Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΛΙΜΝΙΤΗΣ
  • [02] ΥΠΕΞ ΛΟΝΔΙΝΟ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ ΣΥΡΙΑ - ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ
  • [04] ΑΜΚΕ ΣΤΙΒΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΛΙΜΝΙΤΗΣ

    Την απογοήτευσή του για τη στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο θέμα του ανοίγματος του οδοφράγματος του Λιμνίτη, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ύστερα από τη συνάντησή του με τον κ. Ταλάτ στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε σε ``αχορταγία`` της τ/κ πλευράς, η οποία θέτει νέους όρους.

    Μιλώντας κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο και ερωτηθείς εάν δόθηκαν οι διευκρινίσεις από τον κ. Ταλάτ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε καταφατικά.

    ``Πρέπει να πω ότι επιστρέφω απογοητευμένος. Ο κ. Ταλάτ εμμένει στους όρους να περνά και βενζίνη ή καύσιμα, αλλά κάθε φορά θέτει και καινούργιους όρους, οι οποίοι ασφαλώς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί``, είπε.

    Σε ερώτηση για τους καινούργιους όρους που θέτει ο κ. Ταλάτ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ``δεν είναι η ώρα τώρα`` να αναφερθεί στους όρους.

    ``Εγώ σας λέω ότι δεν γίνονται αποδεκτοί και φαίνεται ότι τινάζει στον αέρα την όλη προσπάθεια, την οποία εμείς με πολλή εντιμότητα και αγάπη προς τους κατοίκους, κάνουμε εδώ και πολύ καιρό. Νομίζω ότι ο τουρκικός στρατός δεν θέλει να ανοίξει τον Λιμνίτη. Αυτό είναι το γενικό μου συμπέρασμα. Λυπάμαι για αυτό. Περίμενα από τον κ. Ταλάτ διαφορετική συμπεριφορά. Φαίνεται όμως ότι, παρόλο που δεν το αναγνωρίζει, πολλά πράγματα μπορεί να μην εξαρτώνται από αυτόν``, σημείωσε.

    Ερωτηθείς εάν μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξήγησε ότι είναι γι αυτό που ``δεν απαντώ για τους άλλους όρους, διότι θέλω να γίνει ακόμα μια ύστατη προσπάθεια``.

    Σε ερώτηση εάν η ε/κ πλευρά θα δεχθεί τη μεταφορά καυσίμων από την τ/κ πλευρά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``το πρώτο πράγμα που με έκανε να του πω `έχουμε αδιέξοδο και τα τινάζεις στον αέρα` είναι η επιμονή του στα καύσιμα``.

    Ερωτηθείς εάν η κοινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τους κοινοτάρχες της περιοχής θα πραγματοποιηθεί ύστερα από αυτή την εξέλιξη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν πιστεύει πως θα πραγματοποιηθεί εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση.

    ``Δεν νομίζω, εάν συνεχίσει ο κ. Ταλάτ να έχει τις ίδιες απόψεις και να θέτει τους ίδιους όρους. Διότι είχαμε ξεκινήσει από το τίποτε και κάθε φορά τίθεται και ένας όρος, έχουμε αποφασίσει χάριν των κατοίκων του τερματισμού του εγκλωβισμού και της απομόνωσης να κάνουμε κινήσεις, που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα τις κάναμε, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει αχορταγία και κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος, εάν συνεχιστεί η επιμονή του κ. Ταλάτ, κοινής συνάντησης``, σημείωσε.

    Ερωτηθείς εάν υπήρξε πρόοδος στο θέμα της οικονομίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``δεν το συζητήσαμε σήμερα``.

    ``Εξαντλήσαμε, ουσιαστικά, τη συζήτηση οι δυο μας για το θέμα του Λιμνίτη, και ασφαλώς ήγειρα και το θέμα στην κοινή συνάντηση και είπα ότι δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε, σήμερα τουλάχιστον, την οποιανδήποτε συζήτηση για την οικονομία. Θα την αρχίσουμε την ερχόμενη εβδομάδα``, κατέληξε.

