Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [03] ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΙΤΑ - ΠΟΡΙΣΜΑ
  • [04] ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚH ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ - ΚΣΣΕ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Σημαντικές, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τις αποφάσεις που έλαβαν οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής για την παράνομη μετανάστευση και αφορούν, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και Λιβύης για αντιμετώπιση του προβλήματος. Η πρόταση προήλθε από τέσσερις χώρες της Μεσογείου, Κύπρος Ελλάδα Ιταλία - Μάλτα, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλυσε τη δυσμενή θέση της Κύπρου στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης λόγω της τουρκικής κατοχής.

    Σε δηλώσεις του στη διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα έθεσαν ενώπιον του Συμβουλίου συγκεκριμένες προτάσεις ``για περισσότερη προστασία αυτών των χωρών και για τη λήψη πιο συγκεκριμένων μέτρων ούτως ώστε να έχουμε``, όπως είπε, ``πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος και σε ό,τι αφορά την ενδυνάμωση του ρόλου της FONTEX. Υπάρχει δέσμευση, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``να συζητηθεί και να συμφωνηθεί μεταξύ της Επιτροπής, της Τουρκίας και της Λιβύης, συγκεκριμένη συμφωνία που αφορά τη διακίνηση λαθρομεταναστών και για επανεισδοχή``.

    Χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη απόφαση ως ένα βήμα μπροστά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ``έχει αναληφθεί αυτή η υποχρέωση και απομένει να συζητηθεί περαιτέρω σε νέο Συμβούλιο, αφού προετοιμαστεί και συγκεκριμένη πρόταση από την Επιτροπή ένα πακέτο μέτρων. Πρέπει να πω ότι υπήρξε θετική ανταπόκριση από πλευράς Συμβουλίου και εύχομαι και ελπίζω σύντομα να έχουμε ολοκληρωμένο πακέτο από την Επιτροπή για να συζητηθεί σε επόμενο Συμβούλιο``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς ποιο μέτρο ευελπιστεί πρωτίστως η Κύπρος να δει μέσα στο πακέτο της Κομισιόν, είπε τη συμφωνία με την Τουρκία, η οποία θα την δεσμεύει ώστε να μην γίνεται μεταφορέας, κατά την έκφραση του, λαθρομεταναστών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, πήρε το λόγο και εξήγησε τη θέση της Κύπρου. ``Εχω πει ότι η Τουρκία, η οποία κατέχει το 37% του κυπριακού εδάφους παράνομα, ελέγχει το 54%-58% των βορειοανατολικών ακτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις οποίες η νόμιμη Κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει. Οι ακτές αυτές ασφαλώς, εάν και εφόσον η Τουρκία δεν πάρει τα μέτρα της, είναι χώρος αποβίβασης λαθρομεταναστών. Είπα, μάλιστα, ότι αυτό γίνεται σε κάποιες περιπτώσεις και οργανωμένα, δηλαδή γίνονται δήθεν κρουαζιέρες ή τέλος πάντων γραμμές, οι οποίες μεταφέρουν κόσμο, που στο τέλος της ημέρας περνά μέσα από τη γραμμή αντιπαράταξης στις ελεύθερες περιοχές και είναι λαθρομετανάστες``, τόνισε.

    Υπογραμμίζοντας ότι τόσο η Αστυνομία, όσο και η Εθνική Φρουρά αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στον έλεγχο της πράσινης γραμμής, είπε: ``Εχω διεκτραγωδήσει δηλαδή την κατάσταση όπως πραγματικά έχει, για να τονίσω ότι δεν αρκούν ευχολόγια, ότι χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φέρει συγκεκριμένες προτάσεις για μέτρα αντιμετώπισης στο δυνατό βαθμό αυτού του γεγονότος``.

