Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΑΛΑΤ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΣΥΡΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ 31η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΑΛΑΤ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας υπογράμμισε ότι καμία παραχώρηση δεν έχει κάνει στο Κυπριακό και καμία παραχώρηση δεν πρόκειται να κάνει, η οποία να θεωρείται ζημιογόνα για το λαό και για την υπόθεση της επίλυσης του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις μετά από επίσκεψη στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το Κυπριακό θα πρέπει να επιλυθεί στη βάση που θα γίνει αποδεκτή και από την ε/κ πλευρά.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι οι Τ/κ θα πρέπει να εξασφαλίσουν τουλάχιστον το 29% του εδάφους και ότι δεν συμφώνησαν ότι θα δώσουν πίσω τη Μόρφου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση μέσω των ΜΜΕ είναι κάτι που ποτέ δεν βοηθά τις ίδιες τις διαπραγματεύσεις.

    «Τι σημαίνει να δώσει; Θα γίνει μια ανακατάταξη βεβαίως στα πλαίσια των συνομιλιών. Θα αρχίσω εγώ να λέω τι θα ζητήσουμε; Του είπα του ίδιου τι θα ζητήσουμε. Νομίζω ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τέτοιες δηλώσεις έστω και εάν γίνονται για εσωτερική κατανάλωση γιατί υποψιάζομαι ότι δέχεται πιέσεις ο κ. Ταλάτ εσωτερικά και από την Τουρκία και κάνει τέτοιες δηλώσεις. Σίγουρα δεν βοηθούν», επισήμανε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ ασκεί πιέσεις στους πολιτικούς αρχηγούς ότι εάν δεν λυθεί το Κυπριακό θα υπάρξουν συνέπειες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα διερευνήσει το θέμα αυτό.

    «Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είμαι πολιτικός αρχηγός. Δεν θα τολμούσε ο κ. Ντάουνερ να μου πει εμένα τέτοιο πράγμα. Δεν ξέρω τι λέει στους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτά είναι ζητήματα προς διερεύνηση. Θα μιλήσω και με τους πολιτικούς αρχηγούς και με ανθρώπους που δεν ξέρω υποτίθεται έχει μιλήσει ο κ. Ντάουνερ και υποτίθεται έχει πει ορισμένα πράγματα», είπε.

    Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα πρέπει να είναι προσεκτικός σε αυτό το θέμα.

    «Από δικής μου πλευράς αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να είμαι προσεκτικός. Δεν θέλω να ενοχοποιήσω κανένα απολύτως, προπάντων όταν είναι εκπρόσωπος των ΗΕ. Και εάν και εφόσον προσωπικά νοιώσω, ακούσω, νοιώσω πίεση, ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω και το αντιμετωπίζω με πολλή ειλικρίνεια και ορθά κοφτά βεβαίως», συνέχισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνέστησε υπομονή και είπε ότι κύριος στόχος είναι να μην κάνουμε εχθρούς αλλά να κερδίζουμε φίλους.

    «Κατά συνέπεια, χρειάζεται υπομονή, να περάσουν και οι επόμενες τρεις μέρες και από Δευτέρας πιο σοβαρά να δούμε όλα τα ζητήματα πάντοτε με ένα κύριο στόχο, να κάνουμε φίλους, να μην κάνουμε εχθρούς, και να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να επιλυθεί το Κυπριακό στη βάση που και εμείς επιθυμούμε, στη βάση που θα είναι αποδεκτή η λύση και από δικής μας πλευράς, να μην την επαναλάβω αυτή τη βάση», πρόσθεσε.

    Τόνισε ότι ο ίδιος δεν έχει προβεί σε καμία παραχώρηση στο Κυπριακό, ούτε πρόκειται να πράξει κάτι τέτοιο.

