Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ - ΤΑΛΑΤ
  • [02] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ - ΕΡΕΥΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ - ΤΑΛΑΤ

    Οι μεγαλύτερες δυσκολίες δεν είναι στο θέμα του Λιμνίτη, αλλά στις συνομιλίες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας «τα έχει θαλασσώσει» και προσπαθεί με ψέματα και ανακρίβειες να ελαφρύνει τη θέση του.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε παράλληλα ότι υπερασπίζεται αρχές λύσης του κυπριακού προβλήματος και θα συνεχίσει μέχρι τέλους να είναι και ευέλικτος, αλλά και να μην μετακινείται από βασικές αρχές.

    Κληθείς, ύστερα από τα εγκαίνια της 34ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου, να σχολιάσει αναφορές των κατοίκων και των κοινοταρχών της περιοχής Τηλλυρίας ότι ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατά τη συνάντηση τους, είπε ότι δεν έθεσε νέους όρους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Μα ο κ. Ταλάτ σήμερα έχει ισχυριστεί κιόλας ότι κωλυσιεργούμε εμείς, αρπασσόμενοι από το Λιμνίτη, κωλυσιεργούμε στις συνομιλίες και τέτοια πράγματα».

    «Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου γιατί ο κ. Ταλάτ βρίσκεται σε σύγχυση. Τα έχει θαλασσώσει και προσπαθεί και με ανακρίβειες, τολμώ να πω και με ψέματα, να νομίζει ότι θα ελαφρύνει τη θέση του», πρόσθεσε.

    Κληθείς να εξηγήσει τι εννοεί ο κ. Ταλάτ όταν λέει συνεχώς περί ελεύθερης διακίνησης και ότι εμείς θέλουμε να εμποδιστεί αυτή η ελεύθερη διακίνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Ο στόχος είναι να βοηθήσουμε τους κατοίκους. Εχει ζητήσει αρκετά, σταδιακά, ο κ. Ταλάτ. Ενώ στην αρχή είπαμε να ανοίξει το οδόφραγμα του Λιμνίτη, είπε και εκείνος να ανοίξουν τα Κόκκινα και του είπα πρόθυμα μάλιστα να ανοίξουν και τα Κόκκινα».

    «Μετά σιγά - σιγά, ένα δεύτερο, τρίτο, τέταρτο, δηλαδή απαιτήσεις, τις οποίες του είπα πολλές φορές ότι τις συζητώ γιατί θέλω οι κάτοικοι εκεί να λυτρωθούν επιτέλους. Αλλά νόμισε ο κ. Ταλάτ ότι μπορούμε να τα δεχτούμε όλα και να τα κάμουμε όλα. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, ευτυχώς και οι κάτοικοι κατανοούν. Θέλω να τους ευχαριστήσω για την κατανόηση τους και για τη στήριξη που μου προσφέρουν γιατί αυτή τη στήριξη δεν την βρίσκω δυστυχώς από πολλές πολιτικές δυνάμεις και θέλω και σε αυτό να εκφράσω τη λύπη μου», συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς εάν νοιώθει ότι υποσκάπτεται, όπως είπε και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, από κόμματα της συγκυβέρνησης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είναι ΓΓ του ΑΚΕΛ.

    «Εγώ έπαψα να είμαι ΓΓ του ΑΚΕΛ, είμαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέω αυτά που έχω να πω και ότι είχα να πω το είπα», σημείωσε.

    Σε ερώτηση εάν δημιουργούνται αμφιβολίες για την αξιοπιστία της τ/κ πλευράς, λόγω της στάσης της σε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Το έχουμε στην ψυχολογία μας, οι υπερβολές είναι μέρος της ζωής μας. Εγώ δεν θέλω να κοιμάμαι και να ξυπνώ με τις υπερβολές, ούτε βεβαίως και με το μηδενισμό των προσπαθειών».

    «Εχουμε δυσκολίες. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες κατά τη γνώμη μου δεν είναι στο θέμα του Λιμνίτη, οι μεγαλύτερες δυσκολίες είναι στις συνομιλίες. Υπάρχει σε ορισμένα ζητήματα υπαναχώρηση από την πρόοδο που έχουν επιτελέσει οι Επιτροπές και που έχουμε εμείς μαζί με τον κ. Ταλάτ επιτελέσει. Αυτό είναι ένα γεγονός, στα ζητήματα οικονομίας για παράδειγμα και ο ισχυρισμός του ότι επιμένουμε στο Λιμνίτη γιατί δεν θέλουμε να προχωρήσουμε στις συνομιλίες είναι και λανθασμένος είναι και παραπλανητικός», υπέδειξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ανέφερε, επίσης, ότι «είναι κοινή διαπίστωση των ανθρώπων που γνωρίζουν τα τελευταία αποτελέσματα των προσπαθειών των συμβούλων μας ότι πρέπει να αναθεωρήσει τις θέσεις του ο κ. Ταλάτ ή η τ/κ πλευρά διότι, για να μην τον αδικώ, με τον κ. Ταλάτ ακόμη δεν έχω συζητήσει τα θέματα οικονομίας και ελπίζω την ερχόμενη Πέμπτη όταν θα αρχίσουμε να τα συζητήσουμε, να αναθεωρήσει θέσεις τις οποίες έχουν καταθέσει οι δικοί του άνθρωποι για το θέμα της οικονομίας».

