Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΙΚ - ΚΡΑΤΙΚΑ ΧΡΕΟΓΡΑΦΑ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [03] ΡΕΝ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΕΠΟΙΚΟΙ
  • [04] ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΥΠΟΙΚ - ΚΡΑΤΙΚΑ ΧΡΕΟΓΡΑΦΑ

    Η ``άνευ προηγουμένου`` διεθνής ζήτηση για τα τετραετή κυβερνητικά χρεόγραφα, παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, οδήγησε το Υπουργείο Οικονομικών να αυξήσει τελικά την έκδοση του χρεογράφου από το 1 δισ. στο 1,5 δισ. ευρώ, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Χαρίλαος Σταυράκης.

    Σε δηλώσεις μετά και το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών για τη διεθνή έκδοση των χρεογράφων, ο κ. Σταυράκης ανακοίνωσε πως η έκδοση στέφθηκε από μια άνευ προηγουμένου επιτυχία, καθώς ενώ η Κύπρος ζητούσε κεφάλαιο ύψους 1 δισ. ευρώ οι προφορές υπερκάλυψαν κατά 5,5 φορές τη ζήτηση αυτή, φτάνοντας στα 5,5 δισ. ευρώ, μια υπερκάλυψη που, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, είναι η μεγαλύτερη εδώ και πάρα πολλούς μήνες.

    Η νέα ένεση ρευστότητας που αναμένεται να εισέλθει στο κυπριακό σύστημα στις αρχές του ερχόμενου μήνα, θα χρησιμοποιηθεί για την επαναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους που λήγει φέτος και το οποίο ανέρχεται στο 1.7 δισ. ευρώ, ενώ, όπως ελπίζει ο Υπουργός Οικονομικών, θα δημιουργήσει πιέσεις για αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

    ``Νομίζω είχαμε σήμερα μια ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία και στην οικονομική πολιτική που ακολουθούμε. Εχουμε μαζέψει 50% περισσότερες ξένες επενδύσεις απ` ό,τι είχαμε αρχικά προϋπολογίσει με ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό επιτόκιο προς όφελος του Κύπριου πολίτη``, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Σταυράκης.

    Οπως είπε, το επιτόκιο καθορίστηκε στο ``πολύ ανταγωνιστικό`` επίπεδο του 3,85%, που είναι αρκετά χαμηλότερο από το επιτόκιο που καταβάλλει η Κύπρος για τα μεσοπρόθεσμα χρεόγραφα που κοντεύουν το 5%, ενώ ένα επιτόκιο 5% είχε προϋπολογιστεί στον προϋπολογισμό του 2009.

    ``Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια επιτυχία αυτής της έκδοσης έχουμε αποφασίσει την αύξηση του ποσού και αντί 1 δισ. ευρώ έχουμε εκδώσει 1,5 δισ. ευρώ τετραετών χρεογράφων, τα οποία έχουν προσφερθεί σε ξένους κυρίως επενδυτές``, είπε.

    Ο κ. Σταυράκης είπε ακόμη ότι ξένοι επενδυτές έχουν πάρει το 1,25 δισ. ευρώ, και Κύπριοι επενδυτές τα εναπομείναντα 250 εκ ευρώ. Πρόσθεσε ότι στους 103 ξένους επενδυτές που ενδιαφέρθηκαν για το κυπριακό χρεόγραφο περιλαμβάνονται Κεντρικές Τράπεζες, μεγάλες εμπορικές τράπεζες, μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, κυρίως από χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία.

    Ο κ. Σταυράκης εξήγησε πως το ΥΠΟΙΚ, παρόλη τη δυσκολία του εγχειρήματος λόγω της οικονομικής κρίσης, επέλεξε να αντλήσει κεφάλαιο από ξένους επενδυτές για να εισέλθει επιπρόσθετη ρευστότητα στην κυπριακή οικονομία, νέα χρήματα τα οποία και θα τονώσουν και την πραγματική οικονομία, ενώ ``με την αυξημένη ρευστότητα ελπίζουμε να οδηγήσουν σε κάποια περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων στην Κύπρο``.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σταυράκης είπε ότι η εκταμίευση του ποσού θα γίνει στις 3 Ιουνίου και θα μπει την ίδια ημέρα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

    Εξήγησε πως ο δανεισμός αυτός συνιστά περίπου το 20% του υφιστάμενου δημόσιου χρέους, αλλά δεν θα επιβαρύνει το δείκτη του δημόσιου χρέους στο τέλος του έτους, γιατί το ποσό αυτό θα αναπληρώσει παλαιότερο τοπικό χρέος που επιβαρυνόταν με πολύ ψηλότερα επιτόκια και απορροφούσε χρήματα από την Κύπρο.

    ``Αρα κερδίζουμε με δύο τρόπους, και φθηνότερο επιτόκιο και επιπρόσθετη ρευστότητα από ξένους επενδυτές``, συμπλήρωσε.

    Εξάλλου, ο κ. Σταυράκης είπε πως τα μέτρα λιτότητας δεν αναστέλλονται. ``Τα μέτρα λιτότητας είναι ένα σημαντικό οικονομικό στοιχείο το οποίο θα βοηθήσει την περαιτέρω τόνωση της οικονομίας και, ακριβώς, είναι η σωστή οικονομική πολιτική που έχουμε ακολουθήσει η οποία έχει εντυπωσιάσει τους ξένους επενδυτές και για αυτό είχαμε την πολύ πολύ μεγάλη υπερκάλυψη``, είπε.