    [02] ΥΠΕΞ ΛΟΝΔΙΝΟ - ΕΠΑΦΕΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, σε δηλώσεις του στο LGR, σχετικά με τις συναντήσεις του στο Λονδίνο, είπε ότι εκείνο που ζητά η ελληνοκυπριακή πλευρά από τη βρετανική κυβέρνηση είναι να ασκήσει την επιρροή της προς την Τουρκία για να έχει μια έμπρακτη εποικοδομητική στάση στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

    Αναφερόμενος στις επαφές του στο Λονδίνο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι πάντα χρήσιμο να γίνονται αυτές οι επαφές. Πρόσθεσε πως στα πλαίσια της ΕΕ, όσο και σε διμερές επίπεδο, «έχουμε την ευκαιρία συχνά να συνομιλούμε με τη βρετανική κυβέρνησηνα ανταλλάσουμε απόψεις, τόσο για ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ή περιφερειακού, όπως η Μέση Ανατολή πχ, να συζητούμε διμερή θέματα συνεργασίας, αλλά βεβαίως και το Κυπριακό, που είναι στην προτεραιότητα αυτή τη στιγμή της κυπριακής Κυβέρνησης».

    Σε ερώτηση για τη θέση και ενδεχόμενες κινήσεις του Λονδίνου στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν μπορεί να απαντά ο ίδιος ή να μιλά «εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης, αυτά θα πρέπει να απαντήσουν οι ίδιοι. Το γεγονός όμως είναι ότι αυτή η διαδικασία όπως έχει συμφωνηθεί - και μεταξύ των δυο πλευρών και με τα ΗΕ - είναι μια κυπριακή διαδικασία, με συνομιλίες των δυο πλευρών, και δεν τίθεται θέμα παρεμβάσεων από τρίτους ή από τα Ηνωμένα Εθνη ή από τρίτες χώρες. Τα Ηνωμένα Εθνη ενεργούν, ενισχύοντας τις συνομιλίες» είπε.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ ΣΥΡΙΑ - ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

    Πρωτόκολλο γενικής οικονομικής συνεργασίας που αποσκοπεί στην περαιτέρω σύσφιξη των υφιστάμενων σχέσεων Κύπρου και Συρίας στους τομείς της ενέργειας, τουρισμού, βιομηχανίας, υγείας, ξένων επενδύσεων και σε θέματα εργατικής πολιτικής, υπέγραψαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης και ο Υπουργός Οικονομίας και Εξωτερικού Εμπορίου της Συρίας Dr Amer Husni Lutfi.

    Μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν επίσης Συμφωνία για συνεργασία σε θέματα τυποποίησης. Σε δηλώσεις, μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό της Συρίας, ο κ. Σταυράκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι προοπτικές περαιτέρω σύσφιξης και ενδυνάμωσης των σχέσεων Συρίας και Κύπρου στους τομείς αυτούς ``κρίνονται πολύ ικανοποιητικές``.

    ``Η Συρία εξελίσσεται σε μία σημαντική οικονομική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή καθώς έχει ξεκινήσει ένα κύκλο μεταρρυθμίσεων στο οικονομικό της σύστημα με φιλελευθεροποίηση των αγορών και προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων``, είπε ο κ. Σταυράκης.

    [04] ΑΜΚΕ ΣΤΙΒΟΣ

    Ο στίβος ήταν και παραμένει η μεγάλη δύναμη της κυπριακής ομάδας για τη διεκδίκηση της πρώτης θέσης στους 13ους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης.

    Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου των ΑΜΚΕ αναφέρει ότι σε όλες τις διοργανώσεις από το 1985 μέχρι το 2007, ο κλασικός αθλητισμός χαρίζει τα περισσότερα μετάλλια στην Κύπρο. Στις τέσσερεις φορές που η Κύπρος κατέλαβε την πρώτη θέση (1898, 2003, 2005, 2007) η συμβολή του ήταν πάρα πολύ μεγάλη.

    Μια από τις αθλήτριες που συμμετείχε σε τέσσερις διοργανώσεις και κέρδισε οκτώ χρυσά μετάλλια, ήταν και η Δώρα Κυριάκου. Πήρε μέρος στην πρώτη διοργάνωση στο Σαν Μαρίνο το 1985 και κέρδισε την πρώτη θέση στα 400μ., τη δεύτερη στα 200μ. και συμμετείχε στην ομάδα σκυταλοδρομίας στα 4Χ100 που κατέλαβε την πρώτη θέση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 21 May 2009 - 11:29:32 UTC