    «Δυσκολίες αναμέναμε. Μπορεί να είναι περισσότερες από αυτές που αναμέναμε. Το ερώτημα ποια είναι η εναλλακτική λύση δηλαδή, το να φωνάζουμε και έτσι να διατυπώνουμε πατριωτικές φράσεις, εντάξει είναι κάτι. Φαίνεται ότι εγώ δεν είμαι τόσο πατριώτης και θέλω πολύ στα σοβαρά να αντιμετωπίζω αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Θα συνεχίσω την προσπάθεια, δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

    «Θέλω να πω στον κυπριακό λαό μέσω σας και εύχομαι να το πείτε ότι υπερασπίζομαι αρχές λύσης του κυπριακού προβλήματος και θα συνεχίσω μέχρι τέλους να είμαι και ευέλικτος αλλά και να μην μετακινούμαι από βασικές αρχές. Η προσπάθεια θα είναι συνεχής, καθημερινή, όπως ο απλός άνθρωπος μπορεί να αγχώνεται και να εκφράζει το άγχος του, εγώ και να αγχώνομαι, δεν πρέπει να το εκφράζω. Πρέπει να είμαι νηφάλιος, ψύχραιμος και είμαι - θέλω να σας διαβεβαιώσω - απόλυτα υγιής διότι λέγονται και διάφορα πάνω σε αυτό το ζήτημα, που επίσης με θλίβουν αλλά έχω τη δύναμη να τα ξεπερνώ», κατέληξε.

    [02] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ - ΕΡΕΥΝΑ

    Οι κυπριακές επιχειρήσεις ανεξάρτητα εάν είναι δημόσιες εταιρείες, ιδιωτικές ή ημικρατικοί οργανισμοί, δεν είναι προστατευμένες από τους δράστες των οικονομικών εγκλημάτων, σύμφωνα με έρευνα του ΤΕΠΑΚ, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν.

    Η δεύτερη κυπριακή έρευνα θυματοποίησης επιχειρήσεων από δράστες οικονομικών εγκλημάτων διεξήχθη σε 113 επιχειρήσεις παγκύπρια και έδειξε ότι το 86% των συμμετεχόντων έχει βιώσει το οικονομικό έγκλημα τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ τα οικονομικά εγκλήματα που διεπράχθησαν κυμαίνονταν από 10 χιλιάδες 10 εκατομμύρια ευρώ.

    «Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των συμμετεχόντων (87%) δήλωσαν ότι το οικονομικό έγκλημα θα αυξηθεί στο σύντομο μέλλον της Κύπρου και οι λόγοι που δόθηκαν ήταν λόγω της πτώσης των ηθικών προτύπων, της οικονομικής κρίσης και η τάση των ανθρώπων να θέλουν να γίνουν πλούσιοι», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ.

    Τα περισσότερα οικονομικά εγκλήματα, κατέδειξε η έρευνα, διαπράχθηκαν από τους υπαλλήλους και αφορούσαν κλοπή μετρητών και περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και παραπλάνηση τιμολογίων.

    Τα περισσότερα οικονομικά εγκλήματα που έγιναν από εξωτερικούς παράγοντες αφορούσαν ακάλυπτες ή μεταχρονισμένες επιταγές και ακολούθως κακής ποιότητας αγαθά και υπηρεσίες.

    Η σύγκρουση συμφερόντων ήταν το μεγαλύτερο είδος οικονομικού εγκλήματος για τα διευθυντικά στελέχη και δεύτερο ήταν οι αχρείαστες αγορές.

    Αναφέρεται ακόμα ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα πιστεύουν ότι οι εσωτερικοί ελεγκτές (81%) και το Διοικητικό Συμβούλιο (57%) της εταιρείας, στην οποία διεπράχθη το οικονομικό έγκλημα, έχουν την ευθύνη για την παρεμπόδιση των οικονομικών εγκλημάτων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 23 May 2009 - 9:29:11 UTC