    Παράλληλα, ο κ. Σταυράκης ανακοίνωσε ότι ο διεθνής πιστοληπτικός οίκος Fitch έχει επαναβεβαιώσει την ψηλή βαθμολογία της Κύπρου με 2Α-, διατηρώντας την Κύπρο στο ίδιο επίπεδο για δύο χρόνια τώρα, σε μια εποχή που και ο Fitch και άλλοι οίκοι συνεχώς υποβαθμίζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

    Ερωτηθείς, τέλος, για το πού εκτιμά ότι θα κινηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το 2009, ο κ. Σταυράκης, αφού υπενθύμισε πως η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου στο 1,4% σε απόλυτους αριθμούς (1,6% με εποχιακή προσαρμοστικότητα) και ότι και Απρίλης κινήθηκε στα ίδια επίπεδα, είπε ότι τα γεγονότα αυτά ``δείχνουν ότι η δική μας πρόβλεψη για ένα πολύ ψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης απ` ό,τι προβλέπουν οι υπόλοιποι οργανισμοί παρά πολύ πιθανόν να επαληθευθεί``.

    Οι παρουσιάσεις για το κυπριακό χρεόγραφο στις διεθνείς αγορές ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα και κάλυψαν το Λονδίνο και το Παρίσι και -λόγω της σύντομης κάλυψης της προσφοράς- δεν χρειάστηκε τελικά ο ΥΠΟΙΚ να μεταβεί στη Φραγκφούρτη και το Αμστερνταμ, όπως είχε προγραμματίσει.

    [02] ΥΠΕΞ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Με τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει να συνεχιστεί ο ρόλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ως έχει και μόνο σε περίπτωση λύσης να αλλάξει, και αυτό θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και μέσα στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Σημειώνοντας πως πάντα τα προσχέδια των ψηφισμάτων τυγχάνουν διαβούλευσης και επεξεργασίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως «επιδίωξή μας είναι να είναι αντικειμενικά και ορθά, τόσο από νομική όσο και από πολιτική άποψη».

    «Εμείς θεωρούμε ότι η Ειρηνευτική Δύναμη έχει επιτελέσει ένα σημαντικό έργο στην Κύπρο τόσο από πλευράς ασφάλειας όσο και από πολιτικής άποψης και έχει ακόμα ένα πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, υποδεικνύοντας πως δεν πρέπει να υπάρξει αλλοίωση αυτού του ρόλου ή του αριθμού της Δύναμης ενόσω εκκρεμεί στο Κυπριακό.

    Είπε ακόμη πως δεν πρέπει, ενώ πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις, να χρησιμοποιηθεί γλώσσα που μπορεί να δώσει δυνατότητες σε παρερμηνείες ή να θέτει σε αμφισβήτηση τη συνέχιση της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο πριν τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    [03] ΡΕΝ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΕΠΟΙΚΟΙ

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει υπόψη της σχέδια για τη διενέργεια απογραφής πληθυσμού στο βόρειο τμήμα της Κύπρου», αναφέρει σε απάντησή του στον Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, Γιαννάκη Μάτση, ο Επίτροπος για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν.

    Ο Φινλανδός Επίτροπος, ταυτόχρονα παροτρύνει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να επιτύχουν λύση ως το τέλος του έτους.

    Στη γραπτή ερώτησή του, ο κ. Μάτσης ζητούσε να πληροφορηθεί κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να υποστηρίξει απογραφή πληθυσμού στα κατεχόμενα για να διαπιστωθεί ποιοί είναι και ποιοί όχι, έποικοι.

    Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κ. Μάτση, το ερώτημα είχε τεθεί από τον Απρίλιο, με αφορμή τις λεγόμενες «βουλευτικές εκλογές» στο ψευδοκράτους, στο πλαίσιο των οποίων, η πλειοψηφία των ``ψηφοφόρων`` ήταν έποικοι.

    Σε συναφές δεύτερο ερώτημα, ο κ. Μάτσης ρωτούσε την Επιτροπή με ποιούς τρόπους θα στραφεί προς την Τουρκία προκειμένου η χώρα αυτή να αναλάβει τις ευθύνες της για την κατοχή και τον εποικισμό σε βάρος της Κύπρου.

    [04] ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Σχεδόν ένας στους δυο Κύπριους εμφανίζεται βέβαιος ότι θα πάει να ψηφίσει στις ευρωεκλογές, ενώ ένας στους δέκα δηλώνει σίγουρος ότι δεν πρόκειται να πάει στις κάλπες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της Ευρωβουλής σε όλα τα κράτη μέλη.

    Η δημοσκόπηση του ευρωβαρομέτρου που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 4 και 15 Μαΐου, δείχνει μια αύξηση του αριθμού των Ευρωπαίων που δηλώνουν σίγουροι ότι θα πάνε να ψηφίσουν, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ξεπεραστεί το ποσοστό συμμετοχής του 2004 (45,47% στο σύνολο της ΕΕ).

    Συγκεκριμένα, το 48% των Κυπρίων (66% των Ελλήνων) εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές, ενώ σίγουρο ότι δεν θα ψηφίσει εμφανίζεται το 11% (8% στην Ελλάδα). Το υπόλοιπο 41% των Κυπρίων που δεν εκφράζεται προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, προφανώς θα αποφασίσει στα διάστημα που απομένει μέχρι τις ευρωεκλογές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 27 May 2009 - 17:29:11 UTC