    «Εκείνο που θέλω να τονίσω, ανεξαρτήτως του όσα λέγονται για τον Πρόεδρο και τις δήθεν παραχωρήσεις και υποχωρήσεις που κάνει, ξανά ακόμη μια φορά, καμία παραχώρηση δεν έχω κάνει και καμία παραχώρηση, η οποία να θεωρείται ζημιογόνα για το λαό μας και για την υπόθεση της επίλυσης του Κυπριακού δεν πρόκειται να κάνω», υπογράμμισε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον θα ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν πιέσεις, διευκρίνισε ότι «όταν λέω θα διερευνήσω είναι εάν λέχθηκε και τι ελέγχθηκε. Από εκεί και πέρα το τι θα κάνουμε δεν νομίζω ότι είναι της ώρας να γίνω ο κύριος τίτλος στις εφημερίδες και στα τηλεοπτικά Μέσα ότι ο Πρόεδρος θα τα βάλει με τον Ντάουνερ κτλ. Θέλω να είμαστε προσεκτικοί και σοβαροί», κατάληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΥΠΕΞ - ΣΥΡΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Η Συριακή Αραβική Δημοκρατία εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τόνισε το σεβασμό στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει σημερινή επίσημη ανακοίνωση.

    Κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στη Συρία, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Συρίας Bashar al-Assad για την παρούσα φάση των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό και του διαβίβασε τους θερμούς χαιρετισμούς, καθώς και γραπτό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Κυπριανού είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Mahmoud al-Abrash και τον Υπουργό Εξωτερικών Walid al-Moullem.

    [03] ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ 31η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναμένεται, κατά την κατ ιδίαν συνάντηση τους την Τετάρτη, να εγκρίνουν τα κεφάλαια γύρω από την οικονομία και στη συνέχεια να ανταλλάξουν απόψεις για το θέμα του Λιμνίτη, δήλωσε την Τρίτη στο ΚΥΠΕ ο Προεδρικός Επίτροπος, Γιώργος Ιακώβου.

    Οπως ανέφερε, λόγω της ανάγκης να ολοκληρωθεί η συζήτηση για την οικονομία στην αυριανή συνάντηση Χριστόφια Ταλάτ, ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και ο σύμβουλος του κ. Ταλάτ Οζντίλ Ναμί έκαναν μια εις βάθος συζήτηση για το Λιμνίτη.

    «Αν υπάρξει χρόνος σήμερα, θα επανέλθουμε», είπε ο κ. Ιακώβου, προσθέτοντας ότι «κάναμε μια κουβέντα χθες, θα κάνουμε και μια κουβέντα και σήμερα, και θα δούμε από αύριο γιατί πρέπει να τελειώσουμε το κεφάλαιο της οικονομίας γιατί θα φύγει ο κ. (Αλεξάντερ) Ντάουνερ αύριο και είχαμε πει ότι θα τελειώναμε το θέμα της οικονομίας πριν φύγει)». Ο κ. Ιακώβου είπε ότι εδώ και βδομάδες συζητούν τα θέματα της οικονομίας. «Τα βλέπουμε όλα από την αρχή και ήδη τελειώσαμε δύο-τρία χθες».

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου και ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) Θάσος Μιχαηλίδης, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη φοιτητική μέριμνα, ανακοίνωσαν την παραχώρηση σε 1.500 Κύπριους προπτυχιακούς φοιτητές στο εξωτερικό οικονομικής ενίσχυσης 3.000 ευρώ, για το ακαδημαϊκό έτος 2009 2010, με συνολική δαπάνη 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.

    Η οικονομική ενίσχυση στους προπτυχιακούς φοιτητές του εξωτερικού, που θα παραχωρείται με οικονομικοκοινωνικά κριτήρια και μόνο αποτελεί μέρος του πακέτου για τη φοιτητική μέριμνα, το οποίο είναι ύψους 12 εκ. ευρώ. Το ΙΚΥ θα δέχεται αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους φοιτητές μέχρι τη 30η Οκτωβρίου 2009.

    Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε πως το ποσό των 3.000 ευρώ που θα παραχωρείται ετησίως στον κάθε δικαιούχο θα καλύπτει ανάγκες των φοιτητών για αγορά βιβλίων, σίτιση, αγορά υπολογιστή ή όποια άλλη χρήση μπορεί να κάνει ο δικαιούχος, προσθέτοντας πως θα καλύψει το 10% περίπου των Κυπρίων προπτυχιακών φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 2 June 2009 - 13:29:16 UTC