οι πολιτικοί είναι αυτοί που θα πρέπει να βρουν το τρόπο να την εξασφαλίσουν, είτε με τη συνέχιση του παλιού πλαισίου, είτε με ένα καινούργιο, είτε με ένα συνδυασμό μεταξύ των δύο``, ανέφερε προσθέτοντας πως αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί στο μέλλον.

    Πρόσθεσε πως ``είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο λαός στην Κύπρο θέλει να αισθάνεται ασφαλής, θέλει ασφάλεια``.

    Ερωτηθείς αν η αξιολόγηση της ΕΕ για την Τουρκία το Δεκέμβριο, ανοίγει παράθυρο για λύση, είπε ότι αυτό είναι ένα γεγονός, το οποίο όμως δεν είναι μέρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο ηγετών.

    Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι θα έλθει στην Κύπρο, ενώ στο τέλος του μήνα θα μεταβεί στη Μόσχα και στο Πεκίνο.

    Όπως είπε η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Κύπρο καθώς πολλοί Ρώσοι ζουν και επενδύουν στη Κύπρο. Για την Κίνα είπε ότι επίσης είναι μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τη στήριξη της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις και την προσπάθεια του Προέδρου Χριστόφια να επιτύχει μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία επίλυσης του Κυπριακού, επανέλαβε σήμερα ο νέος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

    Ο κ. Δελαβέκουρας σε δήλωση του μετά τη συνάντηση που είχε η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ είπε οτι έγινε ανταλλαγή απόψεων ως προς την πορεία του Κυπριακού.

    ``Ο κ. Ντάουνερ ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στην Κύπρο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, καθώς και για τις συνομιλίες που είχε στην Αγκυρα με Τούρκους αξιωματούχους``, είπε, και πρόσθεσε πως η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε την πάγια θέση ότι ``το πλαίσιο της λύσης πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, να συμβαδίζει με τις αρχές και αξίες της ΕΕ, να εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο και να εγγυάται την αποτελεσματική συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ``.

    Ο κ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε πως ``η λύση πρέπει επίσης να είναι «κυπριακής πατρότητας», χωρίς την επιβολή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων ή επιδιαιτησίας και να διασφαλίζει την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια δικοινοτική - διζωνική ομοσπονδία``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 20 May 2009 - 15:29:10 UTC