Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΑ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΣΥΡΙΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΑ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Την ικανοποίηση της κυπριακής Κυβέρνησης εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού σχετικά με την έγκριση του ψηφίσματος 1873, με το οποίο ανανεώνεται η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο για ακόμη έξι μήνες.

    Μιλώντας κατά την επίσκεψη του στο Διεθνές Διπλωματικό Παζαράκι, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Λευκωσία υπό την αιγίδα του Υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ψήφισμα «περιέχει όλες τις βασικές αρχές που θα θέλαμε να βλέπαμε στο ψήφισμα».

    «Ιδιαίτερα την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο όπως και τις βασικές παραμέτρους της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος», υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ.

    Δεν ήτανε και εύκολη η διαδικασία του ψηφίσματος φέτος, συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού, λέγοντας παράλληλα ότι με τη βοήθεια χωρών που στέκονται στο πλευρό της Κύπρου ``θεωρούμε ότι έχουμε πετύχει τον στόχο μας``.

    «Η κυπριακή Κυβέρνηση από αυτή την εμπειρία αυτή αντλεί και συμπεράσματα και θα προβαίνει εγκαίρως, όπως κάνει και μέχρι σήμερα, σε όλες τι αναγκαίες πρωτοβουλίες και διαβήματα για να πετυχαίνουμε το στόχο μας», σημείωσε ο Υπουργός.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «βλέπουμε ότι υπάρχει ένας προβληματισμός σε κάποια μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και στην Γραμματεία των ΗΕ όσο αφορά το μέλλον της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο».

    «Βεβαίως οι θέσεις μας είναι σαφείς, οι θέσεις μας έχουν υιοθετηθεί εξού και υπάρχει το συγκεκριμένο ψήφισμα όμως είναι καθήκον μας και θα είναι και στρατηγική μας να παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις», υπογράμμισε ο Υπουργός.

    Απαντώντας σε ερώτηση για αναφορές σε συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη εφημερίδα «Φιλελεύθερος» σχετικά με τουρκικούς εκβιασμούς και ερωτηθείς ποιοί ήταν αυτοί οι εκβιασμοί ο Υπουργός είπε ότι «δεν είναι ρόλος μου να διευκρινίζω τις συνεντεύξεις του Προέδρου».

    Σχετικά με τις τουρκικές απειλές είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση ``δεν υποκύπτει ούτε σε πιέσεις, ούτε σε εκβιασμούς».

    Ακολουθούμε, ανέφερε, «μια σταθερή γραμμή και μια πολιτική η οποία είναι ξεκάθαρη και βασίζεται σε αρχές και δεν πρόκειται να ενδώσουμε σε οποιεσδήποτε πιέσεις».

    Σχετικά με τη συνεργασία της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης για την εξέταση σεναρίων ενόψει και της αξιολόγησης της Τουρκίας το Δεκέμβριο, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι εξετάζονται όλα τα σενάρια και οι πιθανές αντιδράσεις της Λευκωσίας.

    Ηδη έχουμε αρχίσει τη συνεργασία μας με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε, σημειώνοντας ότι εξετάζονται όλα τα σενάρια.

    [02] ΥΠΕΞ - ΣΥΡΙΑ

    Σειρά συναντήσεων με στελέχη της συριακής κυβέρνησης θα έχει τη Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος αναχωρεί αργά το βράδυ της Κυριακής για επίσκεψη στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία.

    Σε σημερινές του δηλώσεις του, στα πλαίσια επίσκεψης του στο Διεθνές Διπλωματικό Παζαράκι, σχετικά με την επίσκεψη του, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Συρία είναι μια φίλη χώρα και παραδοσιακά έχουμε πολύ στενές σχέσεις Κύπρος και Συρία από την ημέρα της ανεξαρτησίας της Κύπρου μέχρι σήμερα».

    Βεβαίως είναι η πραγματικότητα, είπε, ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα στις σχέσεις των δυο χωρών και πιστεύουμε ότι σε ένα καλό κλίμα συνεργασίας και καλής θέλησης και πολιτικής βούλησης μπορούν να ξεπεραστούν».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 31 May 2009 - 13:29:11 UTC