    Οσον αφορά σε άλλα θέματα του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά στη στήριξη Μπαρόζο για την Προεδρία της Επιτροπής, στη συζήτηση για την οικονομική κρίση, στις ευρωεκλογές, στις εγγυήσεις της Ιρλανδίας για διεξαγωγή και πάλι δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

    Σε σχέση με την υποψηφιότητα Μπαρόζο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε πως στο θέμα υπεισέρχονται διάφορα νομικής φύσης ζητήματα και ζητήματα σχέσεων και αλληλοσεβασμού μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο θα έχει τον τελευταίο λόγο να εγκρίνει ή να απορρίψει τις οποιεσδήποτε υποψηφιότητες.

    ``Για αυτό, με πολύ προσοχή το Συμβούλιο έχει υποδείξει την υποψηφιότητα του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για να επανεκλεγεί, εάν και εφόσον βεβαίως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ευλογήσει αυτή την υποψηφιότητα. Αυτή είναι μια σημαντική απόφαση``, είπε.

    Το Συμβούλιο, όπως ανέφερε, επανήλθε στα ζητήματα που αφορούν την οικονομική κρίση. ``Εγινε μια ανασκόπηση των μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί για την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και έγινε συζήτηση και εγκρίθηκαν και κάποια άλλα μέτρα που σχετίζονται με την πραγματική οικονομία``, συμπλήρωσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο θέμα των ευρωεκλογών, με το οποίο άνοιξαν οι εργασίες της Συνόδου με την τοποθέτηση του Προέδρου του Κοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτερινγκ.

    ``Εμείς κάναμε τη δική μας παρέμβαση στα θέματα που αφορούν το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης και προτείναμε και σχετική διαφοροποίηση, αλλαγή στο κείμενο, ώστε να καλύπτει περισσότερο την ανάγκη η ΕΕ να σταθεί περισσότερο στον απλό πολίτη και να διασφαλίσει την παραπέρα ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας, της κοινωνικής συνοχής και τα δικαιώματα των εργαζομένων``, ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε πως η πρόταση της Κύπρου έγινε αποδεκτή και πως μέσω αυτής στέλνεται ένα μήνυμα στους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι είναι απομακρυσμένοι από τα της Ενωσης, και από την Ενωση και το έχουν αποδείξει και με την μαζικότατη αποχή από τις ευρωεκλογές.

    Οσον αφορά τις εγγυήσεις που ζητά η Ιρλανδία για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως τον βρίσκουν σύμφωνο επί της ουσίας, αυτά που ζητά η Ιρλανδία.

    ``Ζητά διασφάλιση της ουδετερότητας της για ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, ζητά απόλυτο σεβασμό στα ΗΕ ως προτεραιότητα και στις αποφάσεις των ΗΕ και στο διεθνές δίκαιο. Αυτά εμάς μας θωρακίζουν και δημιουργούν μια γραπτή υποχρέωση από πλευράς της ΕΕ``, είπε ο κ. Χριστόφιας και κατέληξε: ``Θέλω να σας θυμίσω ότι όταν συζητείτο η σχέση ΕΕ-ΝΑΤΟ εμείς κάναμε τέτοιου είδους προτάσεις για διαφοροποίηση του κειμένου, που έγιναν δεκτές``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΕΠΑΦΕΣ

    Σειρά επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως επίσης και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τις οποίες τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι βρίσκει ανταπόκριση στους κόλπους της Ενωσης σε σχέση με τις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση, ενώ διαμήνυσε πως σε περίπτωση ναυαγίου των συνομιλιών το Συμβούλιο πρέπει να λάβει θέση και πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες εκεί που πρέπει.

    Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι είχε κατ ιδίαν συναντήσεις με το Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, το Βρετανό Πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, αλλά και με άλλους ηγέτες χωρών μελών της Ενωσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον κ. Μπαρόζο, λέγοντας επίσης πως θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του εκτενώς για το Κυπριακό την ερχόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ευρωπαίου αξιωματούχου στην Κύπρο. ``Θα έχω ξεχωριστή βεβαίως συνάντηση μαζί του και συνάντηση αντιπροσωπειών. Θα παρακαθίσουμε από κοινού, αν και ο κ. Ταλάτ αποδεχτεί, σε γεύμα εργασίας μαζί οι τρεις με τον κ. Μπαρόζο``, είπε και πρόσθεσε: Ο κ. Μπαρόζο θα προσφωνήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων και θα του παραθέσω και επίσημο δείπνο, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν από την αναχώρηση του``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε, επίσης, ότι στο περιθώριο της Συνόδου είχε μια σύντομη συζήτηση για το Κυπριακό με το Βρετανό Πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, ενώ προανήγγειλε ενδεχόμενη επίσκεψή του στο Λονδίνο. Ερωτηθείς σε ποιον αναφερόταν ο κ. Μπαρόζο όταν σε δήλωσή του είπε πως τον ψήφισαν στο Συμβούλιο δεξιοί ηγέτες, αλλά και ηγέτης Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ο κ. Μπαρόζο αναφερόταν σε αυτόν. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε αναφορά και στην προγραμματική δήλωση Μπαρόζο ενώπιον των 27 ηγετών και η οποία, όπως είπε, ``υπερβαίνει και τα όρια του Λαϊκού Κόμματος διότι έχει μιλήσει μεν για κοινωνική οικονομία της αγοράς και μίλησε βέβαια ότι δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί σε ό,τι αφορά στο ρόλο του δημόσιου και κρατικού τομέα. Είναι λίγο πρωτοφανές αυτό από άνθρωπο που προέρχεται από το ΕΛΚ``, είπε προσθέτοντας πως ο κ. Μπαρόζο λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι ο κόσμος είναι απομακρυσμένος από την ίδια την ΕΕ και ότι η ΕΕ πρέπει να στείλει μηνύματα προς τον απλό άνθρωπο μέσω κοινωνικοοικονομικών πολιτικών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε, επίσης, το γεγονός πως η ΕΕ λειτουργεί μέσα από ισοζύγια. ``Και εμείς κινούμαστε μέσα σε αυτά τα πλαίσια, προσπαθώντας να εξυπηρετήσουμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του δικού μας λαού, λαμβάνοντας υπόψη και αυτά τα ισοζύγια``, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [03] ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΙΤΑ - ΠΟΡΙΣΜΑ

    Σε ποινικές διώξεις έξι συνολικά προσώπων, εν ενεργεία μελών της Αστυνομίας Κύπρου και από το προσωπικό του Τμήματος Φυλακών, θα προχωρήσει εντός των αμέσως προσεχών ημερών η Γενική Εισαγγελία. Οπως δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα ``σήψης και διαφθοράς`` τόσο στην Αστυνομία όσο και στο Τμήμα Φυλακών και, εκτός των ποινικών, θα ασκηθούν και πειθαρχικές διώξεις κατά τριών συγκεκριμένων προσώπων από το Τμήμα Φυλακών. Μπορεί, είπε ο κ. Κληρίδης, να συμπίπτουν ποινικές και πειθαρχικές διώξεις σε ορισμένα πρόσωπα.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την υπόθεση Αντώνη Προκοπίου Κίτα, στο Γραφείο του, μαζί με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ακη Παπασάββα, ο κ. Κληρίδης ανακοίνωσε τα συμπεράσματά τους μετά τη μελέτη των πορισμάτων των ποινικών ανακριτών της υπόθεσης, πορίσματα τα οποία, όπως ανέφερε, δεν θα δημοσιοποιηθούν ως έχουν, αλλά θα φροντίσει ο ίδιος προκειμένου σύντομα να ετοιμασθεί έκθεση για τα κυριότερα στοιχεία, που προκύπτουν από το ανακριτικό έργο και τα οποία, εκτός των ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών, αναδεικνύουν και πολιτικές και ηθικές ευθύνες, τις οποίες οφείλουν να καταλογίσουν τα αρμόδια όργανα. ``Θα γίνει μία έκθεση``, δήλωσε ο κ. Κληρίδης, ``η οποία, ακριβώς, θα δείχνει όλα αυτά τα πράγματα και ευθύνες και προσώπων, τα οποία ναι μεν δεν διώκονται, γιατί δεν υπάρχει ποινικό ή πειθαρχικό αδίκημα, αλλά που, κατά την κρίση τη δική μου, η συμπεριφορά τους δεν είναι εκείνη που έπρεπε``.

    Ο κ. Κληρίδης, απαντώντας και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε ότι είχε την περασμένη Τρίτη συνάντηση με τον παραιτηθέντα Αρχηγό της Αστυνομίας, Ιάκωβο Παπακώστα, αρνήθηκε ωστόσο ο Γενικός Εισαγγελέας να αναφερθεί στο περιεχόμενο της μεταξύ τους συζήτησης. Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον γνωρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα έξι αυτά πρόσωπα, τα οποία θα διωχθούν ποινικώς, ο κ. Κληρίδης δήλωσε: ``Σαφώς όχι``, διευκρινίζοντας ότι τα δύο αντίτυπα των πορισμάτων των ποινικών ανακριτών τα είχαν μόνον ο ίδιος και ο κ. Παπασάββας και δεν εδόθησαν σε κανέναν άλλον. Ως προς το ανακριτικό έργο, ο κ. Κληρίδης είπε ότι η ανακριτική ομάδα αποτελείτο από επτά ανακριτές, από τους οποίους ο ένας ήταν ο συντονιστής και ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας δεν είχε προβεί σε καμίαν παρέμβαση στο έργο τους. Πρόσθεσε δε ότι ανακρίθηκαν αυτοί που έπρεπε να ανακριθούν και πρόσωπα της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ), γεγονός όμως παραμένει ότι από ορισμένους αστυνομικούς διαπιστώθηκε απροθυμία στη διευκόλυνση του ανακριτικού έργου, για αυτό και θα αποδοθούν ευθύνες πειθαρχικές ή ποινικές.

    [04] ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚH ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ - ΚΣΣΕ

    Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελούμενη από τους βουλευτές Αριστοφάνη Γεωργίου, Χρήστο Πουργουρίδη, Φειδία Σαρίκα και Αντιγόνη Παπαδοπούλου, αναχωρεί την Κυριακή 21 Ιουνίου για το Στρασβούργο, για να συμμετάσχει στις εργασίες του 3ου Μέρους της Συνόδου 2009 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που θα διεξαχθούν από 22 μέχρι 26 Ιουνίου 2009.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, «ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τη Συνέλευση, σημαντικό ενδιαφέρον αναμένεται να προσελκύσει η διαδικασία εκλογής του νέου Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης». Επίσης, «η θεσμοθετημένη συζήτηση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη θα διεξαχθεί με ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη καταπολέμησης της ατιμωρησίας σε περιπτώσεις παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και στους τρόπους βελτίωσης των μηχανισμών παρακολούθησης, που έχει εφαρμόσει η ΚΣΣΕ για τον πιο πάνω σκοπό».

    Θα συζητηθεί και η κατάσταση στη Λευκορωσία, με εισηγητή για το συγκεκριμένο θέμα τον Χρήστο Πουργουρίδη, εκ μέρους της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΣΣΕ. Αλλα θέματα που θα συζητηθούν είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των επί μακρόν εκτοπισμένων ατόμων, η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, οι δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης για το έτος 2008, το περιβάλλον και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην Αρμενία. Τέλος, μεταξύ των προσωπικοτήτων, που αναμένεται ότι θα προσφωνήσουν τη Σύνοδο, είναι η Πρόεδρος της Ιρλανδίας Mary McAleese, ο Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης δρ. Theo-Ben Gurirab, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης Thomas Mirow, όπως και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Terry Davis.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 19 June 2009 - 17:29:12 UTC